Villadelprat: "Red Bull'u Sindirme Politikası Uygulanıyor"

yazar:

kategori:

FIA, RB8’i inceleyip kurallara aykırılık bulmasının ardından Red Bull’un hem taban hem de tekerlek göbeği tasarımı değiştirmesini istemişti.

Formula 1’in eski mühendislerinden Villadelprat, El Pais’te yazdığı yazısında Red Bull’a karşı bir sindirme politikasının yapıldığını ima etti ve son yaşananların, saçmalık olduğunu ifade etti.

Villadelprat: “Kurallar, (tabanda) bir delik olamaz diyor… ama dışına bir yarık açınca kurallara uygun hale geliyor.”

“Ve bu çözüm, neredeyse bütün takımlarca kullanılıyor.”

“Daha kötüsü, resmi bir protesto da yok. Eğer biri kurallara aykırı bir şeyler yapıyorsa, protesto çekmelisin; önceden olduğu gibi. Basın ve padokta söylentilerle bir takibine çamur atmamalısın”

“Ne Ferrari ne de McLaren, Red Bull’a karşı olan bu savaşın içine doğrudan girmek istemiyor ama onun yerine FIA’nın bilinçaltına müdahale ediyor.”

“Bu da Avusturyalı takım etrafında bir hile fikri oluşturuyor ki tamamıyla asılsız”

“Cadı avı gibi bir şey. Michael Schumacher baskınken 1994’te Bennetton’daydım ve bunu yaşadım. Diğerleri bizi çekiş kontrol kullanmakla suçluyordu”

“Rakiplerinin yaratıcılığına kötü tepkiler veren çok var; çünkü bu, kendi ihmallerinin üzerini örtüyor.”

“Ama bütün bu engellere rağmen Red Bull hâlâ rekabetçi ve görünen o ki bu lastikleri en iyi anlayan takım da onlar; bu sezonun kazanını belirleyecek kilit nokta da bu”


Yorumlar

  1. son cümle eksik oldu. Tespit etme konusuyla ilintili olarak bahsetmek istemiştim.

  2. Telemetri verisine her zaman ihtiyaç vardır aynen Singapur vakasında olduğu gibi Lewis'in kırmızı ışıklarda Kimi'ye gömçürmesi gibi ve diğer bir çok vaka da olduğu gibi. Ortada itiraf yoksa hakemler incelemeyi bu sistemlerden elde ettikleri veriler ile yapıyor ve doğruluyorlar. Schumacher hiç bir zaman kasti olarak yaptığını kabul etmedi. Hakamlerin önünde de mazeretleriyle ifade verdi. (Todt da telemetri ile doğrulanamadığını söylemişti) Hakamler kasti olarak bunu gerçekleştirdiğini tespit edemediler yani. Ancak ceza verilmeliydi öyle veya böyle bu o an itibariyle affedilebilecek birşey değildi. Ceza yanlıştı demedim dikkat ederseniz. Tespit edemedik diye ceza verilmemesi o gün padoğun, F1 dünyasının kaldırabileceği bir şey değildi. Gelecek için de ceza verilmesi gerekiyordu ve öyle oldu.
    Michael bunu anlık sinirle kasti olarak yapmıştır yada daha doğru ifadeyle olmasına sebep vermiştir o kendi iç dünyasında ayrı konu ancak kasti olarak yaptığını söylemek söylevden öteye gitmiyor çünki deliller tersini söylüyor.
    Ben bu örneği cezanın yanlışlığından dolayı değil durumun kasti olmasa bile…. örneğinden vermiştim onu tekrar ifade etmiş olayım.

  3. Aynı Michael'ın 2006 rascasse olayı iyi. Telemetri verileriyle kasti olduğunu hiç ispat edemediler.

    Michael kardeş burada telemetri verisine ihtiyaç yok çünkü olayın izahı yok. Schumacher niye öyle sürdüğünü açıklayamadığı için ceza aldı zaten.

    http://www.youtube.com/watch?v=OcRUM2w2CVY

    2.saniyeden itibaren yarış çizgisinden çıkıyor bir daha da dönmüyor. Ben rascasse'ı öyle dönen kimseyi görmedim. Araçta bir sorun varsa solda kaçış alanı var oraya çok rahatlıkla çekebilirdi. Onu yapmıyor. Aracı fazla içten döndürüp, yavaşlayarak alabileceği virajda lastik kilitleyip aracın sürüklenmesine neden oluyor. Sonra tam çarpacakken durup geri vitesi de kullanmayıp aracı orada bırakıyor. Bunu Schumacher de yapsa Karthikeyan da yapsa ceza alır. Nitekim o neden böyle sürdüğünü açıklayamadığı için( ki açıklayamaz da zaten) ceza aldı. Olay bundan ibaret.

  4. Adam söylediklerinde haklı öyle veya böyle yapılanlar hiç hoş durmuyor. Aynı politika Mclaren veya Ferrari'ye uygulansa kıyamet kopartılırdı bugün. Üvey evlat muamelesi görüyor takım büyük ihtimal Ferrari baskısıyla.
    Tabi bunların olmasına sebep takımın sırf yenilikçi anlayışı da değil birşeylerin etrafından çok güzel dolaşmayı biliyor olmaları da etken. Fakat bu ayıp onların mı bence diğerlerinin. İnsanlar bi kendilerine sormalı biz niye bu kadar etkili gelişim gösteremiyoruz diye.

  5. Tespit edilmedi zira kuvvetli uygulanma şüphesi üzerine verildi o kararlar daha sonra basında kiler bunu hep yakalanmış gibi lanse ettiler. Aynı Michael'ın 2006 rascasse olayı iyi. Telemetri verileriyle kasti olduğunu hiç ispat edemediler.
    Geçmiş dönemde de bugün de birileri üst düzey performans gösterdiğinde diğerleri aklına gelen herşeyle suçluyordu yüzlerce kere şahit oldum buna. Yani adamın dediği doğru olur tespit olmadığından. O günlerde FIA çok yaban kalıyordu herkes kuralları, yasakları esnetiyordu ancak yönetim yetişemiyordu bile incelemeye.

  6. "Cadı avı gibi bir şey. Michael Schumacher baskınken 1994'te Bennetton'daydım ve bunu yaşadım. Diğerleri bizi çekiş kontrol kullanmakla suçluyordu"

    suçluyordu ne demek şimdi? yasadışı çekiş kontrolunu kullandığınız suçüstü yapılarak tespit edildi ancak fia daha önceki yarışlarda kullandıklarını ispat edemeyiz diye sizi bütün sezondan diskalifiye etmeyerek buyuk skandala imza attı. oysa kullandıklarını tüm takımlar biliyordu. o dönemdeki benettonun başındaki adamlara baktığınız zaman zaten ne olmuş olmamış bilirsiniz 🙂

  7. Red Bull kuralları en çok zorlayan takım. Bu yüzden en çok onun sistemleri yasaklanıyor. Kimsenin RedBull'a karşı bir kastı yok.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir