Vettel ve Grosjean'ın Arızalarının Nedeni Açıklandı

yazar:

kategori:

Red Bull ve Lotus araçlarında detaylı bir araştırma yürüten Renault, bu parçanın neden fazla ısındığı konusuna ise bir açıklama getirebilmiş değil. Yapılan açıklamada sadece, aşırı ısınan parçanın elektrik üretimini durduğu belirtildi. Renault’nun bu hafta içinde daha fazla test yaparak ısınma sorunun neden ortaya çıktığını bulması bekleniyor.

Renault Sport F1 İdari Müdür Yardımcısı Rob White, Viry’de testlere devam edeceklerini söylerken, arızaların güvenlik aracı periyoduyla ilgisi olmadığını belirtti.

White, “Sebastian’ın aracındaki alternatörde güvenlik aracından önce de ısınma sorunu olduğuna dair kanıtlar bulduk. Ancak düşük hız alternatörün daha fazla dayanmasını sağlamış. Sebastian yeniden hızlandığında da sorun yeniden baş göstermiş ve sonuç ortada. Romain’in aracında ise sorun güvenlik aracının pistten çıkmasından birkaç tur sonra ortaya çıkmış.” diyor.

Renault, Silverstone öncesinde alternatörde bazı değişikliklere gitmeyi ve motor tedarik ettiği tüm takımlar için yeni bir parça kullanmayı planlıyor.

Rob White, 2011 tasarımına geri dönebileceklerini ve ortaklarıyla soğutma sistemlerinin verimliliği konusunda çalışmayı sürdüreceklerini de söylüyor.  

 


Yorumlar

  1. Bence o dediklerinden senin vardığın sonuç çıkmaz.

  2. "As well as the physical alternator, there are other ways the teams manage the problem “potentially introduce some mechanical and cooling solutions, or changing a few settings on acceleration maps so the running is less severe.”

    Buradaki acceleration maps kelimesi motor haritası anlamına geliyor.

    "White continues and confirms the cause of the failures “It appears that both alternators overheated"

    Sıralama ayarlarındaki yüksek motor haritaları motorun fazla ısınmasına sebep oluyor ve Reno motorundaki alternatörlerin hava soğutmalı olmasından dolayı yeterince soğutma gerçekleşmediğinden parçalar iflas ediyor.

  3. renault marka araçların fransız olmasından dolayı ülkemizde küçümsenmesinin 1. nedeni biyasi politikalardır . diğer bir sebepise ülkemizde üretilenrno marka araçların işçilik kalitesinin ve donanımın düşük olmasıdır ülkemize ithal gelen birreno marka araç ile içeride üretilen reno marka araçlara bakıldığında fark anlaşılacaktır. ayrıca renonun ülkemizde sürekli reno12 veya toros model arabaları çok üretmesinden dolayı kendini diğer markalara göre yenilemekte geç kalmış olması nedeni ilede halk arasında renho araba yapamıyor gibi olumsuz bir imaj edinmesine neden olmuştur.
    f1 de renonun neden küçümsendiğini bende tam anlayabilmiş değilim ama tahminimce yukarıda saydığım nedenlerden ötürü küçümsenmeye devam etmektedir.

  4. Lotuslar Alonso'dan hızlı falan değildi. Grosjean yarış dışı kalmadan önce Alonso yavaş yavaş farkı 2 saniyeye çıkarmıştı zaten

  5. Kimi durmadan Alonso'dan 0,2 hamilton'dan 0,3 saniye hızlıydı da, Alonso'dan bilmem kaç sıra önde yarışa başlamasına rağmen nasıl Alonso'nun arkasında bitirdi? Üstelik SC girmeden geçmişti Alonso Kimi'yi. Lotus oldukça hızlıydı, Grosjean'da hızlıydı, fakat Vettel yarış dışı kalmasa hamilton Grosjean'ı tutmasa bile bence Vettel kazanırdı…

  6. Scarbs'ın makalesinde ne sıralama ayarından ne de motor haritalarından bahsediyor. Renault'nun açıklamasında belirtilen ve makalede dikkat çekilen nokta Vettel ve Grosjean’ın motorlarının yeni olması.

    Ya benim anlayamadığım alternatör arızasını sıralama ayarına ve motor haritasına bağlayan makalede net belirtilmemiş bir ayrıntı var, ya da sen gerçekte alakalı olmayan şeyleri kendi kafanda ilişkilendiriyorsun.

  7. Scarbs'ın makalesini okuyup da yazdım buraya zaten. Renonun alternatörleri hava soğutmalı ve motorun tam altında bulunuyor. Newey'in soğutma ve araç paketlemesi konusunda ne kadar limitleri zorladığını biliyoruz. Bu yarışta yüksek motor haritası kullanmaları motoru aşırı ısıttı ve alternatöre aşırı yük bindi. Ama güvenlik aracı girince alternatör biraz soğudu, çıktığında tekrar tam gaz giderken motor iflas etti. Makaleyi tekrar okursan görebilirsin.

  8. Sıralama ayarı neden bir alternatörü daha fazla zorlasın ki?

    Sen alternatörün ne olduğunu ve nasıl çalıştığını tam olarak kavrayamamışsın sanırım. İngilizce biliyorsan ScarbsF1'daki makaleyi okumanı öneririm.

  9. Kesinlikle saygı çok önemli bir kavram. Gazozcu,meşrubatçı dedikleri 7 yıl içerisinde bu sporda devlere kafa tutuyorlarsa olay bitmiştir. Sonuçta enerji içeceği karışımını hazırlayan kişi gelip arabayı tasarlamıyor 🙂

  10. Kimi Raikkonen avatarı
    Kimi Raikkonen

    sana şunu söyliyim eğer hamilton grosjean'ı tutmuş olmasa o fark o kadar olmazdı.aynı canada'daki gibi olurdu ilk 15-20 tur vettel fark açardı sonradan arkasındaki lotuslar onu avlardı.nitekimde öyle olucaktı zaten grosjean hamilton'dan kurtulduktan 2 tur sonra üst üste en hızlı 3 tur attı ve bu turlardan ilki 0.3 2.cisi 0.5 3.cüsü ise 0.6 saniye daha iyiydi vettel'den demek istediğim eğer bu tür alternatör sorunları olmasa bence yarışın favorisi grosjean'dı.güvenlik aracı çıktıktan sonra yarışın sonlarına doğru alonso'yuda vettel'ide geçerdi bence.çünkü o hafta sonu kötü performans gösteren raikkonen bile her tur alonso'dan 0.2 hamilton'dan 0.3 saniye daha iyi derece yapıyordu.grosjean o hafta sonu kimiden daha iyiydi bu inkar edilemez.ve yarışında mutlak favorisiydi yarış dışı kalmasa

  11. sıralama ayarı ile yarışıldığı için araç bu kadar zorlandı ve aşırı ısındı.

  12. ScarbsF1 alternatörler hakkında geniş bilgiler veren ve Reno alternatörlerinin arızaları ile ilgili uzunca bir yazı yazmış. Gözü alan okusun 😉

  13. Schumi Nerde Ben Orda avatarı
    Schumi Nerde Ben Orda

    Mercedes baya bi gelisti bence brixworth'ta mercedes high performance engine fabrikasi cok iyi calisiyor bence Mercedes,Force india,Mercedes motor sorunu minumum seviye cok nadiren motor yuzunden yaris disi kaldilar Suan zaten renoya verilen ayricaliklardan sonra mercedesin onune gecmeye basladi artik fark o kadar azaldiki sadece 20 bhp kadar indi ben sanmiyorumki sadece guc konsunda gelistiklerini ayni haklar herkese verilseydi simdi daha heyecanli yarislar izleyebilirdik.enzo ferrariydi sanirim "Motor yapmayi bilmeyenler aerodynamiye yonelir" aynisi gunumuz icin gecerli redbull

  14. Sıralama ayarı yapan bir araç yarışta bukadar baskın olurmu sence? tamam Canada öyleydi ama Valenciada araç hızlıydı.Hava şartları+güncellemeler bizi dokunulmaz yaptı orada..

  15. Sorun Renault kaynaklı olduğu için.

  16. Vettel sıralamada hızlıydı ama yarışta daha da hızlıydı. Sıralama ayarı ile yarıştığını düşünmüyorum.

  17. RedBull hiçbir açıklamasında yarış dışı kalmalarından güvenlik aracını sorumlu tutmamıştı zaten. O sonucu siz çıkardınız.

  18. Kimi Raikkonen avatarı
    Kimi Raikkonen

    ''kimi raikkonen 23.06.2012 16:08:58
    vettel kanada'dadaki gibi sıralama ayarı ile çıkıcak galiba yarışa yoksa bu kadar fark pek mümkün değil.yarışta tahminimce hamilton ve lotus'lar avlıycaktır vettel'i.''

    sıralama turlarının ardından bu yorumu yapmıştım bazıları cevap verme yerine gülücük koymuşlar dalga amaçlı ama bakın dediğim gibiymiş vettel bu sene şampiyonluktan vazgeçti sıralama rekoru kırmak istiyor galiba 2 yarıştır üst üste sıralama ayarlı araçla pistte daha ne kadar bu şekilde devam edicekler merak ediyorum

  19. Benim burnuma farklı kokular geliyor 2 renault aracınında yolda kalması ilginç açıkçası..

  20. Okuduğum bir çok yabancı kaynakta, sorunun alternatörde "olabileceği" söyleniyor. Yaptığım ayrıntılı araştırmalarda ise, Vettel ve Grosjean'ın araçlarındaki motorların "sıfır" motor olduğu ve daha cuma günü takıldığı söylendi. Aynı alternatör arızası Monako'da Petrov'un aracında da yaşanmış fakat ondaki parçaların 4000KM yaptığı ve zaten ömrünü doldurduğu söylenmiş. Buradaki problem ise, Vettel'in aracında kullanılan motor haritaları ve sıkıştırılmış soğutma sistemi yüzünden motorun ve parçaların yeterince soğutulamaması. Herkesin bildiği gibi Q3'te yapılan değişiklikler geri alınamıyor ve araç garaja kilitleniyor yarışa kadar. Vettel sıralamalarda yüksek bir motor haritası kullandı ve polü aldı fakat sıralama ayarı yaptılar. Bu da yarışta aracın fazla zorlanmasına sebep oldu. Soğutma sisteminde de sıkıştırılmış bir sistem kullanıldığı için motor yetmedi ve kendisini kapattı.

  21. he kardeş he tamam motoru zorluyolar tamam yeter ki susun yeter artık gidin kendi takımınıza bakın biraz sıktı artık redbull la uğraştığınız.

  22. Saygı işte önemli bir kelime ama eski Ferrari ve Mclaren taraftarları dışında yeni yetmeler bu kelimenin anlamını bilmiyor(üzerine alınan alınsın).Çoğu yorumumda objektif olmaya çalışıyorum Sezarın hakkı Sezara diyorum ama şu gazozcu,meşrubatçı kelimesine gıcık oluyorum arkadaş..

  23. Fantastic Seb avatarı
    Fantastic Seb

    Dostum bu lakap takmalar tamamen hazımsızlıktan kaynaklanıyor herkes biliyorki Renault çok büyük bir takım ve Redbull Renaultta öyle malum pilota iki şampiyonluğu Renault ekibi kazandırmıştır buna rağmen Redbull Renault u küçük görmelerinin sebebi 7 yılda kazanılan başarılar ve Vettel'in istatistiksel başarıları.Adam gelmiş Redbull Renault meşrubatçı diyor ozaman Vodafone Mclaren de kontörcü mü ? 5 tl atsana abi falan..Tamamen başarıyı gölgelemeye çalışanların kelime oyunları bunlar

  24. Rbr tam olarak 2005 yılın da kurulan bir takım Diğer adı Jaguar ama takım Jaguarı aldıktan sonra bir çok değişiklik yaptı. En büyük atılımı 2007 yılı için Şampiyon Renault un motorlarını kullacaklarını açıkladılar. Bunu Neweyin istediği çünkü soğutma gereksinimi en az olan Motor Renault motoru Newey tasarımları genelde motoru çok zorlar. 2008 yılın da takım çok iyi işler çıkardı ama yinede istedklerine ulaşamadılar. 2009 yılın da ise değişen kuralları en iyi yorumlayan ekiptiler Brawn dan sonra tek katmanlı difüzör ile en hızlı takımdılar çift katmanlı difüzör ile hızlarına hız kattılar Monako Gp ile ama şampiyonluk çoktan bitmişti takımın da hataları ile.2010-2011 sezonlarını ise demeye gerek yok sonuç ortada 7-8 yıllık çiçeği burnun da bir takım aldığı başarılar ortada Bu spora gönülden bağlı kişiler saygı duyuyordur bu 7 yıllık ekibe.

    Renault a gelince her şey ortada bu spora kattıkları ortada başarılar ortada. Bu spor için alt serilerde ki verdikleri mücadeleler ortada saygıyı hak ediyorlar. Sevilmeye bilir bir marka ama yaptıkları saygıyı hak ettiğini düşünüyorum. F1 de ilk Turbo beslemeli motoru yapan Renault dur. Bu bile yeter.

  25. artık red bullun özür dilemesi gerek sebastianın sorunu zaten varmış hatta güvenlik aracı işe bile yaramış demek ki bilmeden fazla konuşmamak gerekiyormuş!

  26. Fernando Alonso  Diaz avatarı
    Fernando Alonso Diaz

    Beygir gücünün aksine en iyi çekiş Renault motorunda ama diğerlerini bilmiyorum ama Mercedes,Ferrari,Cosworth olarak sıralanmaktadır sanırım..

  27. Alternatör arızası olduğunu biliyorduk zaten. Pek de yeni bir şey söylememişler.

  28. Ya zaten hadi RBR geçte Renault u neden bukadar küçümsüyorlar anlamıyorum.Adamlar dayanıklı ve çok övülen mercedes motorundan bile çok geride değil güç olarak aradaki fark az diye biliyorum ben…RBR ye meşrubatçı,gazozcu diyen zihniyet daha başka şeylerde söylüyorumda idare edin artık.Adamlar 2 sezondur şampiyon ve hala şampiyonluğa uğraşıyorlar+bu adamlar amatör sporların hemen hemen hepsine sponsor olup sporu yaşatmaya çalışıyorlar.Birazcık saygı duyun fazla birşeye gerek yok…

  29. Ferrari nin neden pistde stop ettirildiğine dair bilgi varmı? Bence en önemli verilerden birisi o dur.

  30. Grsjean gibi çok ahım şahım olmayan bir pilotu şu an takdir ettim. Neden takdir ettiğimide yazmam gerekir… Arıza oldu ve aracından indikden sonra tecrübelerime göre bu bir alternatör arızasıdır demiştir.Renault da , incelemeler sonrasında bunu teyit etmişdir.Vettel de aracından inip SC girdi böyle oldu diye ilk açıklamasını yamışdır.Şİmdi.. siz bir teknik adam olsanız hangisini yada hangi pilotu beğenirsiniz.

  31. Motor gelişimi olmasın mümkünse özellikle de Mercedes için. Malum neler olduğunu biliyoruz o gelişen motorlara 🙂 içim sıkılmıştı 2005'te dumanlı bir Mclaren görmekten bence gelişimin olmaması daha iyi Mercedes için 🙂

  32. Schumi Nerde Ben Orda avatarı
    Schumi Nerde Ben Orda

    Motor gelisimi olsada Mercedes biraz ustunlugunu gosterse hem guc olarak hemde dayaniklilik bakimindan..birde en iyi cekis gucu olan motor hangisi sirasiyla ?

  33. Komik çocuk seni…

  34. 2010 Koreden sonra yaşadığımız en basit sorun. Renault Büyük bir Motor üreticisidir sorunun üstesinden gelecektir ama kaçan puanlar çok büyüktü. Geçen sene hiç sorun yaşamadık kusursuzduk 2011 e dönmeleri iyi olur. Sezon sonun da rakiplerin kullanacakları sıfır motorları kalmazken Renault sezonun son yarışın da sıfır motor takıyor arabaya Örnek 2010 Abu Dhabi Gp.

  35. Kimi Raikkonen avatarı
    Kimi Raikkonen

    bence sen renault motorun son zamanlarda diğer bütün tedarikçilerden daha başarılı olmasını çekemiyosun.illegal bişey olsa fia çözer senin gibi çapulcuların dediklerine bakmazlar.

  36. yine yapacağını yaapr reno illegal işlere zaten bu seferde motoru patlatırlar havaya uçarlar

  37. mclarenci mp4  avatarı
    mclarenci mp4

    fazla zorlamayın motoru, gücünüzden fazla zorlarsanız sonuç bu olur. İllegal işler denemekle olmaz böyle işler, adalet er veya geç yerini bulur. Bknz. Valencia. Bundan sonra korkudan fazla zorlamayın haritalarınızı adam gibi yarışın 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir