Türkiye’nin İlk Formula Aracı

The Society of Automotive Engineers organizasyonunda, 1981 yılından bu yana mühendislik öğrencilerinin Formula tipi yarış araçları üreterek katıldıkları uluslararası mühendislik yarışmasına Bursa’nın Formula aracı da katılıyor. Yaklaşık 200 üniversite takımının katıldığı ‘Formula Student’ isimli yarışmaya hazırlanan ‘Uludag Racing’ takımı öğrencileri, Silverstone Pisti’ne çıkaracakları Formula aracını tanıtı. Öğrenciler, 11-15 Temmuz tarihleri arasında İngiltere’de düzenlenecek olan yarışmaya ilk katılan Türk ekip olacak.

Makine, elektronik, endüstri ve otomotiv bölümü öğrencilerinden oluşan ekip tarafından 2 yıllık çalışma sonucu ortaya çıkan araç, görüntüsü ve özellikleriyle Türk mühendislerinin neleri başarabileceğini gösterdi. 2010 yılında aracı tasarlayarak yola çıktıklarını söyleyen takım lideri İlhan Yunus, “Uzun ve zorlu sürecin altından kalkarak Türk öğrencilerin tasarımı olan bir Formula aracı oluşturduk. Bu çok gurur verici. Temmuz ayında Silverstone’da bu aracımızı yarıştıracağız. Ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğiz” dedi.

“YERLİ FORMULA ARACIMIZI ÜRETTİK”
Honda 600 CC içten yanmalı 4 silindirli motorun bulunduğu Formula aracının 118 beygir gücünde olduğunu dile getiren Yunus, “Aracımız 0’dan 100 kilometreye 3,4 saniyede çıkıyor. Gerçekten kullanılması zevkli ama tehlikeli. Güvenlik tedbiri alarak sürücümüzü korucarak bir araç tasarladık. 30 bin dolara mal olan araç için çalıştık. Bazı parçaların yurt dışından gelmesi gerekiyordu. Biz de bunların bazılarını kendimiz ürettik. Aracın yerlilik oranı yüzde 60” diye konuştu.

TÜRK ÖĞRENCİLERİN BAŞARISI
Türkiye’yi İngiltere’de en iyi şekilde temsil edeceklerini dile getiren Yunus, “Burada önemli olan tasarım. Motoru dışarıdan getirdik ama biz seçtik. Dünya üzerindeki bütün markalar bu şekilde tasarım yapıyor. Türk mühendislerince yapılan ‘UR 01’ isimli ilk aracımız, saatte azami 280 kilometre hız yapıyor” dedi.

İngiltere’deki yarışmada Formula aracının pilotluğunu yapacak olan Ceyhan Kibar, Silverstone Pisti’nde yarışmanın kendisi için çok büyük onur olacağını söyledi.

Uludağ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Abdülvahap Yiğit ise, Formula aracının yapılmasının zor olduğunu belirterek, “Bu araçlarımız yarışta başarı olacaktır. Ülkemizi, şehrimizi ve üniversitemizi en iyi şekilde temsil edeceğiz” dedi.

Konuşmaların ardından Formula aracına binerek basın mensuplarına poz veren Ceyhan Kibar, kısa bir test sürüşü yaptı.

 

Kaynak:İHA


Yorumlar

  1. bulamamışlar mı minimum ağırlıklı bir erkek ? diye sorarlar adama 🙂

  2. orhan_tifosi avatarı

    sevindim bu habere. race car engineering web sayfasına bakarsanız oradaki (Türkçesiyle yarış mühendisliği öğrencileri adında bir sayfa var ) formula otomobilillerine çok benzediğini göreceksiniz. Tabiki benzemek yetmez fırsat olsa da başka araçlarda yapılsa birbirleriyle mücadele edip daha da hızlansalar ve hatta ingilteredeki o öğrenci araçlarıyla yarışarak karşılaştırma fırsatları olsa ….

  3. yanlız önde bismillah yazısıyla , arkada babam sağolsun yazısı eksik gibime geldi………

  4. ben bu tip haberlere sadece bakıyor ve gülüyorum, ve sonra tekrar gülüyorum…..

  5. Black Stallion avatarı
    Black Stallion

    Kask yok, koruyucu tulum yok, yanlis gormediysem emniyet kemeri de yok.

    Arac %60 yerli, ama uygulamalar %100.

  6. Anladığım kadarıyla Honda nın CBR 600 serilerinde ve Hornet modelinde kullandıkları motoru kullanıyorlar Çok yüksek devir çeviren bir makine dakikada 13000 kadar ve 7000 devirden sonra çıkardığı ses mükemmeldir Bu genç arkadaşlarımızı takdir ediyorum benim hayalimi gerçekleştirmişler
    Motosiklet motoru kullanılan bir race-car adım adım daha iyisini yapacaklarına eminim yolları açık olur inşallah

  7. Max 610cc karbüratörlü motorlara izin varmış, aerodinamik parçalara izin yokmuş. Ben de neden daha büyük motor kullanmayıp kanat filan takmamışlar diyordum.

    Radical araçları gibi bir yerli yarış otomobili üretebilsek motorsporları konusunda çağ atlarız. Motosiklet motoru tak geç. Yeterince güçlüler.

  8. Bizim üniversite otomotiv devlerinden bazılarıyla aynı şehirde olduğundan otomotiv dalına oldukça yatkındır.Bursa sadece otomobil fabrikalarından ibaret değil ki (otomotivle ilgili olarak) fren, egzoz,aktarma elemanları, elektronik sistemleri… vss gibi daha bir çok yan sanayi ürünlerinide üretmekdedir. Unutmamanız gerekir ki bu sadece 118 beygir bir motorun ürettiği güç ve hız müthiş rakamlar olmadığından bunun bir geleneksel gösteri aracı olduğunu unutmamak gerekli.Yarışlardan evvel Ferrari, Mercedes gibi araçların çok eski versiyonlarıda bu araç kadar güvenlik sunarken daha büyük güçlerle o pistde olduğunu unutmamak gerekir.Dikkat ederseniz… Formula araçlarında tutunmanın ilk faktörlerinden olan kanatların olmadığı bir aracın ne kadar güç sunacağı yorumuda açıkdır.Herşeyin bir ilki olmadan devamı gelmezken Mercedes in ismine konu olan ilk otomobiline bakarsanız belki daha fazla konuya vakıf olabilirsiniz. Uludağ üniversitesinin bu çalışmasına destek olanlara teşekkür ediyorum. Bilmem ne isimli usata karisörü birleştirme usulü ile şahana araçlar yapıyor dersiniz ama unutmayın ki artık yeni otomobillerde dahi ağırlık noktası seçimleride yapılmakdadır.1 lastik patlatan aracın 3 lastik üzerine aşırı tehlike saçmadan gidebilmesi dahil pek çok buluş mühendislik hesaplaması yada uygulamaları gerektirir.Mühendislik fakiltesi bilmem ne usta gibi karisör yapmışsa çok fazla övemem ama yerede vuramam ama bu işi hesabıyla kitabıyla uygulamış ve detaylara dökmüşse o zaman onlara teşekkürü alasından ederim.Yeni otomobiller yeni üretilen teknolojik parçalarla donatılmışken bu konfor ve kalitededir… artık toknolojik malzemeler üretilince patentide alınıyor.Haydar usta,bir şasi üzerine şahane bir karisör yaparken patentleri düşünmeden sanayi bakanlığının önüne park edip buna ruhsat isteyip alamayıncada itiraz edebilir.Bir konserve kutusuna bir menteşe bir kapı takmakla otomobil yapılmıyor ama buda bir yerden başlamalı ki işi öğrenebilesin… yani konserve kutusunu bu hale getirmekde bir başarıdır.Bir gün sonra konserve kutusuna iki lastik takayım dersin . Bir gün sonra bir pencere açayım dersin .Bir bün sonra bir motor atayım dersin veee bu böyle gider.Bir yerden başlamak lazım…

  9. Güzel bir haber, şahsım adına da geç bir haber bu uğraşdan yeni haberim oldu.
    Bu dal ile ilgili bilgim yok ancak şunları diyebilirim gençler biraz abi, usta sayar olur ve ustalar da köstek yerine destek olma yolunu seçerse dünya da 1 nci olmaları hayal değil bu çocukların.
    Zor ve ciddi çaba sarfedilmesi gereken üretim işlerine girişmeleri gerekiyor hem bu alanda hem de tasarım anlamında ciddi insanlar var bu ülkede bunların kapılarını zorlamalılar. Gelecekte bu sanayi de yer edinebilirler. Ekipten birileri okurmu bilemem ama kendilerine Volkan Işık ve AVK Volkan ustan'yı tavsiye edebilirim. Ayrıca otomotiv'e ciddi parça üreten, motor parçası üreten ve çeşitl diğer teknik sanayi dallarında hizmet eden sanayicilerimiz var tabi bunların bazıları destek olmak istemezler bazıları da anlaşmaları gereği yardımcı olamayabilir ancak içlerinden mutlaka yardımcı olmak isteyen çıkacaktır.
    Güneş enerjili noktasında başarılı ekipler var daha zor olan bu dalda başarı ise biraz daha efor gerektiriyor ve tekraren askı sistemi gibi yürür aşamasında hatta sanayici desteği alabilirlerse forged ve carbon fiber parça dökümü, geliştirmesi aşamasında ciddi birikimleriyle hız kazanabilecekleri mühendislerimiz var. Ben olsam F1'de çalışan türk'lere de müracaat ederdim en azından muhabbet, diyalog kurardım.

  10. Çünkü amaç minimum ağırlıkla yarışmak

  11. İyi hoş yapılmış da kullananlar kask denen şeyden bihaberler sanırım.

  12. guvenlik nedeni ile 120 km de sinirlamislar arabayi

  13. neden bayan pilot ? erkek pilot olsa yarıştaki derecemiz de daha iyi olurdu bence

  14. televizyonda izlemiştim bunu. tur derecesi vs nasıldır bilemem ama araç çok tehlikeli, tam bir yürüyen tabut adeta o süratlerde. yüksek hızlarda yapılacak bir kazada pilotun yaralanmaması ihtimali yok gibi birşey.

  15. hafiften bi formula ford'u andırıyor gibi..başarılı olurlar umarım..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir