FIA Pilotların Pistteki Savunmalarında Standarda Açıklık Getirdi

yazar:

kategori:

Nico Rosberg’in Bahreyn GP’de hem Fernando Alonso hem de Lewis Hamilton ile olan mücadeleleri tartışma yaratmıştı. Bu mücadelelerde hem Hamilton hem de Alonso, Alman pilotu geçebilme adına pist dışına çıkmışlardı.

O yarışın ardından komiserler, hiçbir pilota ceza vermemişti.

Bu sezon yarışların çok yakın geçmesi ile pilotlar, neyin kabul edilebilir bir hareket olacağı ve kurallar içinde yer alan ‘aracın önemli bir bölümü’ tabirinin ne anlama geldiği konusunda FIA ile istişare etmeye devam etti.

Britanya GP’nin birkaç saat öncesinde FIA Yarış Sorumlusu Charlie Whiting, bütün takımlara bir yazı gönderdi ve hepsine, kazalarda verilecek kararlar için yeni standartları bildirdi.

Takımlara gönderdiği yazıda Whiting: “Bir düzlükte veya herhangi bir frenleme noktasından önce yerini koruyan bir pilot, geçiş yapmak isteyen aracın önemli bir bölümünün yanına gelmemesini sağlama adına, ilk hamlesini yaparken pistin tam genişliğini kullanabilir.”

“Herhangi bir şüpheyi ortadan kaldırma adına; eğer geçiş yapmak isteyen bir aracın ön kanadının herhangi bir parçası, öndeki aracın arka tekerleğinin yanına gelirse, işte bu ‘önemli bir parça’ anlamına gelir.”


Yorumlar

  1. Savunma kuralları iyi güzel aslında ama bence tek sorun dışardan atak yapan pilota savunma yapan pilotun dışarı atma çabası.

    Bu bazen çok aşırı oluyor ve dandik pilotların kazasıyla sonuçlanıyor.

    Bir pilot dışardan geçmeye çalışırken virajın girişi ve içinde yanına gelmişse onu sıkıştırır ve dışarı doğru itersin. Aynı Webber in Çİnde Kimiye yaptığı gibi.

    Ama viraja girilmiştir çoğu zaman dışardan gelen pilot temiz çizgi ve daha geç frenle biraz önünde girer viraja onu artık itemezsin dışarı doğru. Sen o anda aracını korumak ve kaza yapmamak için sürmek zorundasın. Aynı 2010 Singapur Lewis e çarpan Webber gibi.

    Burda iki örnekte de Webber i verdim çünkü iki olayda da videoları bulup izlerseniz hataları ve geçmek isteyen pilotların neler yaptığını görebilmek çok kolay olduğu için.

    Çoğu pilot 2. anlattığım şıkta yanında ki geç fren yapmış pilotu göremez. Ama ilk şıkta her türlü görebilir ve önlemi ni alabilir. Bu tip olaylarda ki kazalara ceza verilemez sadece uyarı verilir bence.

    Ceza verilecek türde olaylar pist dışından gelip de yarış çizgisinde ki araca çarpan pilotlara olmalı. Ama sadece pitten geçme olmuyor. Çünkü 2 defa oldu bu Lewis e ve ikisinde de yarış bitti. Cezalarda aynıydı pitten geçme. ve şuda varki Lewis e çarpan şahıslar da yüzleri kızarmadan yalan söyleyerekde Lewis i suçladılar.

    Bu olaylar
    2008 Fuji
    2012 Valencia dır. Herkezin bildiği üzere.

    Asıl bunlara önlem alsınlar. Hani diyorlar ya F1 pilotları örnek olmalı Vettel küfür edince. Ama hiç düşünmüyorlar mı küfür yiyenler hakediyor mu haketmiyor mu. (Not: burda anlatmak istediğim yanlış anlaşılmasın.)

    Birde unutmadan Nico çok güzel savunma yaptı çok güzel Lewis geçti ama Alonso aynısını yapmaya cesaret edemedi. Bu kadar.

  2. ohooo, ön kanadını arka tekerlek mesafesine getirince diger pilot virajda sanada yer bırakmak zorunda yan. zaten DRS var, tek yön değiştirme hakkı var, öndekinini savunma yapmasını ne kadar zorlastıracaklar anlamadım.
    düzlükte araclar bırakın ön kanadı, yan yana geliyorlar, içeriyi kapatmanın ne manası kaldı??? bazı acemice atak yapan pilotlar yüzünden geçişleri iyice garip hale getirecekler, görünüşe göre savunma yapmak geçiş yapmaktan zor olmuş….

  3. eyvah ! eyvah ! Maldonado Şov Başlıyor Desenize ! :)))

  4. Açıklama olmamış ve beğenmedim. Ben de uygun bir yorum bulamadım. Ne yaparsanız yapın bana neee:))

  5. Elbette bir araç burnunu sokmuşsa direksiyonu üzerine kırmaman lazım. Yoksa çok rahatlıkla temas yaşanır. Ancak takdir edersin ki arkasındaki aracı ancak ufacık bir aynadan görmeye çalışan bir pilot burnunu içeri sokmuş mu, sokmamış mı anlayamaz.

    Hamilton'un geçen sene Suzuka'da yan yana gider iken Massa'yı görmemiş olduğunu düşünecek olursak bunun imkansızlığı daha net anlaşılır.

  6. Haklısın. Resimdeki gerçekten de Alonso. Ama aracın sol tekerleri çizginin dışına çıkmamış. Teknik olarak pist içinde sayılması lazım.

    http://www.youtube.com/watch?v=iWhombBltrI

  7. DreamOfWinD  avatarı

    aracın burnu platipus. arkalarındaki de massa. burun yapıalrından belli oluyor

  8. Bir araç boyu mesafe kuralı hemen herkes tarafından yanlış anlaşıldı. O kural demek değil ki her daim yanındaki araçla aranda 1 araçlık mesafe olmak zorunda. Tekerlek tekerleğe mücadeleler hâlâ söz konusu.

    Kuralın demek istediği şey şu: Savunma hamlesi yaptıktan sonra yarış çizgisine geri yönelince orada atak yapan araç varsa onun yanına kadar gelemiyorsun. Araya bir araçlık bir boşluk bırakman gerekiyor.

  9. DreamOfWinD  avatarı

    Haberin görseline bakarsanız alonsonun dört tekeride beyaz çizginin dışında

  10. Oldukça yerinde bir hareket olmuş. Böyle şeyler standard'a bağlanmalı, yoruma açık olmamalı. Sonra hakem kararları arasında istikrarsızlık görüyoruz.

    Savunma yapan pilotun pistin tamamını kullanabilmesi son derece mantıklı. Bir pilot zaten tek bir hareket yapabiliyor. Onu yaparken de arkasındaki araç geçebilsin diye kapadığı yerde boşluk bırakmak zorunda kalmasın bir zahmet.

    Bu arada haberin ilk paragrafında hatalı bilgi var. Alonso pist dışına çıkmadı.

  11. Abuzer Kadayıf avatarı
    Abuzer Kadayıf

    yahu kim takacak bunu, defalarca söyledik arkadaki araç burnunu sokmuşsa önüne kıramazsın, değilse kazalar kaçınılmaz olur ama adamlar aynada görmedim deyip işin içinden çıkıyor. defalarca böyle dediler. herkes için geçerli bu söylediklerim. bahreyde Lewis kanattan fazlasını sokmuştu. herneyse düşüncelerimiz kanunlaştı ama bu sefer ne bahane uyduracaklar bakalım. atağı yiyende,yapanda saygılı olmalıdır.yorumcuların genellikle atak yiyenleri savunma eğilimi var.öndeki kural dışı çamura yatarsa kazalar kaçınılmaz olur.

  12. 2012: A McLaren Odyssey (spa2000) avatarı
    2012: A McLaren Odyssey (spa2000)

    Gerçek yarış pistleri yapıldığı takdirde bu sorun ortaya dahi çıkmayacaktır.

    Kural
    -Pist üzerindeki yarış çizgisinin en az 2,5 araç genişliğinde olması. (genel oranda virajlarda da dahil:)

    tek araçlık yarış çizgilerinde öndeki pilot kendini bunun üzerinde konumlandırdı mı diğer pilot virajı hız kaybı olmadan dönebilmek için mecbur fren yapıyor.

    Kısaca mevcut pistlerde savunma çok kolay bu işi zorlaştırmanın yolu pist üzerinde seçenek sunmak.

  13. Tifosi6178_  avatarı

    ""Bir düzlükte veya herhangi bir frenleme noktasından önce yerini koruyan bir pilot, geçiş yapmak isteyen aracın önemli bir bölümünün yanına gelmemesini sağlama adına, 'ilk hamlesini yaparken pistin tam genişliğini kullanabilir'." o zaman şu "bir araç boyu mesafe boşluğu" saçmalığını ortadan kaldırır dimi ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir