Kanada Öncesi Mclaren Mercedes

yazar:

kategori:

Lewis Hamilton

Monaco’daki galibiyetinin ardından sıra Kanada’da, bu yarış hakkında düşüncelerin?

Lewis Hamilton: Pazar günde söylediğim gibi, Monaco’da kazanmak kariyerimin en önemli anlarından birisi oldu. Çocukluğumdan beri bunu hayal ettiğim için burada galibiyet çok duygusal oldu. Bu anı asla unutmayacağım ancak şu anda takım ile birlikte tek odak noktam Kanada. Şu anda iyi bir momentuma sahibiz ve bunun ve gelişimin devam etmesi için uğraşıyoruz.

Gilles Villeneuve pisti favorilerimden birisi ve geçen sene ilk galibiyetimi almamın ardından benim için çok özel ve bu sene de buraya hızlı olmayı umuyorum. Zor pist yüzeyi ile biliniyor, özellikle lastik bozulması ve duvarlarıyla. Hızlı olmasına rağmen, bariyerlere çok yakın olduğu için cadde pisti gibi his uyandırabiliyor ancak burada sürüş eğlenceli ve orada olmak için sabırsızlanıyorum.

Senin de söylediğin gibi hafta sonu boyunca pist yüzeyi önemli bir faktör, bu lastiklerin yol tutuşunu ve kauçuk toplamasını nasıl etkiliyor?

L.H: Lastik seçimi bakımından herkes aynı durumda ancak özellikle Kanada’da tüm hafta sonu için lastik seçimi daha karışık olabilir. Bu konu için Bridgestone ile sıkı çalıştık ve pist koşullarına uygun doğru ürünü seçmeyi umuyoruz.

Burada lastik bozulması çok oluyor çünkü senede yalnızca bir kere kullanıldığı için ilk piste çıktığımızda pist çok kirli oluyor. Kısa süre sonra yarış çizgisi temizleniyor ancak bu kirlilik ve lastiklerden dökülenler yarış çizgisi dışını çok kaygan yapıyor.

Düşük downforce paketi virajda etkili olmayı çok önemli hale getiriyor. Düşürülmüş aerodinamik yol tutuşu ile virajlarda hızlı olmak için aracın nasıl olması gerekiyor?

L.H: Mekanik yol tutuşu anahter kelime. Aynı zamanda arkadan kaymayacak iyi bir denge gerekli ancak bu söylendiği kadar kolay değil. Özellikle uzun düzlüklerin ardından viraj girişlerinde çok iyi olmanız gerekiyor. Bu da viraj içerisinde hızlı olacağınız anlamına geliyor.

Kanada’da aldığın İlk pole ve galibiyetin ardından 1 sene geçti. Hafta sonu ile ilgili nasıl anılarım var ve 12 ay içerisinde sürücü olarak gelişimin hakkında ne düşünüyorsun?

L.H: Geçen sene Kanada’da kariyerimin en iyi başarılarından birisini yaşadım. Formula 1’deki ilk pole pozisyonum ve yarış galibiyetimin inanılmazdı ve dahası bu Vodafone Mclaren Mercedes takımı ile oldu. Oraya gidip aynısını yapmak mükemmel olur ve bunu başarmak için sıkı çalışıyoruz. Bu yarıştan sonra çok olgunlaştım ve sürücü olarak daha güçlü oldum ve takıma daha yaklaştım.

Heikki Kovalainen

Kanada yarışı öncesi beklentilerin neler?

Heikki Kovalainen: Takım ile birlikte iyi bir sonuç almak için Montreal’e gidiyorum. Son bir kaç yarış bazı sebeplerden dolayı oldukça zordu ancak her zaman aracın oldukça hızlı olduğunu biliyorduk ve bu sefer bunu göstermeyi umuyorum.

MP4 23’ün Kanada’da ne kadar rekabetçi olacağını düşünüyorsun?

H.K: Lewis geçen sene burada kazandı ve eğer buna önem verirsek bu sene de aracın hızlı olacağını düşünüyor ve olmasını umuyorum. Burası normal olmayan bir başka pist, neredeyse cadde pisti gibi ve yarış boyunca dikkat etmemiz gereken nokta yol tutuşundaki büyük değişiklikler olacak.

Burası bir çok yavaş ve sıkı virajlarla dolu Monaco’dan sonra farklı bir yer. Montreal düzlüklerden ve sert fren noktalarından oluşuyor. Her zaman burası için sabırsızlanıyorum, burası farklı bir büyük mücadeleye sahip ve iyi yarışlar oluyor.

Gilles Villeneuve’de güçlü performans için kilit nokta ne?

H.K: Burada frenler birinci öncelik. Frenler üzerinde oldukça sert ve frenlerin yarış sonuna kadar dayanmasını garanti altına almak için özel ilgilenmeliyiz. Aynı zamanda körbler üzerinde iyi olmakta iyi bir tur zamanı için önemli. Viraj içerisinde hızlı olmak için körbleri kullanmaya çalışmalısınız. En önemlisi bu tümseklerde iyi olmak ve aracı fazla dağıtmamak. Genel olarak aracın oldukça yumuşak olması gerekiyor.

Geçen sene gösterdiğin gibi bu pistte geçiş yapmak mümkün. En iyi geçiş noktaları nereler?

H.K: Geçen sene pazar gününe kadar felaket bir hafta sonu geçirdim ve yarış içerisinde yaşananlar ve güvenlik aracı periyotları stratejimin işe yaramasını sağladı. Bir kaç araç geçtikten sonra kendimi 4. sırada buldum. Alex Wurz’a yakındım ve 3.lük için mücadele ettim.

Bunu başaramadım ancak bu yarış içerisinde her şeyin olabileceğini ve asla pes etmemem gerektiğini gösterdi. Kaçıncı sırada olursanız olun zorlamaya devam etmelisiniz. En iyi geçiş noktaları düzlüklerin sonu. Bu da birisi uzun, diğer ikisi biraz kısa 3 yerde fırsatınız olduğu anlamına geliyor. Hava koridoruna girip fren anında geçebilirsiniz ya da yavaş virajlarda aracı yakın takip edip, diğer bir atağı deneyebilirsiniz.

Martin Whitmarsh

Monaco’nun ardından takım içerisindeki hava nasıl?

Martin Whitmarsh: Genel olarak Vodafone Mclaren Mercedes takımı sezonun 3’te birisinin geride kaldığı Monaco’dan pilotlarda 1.lik, markalarda 2.lik ile dönüyor. Sonuç olarak Monaco’daki olapan üstü galibiyetin ardından hava çok iyi. Takım içerisinde iyi bir gelişim momentumu olduğu yönünde his var ve önümüzde bizi bekleyen heyecanlı bir sezon var. Kaçınılmaz suretle Lewis de Monaco’nun ardından olumlu düşünüyor ve başarısının üzerine katıp güçlü bir şampiyonluk mücadelesine girebileceğine inanıyor.

Heikki de takım ile ilk 6 yarışında mükemmel iş çıkardı ancak bazı üzüntüler yaşadı. Kişisel performansı üzerinde memnuniyet olsada Heikki bazı talihsizlikler yaşadı ve bunlar onun ilk yarışını kazanmasını engelledi. Ancak o, oldukça iyimser birisi ve o, önünde mükemmel bir kariyer olduğunun farkında. Kariyeri boyunca bir çok yarış galibiyeti alacağı konusunda şüphe yok.

Sıradaki yarış pist karakteristiklerinin Monaco’nun dar caddelerine göre tamamen zıt olan Montreal.

M.W: Yüksek hızlı virajlarda iyi olan bir araca sahibiz. Kanada da bu tür virajlardan çok olmasa da, bu yarış için oldukça iyi bir rekora sahibiz. Önemli olan düzlüklerde hızlı olmak, fren stabilitesi, fren sisteminin dayanıklılığı, viraj çıkışlarında çekiş. Tüm bunlar burasının tahmini kolay olmayan farklı bir pist olmasını sağlıyor ancak araçta gelişim gösterdiğimize inanmamız için nedenlerimiz var ve tüm takım şampiyonadaki durumumuzu sürdürmek istiyor.

Burası geleneksel olarak frenleri zorlayıcı bir pist. Takım performansı tüm hafta sonu ve yarışta sürdürmek için ne gibi önlemler aldı?

M.W: Tüm takımlar burası için yarış hafta sonu öncesinde fren sistemlerini tekrar gözden geçirmek zorundalar çünkü burada geleneksel fren sistemlerinin yarışı tamamlaması oldukça olağan dışı olur. Geçmişte frenlerin yarış bitmeden tükendiği bir çok olay oldu ve bu konu üzerinde sıkı çalışmamız gerekiyor. Frenler üzerinde en sert pist olduğu için takım ve Akebono, sürtünen materyaller ve soğutma gibi alanlarda, özel bir Kanada ayarı için çalıştı.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir