FIA Red Bull'u Motor Haritasını Değiştirmesi İçin Zorlayacak

yazar:

kategori:

Tuttosport’un haberine göre FIA tüm takımlara, Almanya GP hafta sonunda yaşanan farklı motor haritaları gibi konularda iyi niyetle yaklaşmayacağı konusunda mesaj gönderecek.

Almanya GP hafta sonunda FIA Teknik Delegesi Jo Bauer, Red Bull motorlarının belli seviyelerde olması gerekenden az tork çıkışı sağlayarak illegal kazanç elde ettiği gerekçesiyle takımı hakemlere sevketmişti.

Yapılan görüşmelerin ardından Red Bull’un hatalı olduğu sonucu ortaya çıktı ancak kuralların net bir şekilde yazılmamış olması nedeniyle ceza verilemedi.

Önümüzdeki 2 gün içerisinde resmi bir açıklama beklenirken FIA’nın bu tarz motor haritalarını yasaklayacağı düşünülüyor.

 


Yorumlar

  1. Neden olmasın? Alonso çok iyi iş çıkardı. Ayrıca Q3 ortasında sıfır lastiğe geçme kumarı da tuttu. Adam daha ne yapsın?

  2. Michael Schumacher avatarı
    Michael Schumacher

    🙂

  3. DreamOfWinD  avatarı

    :)) Adam bir haritayla kaç yerden fayda sağlıyor hala legal demeye getiriyorlar anlamıyorum. Neyseki fia açığı fixleyecek.

  4. senin teorine göre şaşırılacak ve takdir edilecek sadece ALONSO oluyor yağmur altında harika bir derece baskı altında bile lastikleri çok iyi koruma vs.vs. hemde ferraride bu sistem olmadan

  5. Ama Aero kazanc ve cekis kontrol unitesi vardir diyemiyorlar, olsa cezayi bindirirlerdi merak etme 🙂

  6. DreamOfWinD  avatarı

    Burada aerodinamik kazanç + yıllar önce yasaklanan çekiş kontrol sistemlerinden bahsedilmiyor. Çoğu kişinin itiraz ettiği nokta burası.

  7. Kesinlikle. Artık yavaş giden daha hızlı oluyor.

  8. tolga karanlık avatarı
    tolga karanlık

    Bu mantığa göre 2005 kural değişikliklerinin hiç olmaması lazımdı. O durumda RBR halen puan almaya oynuyordu. Adrian Newey 2004'te neredeymiş?

  9. Teşekkür ederim dostum 🙂

  10. mclarenci mp4  avatarı
    mclarenci mp4

    rb'de çalışan adam geldi, öyle yaptılar böyle yaptılar. Yok eski ayaralra döndü. Motorun ayarlarını yapan arkadaş gelmiş dağılın 😀

  11. 2012: A McLaren Odyssey (spa2000) avatarı
    2012: A McLaren Odyssey (spa2000)

    Çekişin ihtiyaç duyulduğu bir noktada çekişten taviz verilip avantaj elde edilebiliniyorsa bu pirelli ler muazzam.

  12. Açıklamayı okumanızı isterim Bu yeni bir şey değil zaten

    Ortak çalışılan bir nokta motor üreticisi ile

    http://www.trf1.net/formula1_haberler/25839-renault-lastik-asinmasina-motor-haritasi-ile-mudahale-edilebilir.html#.UA_cHWFUxgs

  13. DreamOfWinD  avatarı

    Kesinlikle. Arka lastiklere çok iyi baktığı söyleniyor. Vettelin son turlarda lastiği gayet diriydi.

  14. Kesinlikle gri alan her zaman olmuştur ve olmaya da devam edecektir Limitlerin üzerine çıkılmasa gri alan dan söz edilemez. Adrian Newey Takımın direği her şeyi Ama bura da Motor üreticisinin de çok büyük katkısı var şasi ile motoru uyumlu hale getirmek. Motor haritası zaten takım ile motor sağlayıcısı ile yapılıyor.

    Çift pedal harici Mclaren yılların da Adrian Newey direksiyondan kumanda edilebilen, elektronik diferansiyel kilidini etkin hale getiren kişidir. Gerçekten de öyle adam bir dahi bakalım bu son olmayacak gibi 🙂

  15. Bence kuralda bahsedilmek isteneni aşmışlar, ama kural açık yazılmadığı için ceza veremediler. Gri alan dedikleri bu işte.

    Ne olursa olsun Red Bull yenilikçi ve girişimdi bir takım. Elbette tek sebebi Adrian Newey. Newey'i taa Williams yıllarından beri takip ediyorum, Williams ve Mclaren dönemlerinde de inanılmaz yaratıcıydı. Mclaren MP4-12'deki çift fren pedalı da Newey'in işi. Hakkinen şampiyon olduğu yarışta araçtan inince doğrudan Newey'e sarılmıştı. Adam gerçekten çok iyi.

    Her takımda Newey ayarında bir adam olsa şampiyonanın gideceği yeri siz düşünün artık. FIA kafayı sıyırırdı artık araçları çözeyim derken 🙂

  16. Bence buna İllegal denemez. Buna kuraldan işte böyle yararlanılır denir çok akıllıca ve zekice. Gerekli incelemeler yapılmış Teknik adama göre yanlış ama Fia nın yazdığı kural da normal yani Kural boşluğun dan yararlanılmış. Kuralın kapatılması dileğimle zaten takım gereken değişikliği çoktan yaptı Red Bull Renault Hockenheim'den önce yapılan pistteki Motor haritasına döndü Yani Silverstoneyi kazandığımız motor ayarlarına.

  17. virajlarda torku artır, düzlükte düşür.

    Red Bull'daki durum tam tersi sanırım. Orta devirlerde düşük torktan bahsediyorlar. Yani viraj çıkışlarında düşük tork ile daha az patinaj olasılığı ve lastiklere iyi bakma, düzlükte yine aynı max tork. Hal böyle olunca da yağmur altında harika tur dereceleri. Sıralamadan sonra "Vettel şaşırttı beni" demiştim, şaşırmamalıymışım.

  18. Kimi Raikkonen avatarı
    Kimi Raikkonen

    2010'dan beri en çok illegallikle suçlanan ve onaylanan takım Red Bull.En az ceza alan gene Red Bull.Fia artık bu ceza yasasını değiştirmeli kesinlikle.Yoksa ilerde önüne geçemeyecekleri unsurlar olabilir.

  19. 2012: A McLaren Odyssey (spa2000) avatarı
    2012: A McLaren Odyssey (spa2000)

    virajlarda torku artır, düzlükte düşür.
    virajdan yüksek hızla çık (torka ihtiyaç duyulan an) , düzlükte çekişi azalt, lastik yükünü hafiflet, azami hızı artır, artan hız avantajını aero ayarlarda kullan, azami hızını normale getir ama aero kazanç sağla…

    olur mu?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir