Resmi: FIA Red Bull'un Motor Haritasındaki Açığı Kapattı

yazar:

kategori:

Dün yapılan görüşmelerin ardından Red Bull’a bu yönde yaptırımın gelmesi bekleniyordu ve FIA kurallardaki açığı kapatarak bu değişikliği onayladı.

Red Bull, yeni motor haritasında motorun belli devirinde tork çıkışını olması gerekenden düşük seviyede tuttuğu için hakemlere sevk edilmiş ancak kurallarda açık bir şekilde belirtilmediği için ceza almaktan kurtulmuştu.

FIA 5.5.3 maddesinin yeni versiyonunu henüz yayınlamadı ancak kuralların takımlara her yarış motor tork haritasında değişiklik yapmanın yolunu kapatacağı düşünülüyor.

Açıklamaya göre takımlar ilk 4 yarışta kullandıkları motor haritasını referans olarak verecekler. Bu referans motor haritası onaylandıktan sonra 6000 devir üzerindeki tork değerleri referans motor haritasındaki değerlerin % 2 altında ya da üzerinde olamayacak.

Yarışlar farklı koşullarda olduğu zaman takımlar özel değişiklik talebinde bulunabilecekler.


Yorumlar

“Resmi: FIA Red Bull'un Motor Haritasındaki Açığı Kapattı” için 25 yanıt

  1. NEVEY AMCA BİR ÇARESİNİ BULUP O ARACI HIZLANDIRIR MERAK ETMEYİN SİZ BİRİLERİ FAZLA SEVİNMESİN ŞİMDİDEN

  2. HANGİ YARIŞI İLLEGAL KAZANMIŞLAR ONU SÖYLEDE BİLELİM

  3. doğru söylüyorsun 3 senedir hangi takımla uğraşılıyor acaba sezon ortası kural değişikliğine gidilmeye çalışılması daihl

  4. adamlar çalışıyor 3 yıldır ve haklı olarakta kazanıyorlar esek kanat dediniz itiraz ettiniz bir ihlal çıkmayınca kendinizde yaptınız aynı şeyi yok ebd dendi itiraz edildi gene fos çıktı çoğu takım aynı düzenlemeye gitti ne kural ihlalinden bahsediyorsunuz sizinki hazımsızlık sadece

  5. Fernando Alonso  Diaz avatarı
    Fernando Alonso Diaz

    Diğer takımlar etik gereği artık böyle avantajlar sağlamaya çalışmıyorlar yani bu pek uyanıklık sayılmaz F1 etiğine uymamak yani halk değimi ile ahlaksızlık olarak belki adlandırılabilir.

  6. Renault rahat durmuyor benim bildiğim.. Lotus'a da sirayet edebilir şeysinden hareketle falan filan.. Çünkü geçen senelerde buna benzemeyen ama yine define haritasıyla alakalı bir kural değişikliğinde en çok etkilenenlerden biri Lotus olmuştu diye hatirliyorum.. Umarım öyle olmaz da RedBull'lar aradan çekilir ve Kimi'nin kazanma şansı yükselir – gerçi herhalukarda kazanacak da olsun..

  7. Teknolojinin zirvesin de böyle yaratıcı fikirlerle ortaya çıkmak gurur verici. Kuralda boşluk varmış yararlanılmış bunun gibi eminim daha bir çok alan vardır. Bunu diğer takımlar da yapıyorlardır zirvede kalmak için ama bunu kim iyi yaparsa ipi göğüsler bu F1 de böyledir. Sezon ortasın da kural değişikliğine alıştık artık sorun değil amaca ulaşılmıştır 🙂 Webberin de söylediği gibi her şey yolun da Olumsuz bir yanı yok bir yarışlık bir şeydi 🙂

  8. madem böyle gri alanlar yada kural boşlukları var neden sadece rbr buluyor ve uyguluyor diğer takımdakiler mühendis değilmi onlar neci süpürgecimi niye bulamıyorlar anlamak güç

  9. ferrariye böyle birşey asla yapılmadı ama medya ile yapılıyormuş havası verildi. zaten bu takımla hem anlaşma yapıp hemde durdurmak mı isteyeceksiniz? bu beyin yıkama operasyonu çok başarılı olmuştur amaç yaptıklarını senelerce gizlemekti.gerçekte durdurulan takım 2000lerin başı ile McLaren olmuştur, motoru,3.pedal sistemi,ilk hidrolik kers sistemi,yenilikçi transmission tasarımı vs birçok yenilik malum takımın protestosu ile yasaklanmıştır ve medya tam tersine ferrari durdurulmak isteniyor şeklinde yayın yapmıştır, asla ve asla McLarene yapılan bu Fia-ferrari operasyonları basında geçmemiştir ve amaçlarına ulaşmış 2000lerin başı ile malum takım rakipsiz bırakılmıştır. tarihi doğru analiz et arkadaşım.medyanın her empozesine kanma.

  10. lotus ne alaka benım bildiğim lotus bu sistemi kullanmıyor.

  11. sen benimsin avatarı

    her sene aynı mevzu arkadaş. adamlar illegal yollardan yarış kazanıp podyuma çıkıyorlar sonradan bir şekilde bu hile fark edilince ( birde fark edilmeyenler var tabi) kural çıkarıyorlar. puanlarını topluyorlar şampiyonada öne geçiyorlar yada şampiyon oluyorlar. nerde adalet ceza yokmu?
    yok vermezler…

  12. MichaelJackson avatarı
    MichaelJackson

    beyler neyin haksız avantajı yahu?adamlar diğer takımlardan daha uyanık ki kuralda açık bulmuşlar ..suçlu redbull değil fia kafanıza sokun artık.sinirlenmeyeyim diyorum da bazı kendini bilmezler düşman gibi hakaretler ediyor redbull'a.madem fia'sın adam akıllı kuralını koy açık bırakma.sonra biz açığı değerlendirince haksız avantaj olur tabi..tamam ya siz kralsınız ne diyeyim ben size..bi zamanlar ferrari'ye de yapılıyodu bu sınırlamalar..fia redbull'u orta sıralara düşürene kadar rahat etmeyecek.son demek istediğim suçlu redbull değil fia.adam gibi kural koy da takımlar bulmasın açığı.

  13. MichaelJackson avatarı
    MichaelJackson

    ortalama hızla geçilen virajlarda hız kaybı ve aerodinamik deavantaj olacak..piste göre değişir ama macaristanda redbull'u podyumda bile göremeyiz.fia redbull'un önünü kesmek için herşeyi yapıyor.tıpkı zamanında ferrariye yapılan gibi.

  14. Bu kadar bilgiyle az zaman sonra Fia kendi takımını kurar zaten 🙂

  15. Lotus'un da hızı düşer böylece.. Bu sefer de RedBull'un tarafında olacağım.. Bizimkiler Newey'i geri almayıncaya kadar da öylesine takılacağım.. Ülkemizde spor hakemleri, seyircilerin onları seyretmeye geldiklerini sanıyorlar, meğer her yerde öyleymiş.. Fia'yı da delik deşik ettiler ama haaa.. Ahmet Kara noktayı koymuş zaten..

  16. Schumi Nerde Ben Orda avatarı
    Schumi Nerde Ben Orda

    Belki sadece Red Bull yapmıyordur.

  17. Sanırım RedBull'un orta sıralara düşmesiyle herkes ruh sağılığına yeniden kavuşacak.

  18. tolga karanlık avatarı
    tolga karanlık

    Red Bull'un niyeti asla var olan kuralları en iyi şekilde yorumlamak olmadı, hep kurallarda açık aradılar, gri bölge aradılar. Bu gri bölgeler kapatıldıkça da RBR düşüyor. Diğer herkes ne yapıyorsa onlar da aynı şeyi yapmak zorunda kalırsa da eski günlerini rahmetle anacağız.

  19. bece FIA nında sezon içinde kurallarda değişiklik yapması normal. araclar 1. ve sonunca yarıs arasında adeta evrim geciriyorlar. bu arada da kuralları esnetiyorlar bazen asırıya kacabiliyorlar. su anda redbull un yaptıgı gibi kurallarda belirtilmeyen gri alanlara cıkabiliyorlar.
    FIA genel olarak motor haritalarının koullanılmasını istemediginden bu sene basında bir dizi değişiklikler yapıldı ama hala acıklar bulunuyorsa, takımlar gibi FIA nın kuralları fazla suyunu cıkarmadan optimize etmesi normal geliyor.

  20. Bir koyu Mclarenci ve 10 yılı aşkın süredir f1 izlememe rağmen f1 de bu kadar kin tutulmuşbir takım görmedim açıkcası , kimsemi sevmez şu redbull ben dahil. Sanırım bu kinin sebebi diğer takımdaki insanlardan daha uyanık bir grup personele sahiip olmalarından kaynaklanıyor. Ancak ben sezon içerisinde böyle kurall degisiklerine karsıyım. Diger takımlarda araştırsınbulsun arkadaş

  21. teknik bilgisi olan arkadaşlar!!bu düzenlemeyle redbull sizce ne kadar bir kayıp yaşayacak,yoksa fazla etkilenmeyeceklermi?

  22. Redbull herkese ders veriyor, Fia da isi ogreniyor sayelerinde 🙂

  23. Red Bull, yeni motor haritasında motorun belli devirinde tork çıkışını olması gerekenden düşük seviyede tuttuğu için hakemlere sevk edilmiş ancak kurallarda açık bir şekilde belirtilmediği için ceza almaktan kurtulmuştu.
  24. Kimi neden engelleme ihtiyacı duysunlar Red bulldan ? Son 3 yarışta Alonso iki galibiyet bir de 2.lik red bull dominesi falan yok. sen önce engellenmeyi bırak da pilotuna simulasyondan geçiş çalıştır atak yapmayı bile bilmiyor daha 🙂 🙂

  25. redbull'un kurallardaki açıktan yararlanarak haksız avantaj sağladığını herkes biliyor. Redbull küçük esnaf gibi böyle ince açıklarla uğraşmasaydı bunların hiçbiri olmazdı. Kendi kendini engelledi Redbull.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir