Galibiyet Görebilenler

yazar:

kategori:

Özellikle ilk zamanlarda Formula 1’in oldukça acımasız olduğu şüphesizdi. Böyle büyük bir alanda tutunmakta oldukça zor. Hani dersiniz, 1 galibiyet alalım; tamam. Arkası gelicek dersiniz ya. İşte bardağın boş kısmı oldukça büyük ve büyümeye devam ediyor. Karşınızda, tutunamayanlar !

 

Eagle

Dan Gurney tarafından kurulan takım ilk yarışına 1966 yılında Belçika’da çıktı. Tabiki o zamanlarda ki moda devam etmiş ve Gurney’de kendi takımında yarışıyordu. Takım, 1969 Kanada yarışından sonra, kurtlar sofrasından çekildiğini açıkladı. Bu süre zarfı içinde Eagle koltuğuna, Bruce Mclaren, Phil Hill gibi tanınmış isimlerde oturdu. Dan Gurney, kendi takımıyla tam 24 yarışa katıldı ve 2 podyum, 2 en hızlı tur ve 1 galibiyet alarak bu macerasını noktaladı. Takımın ilk ve son galibiyeti 1967 yılında ki Belçika’da gelmişti.

 

Epperly

Quin Epperly tarafından kurulan takım ilk yarışına 1955 yılında Indianapolis’te çıktı ve yine 6 yıl sonra bir başka Indianapolis yarışı ile, 1960 yılında son yarışına çıktı. Bu süre zarfı içinde takım 2 kere yarışı 1-2 sıralamasıyla bitirdiler. Toplamda 5 kere podyuma çıkan Epperly takımı, 2 kerede en hızlı turu elde etti. Takım şampiyonada sadece Indıanapolis yarışına katıldı. İlk galibiyet 1957 yılında Sam Hanks’tan gelirken, son galibiyette 1958 yılında Jimmy Bryan’dan geldi.

 

Hesketh

Lord Alexander Hesketh tarafından İngiltere’de kurulan takım ilk yarışına 1974 Afrika, son yarışınada 1978 Afrika’da çıktı. Bu yıllar arasında 52 kez start alıp, 29 kez de yarışa başlayamadılar. Aralarında James Hunt, Alan Jones, Eddie Cheever’in de bulunduğu 15 pilot, Hesketh koltuğuna oturdu. Takımın kariyeri boyunca aldığı 1 galibiyet, 1 en hızlı tur, 7 podyum ve toplamda 48 puanın hepsi James Hunt’tan gelmişti. 1975 yılında Ford Cosworth motorlu Hesketh ile Hunt, Zandvoort’ta takıma tek galibiyetini getirmişti.

 

Kurtis Kraft

Amerikan rüyası Kurtis Kraft, Frank Kurtis tarafından kuruldu. 1950 ile 1960 yılları arasında 12 yarışa katılan takım, 148 kez yarışa katılamadı. 15 ayrı modeli bulunan Kraft koltuğuna bu süre zarfı içinde tam 129 pilot oturdu. Takımın kariyeri boyunca 5 galibiyeti var ve bunların hepsi Indıanapolis’te gelmişti.

 

Kuzma

Sanırım bir başka Amerikan rüyasıyla daha karşı karşıyayız. 1951-1960 yılları arasında 10 yarışa katılmış bir takım ve alınan tek bir galibiyet. Hangi pist mi ? Tabiki 1952 yılında yapılan Indianapolis.

 

Maserati

Alfieri Maserati tarafından kuruluan İtalyan takım, Formula 1’de ki ilk yarışla bu serüvene katıldı. Dilerdik ki günümüze kadar uzanmış olsalardı. Ama bu rüya 1960 USA ile son buldu. Bu maratonda takım 70 yarışta start aldı, 99 yarışta ise start alamadı. Tam 110 pilotla çalıştı takım. Tabiki içlerinde Fangio, Moss, Gonzalez, Ascari, Hawthorn, Brabham ve Hill gibi efsane isimlerde var. Takım ayrıca 1954 ve 1957 yıllarında pilotlar şampiyonuda olmuştu. Aldıkları 9 galibiyet ve 10 pole pozisyonunda, Fangio 7 galibiyet – 8 pole alırken, Stirling Moss 2 galibiyet ve 2 pole aldı. Takım toplamda 37 kez podyuma çıkarken, 1 kez de yarışı 1-2 olarak bitirdiler.

 

Penske

Roger Penske tarafından kurulan takım, 1974 Kanada yarışı ile Formula 1’e merhaba derken, bir başka Kanada yarışıyla(1977) Formula 1’e güle güle dedi. Takım bu süre zarfı içinde 9 pilotu koltuğua oturtabildi ve 40 yarışa katıldı. Takımın tek galibiyetini Jown Watson 1976 yılında Avusturya’da almıştı.

 

Porsche

O dönemlerde geldiğin yarışla bırakmak modaymış heralde ? Ne dersiniz ? Ferry Porsche tarafından kurulan Alman takım, 1958 Hollanda ile geldi, 1964 Hollanda ile de gitti. 31 yarışa katılıp, 15 kezde start alamadılar. Koltuğa deneyimli Hill, Bonnier, Gurney gibi isimlerinde bulunduğu 22 pilot oturabildi. Ama yanlızca 1 tek galibiyet aldılar. 1962 yılında Fransa’da Dan Gurney, takımın ilk ve tek galibiyetini almıştı.

 

Shadow

Don Nichols tarafından kurulan Amerikan takımı, spora 1973 Afrika yarışı ile girdi ve 1980 Afrika yarışı ile de spordan ayrıldı. 104 yarışta start alan takım 21 pilot ile çalıştı. Tabiki yine efsane isimler göze çarpıyor. Jean-Pierre, Jones, De Angelis, Hill, Regazzoni göze çarpanlar. Takım kariyeri boyunca 1 galibiyet elde edebildi, bu da 1977 yılında Alan Jones’un pilotajında Avusturya’da geldi. 3 kere pole ve 7 kere de podyuma çıktığınıda ekliyelim.

 

Watson

Amerikan rüyası ve Indianapolis serüveni devam ediyor. 1950-1960 yılları arasında 9 kez yarışa katılan takım, 3 kez yarış kazandı. Eh tabiki pist bildiğiniz gibi Indianapolis’ti. 3 galibiyetin 2’sinde takım 1-2 olarak finişe ulaştı.

 

Wolf

Walter Wolf tarafından kurulan İngiliz takım, 1977 Arjantin yarışı ile Formula 1’e merhaba dedi. 1979 yılında da Doğu Amerika yarışı ile veda ettiler. 47 kez start alabilen takım 3 kez de galibiyet aldı. 3 galibiyette 1977 yılında, Jody Scheckter tarafından gelmişti. Pilot kadrosuda gerçekten muhteşemmiş. Sadece 4 pilotla çalışan takım, Scheckter, Rosberg, Hunt ve Rahal’ı koltuğa oturtmuştu. Ama takıma başarıları sadece Jody getirmişti.

 

Aslında listeye ekleyebilecek o kadar çok takım var ki, Alfa Romeo-BMW-Honda-Jordan-Ligier-March-Stewart.. Bunları da anmadan olmazdı.


Yorumlar

  1. eh o zaman burada takımında rolü büyük, herkes patır patır yarış dışı kalırken, Wolf'ta hiç bir aksilik olmamış anlaşılan :))

  2. Hani "bal"la gelen galibiyetler vardır. Örneğin Macaristan 2008. Ama burada bal damlaya damlaya gelmiş 🙂

    Jody Scheckter 11. cepten start alıyor. Yani önünde 10 sürücü olacak. Ama 10. cepteki Gunnar Nilsson (Lotus) aracını takım arkadaşı Mario Andretti'ye verip kendisi start almıyor. Yani grid'deki yeri boş kalıyor ve Scheckter'ın önünde 9 sürücü kalıyor. Yarışa liderlik yapan James Hunt (McLaren) ve John Watson (Brabham)'da dahil olmak üzere önünden start alan 7 sürücü yarış dışı kalıyor. Kaldı önünden start alan iki sürücü. Yarışın diğer lideri Carlos Pace (Brabham), yükselen kokpit sıcaklığıyla daha fazla başa çıkamıyor ve sürekli zaman kaybediyor. En nihayetinde 48. turda yani bitime 6 tur kala Scheckter onu yakalayıp geçiyor. Start alan 20 sürücüden sadece 4 tanesi damalı bayrağı görebiliyor.

  3. evet, yarış dışı kalmışlar, ama önünde 8 pilot daha vardı Jody'nin..şanslada olsa bi şekilde almışlar bi galibiyet :))

  4. Toyota'ya da ayrı bir parantez açmak lazım. Yarıştıkları 8 senede toplam 3 Milyar $'dan fazla harcamalarına rağmen 1 galibiyet bile elde edememeleri çok garip.

  5. Epperly, Kurtis Kraft, Kuzma ve Watson Amerikan yarış takımıları. Sadece Indianapolis 500'e katılıyorlar.

    Watson 1953'den sonra iki sezon ara vermiş ve 1956'da geri dönmüş.

    Wolf, katıldığı ilk yarış olan Arjantin GP'den galibiyetle ayrılmış. Ancak kısaca şunu da belirteyim, o yarışta ilk iki sıradan kalkan James Hunt (McLaren) ve John Watson (Brabham) yarış dışı kalmışlar.

    Güzel olmuş 🙂

  6. dediğin gibi 1952'de Indianapolis'te Ferrari var 3 tane, 1954'te 1 Ferrari var, 1956'da 1 Ferrari motorlu araç, 1 tane Ferrari var.. 1958'de Fangio Kurtis'le katılıyor.. Aslında Indıanapolis'te ki Formula 1 yarışları, sadece Amerikalı üreticiler için yapılıyor denebilirmiş..

  7. scuderiaferrarimarlboro  avatarı
    scuderiaferrarimarlboro

    yanlış hatırlamıyosam 1952 yılında indianapolis'te kurtis kraft başka araba tek ferrari'siyle alberto ascari'ydi.bu diğer yıllarda da olmuş olabilir

  8. sadece Toyota değil.. galibiyet alamadan en çok podyuma çıkan takım mesela BAR.. 15 podyumları var, ama evet arkalarında 13 podyumlu Toyota var..

  9. Ozan Ülkügil avatarı
    Ozan Ülkügil

    Son örnek galiba Toyota 🙁

  10. evet, olabilir..ya da galibiyet almadan sadece podyum alan takımlar olabilir..tarihte seçenek çok :))

  11. Eline sağlık.

    Aslında listeye ekleyebilecek o kadar çok takım var ki, Alfa Romeo-BMW-Honda-Jordan-Ligier-March-Stewart.. Bunları da anmadan olmazdı.

    Bunları da ikinci bölümde hazırlarsın artık 😉 MGP'yi de katmayı unutma derim şimdiden 😉

  12. Shadow onasıl bi arabadır batmanın bat mobiline benziyor 😀

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir