2012 Macaristan GP'de Görülen Teknik Yenilikler

yazar:

kategori:

McLaren MP4-27 – Düzenlenmiş sidepodlar ve fren kanalları

Resimde de görüldüğü gibi MP4-27’nin ilk defa geçen hafta sonu Almanya GP’de kullanılan yeni sidepodlarının konumu çok alçakta. McLaren, Macaristan’a ayrıca yeni arka fren kanalları ile gitti. Düzenlenmiş kanallardaki delikler ayarlanabiliyor ki bu şekilde takım, aracın lastik sıcaklıklarına etki edebiliyor. Ön tarafta en uygun lastik sıcaklığının yakalanmasına yardım etme adına asimetrik fren kanalları kullanılıyor.

 

Lotus E20 – Düzenlenmiş burun

Lotus, Macaristan’da yere basma kuvvetini arttırma ve aracın bu orta-düşük hızlı pistte hakimiyetini geliştirme adına kırmızı okla da gösterildiği gibi yeni bir geniş burun ve çizgi-çizgi olarak görülen daha geniş yeni dikmeleri üretti. Geçen hafta sonu Almanya’da da olduğu üzere Kimi Raikkonen, Cuma günü takımın çifte DRS’sini denedi. Bu çözümde şimdi iki ilave hava girişi var ki bu delikler, ana hava girişinin her iki tarafında karoserle bütünleşmiş durumda. Bu sistem, yaz tatili sonrası hızlı iki pist Spa ve Monza’da çok işe yarayabilir.

 

Force India VJM05 – Yeni arka kanat

Force India, Macaristan’a yeni, yüksek yere basma kuvveti kazandıran arka kanatla gitti. Almanya GP hafta sonundakini esas alan bu yeni kanadın uç plakasında kavisli dikey yarıklar (mavi oklar) bulunuyor. Bu çözüm, sezon başında Williams’ın kullandığına çok benziyor.

 

Mercedes F1 W03 – Ön kanat kıyaslama

Bu şekil, Mercedes’in eski ön kanadı (sol taraftaki) ile yeni ön kanadı (sağ taraftaki) arasındaki farkları gösteriyor. Bütün takımlar için mecburi olan boş orta bölümün yanındaki geniş kıvrımlı basamak (1) kaldırıldı. Bu da demek oluyor ki ana planyanın zemine göre nispi yüksekliği farklı hale geldi. Yeni flaplar da (3) şimdi daha kavisli; çifte uç plakanın içindeki küçük kanatçıklar (4) kaldırıldı ve flap açısını ayarlayan sistem şimdi daha farklı. Bunların yanı sıra şasinin altındaki hava yönlendirici paneller de yeni idi.


Yorumlar

  1. Serdar Demir avatarı

    hocam ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi ağzına sağlık

  2. tolga karanlık avatarı
    tolga karanlık

    Her şeyi anladım da "gren kanalı" ne onu anlamadım

  3. MGP bu üstün ön kanadıyla rakiplerine +1 saniye kazandırdı, bravvoooo.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir