Montreal'de Yarışın 30. Yılı

yazar:

kategori:

Montreal’de ilk yarışın Ekim 1978’de yapıldı ve bu hafta sonu Fransız-Kanada şehrinde 30. Formula 1 yarışı yapılacak. Bu özel sezonda sizlere bazı önemli anları hatırlatmak istiyoruz.

– 1978’de ilk yarış öncesinde Kanada’da yarış Mosport Park’ta yapılıyordu, Mont-Tremblant’da da 2 yarış yapıldı. Ancak seneler geçtikçe pistin geliştirilmemesi Toronto pistinin gözden düşmesine neden oldu ve yarış Montreal’e geçti.

– Gilles Villeneuve’ün artan ünü ile Montreal mevcut caddeleri özel yapılmış pist ile birleştirerek yeni pisti oluşturdu. Notre-Dame başlangıç noktası olduktan sonra yetkililer, Formula 1 izleyicilerinin memnun kalacağı bir pist yapmak için adadaki tüm yolları birleştirmek için 2 milyon dolar harcadı.

– Bunda başarılı oldu yetkililer. Kısa süre içerisinde uzun düzlükler ve dar virajlardan oluşan bu pist Formula 1 takvimindeki en popüler pistlerden birisi haline geldi.

– 8 Ekim 1978’de yapılan yarışta tribünlerde yer alan 72 Bin Kanadalı taraftar, Fransız-Kanadalı Gilles Villeneuve’ün Ferrari’deki ilk senesinde burada galibiyeti alması ile muhteşem bir sonuç ile karşılaştılar.

– Villeneuve 1979’da da burada galibiyete yaklaştı ancak Alan Jones ile girdiği sıkı mücadelede gülen taraf Williams pilotu oldu. 1981’de de Villeneuve podyumun tepesine yakındı ancak yağmur altında Arnoux’un Renault’su ile temas yaşadığı için ancak 3. olabildi. Yarışı Jacques Laffite kazandı Ligier’i ile.

– 1982’de Formula 1, Gilles Villeneuve’ün Belçika’da antrenmanlardaki kazası sonucu hayatını kaybetmesiyle şok oldu. Bu olayın ardından piste efsane pilotlardan birisi haline gelen Gilles Villeneuve adı verildi. Ancak bu sene burada da trajedi yaşandı. Riccardo Paletti, aracı duran Didier Pironi’ye arkadan vurması sonucu hayatını kaybetti. Yarışı Brabham ile Nelson Piquet kazandı.

– Montreal’in Honda dönemi 1986’da başladı ve galibiyeti Williams’ı ile Nigel Mansell aldı.

– Ayrton Senna, Montreal’deki 2 galibiyetinden ilkini 1988’de Mclaren ile aldı. Diğer galibiyeti ise 2 sene sonra yine Mclaren ile aldı. 1989’da Williams ile Thierry Boutsen alırken 1992’de galibiyeti Gerhard Berger, aldı.

– 1991’de Formula 1’in en ilginç galibiyetlerinden birisi yaşandı bu pistte. Nigel Mansell, galibiyete giderken son turda taraftarları selamladığı sırada yanlışlıkla Williams’ının motorunu durdurdu ve yarışı Benetton ile Nelson Piquet kazandı. Bu Brezilyalı pilotun son galibiyeti oldu.

– 1993’te Alain Prost ilk ve tek Kanada galibiyetini alırken 1995’te Jean Alesi Formula 1’deki tek galibiyetini burada kazandı.

– Kanada’da en çok yarış rekoru Michael Schumacher’e ait. Alman pilot ilk galibiyetini 1994’te alırken 2. galibiyeti için 1997’ye kadar beklemek zorunda kaldı. Bu yarışta David Coulthard son anda yaşadığı vites kutusu problemi nedeniyle galibiyet şansını kaçırmıştı.

– 1996’da Kanadalılar Formula 1 ülkeye geldiği için daha mutluydu çünkü efsanevi pilot Gilles Villeneuve’ün oğlu Jacques de yarışacak pilotlar arasındaydı. Yarışa pole pozisyonundan başlayan takım arkadaşı Damon Hill’in galibiyeti de almasına rağmen Jacques 2. oldu ve en hızlı tur atmayı başardı. Jacques burada babası gibi ilk yarışında kazanmaya çok yaklaşmıştı.

– 1998’de ilk virajdaki büyük kazasına rağmen Michael Schumacher yine podyumun tepesine çıkmayı başardı. 1999’da Michael Schumacher yine galibiyete gidiyordu ancak spin atması sonucu yarışı Mika Hakkinen kazandı. Alman pilot 2000’de Ferrari ile tekrar kazanmayı başardı.

– 2001’de 300 binden fazla kişi Schumacher ailesinin diğer yarışçısı Ralf’in galibiyetini izlerken Michael diğer sene tekrar podyumun tepesine çıktı ve Ferrari’ye 150. Formula 1 galibiyetini kazandırdı.

– Schumacher buradaki son 2 galibiyetini 2003 ve 2004’de aldı. Son 3 sezonda ise burada 3 farklı pilot kazandı. (2005 Kimi Raikkonen – Mclaren & 2006 Fernando Alonso – Renault & 2007 Lewis Hamilton – Mclaren)

– Geçen sene Robert Kubica’nın burada geçirdiği büyük kazanın ardından kaza bölgesinde çeşitli güvenlik önlemleri alındı.


Yorumlar

  1. Montreal güzel pisttir. Çevresi de çok değişik. Cam küre (yanlarında bir yerler de büyük bina)mesela bana değişik gelmiştir hep, ilk viraj da öyle.

  2. Mehmet Yılmaz avatarı
    Mehmet Yılmaz

    2008 kimi raikkonen…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir