Ferrari: "Turbo Dönemi İle Motorlar Önem Kazanacak"

yazar:

kategori:

Son yıllardaki kısıtlamalarla ve motorların dondurulmasıyla birlikte Formula 1’de aerodinami daha ön plana çıktı ve motorlar önemini kaybetti.

Daha önce Red Bull’dan Adrian Newey de turbo motorlarla birlikte bazı üreticilerin diğerlerine göre çok büyük avantaj sağlayabileceğini söylemişti.

Tombazis “2014’te motorlar tekrar büyük önem kazanacak. Ve doğru olan bu.” dedi.

Mercedes’ten Norbert Haug “Takımlar arasında iyi bir rekabet olacağına ve dünya şampiyonasında bir üreticinin domine olmayacağına inanıyorum.” dedi.

 


Yorumlar

  1. "Aerodinamik, kötü motor üretenler içindir" – Enzo Ferrari

    (Herkes yanılabilir)

  2. motor işi ne olur bilinmez. bir bakarsın pure 30hp daha güçlü bir şeyle gelir, herkes ona geçmek ister. Bir bakarsın reno uzamış gitmiş.

  3. Büyük ihtimalle Norbert yanılıyor. Bu sözlerinin doğrulanabilmesinin nedeni ise vakti gelince, diğer birçok etkinlikten vaz geçilmemesi, hali hazırda kullanılan yapıların tekniklerinin geliştirilmesi olabilir.
    Hepi topu 3 yıl sürer küçük farkların kapatılması. Şuan ki üreticiler arasında önemli teknik farklar yok, hepsi alanının uzmanları.
    Evet birçoklarının sandığı gibi serileri yaptığı dönemde en güçlü motorları üretmiyordu Ferrari, sadece ideal güç ile dayanıklılığı birleştirmişti. BMW vs kendilerin den daha iyi motorlar ürettiler. Zaten Ferrari motorlarının açık üstün olduğu dönem 80 ve öncesi denilebilir.
    Bana göre son değişim dönemin deki gibi 2014 için de en önemli nokta yakıt harcaması ve turbo vs nedeniyle dayanıklılık ki en büyük şüpheyi bunlar barındırıyor. Üreticilerin şuan uzun testleri aşması birşey demek değil çünki. Sezon başladığında veya hemen yakınında birinin daha verimli veya 8 Hp daha fazla güç ürettiklerini keşfetmeleri baştan döküm yapmalarını gerektirecek.
    Mr. Tombi yine de haklı biraz daha fazla konuşmaya başlamış olacağız. Her ne kadar nefret etsem de bu durumdan üreticiler bir şekilde ilk konuşulanları büyütmeyi başardı.
    Öne çıkacaklar 1. Mercedes 2. Ferrari tahminen. Diğerleri ilk senenin sonunda yılmazlar umarım. Mclaren ise bunu fırsat bilip kendi motoruna girişmeliydi bence, böyle fırsat bir daha gelmez. Bütçeler yüzünden evet ya batarım ya çıkarım meselesi olur ancak en azından Cosworth veya Honda ile ortak üretimi ARGE paylaşımını düşünmeliydiler derim. Adlarına hayırlısı.

  4. o yıllarda motor gelişiminde, ferrari en güçlü motordan ziyade dayanıklısını üretmiştir. BMW,Honda,Merco motorları daha hızlıydı ama daha dayanıksızdı.buna karşın ferrarinin araçları aero açısından daha elit düzeydeydi.özellikle williams-bmw döneminde hayvani bmw gücüne aero etkinlikleri ve dayanıklılıkları sayesinde karşı koymuşlardır. ayrıca bu yeni turbo döneminde ferrarinin iyi olacağının garantisi yok çünkü Merco ve Reno turbo konusunda ordinaryus seviyedeler. ferrari,Fiata gönderdiği martinelli demişsin, ferrari Fiata adam gönderemez, Fiat alır çünkü ferrari Fiat'ın malıdır.Fiat isterse geri yollar sonuçta kendi alt markası.

  5. hepsine ek olarak:

    -8 ileri şanzıman, sadece 7 ve 8.vites ratio'ları değiştirilebilecek (uzunluk-kısalık oranı)
    -düşük burunlar olacak (brawn gp burunu gibi)
    -daha dar ön kanatlar olacak (ön lastiklerin iç taraflarının genişliği uzunluğunda)
    -Thermal Energy Recovery System (TERS), egsoz gazından enerji üretimi

    ayrıca şuan LeMans araçlarının bazılarında kullanılan yeni nesil daha hafif KERS üniteleri de kullanılabilir.

  6. mclarenci mp4  avatarı
    mclarenci mp4

    Ferrari'nin 2014 motorunu efsane Paulo Martinelli'mi tasarlıyor , Motorlar önem kazanacağına göre tekrar aktif olarak görev alacak mı bu konuda bilgisi olan varmı?

    Olumsuz bilgi verirseniz seviniriz 🙂

  7. mclarenci mp4  avatarı
    mclarenci mp4

    süper bilgiler eline sağlık. Bu durum en çok ferrari'ye yarayacak gibi. Dediğin gibi motorlar tam bilinmediğinden dondurma gibi bir durum olmayacak bu motorlar tam bilinmiyor sürekli verilerle geliştirecekler. Ferrari'de bundan daha güzel şey istemez sanırım. Motor gelişiminde eskiden gerçekten rakipsizdi.

    Acaba paulo martinelli'mi yapıyor ferrari'nin 2014 motorunu Tekrar aktif görev alacak mı bilgi var mı bu konuda. İnşallah gelmez.

  8. mclarenci mp4  avatarı
    mclarenci mp4

    valla bende bundan korkuyorum. Motor gelişimi olacak mı ki yine, eğer sürekli gelişime devam edilirse ve motor üzerinde çalışmalar olursa. Ferrari Fiat'a gönderdiği Paulo Martinelli'yi geri alır. O 2000'li yıllardaki efsane motor gücünün beyniydi bu adam. İnşallah baskınlık olmaz ama mercedes'dende iyi bişeyler bekliyorum.

    Biraz korksamda motorların en önemli faktör olması süper bişey.

  9. rocco junior avatarı

    Sağol,eline sağlık.Oldukça güzel özetlemişsin

  10. Kers 80 beygirden 120 beygire çıkarılıyor.

    Yanlış yazmışım, 120 değil 160 beygir olacak.

  11. Motorlar V6 1.6 litreye düşürülecek. Sırf bu üçte bir performans kaybı demek. Ayrıca devir limiti 18000'den 15000'e çekiliyor ki aslında 12000 olacaktı da takımlar bağıra bağıra 15000 yaptırabildiler. Bu da ciddi güç kaybı demek. Ama turboya izin var ki bunda da hava girişi ve yakıt akışı kısıtlamaları var. Motora saatte 100kg'dan daha fazla yakıt giremeyecek. Turbo denince işler acayip değişiyor. Turbo gecikmelerinin ne kadar olacağı belirsiz, turbo değişimi sözkonusu olacak vs.

    Kers 80 beygirden 120 beygire çıkarılıyor. Böyle olunca küçülen motor gücü dengeleniyor ama kısıtlamalar aynen devam. Kers bu kadar güçlüyken olur da bozulursa bittin demektir.

    Ayrıca sekiz ileri şanzıman kullanılacak. Böylece düşük güçlü motor en azından daha verimli kullanılabilecek.

    Ön kanatlar biraz daralacak, amaç ön kanadın kırılmasına yol açan kazaları azaltmak. Araçlara marş motoru eklenecek, egzoz gazlarının sıcaklığından elektrik enerjisi üretilecek vs.

    Muhtemelen 1-2 sene gelişime izin vereceklerdir, tasarımlar oturunca tekrar donduracaklar. Öyle böyle değil, her şey tepetaklak olacak bence.

  12. 2000'li yılların başında olduğu gibi bir ferrari hakimiyeti gelebilir. motor gelişim ve dayanıklılık konusunda bir zamanlar rakipsizlerdi.

  13. olması gerek bu zaten motor gelişimi sart

  14. rocco junior avatarı

    dostum sence 2014 te aerodinami önemi azalır mı,Ferrari bu turbo olayını istiyor gibi.Motor dondurma kuralları nasıl şekillenecek.Yine belli bir hp ve kers gücü olacak değil mi?Eee bu durumda motorla fark yaratmak yine yakıt harcama ve başka özelliklere mi kalacak?Ne olacak yani turbo olunca bana biraz açıklar mısın biraz geriyim motorda

  15. National Geographic Mega Fabrikalar: Williams F1 fabrikası.

    Gelmiş geçmiş en güzel F1 aracı FW33…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir