Whitmarsh: "Hamilton'a Gridin En Çok Kazanan Pilotu Olmayı Teklif Etmiştik"

yazar:

kategori:

 

Geleceği hakkında aylarca süren görüşmelerin ardından Hamilton, McLaren’ı bırakıp Mercedes ile anlaştı; bu anlaşma 3 seneyi kapsıyor.

Whitmarsh: “Lewis üst düzey bir pilot ve onun F1’de diğer takımlara çekici geleceği gerçeğini küçümsemedik.”

“Lewis’in revaçta olduğunu biliyorduk. İşte biz de bu yüzden ona bir teklif sunduk. İnanıyorum ki teklifimiz, Formula 1’deki diğer pilotların bu sezon aldığından veya gelecek sene alacağından daha yüksekti”

“İyi bir teklifti ama getirilerine bakmamız gerekti. Çünkü ciddi bir tehdit olduğunun farkındaydık”

Hamilton’ı kaybetmelerine rağmen Whitmarsh, İngiliz pilotla olan görüşmeleri idare ediş şekilleri nedeniyle hiç pişman olmadıklarını yineledi.

“Görüşmeler daha farklı şekilde ele alınabilir miydi?” şeklindeki soruya Whitmarsh: “Muhtemelen bu soruya cevap verirken en tarafsız kişi olamam.”

“Lewis’in menajerlik takımı ile çok fazla görüşme yaptık. Ve herhangi özel bir pişmanlık yok”

“Çok iyi ve ciddi bir teklif yaptık. Nihayetinde bütün koşullarda anlaşma sağlayamadık”

“İki şey var: Birincisi… Sorunuza cevap verecek en iyi kişi ben değilim ve tarafsız olamam. İkincisi… F1’de geriye dönüp bakıp pişmanlık duyacak zamanınız yok”

“Lewis’i tutmak için çok fazla çaba sarf ettik. O, her takım için büyük bir servet. Bu yüzden büyük çaba gösterdik. Ama nihayetinde Lewis bir karar verdi. Artık önümüze bakmalıyız”

 


Yorumlar

“Whitmarsh: "Hamilton'a Gridin En Çok Kazanan Pilotu Olmayı Teklif Etmiştik"” için 21 yanıt

  1. Ekleme: Her sene şampiyon olunacak diye bir şart yok. 15 yıl hiç şampiyonluk gelmeyebilir birtakım sebeplerden ötürü. Ferrari 21 yıl şampiyonluk yüzü göremedi. Lakin yine de tüm pilotlar Ferrari'de yarışmayı isterdi. Neden acaba?

  2. 2008 Lewis Hamilton. 1998-1999 Mika Hakkinen. 1998 son takımlar şampiyonluğu. Bu kadarını biliyoruz.
    McLaren en kötü ihtimalle her 2 yılda 1 kez zirveye oynayan bir araç öyle ya da böyle üretir.
    Bu yüzden tekrar ediyorum:

    "McLaren için Hamilton olmuş Perez olmuş çok bir şey ifade etmez; Formula 1'de McLaren, Ferrari ve son zamanlarda çökmüş olsa da Williams temel taşlardır ve kolay kolay yerlerinden oynamaz. Arada 1-2 sene ortalıkta olmasalar da 3 sene sonra tekrar zirveye oynarlar. Bu yüzden bu takımlar kalıcıdır; pilotları değil…"

  3. Salt maaş olarak en fazla diyelim o da belki, Mercedes de kazanacağından fazlasını kazandıramazsınız…
    Senna'dan başka kimseyi en fazla kazanan eylemediniz Sayın Martin tarihin sayfalarını açtırmayın şimdi bize. 🙂

  4. Mclaren'de son şampiyon pilotun ismi nedir?Ondan önceki şampiyonluk kaç yılında alınmıştır?

  5. gitmek istedi gitti, kendisi bilir, daha uzatmaya gerek yok. ne demişler; "paranın halledemeyeceği işi,daha çok para halleder" bu yüzden Mercedes işi halletti :)) kendilerine mutluluklar dileriz, biz artık takımlar şampiyonu olabilmenin peşindeyiz.

  6. Çok fazla hata yaptınız :
    1-Görüşmelere başlandığında Martin Whitmarsh şöyle dedi : Mclaren Lewis için en iyi tercih, gideceğini düşünmüyorum(açılımı ayrılıpta nereye gidecek, kazanan kaç takım var?)
    2-Olaylar biraz sarpma sarınca ROn Dennis çıkar ve müthiş bir yöneticilik(!!!) göstererek yılların tecrübesini konuşturur : En son baktığımda Mclaren kontratta işverendi, konu Mclaren'in devam edip etmeyeceği konusudur( açıklaması patron biziz,işveren biziz, biz istedikten sonra Lewis'e ne oluyor, daha iyi takım mı var ki gitsin?)
    3-Ron Dennis : Lewis dünyadaki ve spordaki son gelişmelerle şu anda aldığı ücreti beklemesin, o zaman şartlar farklıydı ( açılımı açık: son 4 senedir aldığı parayı vermeyeceğiz, keyfi bilir)
    4- İlk teklif edilen ücret 8 m pound, son teklif edilen 17 m pound(açıklaması başta gitme ihtimalini hiç düşünmüyorduk, ucuza kapatalım dedik, sonda baktık gidiyor 2 katından fazlasına kadar çıktık…)

    Kimse düşünmedi bu adamın yüzü neden asık aylardır, neden hiç gülmüyor, sevinemiyor.. Çünkü kendisine nasılsa gidemez gözüyle bakıldı ve davranıldı. Ron Dennis bu ağır sözleri söylediğinde bile cevabı kısaca şu oldu: "Patronum Martin"….

  7. Ama nihayetinde Lewis bir karar verdi. Artık önümüze bakmalıyız

    Çok doğru martin artık önüne bakmalısın,ama söylemlerin bunun tersi…

  8. 2012 Belçika GP sıralama turlarında McLaren yeni güncellemelerle piste gelmişti. Bu güncellemeler yeni bir arka kanadı da kapsıyordu. Ama Cuma antrenmanları yağmurlu geçince McLaren yeni arka kanadı yeterli derecede test edemedi. Lewis Hamilton'da riske girmek istemeyip eski kanadı takmaya karar verdi tabii mühendislerle istişare sonucunda sonucunda alındı karar. (Ama son kararı Hamilton'ın verdiği ifade edildi takım tarafından)

    Sıralama turlarında Button yeni arka kanadın da etkisiyle çok rahat bir Pole posizyonuna imza atmıştı. Hamilton ise düzlüklerde yavaş kaldığı için çok geride ancak 8 sırada kaldı. Hamilton aldığı yanlış kararın cezası çekiyordu ama daha da büyük bir yanlışa imza atması sıralama turlarından 1 saat sonrası oldu. Lewis Hamilton telemetri verilerini Twitter'da paylaşarak aslında Button'dan daha hızlı tur attığını ama arka kanat yüzünden düzlükler 0.6 sn kaybettiğini belirtmişti.

    Telemetri verilerinde aracın ağırlık dağılımı yerden yüksekliği vs. gibi önemli gizli sırlarda vardı ve McLaren hemen Hamilton'dan twitti kaldırmasını istedi. Hamilton'da kaldırmak zorunda kaldı. Dışarıya yansımasa da takım içinde büyük bir fırtına kopmasına neden oldu bu olay. Hatta Button bile Hamilton'ın yaptığı sorumsuzluğu eleştirdi. Telemetri skandalının en açıklayıcı durumu bu. Hamilton verdiği yanlış kararla geçilmeyi sindirememiş ve telemetri verileriyle ben daha hızlıydım beni kanat yavaşlattı demek istemişti. Ama her şeyi eline yüzüne bulaştırıyordu.

  9. Bu şirket Lewis i bitirecek demiştim.O yönde ilerliyor.Lewis bu senede şampiyon olamayacak demiştim o da o yönde ilerliyor..

  10. Para için satılınca taraftarlık dengeleri dibe vurdu.Oda kendini böyle avutacak.Yazarken ben bile inanamıyorum.Lewis para için Mclaren i sattı…..Şaka gibi.

  11. Halla hallaaaaa bir amcam var en sıradan olaya bu şekilde tepki verir,
    senin Alonsoyu yermek için söylediklerin,bu pilotun ne kadar büyük olduğunu gösterir dostum,
    öyle normal bir pilotun Ferrariye gidipte iki yılda bunları başarmış olması mümkün değil zaten
    herhangi biri yapamayacağına göre yapabilene helal olsun demekten başka bişey denemez,

  12. ben hala Perez'in çokta iyi bir pilot olduğunu düşünmüyorum. Podyuma çıktığı yarışların hepsinde ya absürd bi lastik stratejisi, yada yağmur vs. vardı. Ki bu absürd yarış stratejilerini en iyi Sauber'in yaptığı bilinen bir gerçek. Yanlış anlaşılmasın tabi ki yetenekli ve hızlı, fakat overrated olarak tabir edebileceğim biri, abartılıyor yani.

    Lewis'e de rahat battı demiştim, sözümün arkasındayım, rahat battı heyecan istedi herhalde. Yoksa Mclaren'i bırakıp Mercedes'e gitmek aptallıktan başka bir şey değil. Mercedes birden herkesten hızlı araçlar yapar da Hamilton 4 ayak üstüne düşmezse, önümüzdeki senelerde Hamilton'ın yüz ifadesini merak ediyorum…

    Fakat en çok Ron Dennis'i merak ediyorum. Mclaren taraftarları şunu düşünsünler, eğer Ferrari'de şuanda Alonso olmasaydı, liderden bu kadar geride olacaklar mıydı puan olarak? Kimi Raikkonen'i takımda tutamamak demek, o pilot senin rakibin olacak demek, Fernando Alonso'yu takımda tutamamak demek, o senin rakibin olacak demek. Aynı şey Lewis Hamilton içinde geçerli…

    Mclaren sadece iyi pilotları kaybetmiyor, durmadan iyi rakip kazanıyor… Artık bundan sonraki senelerde bol bol yağmurlu yarış ve absürd lastik stratejileri ile Button Perez el ele şampiyonluk kovalarlar.

  13. joker'in dediği gibi. sorun gidip de şampiyon olmak değil, sorun bir mesaj göndermek.

    hepimiz bir pilotun yeteneğinin şampiyonluk sayısıyla ölçülmediğini biliyoruz. bu daha çok doğru zamanda doğru yerde olmakla alakalı.

    hamilton kariyerindeki tüm takım arkadaşlarını yendi, 2007'de alonsoyu, 2008-2009'da kovalaineni, 2010-2012'de button'u. şimdi de mercedes'e geçiyor.

    mercedes'de rosberg'i yenecek, zaten schumacher'i pek sevmiyor hamilton, onun 3 yıldır yapamadığı şeyi başarmaya çalışacak. rosberg'i yenmek ve de şampiyonluk mücadelesi vermek. ilk 3de olursa onun için iyi. 2013 şampiyonluğu ise kekin üstündeki krema olur.

  14. Yusuf  Hitay avatarı

    2012 spa sıralama turlarında, hamilton'ın aracında eski arka kanat, button'ın aracında yeni arka kanat kullanıldı. bunun sebebi de hamilton'ın ve mühendislerinin yağmur nedeniyle test edemedikleri kanat yerine eskisini tercih etmesi.

    bununla birlikte button yine dört ayak üstüne düşüp mclaren kariyerinin ilk ve bu şekilde devam ederse son pole'ünü alıyor. hamilton ise düzlüklerde adeta süründüğünü, tek bir düzlükte 0.6 saniye kaybettiğini söylüyor.

    nedeni bilinmemekle birlikte bu tercih hatasına çok sinirlenen hamilton, telemetre verilerini içeren gizli kalması gereken bir dosyayı(nerelerde zaman kaybettiğini gösterecek şekilde) twitter'da yayınlıyor. batırdığını sıvıyor anlayacağın.

    ve tabii ki kıyamet kopuyor.

  15. Ya şu telemetri hikayesi nedir? Bilen birisi varsa şuraya yazsada bizde öğrensek :).

  16. 2012: A McLaren Odyssey (spa2000) avatarı
    2012: A McLaren Odyssey (spa2000)

    Lewis, Ferrari'ye geçseydi tamam,anlayabilirdim.
    Ama her söyledikleri 3 sene de gerçekleşmemiş olan (yakınına bile yaklaşamadılar söylediklerinin.) Brawn ve Haug'un Mercedes'ine gidince…..
    —————————-
    Az sonra takımımın hata yaptığını iddia edeceğim (tonu en alt düzeyde). bu benim açımdan ilk.
    ———————————————————-
    gidince…..
    benim aklıma gelen husus.
    en büyük rakibi = diaz
    diaz, takımından inanılmaz destek görüyor.
    2. pilotu seçme hakkı elinde. (2. pilot yarış içinde diazın sonraki turlarda uygulayacağını onun için birkaç tur önce simüle ediyor)
    tüm takımı istediği şekilde kendi başarısı için yönlendiriyor. (tarzı problem ama Ferrari açısından problem yok.)
    mühendisler hakkında görüş bildirebiliyor. (seçebiliyor)
    kısaca Ferrari'nin gücü ne olursa olsun var olduğu kadarı ile ona kanalize.
    ve takım bütün imkanlarını, takımı ve kendini şampiyon yapabilmesi için kullanmasına müsaade ediyor. (bazen üst yöneticilerin alanına tecavüz etmesine dahi müsaade ediliyor)

    Gelelim Lewis'e
    Bu söylediklerim aşikar ve genel bilinirliğe sahip olduğu için o da biliyor.
    ve McLaren'e döndüğünde; rakibimin avantajları bunlar onu yenmek istiyorum ve onun gibi tüm kartları istiyorum dediğinde…….
    cevap malum.
    çok çok önceden alınmış takımdan ayrılma kararı.

    ———————————————————————————————–

    Görünen o ki mali tablomuz önümüzdeki yıldan itibaren daha güçlü bir görünüme geçecek ve bu da yüksek seviyede olan mühendislik departmanımıza Lewis'in kaybını giderecek icatlar/ayarlar/dizaynlar yapması için gerekli finansmanı sağlayacak. (görünürdeki tek iyi şey)

    ———————————————————————————————————————-
    f1'in en hızlı adamını artık kaybettik. (şaka gibi. yazarken bile inanamıyorum)

    Hamilton, McLaren'ı bırakıp Mercedes ile anlaştı.
    Hamilton, McLaren'ı bırakıp Mercedes ile anlaştı.
    Hamilton, McLaren'ı bırakıp Mercedes ile anlaştı.
    Hamilton, McLaren'ı bırakıp Mercedes ile anlaştı.
    Hamilton, McLaren'ı bırakıp Mercedes ile anlaştı.

    6.5.4.3.2.1

  17. McLaren gibi bir takımı bırakıp 2014 motorları hevesine maceraya atılmak üzere Mercedes'e gitmek hiç de akıl mantık işi gibi durmuyor. Belki bizim bilmediğimiz; göremediğimiz bir şeyler biliyordu Lewis Hamilton. Lakin şu anki tabloda 2013 çöpe gitmiş; 2014 ise ne idüğü belirsiz bir yıl olacak gibi duruyor.
    Fazla para için gidilebilir. Ama hangisinde olursa olsun zaten 1 yılda 1 ömür yetecek kadar para kazandıklarını düşünürsek o kadar da gidilesi bir para olmamalı kariyeri heba etme uğruna. Yeniden yapılanma filan da bana hikaye geliyor. Herkes Ayrton Senna değil aracın motorunu baştan aşağı söküp hiçbir sorun bulamayan mühendislere rağmen bu motordan tuhaf sesler geliyor deyip; ardından da o yarışta hakkaten motor patlayacak kadar. Herkes Michael Schumacher de değil 4 sene boyunca müthiş bir ekibi etrafında toplayıp bu ekiple 5 sene üst üste rekorlar kıracak kadar.
    Kupa mupa olayları da başlı başına saçmalık. Kupaya ne gerek var; al şampanyanı iç sana verilen sahte kupadan. Hem unutmamak lazım ki: "Kupa dediğin, boş bir kasedir."
    McLaren için Hamilton olmuş Perez olmuş çok bir şey ifade etmez; Formula 1'de McLaren, Ferrari ve son zamanlarda çökmüş olsa da Williams temel taşlardır ve kolay kolay yerlerinden oynamaz. Arada 1-2 sene ortalıkta olmasalar da 3 sene sonra tekrar zirveye oynarlar. Bu yüzden bu takımlar kalıcıdır; pilotları değil…
    Kısaca Lewis Hamilton, hayatının hatasını yaptı; farkında değil.

  18. Ron Dennis in çokta umrunda olacağını sanmıyorum Lewisin canının sıkılıp sıkılmaması hatta telemetri olayından sonra Lewisi sepetlemiştir…

  19. Katılıyorum. XIX'in kişisel sponsorlar ve etkinlikler için bastırdığını duymuştuk. Bir F1 pilotunun kariyerini bir balon şarkıcı gibi yönetirsen bu tür şeyler olabilir bence 🙂 Lewis'in çok çekeceği var.

  20. Menejerlik şirketi levisin alacağı ücret oranında komisyon alıyorsa neden daha çok teklif eden mclareni tercih etmesin ki,demekki levis tercihini mercedesten yana kulanmış,kaldi ki bence haklı
    neden derseniz,geçenlerde bir söyleşide,ron denis şöyle diyordu,problem mclaren ile levisin anlaşıp anlaşmaması değil, mclarenin levis ile anlaşıp anlaşmaması,bu deyim levisin canını sıkmıştır.

  21. Lewis gitti ama neden gitti bunu bilen varsa çıksın.

    Lewis in gitmesinin nedeni Lewis in menejerlik şirketinin olayı bence sadece.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir