Teknik Analiz: 2008 Kanada Grand Prix

yazar:

kategori:

Ferrari F2008 – Eklenebilir Soğutma Yarıkları

Monaco’da Ferrari soğutmaya yardımcı olması için sidepodların üzerinde yeralan bacaların olduğıu bölüme havalandırma yarıkları eklemişti (sarı oklar). Kanada’da ortalam sürat Monte Carlo’ya oranla daha yüksek olmasın rağmen daha yüksek sıcaklıklar eklendi ve pistin uzun düzlüğü ve virajlı kısmı İtalyan takımın bu haftasonu yarıkları kullanırken dikkatli olmasını gerektirdi.

 

 

BMW Sauber F1.08 – Burun Gelişimi

bmw.canada

Kanada araç ayarları açısından bakıldığında üzerinde durulması gerekilen özel pist değil, fakat bu sezon ilk kez BMW Sauber kendilerine özgü olan F1.08’in burun kısmı üzerindeki ‘bumerang’ şeklindeki (sarı kesik çizgiler bir önceki posizyonunu gösteriyor) kanatçıları çıkarmış bir şekilde görüldü. Özellikle pistin geçiş fırsatlarının olduğu bitiş noktası olan son uzun düzlükte en yüksek hıza ulaşmaya yardımcı olması nedeniyle kanatçıları çıkardı. Bir diğer ilginç değişiklikte ön flapın en dış noktasındaki kısmının daha eğimli bir özellik kazanmış olması. Bu değişiklik flapın yüze alanında ufak bir artış sağlıyor ve viraj girişlerinde aracın ön kısmının kontrol edilmesinin gelişimine yeteri kadar yardımcı olmayı sağlıyor.

McLaren Mercedes MP4-23 – Köprü Kanat Desteği, Flap Revizyonu

mclare.canada

Geçtiğimiz Kanada yarışında FIA esnek kanatlarla ilgili olarak bir düzenlemeye gitti ve bir çok takım tarafından kullanılan özellikle ön köprü kanatların buruna bir paa ile sabitlenmesini istedi. Takımlar aracın burun kısmına ek bir parça ekleyerek köprü kanatları araçların burnuna sabitlediler ve böylece Kanada gibi esnemenin büyük bir avantaj sağlayacağı bir pistte aerodinamik yüklenme anında kanatların esnemesi engellenmiş oldu. Montreal’de esnek kanatlar çok açık bir avantaj sağlıyor, bunun anlamı düzlüklerde daha az drag etkisi yaratırken daha kıvrımlı iç kısımda daha yüksek downforce sağlıyor. Diğer takımların aksine McLaren takımı köprü kanadı aracın burun kısmına sabitlerken köprünün alt kısmını değil de üst kısmından sabitlemeyi tercih etti (daire içindeki resim). Bu çözüm aerodinamil anlamda daha az bozucu bir yapı oluştururken bununla birlikte hala kanadın esnemesini önleyebilir bir yapıda kullanılmış. Bir diğer değişiklik ise McLaren’in ön kanadında meydana geldi ve özellikle Montreal için tasarlanan flap derin, yuvarlak şekilde kesilmiş bitiş noktalarına sahip hale getirilmiş. Bu çözüm son viraj öncesindeki uzun düzlükte drag etkisinin azaltılmasına yardımcı oluyor.

Ferrari F2008 – Montreal Kerblerinde Kullanmanın Sırrı

ferrari.canada

Gilles Villeneuve pistini diğerlerinden ayıran en önemli etkenlerden birisi yüksek kerbler. En iyi zamanı elde etmek için bütün pilotların kerbleri kullanmaları gerekiyor fakat ilginç olan nokta Ferrariler’in kerblere nasıl daha yumuşak saldırabileceğini bulmuş olması. Bu F2008’in süspansiyon geometrisinin bir sonucu, özellikle ön kısımda geçen seneye oranla büyük bir modifikasyona gidilmiş. Bu özellik lastiğe etki eden dikey kuvveti azaltıyor ve daha az kamber açısı kullanılmasına olanak sağlıyor (kırmızı oklar). Bu sadece lastiğin asfaltla olan temasını arttırmıyor aracın daha uzun süre tekerlek üzerinde gitmesini sağlıyor ve böylece kerblerin üzerinden geçerken aracın çarpıp geri sekmesini azaltıyor. Bir diğer önemli nokta ise damper, bu kısım ise kerbler üzerinden geçerken açığa çıkan enerjinin dağıtılmasına yardımcı oluyor, sonrasındaki şasi titreşimini azaltıyor. Özetle bu değişiklikler daha istikrarlı bir araç ortaya koyuyor, özellikle Montreal’in hızlı yön değişimlerinde aracın ön kısmını daha istekli kılıyor.

Williams FW30 – Daha Geniş Fren Soğutma Kanalları

bmw.canada

Montreal frenler açısından şampiyonada en fazla dikkat edilmesi gereken ve dayanıklığın ön planda olduğu önemli bir pist. Diskler ve padler için özel ve kendilerine özgü bileşenler kullanılır ve kabuledileblir sıcaklık aralığının çok önemli olduğu anda frenleri korurken dayanıklılığın da kontrolünün etkin bir hale gelmesi için çözüm oluşturuyor. Bu yüzden bütün takımlar diskler ve kaliperlerin daha iyi soğumasına yardımcı olması için daha geniş fren soğutma kanalları kullandılar. Burada Williams’ın ön kısmında (daire içindeki resim) yeralan küçük kanatçık (kırmızı ok) temel olarak havaakışı kanalını doğrudan kaliperlere yönelmesine yardımcı oluyor, böylece çalışma sıcaklığını azaltıyor.

McLaren Mercedes MP4-23 – Arka Kanat Revizyonu

mclaren.canada

Montreal daha düşük downforce seviyesi isterken bunu başarmak için takımlar kanatlarının temel profili ve kanat flaplarının açılarını ikisini birden azaltıyorlar. McLaren değişik bir arka kanat profili benimsemiş ve profilin merkez kısmını daha yüksek yapıda tasarlamış uç kısmı hafifçe aşağı bitiş noktasına doğru eğrilmiş (kırmızı ok). Bu çözüm sadece daha az downforce üretmiyor, bununla birlikte bir önceki konfigürasyonla karşılaştırıldığında daha az drag etkisi sağlıyor. Ayrıca bir diğer ilginç nokta ise iki dikey sütun arasına yerleştirilen yatay levha (soldaki ok), yüksekliği arttırılmış sütunların arasına yerleştilmiş ve bükülmeyecek bir şekilde tasarlanmış.


Yorumlar

  1. Suçlu bulundu, her şeyi yapan yarıkmış 😛

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir