Whitmarsh "Lewis'i Kırmızı Işık İçin Uyardık"

yazar:

kategori:

Mclaren F1 CEO’su Martin Whitmarsh, dün pit alanında yaşananlar öncesinde Lewis Hamilton’u uyardıklarını belirtti.

Hamilton ilk pitlerin ardından pit çıkışında kırmızı ışık yandığı için bekleyen Kimi Raikkonen’e arkadan vurmuş ve her iki pilot yarış dışı kalmıştı.

Whitmarsh’ın yarışın ardından yaptığı röportaj:

Hamilton pit alanına birinci geldi ancak 3. çıktı. Neler oldu?

Martin Whitmarsh: Ben de durumu inceledim. Araç krikodan düştüğü için biraz sorun yaşadık. Ancak bu çok etkilemedi. Yakıt akışı pit stopu sınırlandırdı. Yakıt enjektörü temiz şekilde takıldı ve çıkartıldı.

Pitte geçme görüşüne baktık ancak ve aracın güçlü olduğunu hissettik. Eğer makul derecede uzun bir 2. bölüm yaparsak 2. pitlerde araçların önüne geçebileceğimizi düşündük.

Eğer pit alanının sonunda mücadele eden araçlar olmasa daha iyi olacaktı. Başka bir şeyde sorun olmadı.

Telsizden Lewis’i kırmızı ışık hakkında uyardınız mı?

M.W: Evet.

Öyleyse onun hatası mıydı?

M.W: Dürüst olmak gerekirse biz onu uyardık ancak belki biraz daha erken söyleyebilirdik. Bir çok şey oldu, iki aracı pite almıştık. Pite birinci girip 3. çıktığınızda diğer araçları geçebilip geçemeyeceğini görme konusunda endişeliydi ve bunun onun konsantiresini dağıttığına eminim. Bunu 2 sn sonra Nico Rosberg de gösterdi. Bunun olması çok kolaydı.

Magny cours için 10 sıra cezası hakkında düşünceleriniz neler?

M.W: Bu üzücü. Bu hakemlerin verdiği karar ve buna göre mümkün olan en iyi işi yapmalıyız.

Oldukça şiddetli bir ceza, değil mi?

M.W: Evet öyle. Monaco’da Kimi Raikkonen ve Adrian Sutil arasında olanlara farklı bakıldı. Bu yüzden bize verilen ile çalışmak zorundayız.

Güvenlik aracı olmasaydı Lewis ne kadar daha gidecekti?

M.W: Biraz daha fazla ancak gerçekte onu normalde olmasından biraz daha erken pite alacaktık güvenlik aracı ihtimaline karşı. Şu anki kurallar altında pilotlar rekabetçilerse çok fazla gidemiyor. Eğer pozisyonunuzu etkilemiyorsa erken pit yapılıyor. Muhtemelen gerekmeyecek olmasına rağmen bir kaç tur sonra pite girecekti.

BMW’yi şampiyona rakibi olarak ne kadar önemli görüyorsunuz?

M.W: Dikkate almak zorundasınız. Gerçek şu ki sürekli puan kazandılar ve iyi iş çıkardılar. Buradaki üzücü yarışı geride bırakmak ve aracımızı geliştirmeye devam etmek zorundayız.

Hata olmamasını, istikrarlı olmayı ve puan kazanmayı garantilemeliyiz. Eğer böyle olursa Ferrari ile mücadeleye devam edeceğiz ancak BMW’yi de geçmek için yeteri kadar puan kazanmalıyız.

Heikki’nin sorunu neydi?

M.W: İlk defa böyle zor bir hafta sonu geçirdi. Bir çok kez Lewis’i geride bıraktı ve takım için iyi iş çıkardı. Ancak onun da kabul ettiği gibi bu üzücü bir hafta sonu oldu.

İlk seansının ardından iyi bir yerde değildi. Belki kendi üzerinde çok baskı oluşturdu ve çok zorladı. Lewis’in ilk bölümde yaşadığından çok fazla lastiklerinin aşınmasına neden oldu. Lewis yumuşak lastiklerdeydi ve bunlar ufalanmaya daha açıktı.

Büyük beklentileri vardı ve hayal kırıklığı yaşadı. Belki geriye bakıp onun aracını nasıl yönettik bakmalıyız. Belki onun için daha iyi iş çıkarabiliriz.

Saf hıza bakarsak Ferrari’yi geçtiniz mi?

M.W: En yüksek hız ve performans bakımından onlardan hızlıydık. Oldukça güçlüydük. Ancak gerçekte bu pist karakteristik olarak çok farklı.

Geçen sene hem Monaco’da hem burada hızlıydık ancak hızlı virajlı pistlerde Ferrari hızlıydı. Bunun bu sene söz konusu olmamasını umuyorum.

Eğer Kubica takım içerisinde 1 numara olursa bu onları büyük tehdit haline getirir mi?

M.W: Bu takım içerisinde pozitif ya da negatif olabilir. Biz kendi oyunumuzu oynamalı, aracı hızlandırmalı ve hata yapmamalıyız. Eğer bunu başarırsak BMW’den daha falza puan kazanırız ve onları geçeriz.

Ancak bugünkü gibi kazaların tekrarlanmamasını garanti altına almalıyız.

 


Yorumlar

  1. alonsoyla lemisi kıyaslayanlara kapak olsun arkadaşlar

  2. AbuzerKanliKavakli  avatarı
    AbuzerKanliKavakli

    uyarmış mış uyarsan ne yazar senin pilotun 360 derece hipermetrop renk körü ne ararsan var!!!böle adamları vericeksin mosleyin eline görücek ne olduğunu

  3. kemalcan aygül avatarı
    kemalcan aygül

    önünde yavaşlayanı görüp durmaya çalışmak var. önünde yavaşlayanı görüp "dur lan ben şunların yanından dolanayım" diyip çakallık yapacakken olayı salaklıkla sonuçlandırmak var. o denilen 30 etmen de f1 pilotunu f1 pilotu yapan etmenler. yoksa herhangi biri oraya çıkıp bu arabaları kullanabilir. bu adamlara yenekleri dikkatleri ve reaksiyonları için tonlarca para ödeniyor. lewis bu konuda eksiklik gösterdi ve büyük hata yaptı. hala bunu kabul edememek nedendir?

  4. kemalcan aygül avatarı
    kemalcan aygül

    ayrıca ben hamilton çarpmadan durabilirdi de demedim. ki senin dediğin rosberg gayet güzel yavaşladı ve benim tahmin ettiğim şey oldu sadece kanadı kırıldı, yarışa devam edebildi. lewis'in de sadece arka lastiğini patlattı o da değiştirilebilir bi olay malum. ama lewis frene basmaya tenezzül etmediği için kendi sağ ön ve kiminin sol arka süspansiyonunu kıracak kadar hızlı bi şekilde çarptı. mesele burada zaten ama sana göre suçlu raikkonen ve kubica'ydı evet. doğru şekilde fren yapıp çizgide durdular. allah belasını versin ferrari'nin hatta. ne pis bi takım ya bu ferrari asil gümüş oklar yanında…

  5. kemalcan aygül avatarı
    kemalcan aygül

    senin de zaten bi kere de olsa mclaren'in suçlu olabileceğini kabul etmen imkansız gibi bişey. ne dersek diyelim anlamazsın zaten. en büyük mclaren… lewis gelmiş geçmiş en büyük pilot.. tapıyoruz. kızımı istese veririm. hata yapmaz… şurda bile lewis'i savunuyosun ya aferim böyle devam et.

  6. Hepimiz orda Rosberg i görüyoruz yavaş geliyor aslında bayya yavaşlıyor ama yineden çarpıyor.Senin burada anlaman gereken bu tvden izlemek kadar basit birşey olmasa gerek".Tv karşısında gözünle çenen çalışırken ordaki pilotun 30 etkeni var.

  7. kemalcan aygül avatarı
    kemalcan aygül

    bu bilgi ne kadar doğru veya yanlış olsun en azından pit stop'ta lolipop adamı altına almayacak kadar durdurabiliyor frenler arabayı. hamilton o kadar bile yavaşlasa bu derece büyük hasar oluşmazdı.

  8. Yabancı bir forumda F1 araçlarının frenlerinin iş yavaşlatmaya geldiğinde çok başarılı olduğu ama durdurmaya gelince aynı derecede kötü olduğunu yazmış birisi. Bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim.

  9. kemalcan aygül avatarı
    kemalcan aygül

    şöyle bir olay var ki; bu araçlar pitte oldukça yavaş gidiyor 80km/h ? maksimum süratte bile bu arabaların ne kadar kısa sürede yavaşladıklarını da biliyoruz. bir formula 1 pilotu ışığı görmese bile o duran araşları görüp frene basacak kadar refleks sahibi birisi olmalıdır ve lewis hamilton da da o refleks eminim vardır. frene dokunsa tamamen durmamış olsa bile kimi'nin arka kanadını kopartacak hatta arka süspansiyonunu kıracak kadar sert çarpmazdı. lewis'in eli ayağı birbirine dolaştı bu kadar basit. kendisi hala cinlikle profesyonellik arasındaki farkı görebilmiş değil. uyanıklık yapmaya çalıştı soldan dolaşayım diye ama onun yerine frene basıp arkalarında dursaydı bunların hiç biri yaşanmayacaktı. ha dursa arkadan gelenler de ona çarparmıydı bilemem…

  10. Mustafa Sar avatarı

    Sanat müziği dinlemekten gocunmam ama
    mazhar osmanlık yazılarınıza ne demeli…

  11. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Mustafa SAR sana bir tavsiye sanat müziği dinle ruhunu dinlendirir

  12. cevap vermeye gerek yok zaten.hiçbir seyi kabullenemeden sadece saldırarak yorum yazılmaz.Senin kişiliğin farklı olabilir ama karşındaki minimum insan.

  13. bazı arkadaşlar siteye cidden sırf böyle iğneleyici mesajlar atmak için, kavga çıkarmak için geliyor gibiler. buna bir anlam veremiyorum cidden. her mesajda nedir bu asabiyet anlamyıorum…

  14. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Mustafa SAR sende art niyet seziyorum tartışma çıkarmak ortalığı bulaştırmak gibi niyetlerin var sanki umarım yanılırım şayet yanılmıyorsam en kısa sürede bu niyetinden vazgeç çünkü yazdıkların düşmanlık kokuyor ve bu niyetle bir yere varamazsın hiçbir şey elde edemezsin

  15. Mustafa Sar avatarı

    PROBLEMİN ÖZETİ ŞU:
    Lewis'e verilen ceza hiçbirşeydir… lewis bir yarışlık diskalifiye edilmeliydi…

  16. tolga soydan avatarı

    bence kendinizi yemeyin kimi lewisin röportajlarını izledim.ikiside gülüyo =)

    http://www.viddler.***/explore/KRS_Evenstar/videos/77/

  17. Sinan Şahin avatarı

    sen farklı görmüş olabilirsin, ben farklı görmüş olabilirim. ama bu senin ban "bidaha izle" demeni gerektirmez. sen kendi işine bak.

  18. sinan bidaha izle farkedince kiminin solundaki boşluğa doğru direksiyonu kırıyor refleks olarak ama kurtaramıyor…

  19. Sinan Şahin avatarı

    geç farketti fakat farkettiği sırada da kasıtlı olarak kimi'nin üzerine gaz kesmeden sürdü…

  20. Rakkathebest  avatarı

    yuh diyorum baska bişi demiyorum cevırdınız su elit sporuda futbol a bılerek yaptıysada helal olsunmus… o zaman kimi de caksaydı soyle okkalıda hamılton un kafasını gozunu yarsaydı tobe tobeee sankı box macı ya bılerek ne ıyımıs tobe tobe

  21. Gökhan Demir avatarı
    Gökhan Demir

    Bilerek yaptıysada helal olsun Hamilton' a.

  22. önde çıkmayı beklemiyordu fazla yakıt aldığına göre. sallamayalım!

  23. Mehmet Yılmaz avatarı
    Mehmet Yılmaz

    bu adam yarıştan önce ben buyum , ben şuyum diye naralara atıyordu.Yarışta da 3. sıraya düşünce şaşırdı, ne yapacağını bilemedi ve gidip kimiye tosladı…eğer şampiyon olabileceksen soğukkanlı olmalısın…yani hami'den bir umut görmüyorum ve görmekte istemiyorum…

  24. Mustafa Sar avatarı

    Mesajınız tamamı büyük harflerle yazıldığı için silinmiştir.
    Editör

  25. tolga soydan avatarı

    tamam pardon yukarıda yazıyomuş.özürr!

  26. ilk pitten bahsediyor arkadaşım SC girmese bile her ihtimale karşın deposunda yakıt olsa pite çağıracaklarından bahsediyor adam…

  27. tolga soydan avatarı

    : Biraz daha fazla ancak gerçekte onu normalde olmasından biraz daha erken pite alacaktık'' kısa tutucaktık dior

  28. Rakkathebest  avatarı

    yanı 3 u arasında gececek gıbıydıde kımın kazanacagını hıc bılemıcez lewis sayesınde….bu arada ferrarı neden yedek yakıt pompasını kullanmadıda massa ya 1 tur fazladan attırdı anlamak mumkun degıl

  29. oğuz kısa bir ikinci bölüm demiyor uzun bir ikinci bölüm diyor,kimi 30sn lewis 32sn kubica 35 sn pitte kalıyor,depodaki yakıtla beraber uzun bir ikinci bölümle galibiyete yakın olan taraflardı…

  30. yaw arkadaşım bariz hızlıda, kısa bi 2. bölüm dio pitten sonra. Ve arkada çıkıo. Bu pistte mclaren in ferrari yi, ferrarinin mclaren i geçmesi o kadar kolay bişi mi yaa. Kimi önde kubica önde, hızlı olsa kaç yazıcak hamilton un gidişi. Bide öndekilerden önce giricek heralde, otomatikman yarış zaten gidicek. Dediğini okumuosun galiba, arkada çıkınca durumdan konsantresi bozuldu dio. Takım böle bişi diosa, tüm suçu onlarda pilotuna yüklemiş, olan bu.

  31. Rakkathebest  avatarı

    😀 diil tabi de yanı hala atlatamdık soku…tam tersı olsa birde oyle dusun bence…yanı bu yarısı kimi nin almasını hamıltonun ıkıncı olmasını tercıh ederdım 10 sıra ceza lacagına fransada

  32. O kadar da değil…

  33. Rakkathebest  avatarı

    uyarmasalar heralde lewis 300 le carpacaktı

  34. işte lewis egosuna yenik düşmüş.Geçildigini görünce birden heyecanlanıp böle bir hata yaptı.

  35. İşte Lewis kendi yarışını, şampiyonluğunu kendi hatasıyla yakıyor böyle.

  36. Ben yazılanları anlamıyorum Hamilton neden kazanabileceği bir yarış varken gidip Kimi'ye çarpsın ki? Bariz hızlı olan ve arayı açmış giden Hamilton'dı ben mi farklı bir yarış izledim?…

    Orada benim görüşüm çok geç farketti ve duramadı. Başka bir olay yok

  37. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Biz ona söyledik fakat ne zaman söylediniz peşinden belki biraz daha erken uyarabilirdik sizin işiniz ne diye sorası geliyor insanın bırakın mekanikerler işini yapsın sende söylemen gerekeni o benzin alırken söyle ucu açık cevaplarla pilotunu zan altında bırakma ;martin bu koltuğa bir beden ufak büyümesi lazım

  38. Dürüst olmak gerekirse biz onu uyardık ancak belki biraz daha erken söyleyebilirdik… Çarpmadan önce söyleyebilirdiniz bence de :))

  39. ahmet ozkal avatarı

    ama geç uyardık diyor bende bir ferrariciyim ama o an odaklanmışken gidip bari kimiye çarpayım diyemez diye düşünüyorum zaten cezasını çekiyor 10 sıra geriden başlıcak.

  40. tuğba aycan avatarı

    vahit başol aslında mantıklı senin söylediğin kendimi yakıcam ne de olsa bari kimiyi de götüreyim diye düşünmüş olabilir çünkü adama söylemişler yani ışığı o da duvara çarpacağıma kimiye çarpayım demiştir heralde ahh lewis ahh…

  41. tolga soydan avatarı

    walaha çok ilginç bi durum.böyle sözler duydukça kimiye çok yazık olduğu anlaşılyo ve lewise sinirim artıyo

  42. vahit başol avatarı

    uyarmışlarr ıste hamıltonu sımdı burda ne dussek art nıytemı arasak acaba.ya kardesım sneı uyarmıs sen neden gıden kımın arkadan toslan yaa.valla ben bu roportajı okuyunca art nıyetlı dıyenlere hak verdım.hamılton cok yanlıs yaptı bence hamılton kırmızı ısıgı sonradan fark ettı ve carpacagını hıssetı sonrada duvara carpacagıma kımıye carpım dedı daldı kımıye buda benım tezım olmazmı yanı

  43. Mustafa Sar avatarı

    alın burdan yakın …
    mc larenciler… şimdi ne diyorsunuz…
    bütün uyarılara rağmen lewis amcam ışıkları görmemiş…
    ilginç ilginç..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir