Micheal Schumacher ve Lance Amstrong

Micheal Schumacher ve Lance Amstrong. Kimilerine göre ikisi de kariyerlerini zedeledi. Bu satırlar  belki Lance Amstrong’un doping davasından önce yazılsaydı mantıklı olabilirdi, şimdi ise asla.

Micheal Schumacher 2006 yılında 7 şampiyonluk, 91 galibiyet ve ardında sayısız rekorla emekli olurken, Lance de 2005 yılında Fransa Bisiklet Turu’nda 7. şampiyonluğunu kazanıp emekliliğini açıkladı. İkisi de üç sezonun ardından, Lance 2009’da, Schumi 2010’da kendi çöplüklerine geri döndü. İkisi de ikinci kariyerlerine başarılı olamadı, devrin hızlı elemanlarına geçildi. İkisi de karizmalarını çizdirdi birçoğuna göre.

 

Japonya 2006


Neyse artık, son günlerde cümle alem Lance Amstrong’un doping yaptığını ve bunun için arkadaşlarını da zorladığını öğrendi, şu an dünyanın en dibindeki insan kesinlikle Lance Amstrong’dur. Neyse ki ben şanslıyım, zamanında Amstrong’u ancak haberlerden takip ettim, müthiş! tırmanışlarından hiçbirini izlemedim.

Bisiklet denilince akla ilk gelen Fransa Bisiklet Turu olmasına rağmen aslında İspanya ve İtalya Bisiklet turuyla beraber üç büyük tur var. Amstrong Amerikalıların sadece Fransa Turu’yla ilgilendiği için sadece Fransa’da yarıştı. Benim gözümde asıl sporcu bu üç büyük turda da yarışmalı, hepsinde kendini göstermeli.

 

Şu resme uzun uzuun bakarım hep…

 

Schumi’nin niye döndüğü ise Behzat Ç.’nin Ç’si gibi hep bir bilinmez olarak kaldı. Çok kafa yordum üzerine, sonra baktım olmuyor, akışına bıraktım. Yine de kafasında Hamilton, Vettel gibi yeni nesil pilotlara kafa tutmak vardı, en azından bir köşesinde.

İyi ki döndü, azmi, mücadelesi, savunmalarıyla onu izleyemeyenlere yeni bir fırsat sundu. Nasıl 7 şampiyonluğu kazandığını Formula 1’i takip etmeyenlere anlatamadıysak şimdi de niye ‘kaybettiğini’ anlatamıyoruz, onu dert etmeye gerek yok. 2012 performansıyla kaybetmediğini gösterdi de.

 

 

Seveni kadar sevmeyeni de çoktu Schumi’nin. Yıllarca domine etmesinden özellikle. Ben dahil birçok ona gıcık kapan Formula 1 izleyicileri artık onu sevmeye başladılar, bizler için Micheal Schumacher’den Schumi’ye evrildi.

 

 

Kendisi çok güzel özetledi, ikinci kariyerimde kaybetmeyi öğrendim dedi Alman. İkinci kariyerinde birçok kazaya karıştı, cezalar aldı. Aracın hızı bu deyip pes etmedi, yol vermedi ama üzerine bir de DRS eklenince arkasındaki hızlı pilotlara direnemedi. Kötü bir zamanda dönmüştü Formula 1’e. İlk kariyerinin aksine hep yanlış zamanda hep yanlış yerdeydi.

 

Bu ikilinin deli gibi bir yağmurda kapışmasını izlemek güzel olurdu..

 

Lance Amstrong sadece bisiklete değil, spora karşı yapabilecek en kötü şeyi yaptı. Arkasında inancını yitirmiş birçok sporsever bıraktı. Kanserle savaşla ve spor için bir efsaneydi, bir sporcudan daha fazlasıydı. Şimdi ne yapıyor, basına bir açıklama yapacak mı, ortalıkta görünecek mi..Sanırım bundan sonra para kazanabileceği tek şey kitap yazmak olur.

 

 

Micheal ise 2000’li yıllarda birçok pilotun deneyemeyeceği, denemiyeceği, hele hele böyle bir kariyere sahipken aklına bile getirmeyeceği bir işe girişerek birçok kişinin gönlünü kazandı. 155 podyum kazanan bir pilottan bahsediyoruz, birçok F1 pilotu bu kadar yarışı bile göremezken.. Eskiden birçok kişi onun başarılarına saygı duyuyordu, şimdi onu seviyor da. Bu önemli bir fark, kolay kolay kazanılabilecek bir fark da değil. Sayısal ayrıntılara girmeye gerek yok, dediğim gibi önceki başarıları nasıl insanlara anlatılamadıysa özellikle 2012’deki başarılı performansı da anlatılamayacak.

Schumacher ve Amstrong’un aynı yazıda ele almak yadırganabilir, lakin onları bir araya getiren kader oldu sanırım.

UCI(Uluslaraası Bisiklet Birliği) Başkanı Lance Amstrong için unutulmayı hak ediyor demişti. Schumacher içinse tam tersi, her zaman hatırlanmayı hak ediyor, edecek. Yazımızı artık sadece NBA için değil bütün sporlar için klasikleşen Rudy Tomjanoviç’in sözüyle bitirelim : ‘ Bir şampiyonun yüreğini asla hafife almayın.’

 

7 Tour de France….

Mücahid Ekrem

 


Yorumlar

  1. Yazar karşılaştırırken Lance'in doping mevzusuyla Şumi'nin şampiyonluklarını aynı kefeye koymamış ama şöyle bir gerçek daha var maalesef; Schumacher birisi şampiyonluğuna(!) mal olan üç kasıtlı kazanın tek başına başrol oyuncusudur. Düşün biz hala 2008 Singapur kazasının Alonso ile alakasını tartışıyoruz 😉

  2. ikisini karşılaştırmak SCHUMİ,YE hakarettir biri Lance Amstrong sporun illagal yani doping gibi spor,un en büyük yüz kızartıcı suçunu işlemiştir hemde kendi agzıyla itiraf etmiştir

  3. Bazı insanlar yaptıkları işte o kadar başarılı olur ki kendi ismi yaptığı işin önüne geçer.
    Michael Jordan
    Michael Schumacher
    Tiger Woods
    Sebastian Loeb
    Valentino Rossi

    Vs.vs.
    bu adamların ismi, yaptıkları sporun da önüne geçmiş durumda bence.

  4. ne anlatıyorsun sen ya 😀 ev ödeviymiş 😀

    kasma koç

  5. Tamam anladık bir sen senin tuttuğun pilot temiz.

  6. Michel Nostradamus  avatarı
    Michel Nostradamus
    Schumacher ve dopingçi Armstrong'un isimlerini bırak aynı yazıda anlatmayı, aynı cümlede bile kullanma.

    Michael 'Who' Schumacher çok mu masum sanıyorsun?

    + kasıtlı kaza denince akıllara ne geliyor?
    – singapur 2008
    + git, daha eskilere git!
    – başka yok herhalde, bilmiyorum.

    singapur 2008'de Fernando 'Patron' Alonso'yu masum çıkarmak için bir çok şey söylenebilir. babası Briatore'nin işi dersiniz, iş biter.

    başkalarına yıkılamayacak kasıtlı kazaları yapan pilot Schumacher'dir. seversin, sevmezsin. seversen dikenlerini de görüp inkar etmeyeceksin!

    yeniden eskiye doğru: (Birden fazlalar ki sıralama yapmak gerekiyor!)
    2006 Monaco GP Sıralama turları: rascasse virajına beceriksizce bir park çalışması, ve ceza olarak gridin sonuna atılmak!
    1997 Jerez yarışı: rakibine çarpıp yarış dışı bırakmaya çalışmak. ters tepmesine rağmen F1'deki en büyük cezalardan birine çarptırılmak! sezondan men!
    bir tane daha var, tarihini vereyim: 1994. bu da sana ev ödevi olsun, yapmayana ceza yok ama bizde.

  7. Kimi Raikkonen avatarı
    Kimi Raikkonen

    Dünyada yapılan en kolay iş eleştiridir. Eleştiri yapmak kadar kolay bir iş yok. Görüyoruz ki bazıları bunu kendine iş edinmiş ve hemen yazıyı kötü yorumlarla baltalamaya başlamışlar. Bardağın dolu tarafına bakmak varken, boş tarafına bakıyorlar. Güzel bir üslup kullanıp herkesin sempatisini kazanmak yerine, absürt kelimeler kullanıp başta ben olmak üzere bir çok kişiyi kendilerinden soğutuyorlar. Bu insanlar hiç değişmeyecek. Birde yorumlarında ''emir kipi'' kullanmaları ne seviyede olduklarını belli ediyor. Ben bu sitede ki köşe yazarlarının yerinde olsam, sitede bir daha hiç bir faaliyette bulunmam. Adamlar üşenmemiş, erinmemiş kendi işinin arasında siteye ve sitede ki üyeleri bilgilendirmek için yazı yazmış, teşekkür etmek yerine eleştiride bulunuyorlar.
    Bu tür konularda, bu yorumlama şekillerinden nefret etmişimdir. Empati yapın sempatik olun. Kin, öfke ve eleştirici yorumlarla kimse bir yere gelemez, aksine geriler.
    Birde bu adamlara + veren zihniyetide anlamıyorum. Adam orada eleştiri yapıyor ''emir'' veriyor yok yere. Bazılarıda gidip hemen + basıyor. Yağcılarda inecek var.
    En nefret ettiğim şeydir yapılan bir işi eleştirmek ve bu yüzden yorumum biraz uzun oldu, kusura bakmayın.

    Mücahid Ekrem, eleştirilere rağmen hala sayfada faaliyette bulunuyorsun, seni canii gönülden tebrik ediyorum, yazında çok güzel olmuş. Armstrong, hakkında bilmediğim şeyler vardı, öğrenmiş oldum. Ellerine sağlık…

  8. Kemal  Şengül  avatarı
    Kemal Şengül

    ellerine sağlık demeyi unuttum. güzel bir yazı olmuş

  9. Kemal  Şengül  avatarı
    Kemal Şengül

    Armstrong ve Schumacher yerine Loeb ve Schumacheri yazsan daha güzel olurdu.

  10. 'Micheal' değil güzel kardeşim. 'Michael'

    önce ismini öğren sonra yazı yaz.

    hatta mümkünse Schumacher ve dopingçi Armstrong'un isimlerini bırak aynı yazıda anlatmayı, aynı cümlede bile kullanma.

  11. Yazarken benim de aklıma geldi kontrol edeyim diye, yok artık öyle bir hata yapmam demiştim sonra 🙂 Teşekkürler ve kusura bakmayın, gözden kaçacak ve yapılacak bir hata değil çünkü.

  12. Yüzlerce sayfalık bir karar var ve açıp tek satır okumadan gelip Armstrong suçsuzdur, şöyle melektir böyle melektir diye yazmayın. Komik oluyorsunuz.

    Armstrong spor tarihinin gördüğü en büyük üçkağıtçı, en aşağılık figürdür. Bu adamın takımı spor tarihinin gördüğü en organize suç örgütüdür. Sporu, kendisini seven insanları, hastalığını (sözde hastalığı, bu adamın hastalığına dahi inanmıyorum, bu bile başlı başına bir ömür sürecek bu kurgulanmış organize programın bir parçası olabilir) ve geri kalan herşeyi şahsi çıkarları uğruna kullanmış, tüm bu kalpazanlıklardan milyonlarca dolar servet edinmiş, egoist ve küfürbaz adamın tekidir. Oldum olası sevmediğim bu adamın tüm bu kepazeliğinin ortaya çıkarıldığını ve adaletin er ya da geç yerini bulduğunu görmüş olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Umarım tüm geri kalan şaklabanlar da adaletin pençesine er ya da geç yakalanırlar. Bu şaklabanlardan biri de Contador dur. Buna da tüm kalbimle inanıyordum, ve hala da bir şaklaban olduğuna inanıyorum. Bu adamları bu kadar aşkla savunan insanlar da bu adamlarda kendilerini görüyor olmalılar diye düşünüyorum. Yoksa bu avukatlığın nedeni ne olabilir?

  13. Melih Çakmaklı avatarı
    Melih Çakmaklı

    Teşekkürler yazı için öncelikle 'Armstrong' olacaktı orda önemli bir hata buldum 🙂 Güzel bir yazı olmuş iki büyük efsaneyi aynı yazıda görmek güzel ikisini de çok seviyorum açıkcası.
    Bence Lance hiçbir zaman doping yapmadı,ve unutulmayı hak ediyor diyenlerin aksine yaptıkları ile unutulmaz bir insan.

  14. Heikki Kovalainen avatarı
    Heikki Kovalainen

    İkiside Kendi alanlarındaki en büyük efsaneler bunda tartışmaya gerek yok Lance'nin şampiyonluklarına el konulursa konulsun o bir çoğunun aklında 7 kez fransa şampiyonu olarak kalıcaktır. MSC Ve Lance'nin yeri doldurulamaz ve onlar gibide daha gelmez Yaşayan En Büyük 2 Efsane ! Sizleri İzleme Fırsatı Bulduğum için kendimi çok şanslı hissediyorum. Bu Loeb Ve Rossi İçinde Geçerli Bu Adamlar Alanlarında En Büyük Efsaneler !

  15. Eline sağlık çok güzel bir yazı. Yazıda dediğin gibi Schumi ikinci kariyerinde pek başarılı olmazsa da açıkçası daha önce ona karşı oan, onu sevmeyen birçok kişinin sevgisini ve saygısını kazandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir