İstanbul Park'ta Sürpriz Gelişme !

yazar:

kategori:

stanbul Park Yarış Kompleksi’nin (İstanbul Formula 1 Pisti) işletme hakkı, 2023 yılına kadar Eylül Tarım Oto Kiralama ve Pazarlama Ltd. Şti’nin oldu.

İstanbul Ticaret Odası’ndan (İTO) yapılan açıklamaya göre, 10 Ekim 2012 tarihinde yapılan açık artırma ihalesinde en yüksek teklifi veren İstanbul MC Yarış Sporları ve Motorlu Araçlar San. ve Tic. Ltd, yasal süre içinde ilk yıl kira bedeli olan 9,1 milyon lira ve KDV toplamı tutarındaki teminat mektubunu getiremedi.

Açık artırma sırasında İhale Komisyonu’nun açıkladığı “En yüksek teklifi veren firma teminat mektubunu getiremezse, sözleşme daveti en iyi ikinci teklif veren firmaya götürülür” maddesi işletildi. Buna göre ihalede en yüksek ikinci teklifi veren Eylül Tarım Oto Kiralama ve Pazarlama Ltd. Şti’ye yıllık 9 milyon lira ve KDV toplamı tutarındaki teklifi üzerinden davet götürüldü.

Eylül Tarım daveti olumlu karşılayarak, yıllık kira bedeli olan 9 milyon TL+KDV tutarında teminat mektubunu FİYAŞ yetkililerine teslim etti. Ardından FİYAŞ (Formula İstanbul Yatırım A.Ş) ve Eylül Tarım yetkilileri arasında 9 Kasım 2012’de sözleşme imzalandı.

Sürecin bundan sonraki bölümünde, FİYAŞ ve Eylül Tarım ortaklaşa bir teknik ekip oluşturacak. Bu ekip İstanbul Park Formula 1 Tesisleri’nin eksiksiz ve çalışır durumda olduğunu tespit ederek, tesislerin Eylül Oto Tarım’a teslimini gerçekleştirecek.

“2023 yılına kadar pisti işletecekler, hayırlı olsun”
İstanbul Ticaret Odası ve FİYAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, şeffaf bir ihale gerçekleştirdiklerini, ancak ihalede en yüksek teklifi veren firmanın yasal süre içinde teminat tutarını yerine getiremediğini kaydetti.

Bu durum üzerine ihalede ikinci yüksek teklifi veren Eylül Tarım şirketine teklif götürüldüğünü belirten Yalçıntaş, şu değerlendirmeyi yaptı:

“İhale sırasında komisyon, tüm katılımcı firmalara ihale sözleşme sürecinin nasıl işleyeceğini açıkça ifade etti. ‘Eğer en yüksek teklifi veren firma, teminat şartını yerine getiremezse, sözleşme daveti ikinci yüksek teklifi veren firmaya yapılır’ denildi. İstanbul MC şirketi maalesef yükümlülüğünü yerine getiremeyince, biz de FİYAŞ olarak Eylül Tarım’ı davet ettik. Olumlu karşıladılar. 2023 yılına kadar pisti işletecekler, hayırlı olsun.”

Eylül Tarım Oto Kiralama ve Pazarlama Ltd. Şti, Intercity markasıyla araç kiralama sektöründe faaliyet gösteriyor.

——-

İstanbul Park Pisti’ni 10 yıllığına işletme hakkı kazanan ancak ihale sonrası ödemesi gereken teminatı yatırmadığı için bu hakkı kaybeden İstanbul MC Yarışçılık’ın sahibi Sinan Akıman, “Bu işin matematiği bize yanlış geldi” dedi.

İstanbul Park’ı işletme bedelinin 10 yılda 200 milyon lirayı aşacağını ancak bu paranın kendileri için 20-30 yılda ödenebilecek bir büyüklükte olduğunu öne süren Akıman, ihalede ikinci gelen Intercity’nin kendilerinden çok daha güçlü bir nakit akışına sahip olduğunu söyledi. Akıman, 9 milyon liralık teminat mektubunun yanına bir de yıllık kira bedeli eklediğinde yıllık ödemenin KDV’nin de etkisiyle 21 milyon liraya çıktığına dikkat çekti. Akıman şunları söyledi:

“Bir de buna pistin yıllık 1.5 milyon lirayı bulan işletme giderlerini eklediğinizde ilk yıl 23 milyon liralık masraf ortaya çıkıyor. Ondan sonraki yıllarda yıllık ödeme 14 milyon lira oluyor. Bu tür bir nakit akışını sağlamak sadece pisti işletmekle olmaz. İkinci değerlendirmemizde bu işin kendi nakit akışımıza göre kârlı olmadığına karar verdik. Bu işin matematiği bize yanlış geldi.”

Akıman, Intercity’e pisti işletme konusunda yardımcı olmak istediklerini de sözlerine ekledi.

Vural Ak: Allah kimseyi o duruma düşürmesin

İSTANBUL Park’ın işletme hakkı, 2023 yılına kadar Eylül Tarım Oto Kiralama ve Pazarlama’nın oldu. Intercity markasıyla araç kiralama sektöründe faaliyet gösteren şirketin patronu Vural Ak, yıllık 9 milyon lira ve KDV ödeyeceği İstanbul Park izin kontratın imzalandığını bir iki gün içinde pistle ilgili projelerini ve hedeflerini İTO Başkanı Murat Yalçıntaş’la birlikte bir basın toplantısı düzenleyerek açıklayacaklarını söyledi. Ak, Sinan Akıman’ın açıklamalarına yönelik ise, “Allah kimseyi o duruma düşürmesin” dedi.

Kaynak: Mynet ve Hürriyet


Yorumlar

  1. Mclarenfangirl avatarı
    Mclarenfangirl

    Cok katılıyorum.Ayrica Spor Bakanı dediğimiz Suat Kılıç olsa olsa Ekonomi Bakanı olmalıydı.İsi gücü para.Ne var ki bu konuda da iyi düşünememiş,insan önce elindekini tutar,buradan artı puan almaya çalışır sonra cok buyuk projelere,olimpiyatlardan bahsediyorum,girişir.Ama yok illa istediği
    olacak.

  2. Tamam insani hata ise fahri muhabirliğe devam ederim

  3. Bence hükümet orayı kiralamayıp toplu kurban kesim alanı olarak kullanmalıydı!

  4. Şapkamı çıkartıyorum yorumuna, gerçekten bu adam pistin her şeyiyle ilgilenir F1 i bile getirebilir ilerki yıllarda yada bir supriz bile yapabilir,pisti yenide dekor ederlerse sahası vs… çok ilgi çeker..

  5. Ali Vural Ak TÜRKİYEDE bu işi yapacak en kaliteli adamdır; yarışcıdır,otomobil tutkunudur,zekidir ve zengindir.

  6. bu tür durumlarda iletişimden link gönderebilir ya da sizin köşenizden haberi ekleyebilirsiniz. yorumlarda yazdığınız linklerin arada kaynaması büyük bir ihtimal. her yorumu göremeyebiliyoruz

  7. yarin yunanistanda f1 baslarsa butun turkiye utansin basta hukumet…..

  8. Team Sauber C31 (Duhan Peker) avatarı
    Team Sauber C31 (Duhan Peker)

    Bu pisti bu hallere düşürenlere yaziklar olsun!
    Gençlik ve spor Bakanlığınada yaziklar olsun!
    Tek bir tane adam akilli pistimiz vardi ona bile sahip çıkamadılar!

    Sayın bakan Suat Kılıç saçma sapan şeylerle uğraşacagına biraz şu piste zamanini ayıersa idi hala F1 takvimindeydik!
    Bu pistte bu hallere düşmezdi!

    YAZIKLAR OLSUN!

  9. Bu tip haberler bize daha önceden bildirildiğinde siteye ekliyoruz. Dikkatimizden kaçabiliyor elbette. Sizin konunuzda bir yanlış anlama olmuştur.

  10. Sinan Akiman 92.000 tl* ye İstanbul MC nin reklamını yapmış oldu
    Bu haberi dün İstanbul MC nin web sitesinde öğrenmiştim hemen intercity nin web sitesine baktım ama İstanbul Park la ilgili bir bildiri göremedim ne yapacaklar çok merak ediyorum İnşallah İstanbul MC ile dayanışma içinde olurlar en azından İsatnbul MC motorsporlarıyla fazlasıyla ilgili
    *İhaleye katılım bedeli olarak yatırdığı bedel

  11. Günaydın
    Site yönetiminin uygulama ve tasarruflarını eleştirmek benim haddime değil,ancak bu haber bayat bir haber.
    daha önce buna benzer birkaç link verdim formula 1 ile ilgili, ne haber yayımlandı nede gerekçesini söyleme zahmetinde bulundular
    bende bu haberi iki gün gördüğüm halde nasıl olsa ilgilenmezler diye site yönetimine haber vermedim

  12. Koskoca şirketi yöneten(!) koca şirketin patronu matematiği yanlış geldi bize diyor. Matematik dersine beden hocası mı giriyodu?

    Bu kadar mı zor adam gibi fizibilite yapıp eğriyi doğruyu görmek. Sormazlar mı fizibiliteyi yaparken aklınız nerdeydi diye? Komediler gerçekten. Bırak her şeyi şirketi yarın bir gün başka ihaleye girse ve alsa kim nasıl güvenecek?

    Allah kimseyi o duruma düşürmesin gerçekten de.

  13. cılkını çıkardılar.günlük sahibi oluyor bu ne iş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir