Zorlu 24 Saat Le Mans'da Zafer 2 Numaralı Audi'nin!

yazar:

kategori:

76. Le Mans 24 Saat Yarışını kazanan taraf Capello, Mcnish ve Kristensen kontrolündeki 2 kapı nuramalu Audi oldu. Geceki yağmur ile üstünlüğü ele geçiren 3’lü yağmurun dinmesinin ardından yine bu avantajını korudu ve 2 numaralı araç yarışı ilk sırada tamamladı!!!

Yarışı 2. sırada tamamlayan isim 7 kapu numaralı Peugeot oldu. Minassian, Villeneuve ve Marc Gene kontrolündeki R10 kuru pistte Audi’ye göre hızlıydı ancak yağmurun kendini göstermesi Audi’nin zararına oldu ve 3’lü ancak 2.likle yetinmek zorunda kaldı.

Franck Montagny, Ricardo Zonta ve Christian Klien yönetimindeki 9 numaralı Peugeot  yarışı 3. sırada tamamladı ve podyumda 2 Peugeot kendisine yer bulmuş oldu.

Oldukça kırıcı geçen yarışta sadece Minassian, Villeneuve ve Gene ekibi yarışı lider ile aynı tur içerisinde tamamlayabildi. 9 numaralı araç yarışı 2 tur geriden tamamlerken 3 numaralı Audi 7 tur geriden 4. olabildi.

Audi bugünkü galibiyet ile son 9 senede 8. galibiyetine imza attı.

Gelişmeler

Tur 1 – 24 Heures Du Mans 2008 start aldı.

Tur 13 – Biela / Pirro / Werner kontrolündeki Audi Biela kontrolünde bir sıra kazandı.Durum şu şekilde; 1.Lamy (Peuguot), 2.Montagny (Peuguot), 3.Minassian (Peuguot), 4.McNish (Audi), 5.Luhr (Audi), 6.Biela (Audi), 7.Boullion (Pescarolo), 8.Ito (Dome)…

Tur 17 – İlk iki sıra arkadaki gruptan koptu.Lamy ve Montany arasında 2 saniye varken her iki araç da 3. sıradaki Minassian’a dahi tur bindirdi.

Tur 30 – Üçüncü pit stoplar tamamlandı.McNish ve Luhr dışında diğer bütün pilotlar yerlerini takım arkadaşlarına bıraktı.Şu anki sıralama; 1.Sarrazin (Peuguot), 2.Klien (Peuguot), 3.Villeneuve (Peuguot), 4.McNish (Audi), 5.Luhr (Audi), 6.Pirro (Audi)…

Tur 38 – Sarrazin’in kontrolündeki Peuguot arayı açmaya devam ediyor.Sarrazin ile ikinci sıradaki Klien arasındaki fark 50 saniyeye çıktı.3. sıradaki Villeneuve ise hala 1 tur geride.Şu anki sıralama; 1.Sarrazin (Peuguot), 2.Klien (Peuguot), 3.Villeneuve (Peuguot), 4.McNish (Audi), 5.Luhr (Audi), 6.Pirro (Audi)…

Tur 57 – Peuguot’nun her üç aracı da sorun yaşadı.Sarrazin aracı tam Wurz’a devredecekken vites problemi yaşadılar.Klien bir farının kırılması nedeniyle pitten geçme cezası aldı ve Villeneuve de mekanik sorun yaşadı.Böylece McNish liderliği devraltı ve aracı Capello’ya bıraktı.Yeni sıralama şu şekilde; 1.Capello (Audi), 2.Gene (Peuguot), 3.Zonta (Peuguot), 4.Premat (Audi), 5.Werner (Audi).

Tur 78 – Peugeot tekrar liderliği ele geçirdi. Minassi’anın liderliğindeki Peugeot şu anda Capello’nun kullandığı Audi’nin önünde yer alıyor. Onları Peugeot’tan Montagny ve Audi’den Premat takip ediyorlar…

Tur 92 – Şu anda Montagny’nin kontrolündeki 9 numaralı Peuguot da Audi’leri geçti.İki Peuguot lider ve Audi’ler 3-4-5.Yarışın ilk iki saatini lider götüren 8 numaralı Peuguot ise Lamy’nin kontrolünde yine yükselişe geçti.Şu anda 10. sırada…Sıralama; 1.Villeneuve (Peuguot), 2.Montagny (Peuguot), 3.Capello (Audi), 4.Werner (Audi), 5.Rockenfeller (Audi)…

Tur 102 – Yarışın ilk 2 saatini lider götüren 8 numaralı Peuguot Lamy kontrolünde yeniden yükselişe geçti.Bir turunu geriye alan ve şu anda 5 tur geride olan Lamy’nin her turu bütün Audi’lerden 6 saniye daha hızlı.

Tur 109 – Franck Montagny Jacques Villeneuve’ü geçti ve liderliği ele geçirdi.Ardından pilot değişmeleri gerçekleşti.Şu anda lider 9 numarada Montagny’nin yerine Klien, 7 numarada ise Villeneuve’ün yerine Gene geçti.Şu anki sıralama; 1.Klien (Peuguot), 2.Gene (Peuguot), 3.Kristensen (Audi), 4.Biela (Audi), 5.Rockenfeller (Audi)…

Tur 117 – Sarrazin yine 8 numaraya geçer geçmez en hızlı turları atmaya başladı.Şu anda en yakın Peuguot’ya dahi 2 sn fark atan Sarrazin, Audi’lerden tam 7 sn daha hızlı.Ayrıca 2 sıra daha geçerek 8. sıraya yerleşti.

Tur 125 – Klien pist dışına çıktı ve bir tur geriden 3. sırada geri döndü.Lider Marc Gene, 2. sırada ise Kristensen var.Sarrazin şu an 6. sıraya ilerledi ve bir turunu geri almak için savaşıyor.Son turlarda pistin en hızlı ismi yine Stephane Sarrazin.Şu anki sıralama; 1.Gene (Peuguot), 2.Kristensen (Audi), 3.Klien (Peuguot), 4.Rockenfeller (Audi), 5.Biela (Audi), 6.Sarrazin (Peuguot)…

Tur 147 – Gene en yakın rakibi olan McNish’in bir tur önünde rahat bir liderlik sürüyor…

Tur 288 – Audiler bir süre önce ele geçirdiği liderliği devam ettiriyor. Şu anda Mcnish kontrolünde olan Audi R10 kendisini takip eden Minassian’ın Peugeot’sunun  önünde lider durumda. Onları Minassian, Klien ve Premat takip ediyorlar ve pist ıslak.

Tur 317 – Audi’nin liderliği Capello ile devam ediyor ancak Audi son bölümlerde sorun yaşayan taraf oldu. Peugeot hızını arttırdı ve şu anda Villeneuve kontrolünde olan 7 numaralı Peugeot, 2 numaralı Audi’den turunu geri aldı ve Audi ile aradaki farkı kapatmaya devam ediyor. Yarışın bitmesine 4 saat kaldı.

Tur 322 – Audi’nin liderliği sürüyor ancak son pit stoplarda takımların biraz daha kuruyan pistte geçiş lastiklerine geçmesi ile Peugeot düzenli olarak Audi’den hızlı turlar atıyor. Lider Capello ile 2. sıradaki Villeneuve arasında 3 dk 32 sn fark var. Klien ise son turunda 3.33 lük derece yaptı ve pistin en hızlı adamı.

Tur 324 – Capello’nun derecesi 3.35, Viileneuve’ün 3.32.

Tur 328 – Kuruyan pist koşulları ile takımlar oluksuz lastiklere geçmeye başladılar ancak öndekiler temkinli. Audi önce denemek için arkada kalan 1 numaralı Audi’ye oluksuz lastikleri taktı. Son tur zamanları Capello 3.32, Villeneuve 3.34, Klien 3.30.

Tur 331 – Lider araç 2 numaralı Audi’de pilot değişikliği. Capello kokpiti Kristensen’e devretti ve piste slick lastikler ile döndü Audi. Daha önce slicklere geçen Audi pilotu Werner ilk turunda 3.33lü derece elde etmişti. Peugeot da aynı şekilde karşılık verdi ve 7 numaralı aracı Mark Gene devraldı. Kristensen, Genen’in 3 dakika 10 sn önünde liderliği sürdürüyor.

Tur 333 – Öndeki 2 araç slick lastiklere geçilmesi ile daha da hızlandılar. Kristensen’in 3.30’luk derecesine Gene 3.29 ile cevap verdi.

Tur 335 – Gene bu turda 3.28’li derece atarken Kristensen 4 sn daha kaybetti. Aradaki fark 3 dk 7 sn’ye indi.

Tur 343 – Mark Gene son turlarda ard arda tur başına 3-4 sn fark atarak farkı kapatmaya çalışıyor. Şu anda fark 2 dk 53 sn.

Tur 348 – Lider Kristensen bir araca tur bindirirken temas yaşadı ve spin attı. Bu turda Gene’ye karşı 11 sn kaybetti. Fark 2 dk 44 saniyeye indi. Yarışın bitmesine 2 saat kaldı.

Tur 358 – Son yapılan pit stoplarda Audi’de kokpite Minassian geöti ve fark 2.16 sn’ye kadar inmiş durumda.

Tur 364 – Minassian sürekli aradaki farkı kapattı ve fark 2 dk’ya kadar indi.

Tur 368 – Yağmur ile fark tekrar 2 dk 40 sn üzerine çıktı.

Tur 372 – Son yarım saate girerken yağmur durdu.Pistin hala ıslak olması ise Audi’lere yardım ediyor, Minassian yine 1 tur geriden kovalıyor.

Tur 376 – Minassian’ın lastiği patladı ve pite girmek zorunda kaldı. Yarışın bitmesine 13 dakika var ve Audi zafere çok yakın!


Yorumlar

  1. sinan cem  aziz avatarı
    sinan cem aziz

    LeMans 24 yarışının yaklaşık son 1,5 saatini Eurosporttan izledim-Türkçe seslendirme-öncelikle adını unuttum ama motorsiklet camiasından bir yorumcu vardı teşekkür ediiyrum gerçekten faydalı oldu izleyenler için yarışa gelirsek LeMans 24 yarışı İndianapolis ve Monako GP siyle beraber dünyanın en prestijli motorsport organizasyonlarından biri ve özetlemek gerekirse çok büyük bir dayanıklılık testi…bakalım bu sene Audi kazandı fakat eminim Peugeot da boş durmayaktır Ayrıca neden Formula1 pilotları da burada yarışmıyor ya da Şumi????Bence çok daha güzel olur umarım yarış organizasyonu yapan insanlar ve tabii ki takımlar bunun için girişimler de bulunurlar-daha fazla-…

  2. Rakkathebest fiat alfaromeo maserati ne zaman kaliteli bir araba oldu lamborghini audi lisansı ile üretiliyor. yani yarı alman sayılır sana 3 otomobil markası söylüycem maybach rolls-royce ve bentley bunlar dünyanın en prestijli araba markası üreticileri maybach=mercedes.rolls-royce=BMW.Bentley=audi ferrari'ye gelirse onların alman üreticisi yok ama taklit etmediklerini kimse iddia edemez. yani son söz olarak her ırkın bir uzmanlık alanı vardır ve almanların üzerine araç üreticisi yoktur. sen her nekadar fiat alfa desen bile BMW 760Lİ ile alfa 159 arasında karşılaştırma yap sonucunu yaz yada ferrari 599gt ile mercedes mclaren SLR arasında yada maserati gransport ile BMW M3 arasında bir karşılaştırma isteren sonucunu ben söyleyeyim almanlar havada karada yener. mercedesin sloganı:daha iyisini tanrı yapar BMW:harika sürüş makinesi audi:teknolojisi ile bir adım önde.

  3. Gökhan Demir avatarı
    Gökhan Demir

    Fiat denilince aklıma birden kuş serisi geldi..Tıpkı Renault denilince Toros gelmesi gibi oldu..

  4. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Birde fransızlar var onlarda iki grup ,
    RENAULT-NİSSAN ,PEUGEOT-CITROEN

  5. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Öncelikle artık çeyrek finaldeyiz :))
    Rakkathebest yazdığın otomobil firmalarından lamborghini hariç hepsi zaten fiat grubuna bağlı hepsi farklı segmente araç üreten firmalar ,lamborghiniye gelince o da zaten audininde bağlı olduğu volkswagen ag grubuna ait bazı arkadaşların dediği gibi otomobil piyasasında almanlardan büyüğü yok ;markalar = MERCEDES ,BMW ,VOLKSWAGEN ,PORSCHE tanımadığımız varmı haa içeriklerini saymıyorum

  6. Gökhan Demir avatarı
    Gökhan Demir

    Rakkathebest ; Gerçekten otomobil tarihini okumanı çok isterim.Hele de bu segmente Fiat' ı da koymuşsun ya bağaı güldük burda arkadaşlarla..Mercedes, BMW ve Audi ile bunları aynı kefeye koyman başta Mercedes' e çok büyük hakaret olmuş..

  7. Rakkathebest  avatarı

    bence ferraRİ lamborgini maserati alfa ve fiat varken bırdaha dusun derım

  8. almanların alması sevindirici eurosport'daki spiker dedi zaten dünyadaki hiç bir ülke almanların otomobil teknolojisi ile yarışamaz dedi. dünyada prestij deyince akla 3 otomobil markası geliyor BMW,Mercedes,Audi.hepsi alman. almanların araba konusunda üzerlerine yok.

  9. Aldı yine Audi. Bu yıl Peugeot alır diyorduk ama yağmur bozdu herşeyi.

  10. Rakkathebest  avatarı

    hadi kristensen az kaldı 😀

  11. tunç ayoğlu avatarı
    tunç ayoğlu

    ooo peugeot tur başına 2 sn fazla fark kapatıyo peugeotlar uçuyor şu anda

  12. tunç ayoğlu avatarı
    tunç ayoğlu

    şu anda kristensen 1. görünüyo peugeot gene alamıcak galiba 1 tur geride yarış hala devam ediyomu

  13. Live Timingten bakıyordum evet 🙂

  14. hangileri yarış dışı? livetimingddekini outu diyorsan o pitten çıktı anlamındaydı ama izliyosan yarışı bilemeyecem 🙂

  15. Yanlış bilgi pardon 🙂

  16. 2 Audi yarış dışı oldu.Ortalık karıştı 🙂

  17. Audi egemenliğinin kırılma zamanı gelmişti artık. Sıkıcı olmaya başlamıştı her sene Audi kazanınca…

  18. Rakkathebest  avatarı

    prrff kristensen kazanamıcam bu sene peugeot gercektende tasarım harıkası yaratmıs ılk turdakı atagın ardından nal topladı audıler

  19. Evet McNish Audi'de.Hatta Audi'de gerçek anlamda arabayı zorlayan sadece McNish ve Kristensen var.

  20. McNish Audide olması lazım.Yanlış görüyorsun galiba.

  21. Eski F1cilerin hepsini Peugeot kapmış. Villeneuve, Gene, Zonta, McNish, Klien…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir