Vettel: "Yükselişlerimle Eleştirmenleri Haksız Çıkardım"

yazar:

kategori:

Red Bull sürücüsü Abu Dhabi’de pit alanından başlayıp 3. olurken Brezilya’da ilk turda spin atmasının ardından en geriden hasarlı araçla 6. olarak şampiyonluğu kazandı.

Vettel “Şimdi geriye baktığımızda biraz komedi görünüyor. O zaman geçiş yapamayan sürücüydüm. Ancak 2 yarışın ardından insanlar fikir değiştirdiler.”

“Önden ya da arkadan gelip kazanmak aynıdır. Elinizden geleni yaparsınız ve insanlar yaptığınız geçişe dikkat ederler.”

“Arkalardan gelebilirsiniz ya da önde fark açabilirsiniz, 8 sn farkla lider olabilirsiniz. Öndeyken fark açmanın değerine dikkat etmezler.”

“Geçen sene çok harika yerden başlıyorduk ve evet çok geçil yapmadık. O zaman geçiş yapmadığımız için eleştirildik.” dedi.

Vettel, art arda gelen şampiyonluklarla birlikte başarı elde etme baskısının arttığını kabul etti ancak her yarışa kendi içerisinde yaklaşım göstermesiyle başarıyı sürdürdüğünü söyledi.

Vettel “O açıdan odakta kalmak kolay değil. Çok zor bir şey ancak ben her zaman adım adım yaklaşmaya çalışıyorum. Pazar günü yarışın ardından en zor şeyin kazanmanın ardından tekrar kazanmak olduğunu söyledim.”

“İlgi çekiyorsunuz ve baskı oluyor. O zaman büyük ihtimalle kazanmak için küçük adımları takip etmektense tekrar kazanmaya odaklanırsınız. Açıkçası geçen sene ve bu sene şampiyonlukları kazandık bu yüzden kendimizi övmek istemiyorum ancak bazı doğru şeyler yaptık.” dedi.

Vettel, Brezilya yarışının ilk turda aldığı hasar nedeniyle çok zorlu geçtiğini söyledi.

Vettel “Mucize değildi, bir açıklaması var. Açıkçası yarış ilk turda aldığımız hasarın ardından kolay değildi. Rekabetçi değildim. Egzozdaki hasar nedeniyle çok fazla güç kaybettik ve zemindeki hasar nedeniyle performans kaybettik.” dedi.

 


Yorumlar

“Vettel: "Yükselişlerimle Eleştirmenleri Haksız Çıkardım"” için 37 yanıt

  1. ''Abu Dhabi'de tamamen yarış ayarları ile yükselmesiylemi gurur duyuyor? Hani şu yavaş takımlardan 1.0 sn hızlı, hızlı takımlardan 0.3-0.4 sn hızlı araç.
    Brezilya'da hasarlı araç olmasına rağmen, yağmurun en iyi takımından(Ferrari) 1.0 sn hızlı araçlamı yükselişinden gurur duyuyor?''
    F1 konusundaki bilginiz benden çok. Ancak benim naçizane görüşüm şu: yukarıda tırnak için aldığım cümleniz pek sağlıklı bir eleştiri değil. Çok sakat bir mantık bu. Vettel ne yapsa size yaranamayacak? Siz bu mantıkla düşünürseniz hiçbir pilotun başarısını takdir edemezsiniz. Sizn mantığınızla ben de şunu söyleyebilirim: Alonso da çok iyi bir pilot değil. Çünkü 2005'te McLaren Mercedes'in aracı dayanıksızdı. 2006'da sanırım Schumaher motor patlattı diye şampiyon oldu. ama böyle bir şey demiyorum. Çünkü biliyorum ki Alonso F1'deki en iyi pilotlardan biri.

  2. Burak Yüksel avatarı
    Burak Yüksel

    heralde bu kritere sadece Schumacher uyuyor. 1999 senesinde bodoslama duvara girip bacağını kırmıştı, sonra denyoya bağlayıp ortalığı silip süpürdü. :)))

  3. Kimi Raikkonen avatarı
    Kimi Raikkonen

    ''Vettel: "Yükselişlerimle Eleştirmenleri Haksız Çıkardım"

    Hangi yükselişten bahsediyor?

    Abu Dhabi'mi, Brezilya'mı?

    Abu Dhabi'de tamamen yarış ayarları ile yükselmesiylemi gurur duyuyor? Hani şu yavaş takımlardan 1.0 sn hızlı, hızlı takımlardan 0.3-0.4 sn hızlı araç.

    Brezilya'da hasarlı araç olmasına rağmen, yağmurun en iyi takımından(Ferrari) 1.0 sn hızlı araçlamı yükselişinden gurur duyuyor? Eğer öyle bir durum söz konusu ise, gurur duyması gereken tek kişi Dietrich Mateschitz'dir. Takımında Newey gibi bir dehaya sahip. Havada, karada en hızlı aracı tasarlayabiliyor. Newey ile gurur duyulmalı. Harika araçlar tasarlıyor. Bravo…

  4. Briatore nin ortağı olduğu futbol takımıydı QPR. Hatta ortaklarından biri de Mr.Eccleston

  5. -Dostum saydığın kazaların hepsi de çok daha kötü sonuçlanabilecek potansiyelde kazalardı , senin fikrindir bişey diyemem ama bi insan için bu arz bir kaza geçirmesini temenni etmenin pek savunulacak bir tarafı yok bence.

    -Ben orada Massa 'nın bu sene yardımlarıyla Alonso 'yu sırtında taşıdığını vurgulamak istedim yoksa sen niye Massa 'yı sırtında taşıyasın. Olurda birgün Massa ile karşılaşırsan imza iste , hatıra fotoğrafı çektir ama adamı tutup sırtlanma sakın ayıp olur zaten 🙂

    Bu seneki mclarenin hızı alonsoda olaydı açık ara şampiyonmuydu değilmiydi ondan bahsedin siz.

    Bu sene Ferrari 'nin dayanıklılığı McLaren ve RedBull 'da olsaydı Alonso şampiyonluk mücadelesi verebilir miydi bundan da bahsedebiliriz istersen.

  6. F_Alonso Diaz avatarı
    F_Alonso Diaz

    Ne kadar agresif davranıyorsunuz. Ölümcül kazadan bahsetmedim bir kere. Büyük bir kaza dedim. Mesela Alonso'nun birezilya kazası, Kubica'nın kanada kazası. Geçen sene Webber in valensiyada uçması gibi..

    Arkadaş massa yı sırtında taşı demiş, neden taşıyım, adamın şaftı kaydı resmen kazadan sonra. Geri dönebilen Alonso ve Kubica idi.

    Üstüne yavaş araçlan şampiyon olmasını beklerken diyorsunuz da, Alonso kaç senedir ne yapıyor o yavaş araçlan bunu da bir düşünün bakalım. Biz bekleyebiliyoruz onun yavaş araçlan şampiyon olmasını, yapabileceğini biliyoruz çünkü.

    Geçen sene hariç, 2010 ve 12 de mclarenden ve rbr den daha yavaş araçlan şampiyonayı 3-4 puanlan kaçırıyor. Nerde muhteşem mclaren sürücüleri, altlarında öyle bir araçlan. Bu seneki mclarenin hızı alonsoda olaydı açık ara şampiyonmuydu değilmiydi ondan bahsedin siz.

    Yine arkadaş 25 sene demiş, Al sana Alonso, o kazanın üstüne 2 kere şampiyon oldu. Schumi nin ayağı kırıldı yine şampiyon oldu, benim bilmediğim başkaları da vardır.

    Bahsettiğim kazalar bu tip kazalar, yoksa kalkıpda adamın kafası gözü yarılsın diyen yok.

    Neden şöförlük öğreneceksen 2 kış geçirip uzun yol yapacaksın derler. Mantık bu işte. Ama siz anlayamıyorsunuz tabi doğal olarak.

    Çok ta problem değil, kişisel fikrimi paylaştım sadece, beğenmek zorunda değilsiniz.

  7. Eee Alonso 'da QPR(Queens Park Rangers) 'a gider o zaman 🙂

    niye futbola gitsinki.eski çocukken yaptığı işi yapar.fotoğrafçılığı.

  8. Alonsomania  avatarı

    bu sezon Vettel ve Alonso kıyasını tarafsız bakış açısıyla düşünebilen insanların az da olsa gördüğünü düşünüyorum. Doğrusunu isterseniz Vettel özellikle bazı yarışlarda beklediğimden daha iyi bir performans sergiledi ama henüz Alonso-Lewis-Kimi kervanına katıldığını düşünmüyorum.

    Ama şu da bir gerçek ki Alonso şampiyon olduğu yıllarda da Alonso'nun bu kadar iyi olduğunu düşünmüyordum. Yani pilotlar zamanla gelişiyor ve Vettel gerçekten toparladığında 4-5 şampiyonluğa sahip bir altyapısı olabilir. ve evet bu onu gerçekten efsane yapar.(gerçi Alonso parladığında herkes onun şampiyonluklara devam edeceğini düşünmüştü, Hamilton parladığında ise ibre ona döndü, şimdi de Vettel'de, Newey gibi bir faktöre sahip olsa da yine de şansa ihtiyacı var süreklilik için)

    Bu sezon "toplamına" bakarsak;

    Red Bull>Ferrari
    Alonso>Vettel

    oldu "benim gözlemime göre". "Alonso>Vettel" yargısına da şurdan vardım aslında (yarışları izlememiş olsanız bile);

    Ferrari genel anlamda sezon boyunca Red Bull dan yavaştı (şu yarışta Ferrari daha iyiydi diye gelmeyin bana geri kalan 88 yarışta RBR daha hızlıydı çünkü); buna rağmen Alonso yla Vettel in arasında 3 puan olması Alonso nun genel anlamda daha iyi iş çıkardığını gösterir bu sezonda, en azından bana bunu ifade ediyor.

  9. Sizi kırmak istemem ama yorumunuz hayatım boyunca okuduğum en mantıksız yorumlardan biriydi. Bu nasıl bir mantık Allah aşkına? Peki ben size şunu sorayım: Alonso mademki çok iyi bir pilot(Ki Alonso çok iyi bir pilottur. kabul ediyoruz.) neden 2008 ve 2009'da iddiasız Renault ile şampiyon olamadı? Peki 2010 ve 2012'de en hızlı 3. araçla neden şampiyon olamadı? Sizin istediğinizi gerçekleştiren yani büyük bir kaza geçirip daha sonra şampiyon olan bir pilot var mı son 25 sene içerisinde? Örnek verebilir misiniz? Adam (Vettel) yarışın başında kaza geçirip son sıraya düşüyor,aracı hasar alıyor, herkes her şeyin bir anda bittiğini zannediyor, ama Vettel pes etmiyor , yarışı 6. sıra tamamlıyor. Sizin söylediklerinize bakın:kafadan 6 pilotu geçiyormuş. Ayrıca şu soruma da cevap vermenizi rica ediyorum. Amerika'da Massa'nın vites kutusunun değiştirilmesi olayının F1'de başka bir örneği daha var mı? Aynı şeyi Red Bull neden Brezilya'da yapmadı?

  10. Vettel ne zaman büyük bir kaza yapar ve o kazadan daha kuvvetli döner işte o zaman benim gözümde gerçek bir pilottur.

    Bu nasıl bir mantıktır yaa.
    Adamdan saymak için yavaş araçla şampiyon olmasını bekleyenleri bile anlamıyorken bu nerden çıktı?
    E o zaman senin gözünde Massa adamın hası olmalı. Adam ölümden döndü geldi Ferrari koltuğunda oturmaya devam ediyor üstelik senin kullanıcı adındaki adamı sırtında taşıyor.

  11. sen bi gazoz iç. 🙂

  12. vetteli tartışmak anlamsız arkadaş. burda tartışılıcak pilot alonso,dur . bir pilot (vettel)sezonun bitmesine altı yedi yarış kala 37 puan geriden gelip bir pilotu (alonso),yu geçiyorsa burada tartışılacak kişi alonso,dur. şimdi dersinki aracı kötü alonsonun madem aracı kötü nasıl 40 puan fark atmış son yarışlara kadar vettele . sizler burda vetteli değil alonsoyu tartışın aranızda daha saglıklı olur

  13. F_Alonso Diaz avatarı
    F_Alonso Diaz

    Yani diyorsunuz ki bu Vettel mersedes koltuğuna otursaydı yine şampiyon olurdu :))

    Vettel ne zaman büyük bir kaza yapar ve o kazadan daha kuvvetli döner işte o zaman benim gözümde gerçek bir pilottur. O kazayaı yaşayıp o tramvayı bilmeyen biri doğal olarak deli cesaretiyle her yere saldırıp atak yapabilir, çünkü daha başına neler geleceğinden bi haberdir. Altındaki araçta buna izin veriyorsa ona sadece sürmek kalıyor şu anda. Henüz korkuyu öğrenmedi.

    Alta o araçlan ona sadece sürmek kalıyor şampiyon olmak için. Yarışların %90 ı zaten önden başlıyor. Mekanik arıza çıkmazsa da önde bitiriyor. Olası bir arızada geri düşse bile, zaten 6 tane aracı kafadan sil, 2 torro rosso+schmi yi de sil, force india ve williams + grosjean ı da sil, geriyede geçecek bişey kalmıyor zaten. Kalanları da geçemiyor. Arkadan başladığı yarışlarda en yi 4. olabildi. O da aradan o kadar çıkanla birlikte.

    Kötü sürmüyor ama dediğim kriterleri de henüz sağlamıyor. Örneğin kubica gbi bir kaza geçirse, dönüşü aynı tempoda olabilecekmi, aynı atakları yapabilecek mi, yoksa ister istemez tırsma durumları olacak mı..

    Tabi burdan belirtiyim asla öyle bşey olmasını da istemem Allah korusun. Sadece düşüncem bu.

    Birde bu demeçleri verme sebebi sanırım biraz komplexten kaynaklanıyor. Bunları söyleme ihtiyacı hissediyor. Zaten eleştirmenide yazarıda seğircisi de görüyor neyin ne olduğunu, kalkıpta senin "ama ben bunları yaptım" demene gerek yok.

  14. sen dua et o Newey'

    yoksa yükselişi rüyanda görürsün..

    umarım bu hali ile ferrariye gelirsin baka bakalım nasıl oluyor.

  15. Lap 1 Vettel 24.
    Lap 16 Vettel 6.

    Alonso başarsa bunu tamam daha fanlarını düşünemiyorum.Bide araç hasarlı olacaktı ki of off.
    Vettel hızlı oldu mu tamam aracı hzılı stop.Mclaren Lewisi kayırdı stop.Ferrari araç üretemiyor stop

  16. Burak Yüksel avatarı
    Burak Yüksel

    Bozuk telsizi atlamışım birde o vardı. Efsanenin gerçek veliahtı olduğunu son yarışında kanıtladı.

  17. Burak Yüksel avatarı
    Burak Yüksel

    Arkadaş el insaf. Bende ilk başlarda antipatiyle bakıyor, aracının üstlüğü sayesinde kazanıyor diye düşünüyordum Vettel hakkında ama ilk turda hem motorunun gücünü hemde downforceunu bayağı kaybetmiş adam. Bütün bunlara rağmen hemde yağmurlu bir yarışta pilotajın en önemli faktör olduğu yarışta bu vaziyetteyken sonunculuğa düşüp hala pistteki herkesten hızlı turlar atıp geçiş yaparak şampiyon olursa artık bu adamı tebrik etmek lazım.

    Olmuş bu çocuk 🙂

  18. olabılır bunu vettelden degılde webberın aldıgı puanlar desteklıyor..redbul aracı gercekten daha hızlı..ben vettelde surucu zekasını ılerı goruslulugunu goremıyorum cunku..cok sac bas yolduruyor:))

  19. herkes buyuk takımda yarısmayı kaldıramaz.alonso yapamadı..schumı farkı..adam yarıs sonlarında bosa aglamazdı..hem ferrarının ısteklerıyle hep dıger pılotların kulıslerıyle savasırdı alonso beyyy:))

  20. Eee Alonso 'da QPR(Queens Park Rangers) 'a gider o zaman 🙂

  21. seneye fia-ferrari işbirliği max. düzeyde olacaktır buna rağmen redbull yine takımlar ve pilotlar şampiyonluğunu çıkarırsa 2014 te ki kural değişiklikleri düşünemiyorum bile

  22. santander = alonso …

  23. bahanelere. bir deyim varya hani (oynamayı bilmeyen gelin yerim dar dermiş) o hesap.

  24. hiç farketmez vettel,i almak için tazminat öderler yinede vettel,i alırlar . söylentiler çoktan yayılmaya başladı

  25. Yanlış hatırlamıyorsam Santander sponsorluk anlaşmasını 2017 'ye kadar uzattı Ferrari ile.

  26. alonso,nun artık ferraride devri kapanmıştır bu yıl son senesi . vettel 2013 yılının sonunda çok büyük bir ihtimalle ferraride olucak

  27. Telsiz arızasını söylemeyi unutmuşsun 🙂

  28. seneye perez başarılı olursa birde dört beş yarış kazanırsa mclarende . bu seferde başlarlar bak işte perez hamilton,dan daha iyi pilotmuş derler ve diyeceklerde

  29. Tamamen katılıyorum. Çok sayıda kişi Vettel'e hızlı araçla kazanıyor diye eleştiriyor, başarısını yeteneğine değil, aracına bağlıyor. Toro Rosso ile yarattığı harikalar çok çabuk unutuldu maalesef.

    Formula 1'e giren kimseye derhal hızlı bir araç verilmez (Hamilton hariç). Herkes bu işe aşağılarda başlayıp yukarıya yeteneklerini göstererek tırmanmak zorundadır. Eğer hızlı bir aracı sürüyorsan onu hak ediyorsun demektir.

  30. vettel adamımsın nazar degmesın dıye soyledıklerım..bız cok tv karsısında dualarla lastıklerın patlamasını arıza cıkmasını pıstopların 3sanıye daha uzun surmesını sagladık oyuzden:))

  31. Ben Vettel ve Räikkönen hayranıyım. Çok zoruma gidiyor ama itirfar etmeliyim ki geriden gelip yükselişlerde Hamilton gibisi yok. Ne yapıyor, ne ediyor, yapıyor. Millet boşuna konuşuyor. Fernando'nun aracı öyle acınacak durumda da değildi. Acınacak biri varsa o da Hamilton'dır. Sonuna kadar haketti şampiyonluğu ama maalesef (*) bu sonuçların tabelaya yansımasıyla oluyor.

    (*) (Tabii bana göre maalesef değil)

  32. vettel oyun bozan yaramazlar cocuklar gıbı..yarısta sagı soluda bellı olmuyor cılgınca suruyor..delı cesaretı..schumıde daha once koymalıydı son noktayı aslında..

  33. alonso nasıl bir kalibrede pilot . vettelin ayarında bir pilotmu .vettel son iki yarış gösterdiki alonsodan daha kaliteli bir pilot

  34. yorumuna katılıyorum fakat boyle bır yorum yapan bırının alonso gıbı bır pılotu tutması hıc mantıklı gelmıyor bana..schumı ferrarıde oyuzden sampıyon oldu derlerdi..alonso ve ferrarının daha neye ıhtıyacı var..

  35. Her ne kadar onun tüm numarasının sürdüğü araç olduğunu düşünen çok fazla olsa da ben Vettel 'in yeteneklerine inananlardanım. Sonuçta formula 1 tarihinde Vettel 'den önce şampiyonluk yaşamış 31 pilot el arabası sürmüyordu.
    Bana göre şampiyon olmanın iki temel kuralı var:
    1)Ortada şampiyon olabilecek potansiyele sahip bir araç olmalı.
    2)O aracın hakkını verebilecek bir pilot.
    -Alt serilerde başarılı olmuş (özellikle Formula BMW ADAC: 1 üçüncülük , 1 ikincilik , 18 galibiyeti var 20 yarışta düşünün)
    -BMW test pilotluğu zamanında çıktığı sıralama seanslarındaki hızı.
    -Kubuca 'nın yerine çıktığı yarışta puan alması
    -STR 'nun tek galibiyetine adını yazdırması (en yakın derece 6. olan Liuzzi)
    -RedBull kariyerini zaten yazmaya gerek yok.
    -Şuan 18 farklı formula 1 rekorunu elinde bulundurmaktadır.
    Kariyerine rekorlar ile başlamış ve rekorları altüst ederek devam etmekte ve henüz çok genç. En ilginç rekoru bence kariyerinin 6. saniyesinde pit yolu hız limitini aşarak "ceza almadan geçen en kısa süre" rekorunu eline geçirmiştir 😀

  36. F.AlonsoDiaz  avatarı

    Belki 3 Defa Üst Üste Şampiyon Olabilirsin…
    Saygı Duyarız Yaptığın İş Zor ve Schumi ve Senna'nın Rekorunu Kırdın…
    Ama Bu Senin Cok Üst Düzey Olduğunu Göstermez…
    Alonso Hamilton ve Raikkonenle Yetenek Acısından Karşılaştırabilecek Kalibrede Değilsin…
    Belki Benim Sacmaladığımı Düşünür Yorum Atarsınız Ama…
    Gridde Vettel Haric Hicbir Şampiyon İlk Sezonda Ona Buna Carpıp KAZA COCUK Olarak Adlandırılmadı…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir