Büyük Patronlar: Peter Sauber

yazar:

kategori:

 

1943 yılında doğan Peter Sauber, 1993 yılından bugüne kadar gridde kalan dört takımdan (diğer üçü Ferrari, Mclaren ve Williams) birinin kurucusu ve sahibidir. Bunu söylerken 2005-2009 arasındaki BMW yıllarını gözardı ettiğimi söylemeliyim. BMW takımı, Sauber’in tesislerinde Peter Sauber ile çalışmıştı. Sauber, halen takımın %20 hissesinin sahibiydi.

Elektrik teknisyeni eğitimine sahip olmasına rağmen, doğum yeri olan İsviçre’nin Hinwil kasabasında otomobil satımı işine girdi. İçindeki motorsporu sevdasının ilk kıvılcımları bu zamanlarda ateşlenmiş olsa gerek.

Sauber’in motorsporlarına merak saldığı yıllar, aslında bu rüyasını gerçekleştirebilmesi için en kötü zamanlardan biriydi. Çünkü 1955 Le Mans faciasından sonra (tribünlere yanarak uçan bir araç sonucu 83 kişinin ölmesi ve 120 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan kaza) İsviçre’de iki arabanın yan yana gidebildiği yarışlar yasaklanmıştı. İzin verilen yarış türlerinden biri de tırmanma yarışlarıydı. Satın aldığı Volkswagen Beetle (kaplumbağa) ile tırmanma yarışlarına katılmıştı.

Ancak Sauber, gözünü daha yükseklere dikmişti. Kendi yarış aracını tasarlayıp üretecekti. Ailesinin evinin bodrum katında çalışmalara başladı ve ilk Sauber yarış aracı ortaya çıktı.

 

Team Sauber ve ilk yarış aracı Sauber C1

Sauber’in ilk aracı C1 kodunu taşıyordu. Araca eşinin isminin (Christiane) baş harfini verdi. O günden bugüne Sauber araçları Cx koduyla adlandırılıyor.

Boru şasi üzerine kurulu olan C1, 1 litre Ford Cosworth motorundan güç alıyordu. Peter Sauber bu araçla 1970 İsviçre Tırmanma Şampiyonasını kazandı. Bu araç 10 yıl kadar çeşitli yarışlara katıldı ve başarılı oldu.

1972′de C2 model aracı Hans Kunis’in ellerinde devreden Sauber, artık müşteri takımlara araç üretip satıyordu. Guy Boisson tarafından tasarlanan C3 uzun süre İsviçre spor otomobil şampiyonasında başarı kovaladı. İlk alüminyum şasili C4′ten sonra 2 litre BMW motoruyla C5, büyük başarılar kazandı.

1979 yılında Sauber’in Lola F2 için hazırladığı şasi, o yılın şampiyonasında 1-2 ve 4. sırada yerini aldı. Daha sonra BMW M1 üzerine yoğunlaşan Sauber, bu aracı 1000km Nürburgring yarışını kazandırmayı başardıktan sonra, 1982′de spor otomobil sınıfına geri dönerek, rüzgar tünelinde tasarlanan ilk aracı C6′yı geliştirdi.

1985′de Mercedes-Benz ortaklığıyla devam eden spor araç şampiyonası macerası, 1991′de iki genç pilotun kariyerini tetikledi: Karl Wendlinger ve Michael Schumacher.

 

Formula 1


Sauber artık bir F1 takımı hayalleri kuruyordu. 1991 yılında doğum yeri olan Hinwil’de yeni bir F1 takımı kuruldu. Mercedes’in de desteğiyle ilk Sauber F1 aracı geliştirilmeye başlanmıştı. Bu sırada Mercedes’in isteksizleşmeye başlaması süreci erteletti ve Sauber, Formula 1′e 1993 yılında kendi imkanlarıyla katılmak zorunda kaldı. Sauber C12, Karl Wendlinger ve J.J. Lehto’nun ellerindeydi. Mercedes sponsorlu Ilmor motorlarını kullanan takım kendini kısa sürede kanıtladı.

1994′de de Ilmor motorunu kullandıktan sonra, 1995-1996 yıllarında Ford ile sözleşme imzalandı. Yine 1995 yılında Red Bull takımın ana sponsoru oldu. Petronas da takımla ciddi bir sponsorluk anlaşması imzalamıştı. 1997-2005 arasında Ferrari motorları kullanmaya başlayan takım, podyumlar almasına rağmen, hiç yarış kazanamamıştı.

2005 yılının sonunda BMW’nin teklifini reddetmeyen Sauber, takımın ciddi miktardaki hissesini Alman otomobil devine satarak yeni bir döneme girdi. 4 yıl süren bu birliktelik, 2009 yılında BMW’nin Formula 1′den çekilmeye karar vermesiyle çok sayıda podyum ve Robert Kubica’nın getirdiği tek galibiyetle ani bir şekilde noktalandı. Peter Sauber takımı tekrar devraldı ve Ferrari ile motor anlaşması yaparak 2010 F1 sezonunda Sauber C29 ile hazır bulundu.

2012 yılında Peter Sauber, takımın 1/3 hissesini CEO Monisha Kaltenborn’a devrederek, takım patronluğu görevini bıraktı. Sauber, halen yönetim kadrosunda görev alıyor.

xtrabit racing


Yorumlar

  1. Teşekkürler. Ben Mercedes'e yönelmesi gerektiğini düşünmüştüm.

    Hisse olayını wiki söylüyo, ne kadar güvenilir bilinmez ama muhtemelen öyledir.

  2. Team Sauber  C31          Seb. Vettel(Duhan) avatarı
    Team Sauber C31 Seb. Vettel(Duhan)

    Ben inanıyorum..
    Bizde bir ara Şampiyonluğa oynayacağız.O zamanlar gelecek er ya da geç..

  3. Unutmadan, takım BMW olunca Peter Sauber %1 hisse sahibiydi diye hatırlıyorum. Yanlış da olabilir.

  4. Emeğine sağlık Günay. Koca kariyer mecburen özetlenmek zorundaydın ve bunu güzelce başarmışsın.

    Peter Sauber takımını BMW'ye satınca sinir olmuştum. Benim için Eddie Jordan'dan bir farkı kalmamıştı. Ayrıca Sir Frank Williams'ın nazarımdaki değeri de bir kat daha artmıştı.

    Ama BMW işi eline yüzüne bulaştırıp tası tarağı toplayıp gidince takımını tekrar devralması kızgınlığımı bir nebze de olsa yatıştırdı. Bir de 2010 aracına C29 ismini vermesi 'hiç ara vermedik' manasına geliyordu ve çok anlamlıydı.

    Sauber'in günümüzdeki en büyük hatası kendisini Ferrari'ye göbekten bağlaması oldu. Bu şekilde devam ettiği sürece ne uzayacak ne de kısalacaktır. Her zaman orta sıra takımı olarak kalacaktır.

  5. Michel Nostradamus  avatarı
    Michel Nostradamus
    Onun hayatında lüks yatlar ve skandallar yok, sadece biraz kırmızı şarap ve iyi bir puro.

    Lüks yatları en çok hakeden takım patronu. Skandalları olmadığı için…

    Teşekkürler xtrabit racing!

  6. Kimi Raikkonen avatarı
    Kimi Raikkonen

    Eline, fikrine, emeğine sağlık. Güzel bir yazı olmuş. Diğer takım patronlarına nazaran adı sadece F1'le duyuluyor(politika ve çamur atma yok) Bu kirli sporun içerisinde temiz kalabilen nadir insanlardan.

  7. çok güzel olmuş gerçekten. eline sağlık

  8. Team Sauber  C31          Seb. Vettel(Duhan) avatarı
    Team Sauber C31 Seb. Vettel(Duhan)

    xtrabit racing eline sağlık..
    Bu sitede Peter Sauber'e hakkını veren nadir üyelerdensin.

    Yazını tebrik ederim.
    Peter Sauber ve Team Sauber'i anlatan en iyi yazı bu olsa gerek eline,yüreğine sağlık. 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir