Büyük Patronlar: Ron Dennis

yazar:

kategori:

Mclaren bu adam tarafından kurulmadı, fakat şimdiki haline onun sayesinde geldi. Ron Dennis, Formula 1′e bir çok yenilik getirdi. Mesela karbon fiber, ki şimdi standart olarak kullanılan bir malzeme.

Onunla meydana gelen Mclaren takımı, Ferrari ile birlikte pilotlar ve taraftarlar tarafından büyük ilgi görüyor.

Mclaren’in en ünlü yüzlerinden biri olan Ron Dennis, Mclaren’de 27 yıl boyunca takım patronluğu yaptı ve sporun en ünlü pilotlarından Ayrton Senna, Mika Hakkinen, Lewis Hamilton ve Niki Lauda ile çalıştı.


Dennis, motorsporları kariyerine daha 18 yaşındayken Cooper F1 takımı ile başladı. 1968′de Jochen Rindt ile birlikte Brabham takımına geçti. 1971 yılında Neil Trundle ile Rondel Racing Team’i kurarak F2′de hatırı sayılır başarı elde etti.

Sponsorluğun önemli olmaya başladığı yıllarda Marlboro ile birlikte kurduğu “Project Four” F2 ve F3′te başarılı oldu. Ron Dennis artık kendini kanıtlamıştı. Gözlerini Formula 1′e dikti. Marlboro Project 4 takımı ileride çok daha başarılı olacaktı. İşte meşhur MP4 buradan geliyor. Project Four ekibi Mclaren’ı kontrol altına aldığı ve takımı yeni bir çağa taşıdı.

 

1980′ler

Ron Dennis öncesi Mclaren Formula 1′de beklediğini veremiyordu ve kesinlikle bir yenilenmeye ihtiyacı vardı. Takımın finansal ve yapısal olarak da yeniden yapılanması ve Niki Lauda’nın dönüşü ile Mclaren ihtiyaç duyduğu başarılara ulaşabildi.


1984′de Dennis, Alain Prost ile anlaştı. Niki Lauda ile birlikte bu ikili 16 yarışın 12′sini kazanarak Dennis’in çabalarını boşa çıkarmadı. Takım, 1984 ve 1985 şampiyonluklarını kazandı.

1988′de Alain Prost’un yanına Ayrton Senna’nın getirilmesiyle Formula 1′in en ünlü hikayelerinden biri yazıldı ve Mclaren, F1 dünyasında tekrar baskın oldu. Ron Dennis, birbirinden hevesli ve gözü kara iki pilotu çok iyi yöneterek takımın dengesinin korunmasını sağladı.

 

1990′lar


Dennis, 1990 ve 1991′de Ayrton Senna ile başarıyı tekrar yakaladı, fakat tekrar motor tedarikçisi sorunu ile karşılaştı. 1995′de Mercedes ile yapılan çok önemli sözleşme halen kullanılan motorları takıma kazandırdı.


Motorsporlarına yaklaşımıyla, Ron Dennis Mclaren’i tekrar formuna döndürdü ve Formula 1′in en iyi tasarımcılarından Adrian Newey’i de takıma katarak 1998′de her iki şampiyonanın ve 1999 sürücüler şampiyonasının kazanılmasını sağladı.

 

2000′ler

2001′de Adrian Newey’i takımda tutabilmek için kriz yönetimi yeteneklerini tekrar sergiledi ve Hakkinen’in emekli olacağını açıklamasının ardından Raikkonen ile anlaştı. 2005, Dennis için oldukça sıkıntılı bir yıl oldu ama karşılaştığı zorluklardan 2007 sezonu için Vodafone ile büyük bir sponsorluk anlaşması imzalayarak kurtuldu. Çifte dünya şampiyonu Fernando Alonso ve umut veren çaylak pilot Lewis Hamilton’ı da takıma kattı.


Hamilton ve Alonso arasındaki ilişki Dennis için fazlasıyla zorlayıcı oldu ve Alonso sezonun sonunda takımdan ayrıldı. Senna ve Prost ilişkisinin aynısı… Bir pilotla ilişkilerin kopmasına rağmen, Hamilton takımla çalışmak istediğini söyledi ve 2008′de sürücüler şampiyonluğunu kazanarak takımdaki yerini sağlamlaştırdı.

2009′da takım patronluğunu sessiz sedasız Martin Whitmarsh’a bıraktı ve Mclaren markasının yol araçları bölümüne odaklandı. Ancak sık sık padokta görülmeye devam ediyor ve Formula 1′in iş yanı ile de ilgileniyor.


Ron Dennis’in tutkusu ve adanmışlığı Formula 1 çalışmalarına da yansıdı. İşadamı kişiliği ve kritik kararlarda sakin olması ile Mclaren’i Formula 1′deki en başarılı takımlardan biri haline getirdi. Onun çalışmaları olmasaydı Mclaren bugünkü yerinde olamazdı.

xtrabit racing (F1Plus çevirisidir.)


Yorumlar

  1. Unutmadan; ışığı gördüm, frene bastım 🙂 Hayırlı olsun.

  2. Ron Dennis… Cooper takımında mekanikerlik yılları, Rondel takımı patronluğu, Project 4 takımı patronluğu, McLaren'i ele geçirmesi, tüm parayı karbon fibere yatırması, Lauda'yı Formula 1'e geri döndürüp şampiyonluk yaşaması, elinde devrin en iyi iki sürücüsünden biri olan Prost varken diğer en iyi sürücü olan Senna'yı da takıma katması, devrin en iyi motoru olan Honda'yı Williams'tan çalması, zorlu döneme giren takımı ayakta tutması, Mika'yı sonuna kadar desteklemesi, Mercedes'i McLaren'e bağlaması, Newey transferi, Kimi daha gitmeden Alonso ile anlaşması, Kimi gidince Lewis'e koltuk vermesi… Efsane bir otomobil yapılması emrini vermesiyle McLaren F1'in doğması, McLaren F1 ile Le Mans galibiyeti alınması, McLaren Otomotiv'in sürekli büyümesi, McLaren Elektronik Sistemler'in ortaya çıkması ve sürekli büyümesi… McLaren'in ve Formula 1'in mühendis fabrikası olan McLaren Teknoloji Merkezi'nin kurulması ve bu merkezin en ileri teknolojiye sahip olması… Ve tüm bu büyük ve önemli işleri yaparken çeşitli planlara, düzenlere, politikalara karşı kendi oyununu oynamayı bilmesi… Anlat anlat bitmez… Her biri hakkında en az bir makale yazılır. Dopdolu bir adam "Büyük Patron" Ron Amca.

    -Genelleme yaparsak- McLaren taraftarları için sürücü ikinci plandadır, bunu çoğu kişi bilir. İlk planda takım ve Ron Amca vardır.

    Makalenin ilk cümlesinde denildiği gibi, McLaren'i "McLaren" yapan kesinlikle Ron Dennis'dir. Yanıldığımı iddia eden varsa açsın McLaren tarihi okusun. "Yok o kadar uğraşamam" diyen varsa sadece şu kadarını söylemeliyim; Ron Amca McLaren'in başına geçmeseydi ya McLaren yüzlerce Formula 1 takımı gibi tarihin tozlu sayfalarına karışacak, ya başka bir takım tarafından satın alınıp ismi değişecek ve -gittiği yere kadar- yoluna (ne şekilde olduğu bilinmez) devam edecek, ya da en iyi ihtimalle bir önceki sezonun Williams takımı kıvamında olacaktı. İsteyen Ron Amca öncesi McLaren istatistikleri ile Ron Amca sonrası McLaren istatistiklerini karşılaştırsın, aradaki uçurumu görsün. Hatta bir tek McLaren özelinde değil, tüm Formula 1'e bakıldığında da Ron Dennis, Formula 1'e girdiğinden itibaren en çok yarış zaferi yaşayan takım patronudur.

    Teşekkürler Günay. Özetin özetinin özeti senin işin mi yoksa kaynağın işi mi bilmiyorum ama yine de emeğine sağlık 🙂 Diğer patronlara yorum yazmadım ama merak etme okudum 😉

  3. Sağol kardeşim. Ahenkle danseden cümleler kurmayı beceremediğimden bu kez çeviri yoluna gittim 🙂 Güzel de oldu.

    Hayret, hala "yazıya bak! xtrabit mclarenciymiş!" diye pörtleyen çıkmadı 🙂

  4. 2013: A McLaren Odyssey (spa2000) avatarı
    2013: A McLaren Odyssey (spa2000)

    F1'in Don Vito Corleone'si Börni ise Ron'da Joey Zasa'sıdır.
    Ama Ron daha farklı bir son yaratacak gibi.

  5. İlk mesajın bana The Godfather filmini hatırlattı 🙂

  6. 2013: A McLaren Odyssey (spa2000) avatarı
    2013: A McLaren Odyssey (spa2000)

    ilk mesaj mı çok mu sert?

    Ron Dennis, en kötü anısı için ise düşünürken tereddüt etti.
    Dennis: "En kötüsü, Mika'nın kazasından sonra Adelaide'de hastaneye gitmek zorunda kalmamdı. Bir pilotun benim aracımda ölme ihtimali vardı"

    ve Mika'nın yatağının başında geçirdiği uykusuz geceler.

    Mika + Ron = ♥

  7. 2013: A McLaren Odyssey (spa2000) avatarı
    2013: A McLaren Odyssey (spa2000)

    Ecclestone: Flavio arkamdan bıçak sapladığında bana gelip biraz kan akmasının iyi olacağını söyledi. Ancak Ron Dennis bıçağı sapladığında, sizin onun kontrolünde olduğunuzu ve sizi öldürenin kendisi olduğunu bilmenizi ister.

    🙂

  8. Michel Nostradamus  avatarı
    Michel Nostradamus

    Kaç yıllık pilot ve iki dünya şampiyonu olan Fernando 'Patron' Alonso, daha ilk senesindeki çaylak Lewis 'Twitter' Hamilton'a geçilmeyi gururuna yediremediği için çeşitli dalaverelere başvurmuştu. Ron Dennis'i zorlayan durumlardan biri…

  9. Çok yüzeysel bir yazı olmakla birlikte emeğin için teşekkürler…

  10. xtrabit ceviri icin emegine saglik kardesim, Bununla birlikte belirtmek isterim ki Ron Dennis`i anlatmaya bu cumleler yetmemis, Ron cok buyuk adam..

  11. mclaren f1 team avatarı
    mclaren f1 team

    bence gelmiş geçmiş en büyük patron

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir