2013'ün 3. Aracı – Ferrari F138 Karşınızda!

yazar:

kategori:

Felipe Massa ve Fernando Alonso’nun kullanacağı Ferrari F138, ilk olarak yeni renk dağılımıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Siyah ve beyazın daha fazla kullanıldığı F138’de burunda yapılan değişiklikler hemen farkediliyor.

Ferrari de Mclaren gibi basamaklı burun bölümünü gizlemeyi tercih edenlerden olmuş.

Ferrari F138 adını 2013 sezonu ile V8 motordan aldı. Ferrari’nin Maranello’daki rüzgar tünelini tamamiyle güncelleme planı nedeniyle Toyota’nın Köln’deki rüzgar tüneli tesisinde geliştirilen F138, Ferrari’nin 59. tek koltuklu yarış arabası oldu.

Geçen seneki aracı tanıtmasının ardından büyük sorunlar yaşayan Ferrari, bu sene benzer sorunlardan uzak kalıp sene başından itibaren şampiyonluk mücadelesi vermeyi umuyor.

Bu kapsamda Ferrari, aracın zayıf olduğu aerodinamisini baştan aşağı analiz ederek gerekli düzenlemeleri yaptı. F138’de Ferrari’nin geçen sene kullanmaya başladığı pull rod süspansiyon sistemi devam edecek. Bunun yanında takım KERS sistemini yeni sezon öncesinde yeniden tasarladı ve daha hafifleştirdi.

Massa yeni aracı Jerez testlerinde ilk kullanan isim olacak.


Yorumlar

“2013'ün 3. Aracı – Ferrari F138 Karşınızda!” için 48 yanıt

  1. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    Aracı çok beğendim.Hızı da kendisi gibi güzel olur inşallah.Ayrıca renk ve alttaki şerit çok güzel olmuş.Sezon başlayınca aero kısımlardaki derinliği daha net görürüz.

  2. Ferrari yardırmış. Çok iyi görünüyor. Renk kombinasyonundan, arka tarafa kadar herşey harika. Belki takılabilecegim bölge burun kanat bağlantısındaki parça.

  3. sen benimsin avatarı

    2008 den sonra üretilen ferrrari araçlarının hepsi oyuncak gibiydi. bu araç oyuncaklıktan çıktıklarının göstergesi olsa gerek gerçek bir otomobile benzetmişler. tabi herşey pist üstünde belli olacak. özellikle burun kısmını çok beğendim. arka kanatta güzel. ön tarafı efsane oldukları yıllardaki araçlara benzetiyorum. son 3 yılda 2 şampiyonluğu son saniyede kaçıdılar. artık bıktık bu sene bitsin şu eziyet

  4. arka taraf çok iyi paketlenmiş (espri değil) coke bottle bölümünün ne kadar önden başladığını farkettiniz mi ? umarım çalışır yaptıkları, geçen sene acer ductlarından çektiğimizi bu sene o kısımdan çekmeyiz umarım 🙂

  5. ben aracın güzel olmuş, çirkin olmuş ona bakmam. ben aracı piste görmek isterim.
    not: her araç için geçerli

  6. Burun bölümünü, ön kanat ile birleşme yerlerini beğenmeyenlerdenim. Burun tarafı masa gibi düz olmuş, öyle yapacaklarına platipus koysalardı daha iyiymiş. Lotus ve yeni Force India, hem Ferrari'den hem de McLaren'dan daha iyi duruyr.

  7. Yeni Ferrari gerçekten şekil olmuş.

  8. Ferrari%100 avatarı

    Ferrarinin o geçen seneki o kötü görünümlü aracından sonra bu araç çok acayıp olmuş
    RBR nasıl bişey çıkaracak acaba ???

  9. Yusuf Perçin avatarı
    Yusuf Perçin

    Bu sene açıkça mclaren ve button'ı favori görüyorum. Yarışları da izlemeyi düşünmüyorum. Alonso vettel button drs pirelli oldukça sıkıcı. uzun zamanda izlemem yarışları. Belki Belçika Monza Shangai gibi heyecanlı pistler istisna

  10. Görkem Yılmaz  avatarı
    Görkem Yılmaz

    bu araç bazı açılardan fena halde F1 2000'i hatırlatıyor. yüksek burundan dolayı. mesela en üstten sağdaki.

  11. Ferrarinin geçen seneki lego aracından sonra bu araç devrim gibi bir şey olmuş hayırlı olsun Ferrari fanı arkadaşlara gözümüz güzel araç görsün biraz değil mi? :))

  12. the best player Kevin Durant avatarı
    the best player Kevin Durant

    tasarımı ve orjinal kırmızı renk seçimi çok güzel olmuş. Hele şükür düzgün burunlar görmeye başladık özlemişim güzel görüntüyü. Ferrari'den bu göze hitab eden tasarımları beklemezdim. Tanıtımda güzeldi. Bu sene bu alana önem vermişler. Arka kanad'ın alt tarafıda kırmızı olsa güzel olurdu, santander yazısı olan yer beyaz kalsaymış tek.

    Arka kanat tasarımı çok ilginç, arka tarafa çok çalışmışlar. Egzoz tasarımları mclaren gibi aynı bırakmışlar. Redbull tarza dönecek diyorlardı. Belki de göstermeliktir. En iyi görüntüyü testlerde alırız.

    Ön kanattaki çalışmalar ve ön burunda çok ilginç. Ön burun daha öncede öyle bi tarz denenmişti ama bence içten hava akışı sistemi var. Hava akşı olması için içeride kanal boşluğu bırakılmış. Ön tarafa hava akımı geliyor olabilir. Herşey serbest bırakılan o gizleme aparatının altında gizli olabilir 🙂

  13. ferrari f138 de çok değişik bir tasarm yapmış agresif olmuş araba bence arabanın arka tarafı üzerinde çok çalışılmış ve çok şık durmuş arka kanat ferrari yavaş virajlardaki kötülüğü burda düzeltecektir ve rbr den tek eksiğini kapatmış olacak

  14. Owww cok sert! Hic beklemiyordum ama Ferrari`den agresif bir tasarim geldi, cok begendim. Burun cok cok farkli, bu kadar yuksek burun yasaklanmamismiydi ya? 🙂 Hayirli olsun Ferrari fanlarina..

  15. Resimlere baktıkça detaylar artmaya başlıyor.Geçen seneki platipus burun ile meydana gelen kazancı sidepodlara aktarmak istemiş olacaklarki üsy kıdımda hafif bir tepe oluşturulmuş.Bu kısımda yükdelmiş olan havanın arka kanadın çalışmasına nasıl bir etkide bulunacağı yanında egzozun hesap edilen çalışmasını nasıl etkileyeceği testler sonrasında daha iyi anlaşılabilinir.F 2012 de belirgin düzeyde olan bazı hatalar vardı ki bunların en başta olanı arka kanadın çalışmaması başlı başına özel bir sorundu.Arka kanadı bir parça olsun çalıştırabildikleri anda bir kaç ondalık hızlanacaklardır.F138 in f2012 den daha sorunlu bir araç olma ihtimali tabiiki azdır ama herdaim ihtimal vardır.F2012 deki kadar çok değişim yapılmaması yanında iççalışma sistemi değişimleride cabasıydı.RedBull yada McLaren sadece egzoz ile çalışmak zorunda kalmışken Ferrari iki süspansiyon sisteminide aracına sıfırdan uyguladı ve onun datalarıyla uğraşmak zorunda kaldı.Büyük bir ihtimal ile RBR de bile çekiye dayalı süspansiyonu görme ihtimalimiz var.Arka kanadı çalıştırmak,lastikleri ısıtabilmek,egzoz gazlarını iyi yönlendirmek ve hava akışını optimum kazanca çevirmek,arkada iyi bir DF yakalamak belli başlı çalışma sahalarıdır.Ferrarinin bu etkenlerin ne kadarında başarı sağladını öğrenmeye başlamamıza 4 gün var.

  16. Lansmanı izleyememiştim işten güçten. Örtü üzerine projeksiyon on numara olmuş helal olsun. Ferrari genelde silik kalır böyle tanıtımlarda, bu seferki harika olmuş.

  17. On taraf renaultun 2009 araci gibi olmus

  18. Ön burun değişik bir tasarım olmuş ilginç. Bir zamanlar WillamsBMW de ilginç bir tasarımla gelmişti. Bakalım ne çıkacak.

  19. dominic-ali says; WOOOOAAWW !!!

  20. Nico_Hulkenberg avatarı
    Nico_Hulkenberg

    Açıkçası burun güzel olmuş.Sürekli bir eğim var.Takoz gibi gelmedi bana.Ama araçların ön taraflarının çok uzun durduğunu söyleyebilirim.Güzel yada çirkin değil.Ama uzun.Neyse en azından platipustan kurtulduk.Kabus gibiydi.Birtek Lotus a yakışıyordu.Onlarda değiştirmemişler,hava akımından fayda sağlayacaklarına inanırlarsa değiştirebilirler.

  21. Forza Ferrari avatarı
    Forza Ferrari

    Araba harbiden çok yakışıklı olmuş. Genelde mc laren hep şık dizaynlı araclar üretir ama bu sene sanki görsellik açısından rakipsiz gibi ferrari. Renkler de çok hoş olmuş ama tabiki önemli olan aracın hızı. Umarım geçen seneki gibi kötü bir başlangıç yapmayız

  22. Hayırlı olsun.

    Platipus'u gizlemeleri iyi olmuş ama şimdi de çok takoz durmuş.

    Arka kanadın sonuna dikkat.

    Gomacan resimler 🙂

  23. Ferrari tasarım ekibi , şasiyi yükseltmeden öte alt kısımda daha büyük derinlik oluşturup arka kısmı aero olarak desteklemek istemiş.Sezon bitimi yada son başarısız 6 yarışda neden ilerleme kaydedemediklerinin farkına varıp ve çözümünü bulmuşsalar… belkide bunu avantaja çevirecek düşünceler üretmiş olabilirler.İlk testler sonrasında Massa dan bu durumu anlayamayabiliriz ama ikinci testlerde ALonso nun yarış mühendisinin dataları inceleyip ALonso ya iletirkenki yüz mimiklerini görebilirsek aracın durumu hakkında birşeyler anlatabiliriz.Ferrari, bu sezon ki aracında aracın arka kısmına çok çalışmış yada çalışacak görülüyor.Şunu hepimizde biliyoruzki arka kısmı besleyen tarafda ön kısımdır.Aracın ön burun kısmında saldırgan bir tavır gözüküyor.Aynaların çubukları kısaltılıp aracın sidepod kısmının üzerinde hava dolaşması istenilmiş ki sanırım egzozu önden destekleyecekleyip bir miktar DF kazanmak istyiyorlar.Rank ve ışık yanıltmalarından ötürü ön çepheden burun kısmı tam anlaşılmıyor ama zemin tablasının üzerinde bazı çalışmalar var gibi duruyor.Ön süspansiyon kollarında özel bir değişim yok yada gösterilmemek istenmiş olabilir ama biliyoruz ki McLaren de bu sistemi seçti ve dahası RBR ninde bu sisteme geçebileceğine dair işaretler var.Sidepod içi hatalar ve yaşanan sürüklenmeden mütevellit pek çok hata ile birlikte F2012 nin drag ve DF sorunları yadsınamazdı.Hatta kendilerine özgü belkide özel bir avantaj sağlayabilecek egzoz sistemi dahi çalışmamışdı.Tekrar o kısımla uğraşıp bir sezon boyu veri toplamak işlerine gelmediğinden ötürü mevcut sistemin verileriyle devam etme kararı almışlardır.Vites kısmında geniş bir yer açma savaşı verilmiş gibi duruyor.Pasif DRS adına bir aparat yerleşemi var gibi duruyor.İçerikli fotoğraflar sonrası dahada konuşabiliriz.Ferrarinin egzoz yerleşimleri,aks kolları yerleşimi çok önemli ve testler sırasındaki termal kâğıt renkleri merak konumuz olabilir.

  24. görkeMassa avatarı

    ön taraf biraz yere yakın arka taraf yerden yüksek rbr gibi. renk tonları çok güzel olmuş. ama 2007 2008 deki kırmızı rengi olsayda daha daha güzel olurdu.sürüş stilleri bakımından kimin adapte olucağını görücez.bu araç fernando ya daha yakın tasarlanmış gibi

  25. Nico_Hulkenberg avatarı
    Nico_Hulkenberg

    Sonunda Ferrari de Mclaren gibi görselliğin önemli olduğunu kavradı.F2007 den beri en güzel araçları bence.

  26. tolga karanlık avatarı
    tolga karanlık

    Difüzör görünmüyor, arkanın detayını görmeden yorum yapmak imkansız. Tek görünen yeni aracın daha yüksek olduğu

  27. Renk uyumu çok iyi olmuş. Kırmızı siyah kombinasyonu harika görünüyor. Basamaklı burunun gizlenmesi iyi olmuş. Bu yıl basamaklı burun olmayacak galiba. Yalnız ilginç bir anektod vereyim. Ferrari otomobiline yarışacağı seneki yılı F koduyla vermeyince hiç şampiyonluk alamamış. (Örneğin F2006 yerine 248F1 ismini vermek yada F2009 yerinde F60 ismini vermek gibi. 2011 yılında da F150 İtalia ismini vermişlerdi.) Bakalım bu şansızlığı F138 kırabilecek mi?

  28. Nico_Hulkenberg avatarı
    Nico_Hulkenberg

    Bence renkler ve kırmızı tonu çok güzel.Burunda aracın en güzel yerlerinden biri.Zevkler ve renkler farklı tabiki.Ama bence 4 araçta oldukça güzel şimdiye kadar.

  29. Mehmet Günaydın avatarı
    Mehmet Günaydın

    Arkası çok güzel

  30. valla renk cümbüşünü ve aracın burnunu hiç beğenmedim. ferrari de mclaren gibi şasiyi yükseltmiş bu arada. geçen senekinden oldukça yüksek.

  31. KARAŞAHİN avatarı

    ferrari f138 de arka difüzörü bir panelle gizlemiş rakiplerine göstermemek için resim bulabilen varmı

  32. Evet, eski renklere dönülmesi iyi olmuş.

  33. Felipe Massa Forza Massa avatarı
    Felipe Massa Forza Massa

    Araçta büyük değişikliklerin olduğu net biçiminde anlaşılıyor.
    Araçta görsellik olarak baya da değişiklik var.
    İnşallah bu değişiklik aracın içinde de vardır!Artık bu araç umarım bir şampiyon çıkartır!

    Bir Felipe Massa taraftarı olarak şampiyonluktan umudum var.Bu sene Massa'nın iyi işler çıkaracağına inanıyorum.F.Alonso'yu ve Diğer pilotları devireceğimize inanıyorum.
    2013 Massa'ya bol şans getirsin.
    FORZA MASSA!

  34. Nico_Hulkenberg avatarı
    Nico_Hulkenberg

    3 te 3 gidiyoruz.Bir güzel araç daha karşımızda.Darısı diğerlerinin başına.Çok beğendim.Sonunda Ferrari de Mclaren gibi aklını kullandı ve güzel bir kırmızı bulabildi 2007 den beri.

  35. Schumacher- avatarı

    Araç iyi duruyor keşke beyaz şerit koymasalarmış

  36. Yusuf  Hitay avatarı

    vay be, yıllar yıllar sonra görsel tasarım yapılmış. pek de güzel olmuş açıkcası.

  37. Tanıtımdan pek bir teknik analiz alamayacağımıza göre dizayn yorumu yapabiliriz.Siyah ve beyaz rengin daha sık kullanımı bence doğru seçim.Ayrıca gözüm beni yanıltmıyorsa bu seneki kırmızı renk geçen senekine göre biraz daha koyu.Rosso Corsa'dan hafif bir uzaklaşma olabilir.Belki de resim çözünürlüğünden öyle gözüküyordur.

  38. Talha Yıldız avatarı
    Talha Yıldız

    araç tasarım harikası valla çok güzel olmuş.Ferrari ön kanatı saklıyor,eski ön kanadı takmışlar,m-duct sistemini saklıyorlar.İnşallah hızlı ve dayanıklı bir araç olur.

  39. Twitter da paylaştım hemen süper olmuş 🙂

  40. elvan dalton avatarı

    araba yandan marussia'ya benziyor o siyahlıktan dolayı

  41. Evet biliyorum. Mugello sonrası pakedin düzgün yandan bi resmini bulamadım, ondan böyle oldu 🙂

  42. 2012 aracından paylaştığın resimler sezon başı resimleri.Arka kanat ve ön kanattaki yenilikler 2012 sezonunun 2.yarısındaki araçta da vardı.

  43. Bir fotoşop da Ferrari'ye gelsin, Mclaren'ci damgası yemeyeyim 🙂

    Silik olan yenisi.

  44. çok agresif görünüyor, beğendim.

  45. Görkem Yılmaz  avatarı
    Görkem Yılmaz

    italyan güzeli süper olmuş ya. 90ların başlarında kullandıkları renklere dönmüşler. müthiş !!

  46. Ne zamandır Ferrari'nin renk düzeninde ufak da olsa değişiklik yapmasını bekliyordum. Alttaki siyah kısım iyi olmuş, güzel görünüyor.

  47. Diğer iki araçta olduğu gibi pek büyük değişiklik yok dış görüntüde,bu sene de hüsran olur mu bilemiyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir