Red Bull RB9 Teknik Analizi

yazar:

kategori:

Infiniti ile olan isim sponsorluğu kapsamında mor renklere yönelen Red Bull, önceki senelerde olduğu gibi iyi temele sahip olan aracını geliştirerek radikal değişikliklerden uzak bir şekilde 2013 aracı RB9’u tanıttı.

Ancak buna rağmen Red Bull, özellikle lansmanda muhabirlere karşı olan sert tavrı ve fotoğraf çekimini kısıtlayan tavrı ile araçta çok önemli detayların olduğu izlenimini verdi. Ki aracın teknik dehası Adrian Newey de gelişimin detaylarda olduğunu söyleyerek bunu gösterdi.

Araca çıplak gözle bakıldığında görülen çok fazla yenilik yok gibiydi. Ancak özellikle detaylarda bir çok ince çalışmanın yapıldığı biliniyor. Aracın monokok ve genel yapısının geçen seneki araçla aynı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ancak buna rağmen bu sene bir çok araçta tanıtılan yeniliklerin geçen seneki Red Bull aracında olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Aracın farklı olan yönlerinden ikisi burun bağlantısı ve arka kanadın altında bulunan yatay kanat bağlantısı geçen sene Sauber’de kullanılan çözümlere oldukça benziyor. Aracın burnu temel olarak geçen senekine benziyor olsa da basamak bölümünde bazı yenilikler var. Geçen sene sürücüyü ve elektronik sistemleri soğutmak için kullanılan kanallı basamak bölümü bu sene kapatılmış. Ayrıca geçen seneki kadar yüksek bir basamak bulunmuyor. Çok fazla ağırlık kullanmak istemeyen Newey çok küçük bir gizleme paneli kullanmış.

Sauber’den etkilenilen bölüm ise burun aldında küçük bir hava girişinin bulunması. Bu bölümden giren hava, basamaklı burunun arkasında yer alan bir bölümden çıkıyor. Geçtiğimiz sene Sauber’de de buna benzer bir sistem vardı.

Red Bull, Ferrari ve Mclaren’in aksine push-rod süspansiyonlarla devam ederken sidepodlarda da biraz küçülme dışında çok büyük farklılıklar görünmüyor. Ancak sidepodların alt bölümlerindeki yeni detaylar dikkatlerden kaçmıyor.

Red Bull’un kendisine has olan Coanda egzoz düzeneği RB9’da da korunmuş. Bu sistem ayarlaması sayesinde egzoz gazları karoser üzerinden difüzöre gidiyor ve daha fazla yere basma gücü elde ediliyor ve aynı zamanda arka bölüm daha yüksek tutulabiliyor.

Red Bull, bu sene de Renault motoruyla birlikte kendi KERS’ini kullanacak. Red Bull, KERS bataryalarını vites kutusunun her iki tarafına koymasıyla biliniyor. Bunu yapan başka takım bulunmuyor.

Red Bull geçen sene son yarışa kadar gelişimde zorladığı için bu seneki aracın gelişiminde biraz gecikti. Araçta da çok fazla yeniliğin görülmemesi Red Bull’un bu sene zorlanabileceği görüşlerini ortaya çıkardı. Ancak Red Bull, geçen sene hızlı gelişim gösteribileceğini kanıtladı. Testlerde Red Bull’dan bir çok yenilik görebiliriz.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir