Amaçlanan Güvenlik Aracı Değişikliklerinde Karışık Tepkiler

yazar:

kategori:

Formula 1’in güvenlik aracı kuralları için amaçlanan değişikliklerde hâlâ tamamlanması gereken bazı şeyler bulunuyor.

Bu görüş, pilotlar tarafından karışık tepkilerle karşılanan yeni sistemin denenmesinin ardından Pilotlar Birliği Başkanı Pedro de la Rosa’ya ait.

Bir kaza esnasında standart ECU ile pilotların nasıl yavaşlayacaklarının bilgisi verilerek uyarıldığı test, ikinci serbest antrenmanın sonunda denendi. Kontrol panelinde görülen mesaj ile pilotlardan, 5 saniye içinde ‘güvenlik aracı’ moduna geçmeleri istendi.

Ama bazıları bu prosedürü kafa karıştırıcı bulup yarış şartlarındaki uygulanabilirliğindeki endişelerini ifade etti.

Pedro de la Rosa: "Bu sadece ilk safhalarında. Uygulanması için iyi bir şekilde çalışıyor ve herkesin bundan memnun olması gerekiyor. Şu anda herkes değil. BAzı insanlar beğendi, bazıları beğenmedi. Bu yüzden aramızda bir fikir birliği olduğunu düşünmüyorum"

"Bu konuda hassas olmalıyız ve normalde Charlie (Whiting) çok hassastır. Eğer sistemin, elimizde olanı geliştirdiği düşünülürse uygulanabilir olacaktır, aksi takdirde bekleyeceğiz"

"Gerçek olan şu ki, kimse bu konuda emin değil. Zor bir uygulama gerektiren yeni bir çözüm. Çünkü yazılım değişimi gerektiriyor. Ve bunu pistte denemeli ve çalışıp çalışmadığını görmeliyiz"

"Eğer çalışırsa herkes bundan memnun kalacak ve üretilecek. Ama FIA, elimzde olanı geliştirmek için farklı çözümler deniyor."

Pilotlar, bir güvenlik aracı sürecinin başlangıcında pit yolunun kapanmasını kapsayan şu andaki kurallarla ilgili sorunlara alternatif çözümler üzerinde konuşmak için Cuma günü hatırı sayılır derecede zaman harcanması gereketiğine inanıyor.

Bu, o anda pite girmek zorunda olan pilotları zor durumda bırakıyor ve cceza alacaklarını bile bile pite girmek zorunda kalıyorlar.

De la Rosa, bu konu ile ilgili olarak sezon bitmeden bir sonuca ulaşmayı umduklarını belirtti.

Bu sene çözümün bulunup bulunmayacağı sorulan de la Rosa: "Öyle umuyoruz. Elimizde olandan daha iyisni yapabileceğimizi umuyoruz, özellikle de senenin sonu gelmeden"

"Ama yarın hiç bir şey olmayacak. Bir kaç yarış uzaklıkta olduğumuzu söylemek istiyorum"

Williams pilotu Nico Rosberg de, sistemde düzenlemelerin yapılması gerektiğini düşünenlerden.

Rosberg: "Bir parça garip. Çünkü ilk olarak panelinize oldukça fazla bakıyorsunuz ve aynı zamanda muhtemelen olayı ve her şeyi geçekeceksiniz"

"Göreceğiz. Şimdiki şeyi geliştirmek için bir şey bulmaları lazım. Çünkü sonuç açısından ilgili bir çok fırsat var. İleri bir adım olabilir, göreceğiz"

Honda’dan Jenson Button, sistem daha memnundu.

Button: "Bunu daha önceden denemiştik"

"Bunu çok fazla denemiştik. Bu yüzden bir sorun değil. Ama önümdekiler gerçekten çok yavaş gidiyordu ve tur zamanlarına bağlı değillerdi. Eğer işe yararsa harika olur. Çünkü şu andaki kurallar sorun yaratıyor"

Her hangi bir kural değişikliği, takımların fikir birliğini gerektiriyor. Bazı daha küçük takımlar, değişiklik konusunda isteksiz olabilir. Çünkü, şu anki kurallarda rastgele gelişmeler kendileri bir fırsat doğurabiliyor


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir