Red Bull, Motor Haritası Tartışmalarını Önemsemiyor

yazar:

kategori:

Sport Bild’e konuşan Marko: “Saçmalık”

Yakın zamanda çıkan haberlerde motor tedarikçisi Renault’nun ve fabrika takımı kimliğindeki Red Bull’un, yeni sezonda motor haritalarını değiştirmek zorunda kalabileceği yer alıyordu.

Bu haberlerin ardından Red Bull’un son Barcelona testlerinde sıkıntı yaşaması, motor haritalarındaki değişikliğe bağlandı.

Red Bull danışmanı, konunun bununla ilgisi olmadığını belirtti.

Marko: “Eski ayarlarda araç geçen sene iyi çalışıyordu. Mesele çok abartıldı.”

Renault’dan Remi Taffin de hemfikir.

Taffin: “Çünkü egzoz sistemleri (2012’den bu yana9 gelişti. Biz de yeni motor ayarları denedik. TEstlerde bu çok normal. Aslında değişiklikler neredeyse hiç bir değişiklik yapmadı.”

Öte yandan Marko, Vettel’in de dile getirdiği ayar sorunlarının o kadar da büyük olmadığını ifade etti.

Marko: “Geçen seneki kadar ciddi değil. Endişe edecek büyük bir mesele yok”

Yine de Auto Motor und Sport dergisi Renault’nun, dayanıklılığı öne sürerek 2013 motor haritalarına izin verilmesi için baskı yaptığını yazdı.

 


Yorumlar

  1. Bir açıdan bakınca gayet mantıklı görünüyor ancak bugattinin ulaştığı sürat hız yolunda uzun bir süre sonunda elde edilmiş ve düz bir çizgide katedilmiştir. Ancak bu sporun doğası gereği çekişme olacağı için bu kadar yüksek süratlere çıkılması oldukça tehlikeli olur. 'güvenlikten ödün vermeden yapılması' gibi bir şey de gerçek hayatta kesinlikle mümkün değildir bu koşullarda.

  2. aslında bu işin orta noktasını uzlaşmayı bulmak yeterli.f1 deyince dünyann en hızlı otomobilleri akla geliyor bu sporu yakından takip etmeyenler için bana görede öyle olmalı dünyanın en hızlı otomobilleri olmalı f1 araçları.oysa öyle değil şu an 360 km civarında maksimum hız.örneğin bugatti yol otomobili 407 km hıza ulaşan bir makine buna karşın son derece güvenli bir araba.f1 araçlarınında güvenlikden ödün vermeden günümüz teknolojisi ile 450 hatta 500 km lere ulaşabilir (fazlası tehlikeli olur tabiki mühendislerden yardım alarak güvenli hız limiti belirlenebilir ).ve arabaların hızlı olmasıda pilotlar ve arabalar arasındaki hız farkını daha belirgin hale getirir.hızlı olan pilotlar kendilerini daha çok kanıtlama şansı bulur f1 deyince akla hız geliyorsa bu böyle olmalı

  3. öyle bir seride sınır araçlar değil insanların kaldırabileceği limit olur. binlerce beygirlik ve çok yüksek downforce üreten bir araçla pilotlar virajlarda bayılır ve kontrollerini kaybederler. sonuçta iş duvarda biter ve büyük ihtimalle ölüm olur. pilotlar sürekli g force antremanları yaparlar sonuçta yarışlardan sonra derisi, gözleri kanlanmış şekilde araçtan çıkan pilotlar görürüz. spor yetenek yerine dayanıklılık üzerine kurulmuş olur. virajda en yüksek g kuvvetine dayanabilen pilot en hızlı gidebilen pilot olur, yeteneğe dayalı bir sporda da bu olmaz.

  4. Yaşanan süreç Senna'yı ölüme götüren sürecin aynısı olur.Gelişim aşama aşama olur.Bazı şeyleri geliştirmek yıllar sürer.3.5 litrelik 850 hp üreten araçlarda ABS,Patinaj kontrolü,aktif süspansiyon ,otomatik vites vs bir sürü sistem vardı.Sonraki sezon fia herşeyi yasakladı.Birtek motor gücünü unuttular.Sonuç malum.
    Her şey serbest olursa bugünkü teknoloji ile 2.4 litre motordan 3,000-HP'den fazlasını elde edebilirler.O kadar beygir ile drag yarışından başka bir şey yapılmaz.Araçlar 500 kilometreye ulaşır.Lastik patlar.Tribünde yüzlerce kişi ölür.Bkz.Leman 1955

  5. FIA yıllardır araçların viraj hızlarını düşürmeyi hedefliyor. Bu yüzden difüzör ebatlarını sürekli küçültüyorlar. Kuralların serbest olmasıyla kullanılacak devasa difüzörler ve yer etkisi ile virajda en ufak bir tümsekten sekerek aracın altına hava girmesi DF üretimini bir anda sıfırlar ve araç o hızla pist dışına kayar. Şimdiye kadar araçlar sağlamlaştı ama temelde DF'u kıstıkları için güvenlik sağlandı.

    Hız konusunu ben de çok merak ediyorum. Hiç ulaşılamamış viraj hızlarına ulaşılabilir.

  6. Yusuf Perçin avatarı
    Yusuf Perçin

    Ölümlerin artacağını sanmıyorum. 80 ler ile 2010 lar arasında güvenlik açısından uçurumlar var. Ve işin içine sürüş yardımları da dahil olursa(TC,ABS,DSC) gibi kazalardaki ölüm ihtimalleri %0.01 ler ile bile ifade edilebilir. Fakat beni daha meraklandıran şey ise pist dereceleri olucaktır. Araçlar 10 saniye daha hızlanabilirler diye öngörüyorum.

  7. Bir yandan çok güzel olur, öte yandan da F1'in sonu olur sanırım.

    İyi yönden bakacak olursak haftasonunda bile gelişim yarışı görebiliriz, fabrikaların yakınındaki pistte denenen parçalar cumartesi akşamı uçakla pistlere yetiştirilir. Araçlar daha karmaşık görünür, gözle görülen güncellemeler olur ve dayanıklılık sorunları yarışlara heyecan katar.

    Öte yandan ise araçların hızları çok arttığı için ölümcül kazalar 80'li yılların seviyesine fırlar. Masraflar tavan yapar, küçük takımlar derhal batar.

  8. Yusuf Perçin avatarı
    Yusuf Perçin

    Grup b demişken izlemeyen varsa mutlaka izlesin buyrun

  9. Yusuf Perçin avatarı
    Yusuf Perçin

    Acaba karoserin ve dört tekerin açık olması dışındaki kuralların serbest bırakılması halinde nasıl bir mühendislik savaşı verilir çok merak ediyorum. TC ABS DSC KERS DRS ST motor gibi bir çok alanda birikim kazanmış ve aşama kaydetmiş yarış mühendisliği nasıl bir araç üretirdi. Yere yakın aerodinaminin önde olduğumu yoksa ağırlık merkezi daha yukarda daha fazla downforce üreten araçlar mı hızlı olurdu. Belki de her ikisinin de iç içe olduğu yüksek downforce ve yüksek hızın birlikte olduğu rayda giden tren'e benzer araçlar görebilirdik. Kulağa biraz Grup B hikayesini andırıyor fakat eminim o kadar güvenliksiz bir organizasyon olmazdı.

  10. Çok güzel anlatmışsın. Kurallarda da gaz pedalı ile üretilen tork arasında her zaman doğru orantı olacaktır gibi bir şey yazılı. Takımlar haritalarla uğraşırlarken bu kurala takılıyorlar.

  11. Olay aslında motor değil tork haritalaması.Çalışan silindir sayısını üçe kadar düşürüp patinaj kontrolü yapıyorlar.Islak,tozlu pistlerde çok işinize yarayan bir şey.Sistem olmadan spin atacağınız durumlarda siz rahat rahat gidersiniz.Lastik aşınmasınıd azaltır.Tek sorun patinaj kontrolünün yasak olması.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir