Mclaren Performans Eksikliği Karşısında Alarmda

yazar:

kategori:

Takım Patronu Martin Whitmarsh “Performansımızdan endişe duymamız lazım. Şu anda ofiste herkes için zor bir gün. Yol tutuşu eksik ve şu anda kafamızı fazlasıyla kaşıyoruz.”

“Hâlâ yeni aracı öğrenmeye devam ediyoruz ve yeni araç hakkında daha öğrenmemiz gereken çok şey var ancak performans konusunu anlama açısından dürüst olmalıyız ki zorlandık.” dedi.

Mclaren’in rakipleri bu sezona büyük ölçüde geçen seneki araçlarını geliştirerek girdi ancak Mclaren, eski aracında gelişim evresinin sonuna geldiği için pull rod süspansiyon gibi radikal değişikliklere gitti.

 


Yorumlar

  1. Henry Crazy avatarı

    Mclaren 2009'dan beri düşüşte.Dennis'in gittiği tarihe denk geliyor mu hatırlamıyorum ama Whitmarshla bu iş olmayacak.Ferrari'de de benzer sıkıntı var.Dominic ve Monte kardeşler gitmediği sürece Redbull önce Mclarenin sonra da Ferrari'nin rekorlarını kırar.Hayır başarısız adamların arkasında durmak niye yollayın gitsin bu kadar zor olan ne ?

  2. Rudolf Haesler avatarı
    Rudolf Haesler

    Bence performans eksikliği değil, Hamilton eksikliği bu.Hamilton gözle görülür bir şekilde takımın artısıydı.Bu iş Button ve Serez ile biraz zor bence.

  3. the best player Kevin Durant avatarı
    the best player Kevin Durant

    hem araçta sorun var hemde pilot kadrosu çok zayıf. Araç güçlü olsa bile Button ve Perez aracın suyunu çıkarıp takıma liderlik edecek pilotlar değiller. Mühendisleri motive edecek kişilerin başında pilotlar gelir. Mühendisler pilotlara güvenemezse verimliliği düşer. Geçen sene hamilton tek başına çok şey kattı, cebinden 0,3 saniye civarı koyuyordu. Sürüş stili ve setup ayarlarıda önemliydi tabi. Fakat bunu her pilot tutturamaz. Gridde bunu yapan çok az pilot var. Hamilton,Alonso gibi. Şimdi senin aracın hızlı olsa bile bu pilotlarla hiçbir yere varamazsın. Sürekli şikayet ediyorlar. Takımı motive etmeye bakın biraz. Hamilton nasıl Mercedes'e gitti fabrikada mühendislere teşvik ediyor. Adamı tebrik etmek gerek. En büyük hatayı elindeki lider pilotu verdin. Hatta sadece bir tane değil iki tane verdin. Daha öncede Alonso'yu vermişlerdi.

    Şimdi bu iki pilot takımlarını sürüklüyor. Mclaren'e böyle bir adam lazım. RBR'yide Vettel sürüklüyor. İşte mclarende böyle bir pilot kalmadı piyasada da boşta yok. Elindeki iki lideri rakiplerine verdi. Teknik kadrosunu bile tutamıyor. Mclaren idari anlamda çok hatalar yapmaya başladı ve osmanlı'nın gerileme dönemi gibi birşey yaşıyor. Motor üreticisi arıyor, idari anlamda kadro dağılıyor. Lider pilot yok. Bu takım nasıl toparlanacak. Ron Dennis'in olaya el atması lazım. İşler çok zor bakalım neler olacak merakla bekliyorum. Fakat lider bir pilot almalılar. Vettel veya Raikkonen olabilir. Başka pilot zaten bulamazlar. Bu pilotlarda bu mclaren'e gelir mi, zor !!!

  4. Mclaren halleder bir şekilde, belli ki aracın sorununu anlayamamış durumdalar, ayarları da tutturamıyorlar… zamanla çözülebilir, bu yarında olabilir 5 yarış sonrada…

    aracı fabrikaya gönderip eski araçla yarışmaları bir işe yaramaz, yeni aracı kullanıp test edip sorunu bulup çözmeye çalışmaları lazım, fabrikada mühendislerin çalışması yeterli olsaydı, zaten bu sorunlarda hiç çıkmayabilirdi

  5. Sen geçen senenin en hızlı aracını çöpe at, gelişim alanım kalmadı o yüzden yeni araç yaptım de..Yeni araç eski araçtan 2,5-3 sn yavaş olsun sen yeni yaptığın araçla çöpe attığın eski aracın hızını yakalamaya çalış buna da gelişim de !!! Yoksa yerinde saymak mı deseydin…Bence büyük bir İroni..

    Bu kararı veren ve bu işe ön ayak olan arkadaşın vesikalık fotoğrafını Mclaren teknoloji merkezinin girişine asmak lazım..Ayrıca bu arkadaşın beyin yapısı bütün dünya milletleri için bilim insanları tarafından incelenmelidir..

    FIA da bu insanı kurallara aykırı diye F1 den yasaklamalı dır..

  6. Bence Top Speed ya da hızlanma sorunu da var McLarende

  7. Hocam bu kadar uzun bir yorumu valla tek nefeste okudum.Aklıma bian Ferrari'nin 2003-2005 yılları geldi. avrupa yarışlarına kadar geçen yılın aracıyla yarışırlardı. Bence McLaren o kadar da kötü değil. En azından geçen sene Ferrari'nin başladığı kadar kötü değil. Ama bu kadar yeniliğin 2014 öncesi yapılması sorgulanmalı tabii ki.

  8. Yusuf  Hitay avatarı

    evet, benimde aklıma ilk olarak 2009 gelmişti. hani şu pilotların, "virajları 3 tekerlek üzerinde dönüyorduk" dedikleri sezon. bu yıl 2006'dan dahi büyük bir başarısızlığa sahne olabilir.

  9. Mercedes- Lewis-Hamilton avatarı
    Mercedes- Lewis-Hamilton

    Arkdaşlar #Formula1SezonuBaşladı tt listesinde.Sizde gelin.

  10. Dediklerinize tamamen katılıyorum. Yapılan hamleler çok saçma ancak olaya biraz daha farklı bakmaya çalışırsak;
    Ron Dennis otomotiv bölümüyle ilgilense de f1 bölümünü tamamen başıboş bırakmaz. Bıraksa bile demez mi ''hacı siz niye aracı tamamen değiştiriyorsunuz, 2014te ne yapacaksınız?''. Belki 2014ü düşünerek yenilikler üzerinde şimdiden uğraşıp önümüzdeki sezon 1 adım öne çıkmayı istemiş olabilirler. Önümüzdeki senenin kurallarını tam olarak bilmiyorum, belki de yapılan tüm yenilikler bu sene bitiminde çöpe atılacak. Ama hazır Hamilton ve lowe gitmişken, bir de üzerine yeteneği tam da belli olmayan perez gelmişken risk alıp aracın bir kısmını 2014e taşımak istiyor olabilirler. Yoksa böyle disiplinli bir takımın görünürde bu kadar saçma sapan kararlar alması akla mantığa sığacak şey değil.

  11. Sabah dereceleri gördüm ve resmen şoke oldum. Bu saate kadar tur zamanları, stintler ve açıklamaları okudum, inceledim. Ortadaki sonuç net ama tüm gün bu durumu düşününce kafam biraz karıştı. Elimden geldiğince derli toplu yazmaya çalışayım.

    Button: "Bugünkü olanlarla yarıştan puan kazanmanın çok olumlu bir şey olacağını söyleyebilirim."

    "Açık bir şekilde hızlı değiliz. Araç içerisindeki hisler iyi değil…"

    "Son testlerin ardından hızlı olmadığımızı biliyorduk. Testlerde diğerlerinin attıkları tur zamanına yaklaşamadık."

    "Bir saniyeden fazla yavaştık ve burada daha fazla yavaşız."

    "Araçta oldukça zayıflıklar var. Sürüş beklediğimizden çok daha kötü."

    Perez: "Araç tahmin edilebilir değil. Tek bir şeyde durum böyle değil. Çok fazla şeyde sıkıntı var bu yüzden aracı ayarlamak zor olacak."

    "Araç virajlarda çok istikrarsız. Aracı sürmek ve maksimum performans çıkarmak çok zor."

    Ve patron, Martin: "Yol tutuşu eksik…"

    Tebrikler…

    2013 Avustralya GP 2. Antrenman

    1. Vettel

    11. Button +2.386 sn

    13. Perez +2.658 sn

    Tebrikler…

    Antrenman derecelerini görünce aklıma son 14-15 sezonun en kötü başlangıcını yaptığımız 2009 sezonu geldi. O sezonda dahi liderle farkın 2 sn olmadığını hatırladım. Baktım. Şu şekildeymiş:

    2009 Avustralya GP 2. Antrenman

    1. Rosberg

    17. Heikki +1.749 sn
    18. Lewis +1.760 sn

    Kimse çıkıp "2012 Avustralya 2. antrenmanlarda liderden 4 saniye gerideydik" demesin. Sürücülerimiz ilk antrenmanda 1:27'lerle dönerken 2. antrenmanlarda 1:33'lerle döndüler.

    2009'da karşılaştığımız tablo hayal kırıklığıydı ama bu farkın mantıklı açıklamaları vardı. Bir önceki sezon son yarışa kadar MP4-23 için zorlamalar, rakiplerin yeni sezon için çok önceden yola koyulmaları ve çift katmanlı difüzörleri v.s.

    Peki bu sezonun açıklaması nedir? Yeni araç?? Peki ne zorun vardı da hemen hemen her şeyin sıfırlanacağı, şimdiden çalışman gereken bir 2014 öncesi, dayanıklılık sorunlarına rağmen hızlı olduğunu bildiği aracı ıskartaya çıkardın? Her sezon aynı şey; yeni sezona yeni araç.

    2010 için yeni araç yapmanı anlarım, hatta yapmazsan veryansın ederim. Ama sen 2011'e de yeni araçla başladın. MP4-25 sana 5 yarış kazandırmış, yeni kurallar gereği motor kapağını değiştir, difüzörü değiştir, bu değişiklikler için gereken düzenlemelerini yap, egzoz beslemeli difüzör gibi yeniliklerini yap, yeter.

    2012? MP4-26 ile 6 yarış kazanmışsın. Evet, egzoz beslemesi yasak denmiş. Sen de bu sebeple sidepodları değiştirdim dedin. Ama sen yalnız sidepodları ve egzozu değiştirmedin ki. Yine sıfırdan araç yaptın.

    Peki bu sezon? Geçen sezon şampiyonla aynı sayıda yarış kazandın, dayanıklılık sorunların (ve aptalca hatalar) olmasaydı daha da fazlasını kazanacaktın. Sen bu duruma rağmen yine sıfırdan araç yaptın ve yine sezon sonuna kadar aracı geliştirmek için çalışacaksın. Ve senin önünde şimdiden çalışman gereken turbo devri var.

    Neden yeni araç yaptık açıklaması: "Araç gelişiminin sonlarındaydı". Ya hu sen o araçla bu sezonun başlarında çok büyük ihtimalle kafaya oynayacaktın. Gelecek bir kaç güncellemeyle de yukarıya tutunma ihtimalin vardı. Ama sen kumar oynamayı ve gelecek sezon için değil bu sezon için mühendislerini daha da zorlamayı tercih ettin.

    Sonuç? Bugün için yukarıdaki dereceler, ya peki 2014?

    Bak sürücün ne diyor; Button: "Son testlerin ardından hızlı olmadığımızı biliyorduk. Testlerde diğerlerinin attıkları tur zamanına yaklaşamadık."

    Hadi yeni araç yaptın. Testlerde tırtladığın ortaya çıktı. Avustralya'ya bu aracı getirme. Yolla fabrikaya. İspanya'ya 2 ay var. İspanya'ya kadar fabrika aracı geliştirsin. Sen geçen sezonun aracının dayanıklılık sorunlarını gidermek için çalış. Al onu, çık Avustralya'ya. Avrupa'ya dönünce durum değerlendirmesi yap. Yeni araç ne durumda, hazırsa onunla devam et. Yok hazır değilse geçen sezonun aracı için neler yapılabilir, ne kadar daha ufak güncellemelerle gidebilir veya büyük bir güncelleme paketi düşünülebilir mi v.s.

    Rakiplerin 2013 araçlarıyla ilgili açıklama yapıyorlar: "Bu araç geçen sezon kullandığımız aracın evrimi." Ve yine rakiplerin açıklama yapıyorlar: "2014 için çalışmalara çoktan başladık."

    Ey McLaren yönetimi! Sen bu sezon da yeni araç yaparak sadece bu sezonu riske atmadın. Mühendislerinin 2014 için aktaracakları zamanı da bu sezona kanalize etmiş oldun. Tebrikler…

    Ayrıca, bu sıkıntılı aracın sorumlusu kim? Teknik direktör. Bu aracın teknik direktörü kim? Paddy Lowe. Lowe nerede? Tatile çıkardık. Sebep? Mercedes'e bilgi geçmesin. Ulan zaten seneye neler değişecek neler. Bu sezonki datanın seneye ne kadar değeri olacak? Lowe'ün tatilde olup seneye Mercedes'e bilgi götürmesini engellemek mi önemli yoksa gel bu aracı ayağa kaldır demek mi? Görünüşe göre Mercedes'e bilgi götürmesini engellemek daha önemli. Tebrikler…

    Son olarak şu grafikleri paylaşayım.

    Button, 2. antrenman

    Perez, 2. antrenman

    Button-Alonso kıyaslama, 2. antrenman

    Grafiklerle ilgili not: Tam derecelere ulaşamadım. Yuvarlatılmış derecelerdir. Örneğin Perez'in en hızlı turu olan 1:28.566, 1:28.570 olarak alınmıştır.

    McLaren özelinden çıkıp tüm grid için konuşursak, stintlere baktığım zaman Alonso, Kimi ve Vettel dikkat çekiçi. Ayrıca Sutil, Maldonado ve Bottas istikrarlı.

  12. ezel_724@hotmail.com avatarı
    ezel_724@hotmail.com

    geçen sene bu kadar güçlü bitirip bu sene bu kadar kötü sinyaller vermek sadece mclaren e özgü bir hareket olsa gerek.

  13. Mehmet Günaydın avatarı
    Mehmet Günaydın

    Mclaren sezon içi en iyi toparlanan takım Redbull ile ben problem olacağını sanmıyorum geçen yılda Redbull çok kötü başladı ama şampiyon oldu.

  14. hamilton sizin için bir nimetti ama değerini bilemediniz diğerleri gibi

  15. zamig salahov avatarı
    zamig salahov

    mclarendeki sikinti aciklamayida dikkate alirsak,bu hafta sonu pek duzelmeyecek

  16. çok sıkıntı olacağını sanmıyorum açıkçası. gece yapılan ayar değişiklikleriyle durumu kurtarır pozisyona geleceklerdir en azından. aksi takdirde hapı yutarlar tabi 🙂

  17. Yusuf  Hitay avatarı

    çanlar whitmarsh için çalıyor.

  18. MP4-20 (2005) avatarı
    MP4-20 (2005)

    Her sene olduğu gibi yine hayal kırıklığı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir