Massa, Red Bull'un Yarıştaki Performans Düşüşüne Anlam Veremiyor

yazar:

kategori:
Yarışa ilk cepten başlayan Sebastian Vettel, galibiyet için ciddi favoriydi ama lastiklerindeki bozulma, sıkıntı yaşamasına neden oldu.
Brezilyalı pilot ,se Red Bull’un geçmişte sıralama performansını yarışa taşıyabildiğini, dolayısıyla bu sene neden bunu yapamadıklarını anlamadığını belirtti.
Massa: “Nasıl açıklanacağı konusunda hiçbir fikrim yok.”
“Geçen sene bakın… Sıralamada inanılmaz bir araca sahiptiler; yarışlarda ise hâlâ inanılmazdı ama biraz daha az seviyede”
“Önceki sene de durum aynıydı. Araçlarını böyle inşa ediyorlardı”
“2007’den bu yana sıralamalarda hiçbir zaman inanılmaz bir araca sahip olmadık. Yarışlarda sıralamaya kıyasla hep daha iyi aracımız vardı. Aracımız seçilmiş yönü buydu. Neden? İzah etmesi imkânsız.”
Raikkonen, 2 pitstop stratejisi ile Avustralya’da kazandı ve bu durum, Lotus’un bütün sezon aynı avantajı sürdüreceğini düşündü ama Massa’ya göre, rakiplerinin bu konuda avantajını sürdürüp sürdürmeyeceği henüz belli değil.
Massa: “Bu yarışta birçok sürpriz vardı. Aracımızla 2 pitstop yapmak imkânsızdı. Kimi iki pitstop yapabildi ve bu muhteşem bir işti.”
“Farklı pistleri beklememiz gerek. Çünkü belki de bir araç, bir pistte lastik bozulması konusunda iyi iş çıkaracak ama elki de farklı pistte durum farklı olacak.”
“Lotus, lastikler konusunda (Avustralya’da) iyi bir yön seçtiler ve bu, büyük bir fark yarattı”

Yorumlar

  1. Anlamayacak bir halt yok massa. Pist üstü ile lastik ısısı arasındaki fark ne kadar büyük olursa, o kadar fazla ufalanma olur. Supersoft lastiği kapalı havada takarsan ufalanma artar. Açık hava'da 45 derecelik pist üstünde bu ufalanma daha yavaş olur. Ama 25 derecelik pist üstünde, sanki kıyma makinesi gibi lastik gider. Çözüm basit. Elektrikli ısıtıcıyla lastiğini uzun süre ve yüksek derecede ısıtmayacaksın.

    Aynı şey orta sert lastiktede var. Hızlı tur atayım diye çok çabuk ısıtırsan, iki madde arasındaki yüksek sıcaklık farkından dolayı ufalanma artar. Düşün asfalt 25 derece, lastik atıyorum 60 derece. Hele birde kapalı havada pist gitgide kurursa ufalanma had safhaya ulaşır. Çünkü nem fiziksel çözünmeyi yavaşlatır, nem ne kadar kaybolursa ufalanma o kadar artar.

    Bunun hesabını her babayiğit yapamaz. Mesela abu dhabi'de pist koşulları bellidir. Çölde 11 ay yağmur yağmaz. 35 Senede 1 yağışlı olursa olur abu dhabi gpsi. Oraya gelen takım pist üstü ile lastik arasındaki korelasyonu doğru hesaplar. Örneğin pist üstü 50 derece ise lastik atıyorum 85 derecede ısıtılır bütün takımlarda aynı ısıda ısıtır. O zaman eşit şart ve lastik ısısında bu sefer ön plana aracın hızı çıkar. Orada anlarız en hızlı araçın kim olduğunu.

    Bugün yine baktım malezyada tüm haftasonu yağış var. Yine lastikler ön planda olacak. Ancak yarışı kim kazanırsa kazansin en hızlı aracı yine bulamayacağız. Ön grup çok yakın. Lotus, red bull ve ferrari'yı çok yakın görüyorum. Mercedeste bu gruba dahil. Benim ölçütlerime göre hızlı araç, drs'yı açtığı zaman rakibini en kolay geçendir. Valla lotus ve ferrari hariç o kolaylığı gördüğüm takım yok ne yazıkki.

  2. Harbiyav niye yapamıyoz 😀

  3. hahaha 260 milyon euroluk takımın ''şöföründen'' acıklama

  4. Mehmet Günaydın avatarı
    Mehmet Günaydın
    "2007'den bu yana sıralamalarda hiçbir zaman inanılmaz bir araca sahip olmadık. Yarışlarda sıralamaya kıyasla hep daha iyi aracımız vardı. Aracımız seçilmiş yönü buydu. Neden? İzah etmesi imkânsız."

    Çünkü yapamıyoruz 😀

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir