Basın: Ferrari ve Lotus, Lastiklerde Değişiklik Planını Veto Edecek

yazar:

kategori:

Malezya’da Red Bull’un ilk iki sırayı almasından önce danışmanları Helmut Marko, Pirelli’nin 2013 lastiklerinde değişiklik konusunda kendilerine söz verdiğini söylemişti.

Red Bull ve Mercedes, lastiklerin çok çabuk bozulması nedeniyle durumda şikâyetçi

Marko: “Pirelli’nin, durumun fakına vardığını düşünüyorum; biz de diğer hamurların en geç Bahreyn’de geleceğinin sözünü verdiler.”

Garip bir şekilde lastikler konusunda Marko ve Niki Lauda ile şikâyetçi olan Red Bull ve Mercedes, Malezya’da ilk 4 sırayı parselledi.

Ferrari Takım Patronu Stefano Domenicali: “Pirelli, ciddi risk olmadıkça takımların onayını almadan bir değişiklik yapamaz”

“İki yarışın ardından panik yapmanın anlamı yok”


Yorumlar

  1. kariyeri boyunca limitte sürmesiyle bilinen bir adamın "lastik koruma yarışları"nı sevmemesi normaldi. ayrıca schumi'nin sürüş stili lastiklere karşı her zaman sert olmuştur. lastik aşınmasının önemli olduğu yarışlarda daha yumuşak süren pilotlara göre daha fazla sıkıntı yaşardı. gerçi doğru zamanda lastiklerini korur, doğru zamanda tam gaz giderdi ve yine iyi bir sonuç alırdı. ama eskiden senede iki üç yarış olan bir şey f1'in en önemli noktası haline gelince isyan etti adam. schumacher bu tartışmayı ortaya attığında başka pilotlar da eski f1'de sürüşün daha keyfili olduğunu ama şimdiki halinden de memnun olduklarını söylemişlerdi. bu sezonsa red bull lastik sorunlarını pirelli'ye baskı yaparak çözmeye çalışıyor. ama işe yarayacağını sanmıyorum.

  2. Herput malıko'da iyice hava'ya girdi ha 🙂 Börni buna bir ayar versin. Lastiği, hamuru bırakında buradaki iddiaya bakin? pirelli bize söz verdi diyor. Ulen sen kimsin? pirelli sana söz verecek. Verse verse bizim ferrariye söz verir. Daha dünkü çocuklar 2009'da yırtık dondan fırlayan adamlar şimdi f1 patronu olmuşta haberimiz yok. 2009'da o kurallar cikmasaydı, çift katmanlı difüzör ayağına milleti uyutmasaydınız biraz zor red bull efsanesi çıkardı. Adam gelmiş neydim dememiş ne oldum demiş. F1'de sınırsız hakka ve isteğe sahip tek takım bizim ferrari takımıdır. Enzo ferrariler vs. buraya ıtalyan mafyalarına kafa tutarak getirmiştir takımı. Yani büyük zorluklarla ferrari ferrari olmuştur. Af edersiniz eşşek gibi didinerek 2. dünya savaşındaki totoliter musolini rejimine rağmen ayakta kalmıştır ferrari. Oğlu dino ferrari'yi mafyaya kurban vermiştir. Bu denli zorluğu çeken takım'ın sınırsız isteme hakkı vardır.
    Şimdi bu red bull kim oluyorda patron edasıyla pirelli bize söz verdi diyor? bırak bu işleri oynatma kirişleri malıko. Pirelli sadece ferrari'ye söz verir. Ferrari'nin bu imtiyazı tarihinden gelen zorluk yüzündendir. Alfa romeo'dan sonra ve pek tabi fiattan sonra en köklü takımdır. Ferrari takımı isterse f1'in kurallarını değiştirir buna kimse karışamaz ama sen yapamazsın kardeşim önce ferrari gibi tarihsel süreçlerden geçeceksin, tüm zorluklara rağmen ayakta kalacaksın sonra büyük takım olacaksın ve pirelli'den böyle birşey isteyeceksin.
    Henüz 3-4 yıllık başarısı olan bir takım isteyemez kardeşim. Ben eşitlik falan tanımam herkes isteyebilir yok. Köklü takımlardan başka kimse isteyemez.
    Ferrari'nin herput malıko'nun dedesi kadar geçmişi vardır. Bu adam 3-5 yıllık başarıya göre bu kadar havalıysa şayet o havayıda indirirler herput.

  3. 2010'da kaya gibi sert lastikler nedeniyle zoraki yapılan tek pitstoplar, tüm sezon izlemek zorunda kaldığımız trenler..

    2011 ve 2012'de (ve göründüğü üzere) 2013'te peynirden hallice, bir anda duman olan, pilotların ve araçların hızını katleden, hızlı gitmeye çalışanları 3-4 turda bozularak yere seren, yapılan (yapılmak zorunda kalan) sayısız pitstop nedeniyle ilk pitlerden sonra kimin nerede olduğunu/olacağını sapıttığımız saçma pitstoplara neden olan lastikler..

    bence sorun ne bridgestonde'da, ne de pirelli'de. ne de 2010'dan bu yana üretilen lastiklerde.
    esas sorun saçma sapan bir yakıt ikmali yasağıyla araçları at arabaları gibi uzatmak, fazladan 160 kg. yük bindirmektir. yüksek performanslı lastik istersen çabuk dağılıyor, dayanıklı lastik istersen performans düşüyor, yarışlar keyifsiz hale geliyor.

    tamam, 2008'de zirve noktasına çıkan aerodinamik kuralları yıkmak istediniz, araçları eşitlemeye çalıştınız. şu halde mevcut kurallara en çok benzeyen 2009 sezonuna bakınız. 2009'daki lastik ve yakıt kuralları nerenize dert oldu? yakıt ikmali serbest, araç bugünküler gibi aerodinamik parçalardan yoksun, gereksiz kanatlar flaplar filan yok. lastikler canavar gibi, ne çabucak bozluyor, ne de tam yarış gitmeye müsaade ediyor. kimsenin şikayeti yok.

    yine çift katmanlı difüzörleri, egzoz beslemeli difüzrleri, f kanalları filan yasaklayın. isterseniz yine DRS olsun. pirelli'yi değil petlas'ı getirin isterseniz. yine de kimsenin şikayetçi olmayacağı, hızlı pilotların basabildiği, garantici pilotların sırf lastik korumayla öne çıkamayacağı yarışlar izleyebiliriz, tek şartla:

    yakıt ikmal yasağı kalksın.
    pistte giden araç bildiğimiz formula1 aracı olsun, yakıt tankeri değil.
    ne lastik firmaları "aman patlamasın" diye taştan lastik yapsın,
    ne de "heyecan olsun" diye 3-4 turda dağılan lastikler üretmek zorunda kalsın..

  4. michael  schumacher avatarı
    michael schumacher

    Geçen sene Schumi lastiklerden şikayet edince ağzı olan konuştu
    Şimdi bakıyorum da herkes Schuminin ağzıyla konuşuyor

  5. yaaa zaten bu lastiklerin böyle üretilmesini takımlar ve FIA istemiyor mu, pirelli kafasına göre mi belirliyor lastigin özelliklerini hayır takımlar ne derse onu yappıyor, pirelli'nin suçu yok. çabuk aşınan lastik diyorlar adamlar üretiyor.
    redbull, merco sacmalamasın, diğer takımlar bu lastiklere göre calısma yaptılar (basarılılar yada değiller) onlarda alışsınlar lastiklere. 2005 indianapolis te ki gibi bütün lastik kullanıcılarını etkileyen güvenlik vs sorunu olur o zaman veto ederler. ama bizim aracımıza uymuyor bu lastikler değiiştirin diyip komik duruma düşmesinler.

  6. bu son uygulamalar geçişleri inanılmaz arttırdı. drs den dolayı bir geçiş ten sonra serhan acar" eski f1 fanları bu geçiilerden çok mutlu olmasa gerek. açıkçası bende böyle düşünenlerdenim."…

    eski yarışlardan daha heyecanlı bir yarış seyrediyoruz gibi…her an herşeye gebe…nasıl yağmurda yapılan yarışlar heyecan veriyor buna benzer birşey…hızlı araç eskiden öndekine çok çabuk yaklaşıyordu fakat hava koridoruna yakın hava akımı öndekine yaklaşmasını engelliyordu. bence mantıklı uygulamalar bunlar…seyir zevkini artırıyor. bu uygulamalardan önce serhan acar yarışları daha sakin anlatırdı. şu an sesi daha çok çıkıyor. pit stratejileride bence daha önemli hale geldi.

  7. Lobiler,lobiler,lobiler…Ah şu lobiler.

  8. bunu bir ferrari fanı söyleyince komik oluyor.

  9. lastik dediğin şeyin amacı bellidir; optimum tutunma / dayanıklılık. bu herhalde dünya üzerindeki bütün bir, iki, üç ve dört tekerlekli taşıtlar için böyledir. ama kendini dünyada motorsporlarının zirvesi olarak tanımlayan f1'e bakıyorsun, lastikler özellikle kötü performans vermeleri için üretiliyor.

    ayrıca aşırı yumuşak lastikler üretme fikrinin hiçbir teknik arka planı yok. drs'nin aksine, bu fikir akademik çalışmaların ürünü olarak ortaya çıkmadı. sadece kanada 2010 herkesin hoşuna gidince pirelli'den 2011'de bütün yarışların bu şekilde geçmesini sağlayacak lastikler üretmesini istediler, onlar da bunu yaptı. sonuç, sebastian vettel'in çok güzel tarif ettiği üzere "aracın içinden baktığınızda daha kalitesiz, dışarıdan baktığınızda ise daha kaliteli" bir f1 oldu. yani araçların / sürücülerin performanslarından taviz verilerek pist üstü mücadeleler artırıldı.

    bu yeni f1'ni izleyicilerin büyük çoğunluğunun hoşuna gittiği ortadayken bu işen ekmek yiyenlerin (pirellisi, medyası, börnisi vs.) 'gerçek' lastiklere dönmek isteyeceğini sanmıyorum. bu sene için 4 – 5 büyük takım birden bastırmadıkça pirelli'nin lastik politikasında büyük bir değişiklik olmayacağını tahmin ediyorum. 2014'te farklı bir şeyler olabilir; çünkü seneye zaten bir devrimden geçilmiş olacak ve takımların anlaması gereken tonla şey varken bir de lastik puzzle'ı çözmek istemeyebilirler. bu sadece bir tahmin tabii ama umarım gerçek olur.

  10. Mehmet Günaydın avatarı
    Mehmet Günaydın

    Doğru diyorsun Silverstone 2011 de denedikleri gibi

  11. Forza Ferrari avatarı
    Forza Ferrari

    Oyunun ortasında kural değiştirilmez

  12. bu lastik olayları ne zaman bitecek bıktırdınız lan milleti. bıktırdın herkesi başlayacam lastiğine artık. lastikleri yumuşak yapmak pilotları ve araçları zincirlemekten farksız.

  13. the best player Kevin Durant avatarı
    the best player Kevin Durant

    sanırım alonso yarış dışı kalmasaydı yarışı kazanacaklarını düşünmüyorlardı ondan panik atak yaşıyorlar.

  14. Faruk Altun avatarı

    Henüz iki yarış yapılmışken, üstelik bu yarışlardan birinde RBR duble yapmışken lastiklerin değiştirilmesini istemek mantık dışı. Şu anda lastikleri iyi kullananların karşı çıkması da gayet makul.

    Belki geçen seneki lastik hamurları kullanılsa daha iyi olabilirdi, süper yumuşaklar ancak 5 tur dayanıyor. Bu da sıralamada ilk 10'da olan pilotların dezavantajına yol açıyor. Özellikle 7-10 arasındaki pilotlar için dezavantaj, 10-15 arasındaki pilotlar için ise avantaja dönüşüyor. Ancak geçen sene de olduğu gibi lastiklerin çalışma aralığının takımlarca daha iyi anlaşılması ile bu fark da kaybolacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir