Red Bull, Kaynak Kısıtlama Anlaşması'nın Doğru Yol Olmadığını Düşünüyor

yazar:

kategori:

Kaynak Kısıtlama Anlaşması (RRA) kapsamında FIA’nın, takımları denetleyeceği gündeme gelmişti ama Horner, F1 takımlarının muhasebeciler tarafından kontrol altında tutulmaması gerektiğine inanıyor.

Horner: “Şimdi yaklaşık 5 senelik bir bütçe sınırı üzerine konuşuyoruz. Dünyadaki en zor şey, bir şirketin harcamalarını kontrol altında tutmaktır.”

“Bir kaynak kısıtlaması zaten temelinde kusurlu bir anlaşmadır. Çünkü farklı şirketler farklı yapılara sahiptir. Ferrari, McLaren, Mercedes veya Red Bull’a göre farklı şekilde yönetilir”

“Maliyetlerin kontrol altında tutulmasının en iyi yolu, istikrarlı kurallardan geçer”

“Mesela gelecek sene Sauber’in maliyetlerine en büyük etki, motorlardaki vs. kural değişikliğinden kaynaklanacak. Yani maliyetlerin kontrol altında tutulmasının en mantıklı yolu, kuralların açık, öz ve istikrarlı olması; hem sportif hem de teknik kuralların”

Bununla birlikte Horner, maliyetler nedeniyle çıkarılan bazı kurallara rağmen Formula 1’in dünyada ilgi görmeye devam ettiğini belirtti.

Horner: “Olimpiyat Oyunları dışında F1’in değeri, F1’in dünyada ulaştığı seyirci sayısıdır. F1, dünya çağında bir sezon esasında en büyük spordur”

“Bernie (Ecclestone), yanında karasal yayın olması halinde sadece paralı kanalları tercih edecek.”

“Bu şekilde hem paralılar için özel ve ayrıntılı yayınlar olacak hem de karasal yayın aracılığı ile normal izleyicilere ulaşılacak.”


Yorumlar

  1. sınan matias avatarı
    sınan matias

    kardeşim nasıl türkçe kullanıyorsun sen? ne marketingi ne bilmem nesi!

  2. neden acaba

    geçen sene sauber aracının önce arkasını kopyalamışlardı sonrasıda geldi hep bütçe ve yine yeniden.

    tabiki işine gelmez etrafından dolaşmak bu takımın yegane yaptığı iş.

  3. F1 en büyük spor değildir.Olimpiyatları geçtim Futbol,Basketbol ve diğer takım oyunlarının gerisindedir.Çünkü teknoloji sporudur.Hiçbir zaman nhl,nfl,rugby gibi sporların yerini tutamaz.İsterseniz rubgy şampiyonasında hemen hemen her sporda olan Fransızların bu spordada ne kadar lider ülkelerden olduğuna bakın anlarsınız.F1 olursa olur olmazsa olmaz derler ama rugby takımlarına her zaman yatırım yaparlar.Hem Milli takım bazında hemde klupleri bazında.Bunu yaparkende diğer sporlardan asla ödün vermezler.Almanlar için hokeydir diğer ülkelerdede bu değişiklik gösteririr.f1 bu ülkelerde olsada sadece bonustur.Tarihten gelen bir otomobil sevdasının ürünüdür.

    Hollanda,İsviçre,İsveç vs gibi gelişmiş ülkelerde f1 yarışı yapılmasını geçin,gerçekten yapılmasını isteme diye bir başvuru bile yok.Çünkü ilgi diğer sporlara kıyasla çok çok düşük.Ama bu ülkelerde futbol bazı diğer ülkelerin gerisinde olsa bile (klüpsel başarı anlamında) yinede maçlar 40.000-50.000 kişiye oynanır.Yada İsveçteki iyi oyuncular hokeyde Rus veya Amerikan ligini seçmiş olsalar bile ortalama oyuncular hokeyi herzaman ulusal spor olarak zirvede tutar.

    Yani Horner komik bir demeç vermiş.F1 sadece bir marketing başarısı.Bir nevi American Dream dedikleri olayın motorsporlarına uygulanmış hali.Nasıl zamanla American Dream felsefesinin doğru olmadığı ve dünyada çok daha iyi şartlara sahip olunabilecek yerlerin varlığı kabul edildiyse F1in durumuda budur.Bernie isityorki 7/24 F1 konuşulsun,medyası sürekli haber girsin.Sürekli gündem olsun ve f1 gündemden hiç ama hiç düşmesin.

    American Dream gibi F1 dreamde çöküyor.Saçma sapan kurallar,saçma sapan takımlar,4-5 pilot dışında adı sanı duyulmamış vasat altı pilotlar.Bir RRA safsatası,başarılı olan takımı aşağıya çekip küçük takımlardan kahraman yaratma çabası vs.Yağmur çamur demeden yarışan efsane pilotların yerini,ultra modern pistlerde 2 damla yağmur düşünce ağlayan pilotların alması.Suni mücadeleler.Saçma sapan kers/drs kavramları.En ufak temasta inceleme altına alınmalar.Senna bunları duysa kemikleri sızlardı.Ya Fangio ve arkadaşlarının?

    Ama F1 ''motorsporları'' açısından en büyük spormudur?Muhtemelen evet.Bitmiş bir WTCC,ortalama bir WRC,marketing başarısı yok denecek kadar az olan DTM ve süperbike ve hala çoğu motorsporu severin 24 saatinin 3 saatinden fazlasını izlemediği Lemans yarışları varken elbette en iyisi.

    Moto GP gibi gerileme sürecinde olan ve İspanya/İtalya gibi ülkeler dışında arabanın hala daha revaçta olduğu ülkelere ve seyirci topluluğuna bakıncada en iyisi yine f1.Hemen tepki vermeden önce girin bakın Moto gp,2 ve 3 te kaç İtalyan ve İspanyol pilot var.F1 de kaç tane?Yinede bu kadar az ilgiye rağmen yinede F1 ,Moto Gp den büyük bir spor.

    Nascar,Champcar,İndycar gibi serilere girmeyecem.Çünkü çoğu kişiye göre ordan bir pilot gelirse f1e viraj dönemez,beyin kanaması geçirir,5sn fark yer tur başına falan.Ama Narain gitse oralarda şampiyon olur.(20sn f1de yarışan Rubensin 2012 derecelerine bakmadan söyler tabiki bunu söyleyen)Gerçek öyle değil ama bu serileri Amerika ile kısıtlı diye değerlendiriyorum.

    Bütün bunlara bakınca F1 en büyük spor ASLA değil.Ama en büyük Motorsporu organizsyonu.Bunuda günümüze değil geçmişine borçlu.

    Benim içinse f1 bir American Dreamden çok,Stockholm sendromuna dönüşmüş durumda.Bir şekilde bağlanmışız,izliyoruz.F1siz bir hayat çok garip geliyor hala.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir