Raikkonen: "F1'de Lastik Meselesi Son 10 Senedir Hiç Değişmedi"

yazar:

kategori:

Red Bull, Pirelli’nin hamur tercihlerinde değişiklik yapması yönünde Çin GP öncesinde baskı uygulamaya başlamıştı ki yumuşak hamurlarla ilgili bazı sıkıntılar vardı.

Şampiyonanın önde gelen pilotları da yarış için lastik korumak zorunda kaldıklarını söylemiş, durumdan şikâyet etmişti ama Raikkonen, aksini düşünüyor.

Raikkonen: “Ön taraftaki yarışın, geçmiştekinden farklı olduğunu düşünmüyorum.”

“F1, içinde bulunduğum son 10 senede gerçekten pek değişmedi.”

“Elbette bazı senelerde daha hızlı oluyordunuz ama o zaman da daha fazla pitstop yapıyordunuz; daha az yakıtla kısa sürüşler yapıyordunuz”

“O senelerde araca 50 kg daha fazla yakıt koysaydınız, lastiklerinizi korumanız gerekirdi. Gerçekten pek değişiklik yok”

“Şu anda bazen lastikleri korumanız gerekiyor ama 6 pitstop yaparsanız, lastiklerinizi korumak zorunda kalmazsınız”

“Bu sizin tercihiniz. Yarışta en hızlı yol ne ise, onu yapmaya çalışırsınız”

Fin pilot ayrıca Pirelli’nin ne olursa olsun eleştirileceğini de belirtti.

Raikkonen: “Herkesi memnun edemezsiniz. Bu yüzden Pirelli’nin işi kolay değil.”

“Ne yaparsanız yapın, memnun kalmayacak takımlar, pilotlar ve kişiler olacaktır. Geçmişte farklı lastiklerimiz vardı ama bazı takımlar, diğerlerine göre daha mutsuzdu”

“Bazen sorunlar yaşarsınız ve bunun bedelini ödersiniz. Ama bu sorun değil. Çünkü aksi halde işler kolay olacaktı”


Yorumlar

  1. "Gerçi" sözcüğü fazla olmuş seninkinden sonra 🙂

  2. Gerçi 2010'daki Bridgestone'lar da pek normal değillerdi…

  3. erdal altundag(kimi raikko) avatarı
    erdal altundag(kimi raikko)

    lotus un aman aman lastık korudugu falan yok bana gore.pıt gırıslerıne baktıgımızda asagı yukarı rakıplerı ıle turlarda pıte gırıyor.grosjean da pek farklı degıl.sadece ılk yarıs avustralyada 1 eksık pıt yaptı.kıek yılın bası taktık tuttu.2012 cın gıbı olma ıhtılmalıde vardı sonucta.

    bu lastıklerle bakıldıgında 23 yarısta 2 galıbıyet.hepsı bu.lastıklerı cok ıyı koruyan bır arac bunu fazlasıyla avantaja cevırmelı ve en az 5 10 galıbıyet almalıydı dıye dusunuyorum.

  4. "O senelerde araca 50 kg daha fazla yakıt koysaydınız, lastiklerinizi korumanız gerekirdi. Gerçekten pek değişiklik yok"

    Kimi bunu daha önce de söylemişti. Sorunun lastiklerde değil yakıt ikmalinde olduğunu belirtmişti.

    Olaya hiç bu yönden bakmamıştım. Gerçi 2010'da bu tür sorunlar görmedik.

  5. kimi her zamanki gibi gerçekçi konuşmuş.
    bazıları diyorki lotus lastik koruyabiliyor. tabi arabanın etkisi bunda vardır. ama kiminin de etkisi var. zamanında lastik değiştirilmeyen yarışlara çıktı. o zmanlar yakıt ikmali vardı ama mclaren zayıf motora sahipti. sıralama turlarından sonra motor cezası alırlardı motoru değiştirip. sonra depoyu doldurup tek pit stopla kimi podyuma çıkardı genelde. o zamanlardan gelen bi alışkanlığı var gibi geliyo bana.

  6. erkan  cömert avatarı
    erkan cömert

    bütün açıklamalar doğru kimi dürüst adam dır diğerleri gibi kıvırtmaz 😀 ayrıca lotus lastik koruyor diyen arkadaşlara lotus lastikleri çok az koruyabiliyor sebebide dikkat edilirse aşırı limitlere yüklenmiyor pilotlar şuan çoğu pilotda bunu yapıyor ayrıca (lotus için )downforce daha azken biraz daha lastikler korunabiliyordu ama hızdan ödünç veriliyordu şimdi lotus da diğerleri gibi lastik yıpratıyor diyebiliriz son yarış ortada belki biraz 3.5 tur daha fazla idare ediyorlar gibi ancak önemsiz

  7. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
    Berkhan Oğulcan Akçay

    Katılıyorum bu sıralama turu formatında kesinlikle bir değişiklik yapılması lazım. İyi bir öneri sunmuşsun sıralamaya özel lastikler verilebilir böylece herkes piste çıkar ve tur için sonuna kadar zorlar.

  8. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
    Berkhan Oğulcan Akçay

    Ayrıca bana göre başlık yanlış çünkü geçtiğimiz 10 yılda F1'deki ön grup mücadelesinin değişmediğini söylüyor normalde, lastikler 10 yılda hiç değişmedi demiyor.

  9. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
    Berkhan Oğulcan Akçay

    Haberler Türkçe'ye çevrilirken bazı anlam kaymaları oluyor ama genel olarak söyledikleri yanlış değil. F1'de ön bölüm mücadelesi çok değişmedi. İlk 2 çizgiden başlayıp iyi bir start almak hala bir GP'deki en kritik olaylar diyebiliriz. Çünkü bu iki kritik adımı atmazsanız kazanmanız çok zor.

    Orijinal haberde 6 pit-stop gibi bir söylem görmedim. Ama belki kısaltılmıştır. Bilemiyorum.

    İnsanların burada soracağı soru şu olacaktır: "Lotus lastikleri iyi idare edebilen bir otomobil olamasaydı Raikkonen bunları söyler miydi?"

    Bence şöyle açıklardı: "Evet şu anda lastikler işimizi kolaylaştırmıyor ancak durum herkes için aynı. Bu yüzden sürekli şikayet etmenin anlamı yok, elimizdekiyle en iyisini yapmaya çalışacağız."

    Kimi stili .

  10. Raikkonen F1Team avatarı
    Raikkonen F1Team

    Eskiden olduğu gibi yakıt ikmali olsaydı sizce durum şuan nasıl olurdu? Bir diğer noktada bu lastikler sadece Lotus tarafından mı test ediliyor? Redbull testlerde ne yapıyordu? Adamlar aracını ona göre düzenlediler zamanında şimdi kalkıp değiştirirsen bu ne kadar adil olur? Pirelli antrenmanlarda diğer takımlara farklı lotusa farklı lastik mi verdi? Dahi mühendisleri kafayı çalıştırıp araçlarını ona göre uyarlasaydılar. Geçen sene durum bundan farklı mıydı sanki..

  11. erdal altundag(kimi raikko) avatarı
    erdal altundag(kimi raikko)

    Bu haber cikmadan bir ac gun once bu mealde bir yorum yazmistim.bana gorede degisen biraey yok.daha dayanikli lastik yaparsin zaten full depo kimse pite girmez dolayisi ile daha zevksiz yaris.yakit ikmali getirirsin daha onceki gibi aaa o hafif depo ile agir olani gecti diyecegiz.her turlu eestirilecek bir sey buluruz biz.bridgestone saglam astik yaptiginda yakit ikmali vardi.o olmasa kimse pite girmeyecekti neredeyse.donme dolap gibi donup duracak f1 istemiyorum sahsen..

    kimi bundan bahsetmis.ne yaparsaniz yapin baska elestirileck birsey bulurlar demis.dolayusi ile kural neyse o ve oyun oynanirken kural degistirmek hic etik degil.
    Siralama yaris lastikleri ayrilsa yeterli olur kanatindeyim.

  12. 10 senedir değişmedi mi ? 10 senedir değişmeyen hiç bir şey kalmadı,ne demek değişmedi ? Ayrıca şu lastik meselesini de kimse kusura bakmasın ama işine yarayan savunuyor,işine gelmeyen de saldırıyor.Lotus'un lastik koruma avantajı olmasaydı bu açıklamalar tam tersi şekilde olurdu.Veya Red Bull en iyi lastik koruyan takım olsaydı Pirelli'ye toz kondurmazdı.Kimin işine yarıyorsa ona göre lastikler iyi.

  13. raikkonen'in normalde hiç konuşmazken bu konu hakkında gerçekten çok konuştuğunu düşünen var mı?

  14. JhackRapunzel  avatarı
    JhackRapunzel

    Mızmızlanmaman elinde ne varsa onu kullanman iyi güzel buna diyecek lafımız yok , ama 6 pitsop yapacak elinde lastiğin yok haliyle hızlı gidemezsiniz. Diyelim gittiniz hızlı, gidip yavaş gidenden yavaş kalmak! Çözülmesi gereken bu değil mi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir