Mclaren, 2009 İçin 2 Araç mı Üretecek?

yazar:

kategori:

Bazı söylentiler Mclaren’in gelecek sene için 2 farklı araç üretebileceği yönünde ve Mclaren F1 CEO’su Martin Whitmarsh takımın gelecek sene için 2 farklı araç üretebileceği söylentilerini yalanlamadı.

Takımlar gelecek sene uygulanacak KERS sistemi ile ağırlıktan oldukça kazanacaklar ve araçlar önceki araçlara göre çok farklı olacak.

Whitmarsh gelecek sene sürüş yüksekliğini, dingil uzunluğunu ve ağırlık merkezini düşünmenin önemli olacağını belirtti.

Whitmarsh "Gelecek sene mühendisler için mücadele her pistte koşulabilecek ve zaman kazandıracak KERS sistemi geliştirmek olacak ancak bu çok kolay değil." dedi.

Whitmarsh’a göre takımlar bir çok seçeneği gözden geçirmek zorunda olacaklar ve söylentilere göre dingil uzunlukları farklı 2 araç dizayn etmek bu seçenekler arasında yer alıyor olabilir.

Whitmarsh "Bir çok farklı şey düşünüyoruz ancak her piste uyacak en iyi çözüm için sıkı çalışıyoruz."

"Tahmin edebileceğiniz gibi diğer tüm takımlar gibi McLaren de tam olarak neler yaptığını açığa vurmayacak ancak kaçınılmaz olarak tüm her şeyi denemek zorundasınız." dedi.

Bu arada Mike Gascyone, gelecek seneden itibaren KERS sistemi ile F1’in hemen çevreci olmayacağını belirtti.

Gascoyne "Her yarış sonrası bataryaları atacağız ve bunlar çevreci mi? Hayır." dedi.


Yorumlar

  1. görkem, ben eleştiri yapmadım, Abuzer'e cevap verdim. Eğer biri çıkıp Michael pilot değil derse ona da cevap yazarım.

  2. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Unutmadan yok dün akşamki müsabakadan neden keyif alacakmışım zaten kaybettik diyorsanız sporun doğasını anlayamışsınız demektir ki sizin için geçmiş olsun demekten başka yapılacak birşey yok

  3. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    F1 kurulduğundan beri hep bu tartışmalar yapıldı ve olduğu sürecede yapılacaktır hangi araç hangi pilot daha iyi bu kişiye göre değişir hiçkimse ortak bir noktada buluşamaz buluşamayacakta ortak noktayı bulması için değer yargılarının ortak olması lazım değer yargılarının ortak olması için de herkesin karakter yapısının aynı olması lazımki bu yaradılışa aykırı onun için tartışmanın veya muhabbetin sonu yazı yazmayı veya konuşmayı bıraktığınız yerdir belkide sinirlenmeye başladığınız yer onun için en iyisi izleyip keyif almaya çalışmak çünkü spor müsabakalarının hepsi seyirlik birer eğlence ''SEYİRLİK''

    Bu arada dün akşamki müsabakadan sonra üzülmeyen yoktur herhalde fakat keyif almayanda yoktur kanaatimce

  4. görkem yılmaz avatarı
    görkem yılmaz

    F2002den daha iyi F2004 var. ferrari halen testlerde kullanıyormuş. senna mı schumi mi? tartışmaları başlamış yine bu muhabbetleri çok gördüm. iyi dert edinmeler 😛 otomobil karşılaştırınca istatistik, pilot karşılaştırınca kaç şampiyona karşı yarıştığı oluyor. schumi'nin istatistiklerini yazarmısınız? 😀

  5. schumi 2001 yılından sonra hakkinen olmayınca yarışlar zevksiz oluyor demişti bunu söyledeği zaman hakkinen bıraktığını açıklamıştı ve 2001 yılında kötü bir performans gösterdi hatta coolthard'la bile mücadele edemedi ama 2003 yılında ortaya kimi raikkonen ve pablo montoya çıktı 3 pilotta son yarışa kadar çekişti schumi her hafta sonu bu iki genç ismin nefeslerini ensesinde hissediyordu ama gene kazanmayı başardı 2004 yılında ne montoya nede raikkonen schumi ile mücadele edemedi schumi o yıl adeta herkese fark atark şampiyon oldu o sezondan sonra ferrari'nin tutulamayacağı söylenmeye başladı ama ferrari sezona kötü başladı bu sefer ortaya fernando alonso isminde bir ispanyon pilot çıktı schuminin onunla mücadele edecek hızda bir aracı yoktu 3-4 yarış sonunda mclaren kendine geldi ve adeta pistteki tüm araçlardan hızlı 2 otomobil ortaya çıktı reno mclaren ve alonso raikkonen savaşından galib gelen reno ve alonso oldu schumi o yıl şansa kazandığı ABD yarışı hariç hiç galibiyet için mücadele edemedi 2006 yılında reno çok iyi başladı mclaren ise ferrari ve renonun hızına yetişecek gibi durmuyordu.schumi 4.yarış olan san marino yarışını kazandı ve iddialı olduğunu kanıtladı ardından avrupa GP'sini kazanan yine schumi oldu sonraki yarışlarda takii ABD'ye kadar hiç bir takım renonu hızına yetişemedi. ABD yarışında ferrari 1-2 yaparak geri döndüğünü kanıtladı ve sezon sonuna kadar tüm takımlardan daha hızlı gözüktü sondan önceki yarış japonyada lider giderken motor problemi ile zaferi alonso'ya verdi ve brezilyada şampiyonluğu alonso'ya kaptırdı. schumi şöyle bir eskiye dönüp baktığında 2004 yılında son şampiyonluğunu yaşadığını 2006 brezilyada öğrendi ve bu onun son yarışı olmuştu ve bir efsane daha F1'den ayrıldı. şöyle eskiye bir dönüp bakalım 2001 yılında yarışlardan sıkılıyorum dediğinde başına bunların geleceğini biliyormuydu schumi öyle dese bile onun herzaman bir rakibi vardı ve o çoğu zaman rakiplerini yenmeyi başardı tıpkı senna gibi.

  6. AbuzerKanliKavakli Tarih: 25.06.2008 18:32:09

    Cevap: Senna'nın rakipleri, Prost 4 dünya şampiyonluğu, Lauda 3 dünya şampiyonluğu, Piquet 3 dünya şampiyonluğu, Mansell 1 dünya şampiyonluğu, sanırım Keke Rosberg'e karşı da 1 sezon yarıştı ve Rosberg 1 dünya şampiyonluğu. (kesin rakamlar da verebilirim ama bunlar yeter herhalde) üstelik teknolojik şartlar gereği çoğu zaman 5 pilot tekerlek tekerleğe yarışlar çıkartma şansına sahip oldu.

    Michael'in rakipleri: Hakkinen(2),Villeneuve(1),Hill(1),Alonso(2) Coulthard,Montoya,Fisichella,Sato vs.. ve uzun yıllar pistte tek şampiyon olarak yarıştı (sanırım jv'yi saymaya gerek yok)

    Marlboro Project (mp4-4) ise: 16 yarış 15 zafer 10 double tüm zamanların en iyisi sadece belli bir dönemin değil.

  7. arkadaşlar maalesef bu sefer yenildik 🙁 o hakem denen musakkamı,patlıcan oturtmamı neyse adam sanki yenilmemiz için dua atmediği kaldı.yan hakeme bir şey demiyorum sanki isviçre-türkiye maçını yönetiyordu.o hakemlere nasıl küfür ettiğimi biliyorsunuz ama yazamıyorum buraya seni hakem olarak o maça atayan hakem komitesindeki herkesin……………….. bize bu gururu yaşattıkları için milletimizin ezik değil aksine herzaman başı dik bir şekilde gezebildiğini kanıtladıkları için bir türkün dünyaya bedel olduğu kanıtladıkları için ve maç sırasında sadece rakiplerin değil hakemlerinde yenileceğini gösterdiği için ayyıldızlı formayı giyen 23 oyuncuya sonsuz teşekkürlerimi ve minnettarlığımı iletiyorum hepinize müteşekkirim.

  8. Onur kardeşim başka bir sitede de görmüştüm bunu ama linkini aramama rağmen bulamadım. Bulunca koyarım buraya. Ama sende birşeyi savunuyorsan kaynak göstermelisin. Ben şimdi desem "BMW bu yıl 25.000 devir çevirdi" inanırmısın kaynak göstermeden?

    Bir başka yanlış anlaşılma da motorun hacmi kaç devir çevirebildiği hakkında bir ölçü değildir. 900cc lik Moto GP motosikletleri 15.000-17.000 devir çevirebiliyor.

  9. AbuzerKanliKavakli  avatarı
    AbuzerKanliKavakli

    bende bunu anlatmaya çalımıştım teşekkürler testlerde mümkündür ama yarışta imkansızdır zaten bu açık 🙂

  10. Tahsin ben nerde en hızlı araç F2002 demişim sölermisin??

  11. onur aybars avatarı

    "ErhanF1" kardeş, "wikipedia"da her yer alan bilgiyi doğru sanma. Bir ara "wikipedia"ya göre Türkler Ermenileri katletmişlerdi.

  12. onur aybars avatarı

    Büyüksün "Abdullah Çelik"! Ayrıca kafanda iyi çalışıyor. Benim kafamın haalaa basmadığı saldıran değil savunma yapılan yorum ne için gümbürtüye gidiyor. Yorumları ayıklıyorken insanların tasvip etmeyeceği bölümleri çıkarıp, geri kalanını yayınlasanız tamamdır. Kusura bakma senin gibi bir dehaya akıl verir gibi oldu.

  13. tolga soydan avatarı

    arkadaslar bu sabah eurosportta williams rüzgar tünellini gösteriyodu.kocaman bi pervane gibi bi alet var.bide aletin olduğu oda matrix filmlerindeki gibi.acayip büyük bi makineydi

  14. abuzer kardeş aşağıda bir resim gönderdim umarım resme bakmışsındır o motor test halinde full gazla. 22.000 devir görüyor V8 olmasına rağmen ama yarışlarda bu imkansız bir şey.çünkü o motoru 22.000 devir çevirebilir bir şekilde yarışa soksalar en fazla 10 tur içinde motor anında patlar imkansız dayanması.takımlar motorlarını test ederken rahatlıkla 22.000 devir görebiliyor ama yarışlar için bu imkansız. NOT:resimdeki motor bilgisayara bağlı şekilde çalışmaktadır f1 otomobiliyle test edilmemiştir BMW'nin kendi fabrikasındaki test resimleridir.

  15. AbuzerKanliKavakli  avatarı
    AbuzerKanliKavakli

    erhanf1 arkadaşım yarış içerisinde dediğin doğrudur itirazım yok benim dediğim takımların testlerde veya rüzgar tünellerinde yaptıklarından bahsetmiştim ama yinede tam emin deilim dedikodu olabilir

  16. Yok aslında Mercedes motoru 50.000 devir çevirdi söylemiyolar. Anladık seviyosunuz takımınızı ama ortada gerçekler var. Arkadaşlar 3.0 litrelik V10 motorlar 22.000 devir çevirebilme kapasitesine sahipler fakat dayanıklılık sorunu çıkmasın diye bunu düşük tutar takımlar. Yarış içinde en yüksek devir rekoru 2003 sezonunda 19.200 devirle BMW P83 motoru kırmıştır. Hala daha hayır sen bilmiyorsunuz diyosan alın size kaynak.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Formula_One_engines

    Çıkıp sizde bana kendi söylediğinizi ispat edin bende özür dileyeyim hepinizden yanlış bilgilendirme için.

  17. arkadaşlar 2002 sezonunu seyredenler varsa iyi bilir ozaman cumartesi ve pazar farklı motorlar kullanılıyordu. cumartesi sıralama motoru adı verilen yarış motorlarına göre daha kuvvetli ve daha hızlı motorlardı. montoya sıralama turlarında 369 km/s hıza ulaşarak f1 tarihinin görülen en yüksek hızıdır.ben BMW taraftarı olduğum için bunu söylemedim sadece bezı arkadaşlar kulaktan doğma bilgilerle başkalarının yanlış bilmesinede yol açıyor ve 2002 yılında düzlüklerde en hızlı araç olan FW24 hiç bir zaman tam performans olarak F2002'ye yaklaşamadı o sene williams'ın şampiyonluğu kaybetmesinin nedenide buydu F2002'nin motor ve şasi uyumu mükemmeldi neredeyse hiç dayanıklılık sorunları yaşamıyordu ama BMW o sezon genelde sıralama turlarında BMW P80'nin sıralama versiyonuyla pole posizyon kazanmakta hiç zorlanmıyordu ama yarış performansında ferrari BMW williams'a göre çok daha hızlıydı.

  18. "onur aybars" burada kimse saniye başı eklenen yorumları kontrol edemez ancak ettiği zamanda gereken yorumları buradan kaldırır. anında mesajlaşma için burası açık bırakılmış insanlar tartışsın, birbirlerine kötü laflar söylesin diye değil. ha bu kötü bir şeyse isterseniz yorumlar kontrollü yapılır, kimse karşılıklı fikirlerini anında paylaşmaz ve belli saatlerde yorumlar onaylanır.

    Teşekkürler.

  19. tolga soydan avatarı

    wala ferrari ve mclaren hızlı derken bide tahsin BMW yi ortaya koydu.herkesin tuttuğu takımı en hızlı araç yapıyo.bosyere tartışılıo

  20. AbuzerKanliKavakli  avatarı
    AbuzerKanliKavakli

    umutbg arkadaş eminmisin f2002'nin en hızlı araç olduğuna 2002 yılında en hızlı araç BMW Williams FW24 seçilmiştir(bkz:F1 Racıng 2002 aralık sayısı) montoya o sezon monzada 369 km/s hıza ulaşarak f1 tarihinin en yüksek hızına çıkmıştır. ve f1 otoriteleri FW24'te schumacher yarışsaydı dayanıklılık problemi yaşamassa 2002 sezonun tüm yarışlarını kazanabilir yazıyordu bazı arkadaşlar kulaktan doğma bilgilerle konuşmayın.

    buna bi çift laf etmek istiyorum schuminin pilotajı gözardı edilemez f02 o kadar hızlı olmasında ama şu çok saçma bir kere 369 km hıza ulaşmıştır.bir aracın başarılı olup olmadığına karar vermenin tek yolu aracın saf hızı deildir.macca 05 deki aracı çok hızlı bi araçtı dayanıklı değildi şampiyon olamadı.başarılı araç arıyorsan senna ile prostunun mp4-4 üne ve f02 ye bakmalısın diyorum.bir araç dayanıklıysa bi araç dayanıklılığının yanında hızlıysa ve bi araç şampiyonluğa oynmasınıı sağlamışsa bir takımın o araç başarılıdır.

  21. umutbg arkadaş eminmisin f2002'nin en hızlı araç olduğuna 2002 yılında en hızlı araç BMW Williams FW24 seçilmiştir(bkz:F1 Racıng 2002 aralık sayısı) montoya o sezon monzada 369 km/s hıza ulaşarak f1 tarihinin en yüksek hızına çıkmıştır. ve f1 otoriteleri FW24'te schumacher yarışsaydı dayanıklılık problemi yaşamassa 2002 sezonun tüm yarışlarını kazanabilir yazıyordu bazı arkadaşlar kulaktan doğma bilgilerle konuşmayın.

  22. Mp4-20 20000 devir çevirdiğini hatırlıyorum..sonlara doğru 20900 yapabildiği konuşuluyordu tabi ne kadar doğru bilmiyorum ama Mp4-21 22bin devre ulaşmıştı..

  23. AbuzerKanliKavakli  avatarı
    AbuzerKanliKavakli

    bende v8 araçla 20000 deviri aşıldığı konusunda bişeyler duymuştum ama dedikodu da olabilir.v10 la da aşılmış olabilir 21500 fabrikalarda vs. neden olmasın

  24. onur arkadaş mp4.20'nin 21.500 devir gördüğünü söylemiş.f1 araçları 2005 yılında V10 motorlarla 20.000 deviri aşmakta zorlanıyordu 21.500 deviri nasıl görsün F16'mı bu.

  25. AbuzerKanliKavakli  avatarı
    AbuzerKanliKavakli

    tamam arkadaşlar sakin 🙂 15 yarışdan 14ünü kazanan bir araç sayısal olarak en başarılı araçtır ama insanın içinden geçen başkadır buna kimse birşey diyemez zaten berim f2002 biri derki r27 herkes kendine göre 🙂 ama sayısal verilere bakarsak senna ile prostun maccası ve schumi ile rubensin ferrarisi en başarılı araçlardandır

  26. orda arkadaş harika araç istiyorsan F2002 ye bakabilirsin dedi buda bi kıyaslama aslında ben de kendime göre harika olan aracı yazdım buraya daha uzamasın konu yav 🙂

  27. tamam dostum olur böyle şeyler önemli olan tatlıya bağlamak.

  28. onur aybars avatarı

    "McLaren-Mercedes" in tartışma çıkarmaya çalıştığına ben kanaat getiremedim. Birisi F2002 için "harika" deyip fikrini söylemiş diğeri de "MP4-4'dür harika olan" demiş. Bana göre de MP4-4 gerçekten en başarılı araçtı. Şimdi sen "yeni tartışma çıkarıyorsunuz" dersin.

  29. Ben öle sezdim abuzer dememiş ki ''Kardeşim F1 de en iyi en hızlı araç F2002 dir'' böle bir hitap kullansa tamam sana eyvallah o zaman bu yorumu yapardın ama abuzer öyle dememiş harika bir araç demiş ben f1 in en iyi aracı tartışması açmaya çalıştıgını anladım eger ölede degilse pardon arkadasım.:)

  30. AbuzerKanliKavakli  avatarı
    AbuzerKanliKavakli

    sonuçta 2 pilotta efsane rakip olup olmaması onların problemi değildir sanırım onlar çıktılar hakıyla yarıştılar araçlarına katkıyı sağladılar sürüşleriyle demeçleriyle yaptıklarıyla efsane oldular.schumi emekli olmasaydı bence biraz farklı olabilirdi.schuminin en büyük emeklilik nedenlerinden biri bence massayı ferrari koltuğundan etmemekti.kiminin ferrariye geleceği belliydi bana kalırsa schumi bu kararı aldığında schumi de hem zamanında bırakmak hem de massaya yolu açmak için emekliye ayrıldı.ama eğer emekli olmasaydı schumi-kimi alonso-hamilton hoş olurdu 🙂

  31. tartışma açmak mı emin misin bunu yapmak isteyen son kişi benimdir emin ol burda bir çok kişi var yapan onlara git söyle istersen ben sadece kendi fikrimi söyledim senin fikrin farklı olabilir saygı duyarım niye tartışma çıksın ki art niyet olmadıktan sonra..

  32. pardon Kimi ile Alonso takım arkadaşı olurdu Schumiyi yenmeye çalışırlardı Hamiltonda test pilotu olurdu sonraki sene Alonso Renault'ya dönerdi oda 2008 de McLAren koltuğuna geçerdi 😀

  33. McLaren-Mercedes arkadasım şimdi görüyorum sen tartışma çıkartmak istiyorsun adam demiş harika bir araç istiyorsan F2002 ye bak demiş yani burada dememiş ki en iyi araç diye harika araç demiş ve dogruda harika bir araç senin şimdi MP4-4 den bahsetmene gerek yoktu burada senin amacın tartışma açmak sanırım.Anlatabildim mi?

  34. Schuminin rakibi yoktu Hakkinen gittikten sonra,Senna zamanındada Sennaın rakibi yoktu takım arkadaşı dışında ve sürekli 2 pilotun çekişmesini izledik McLarenin en sevdiğim özelliğinden biridir 2 pilotunuda yarış dışı pahasına yarıştırması tıpkı tek doubleyi birbirilerine çarptıkları için kaybetmeleri gibi zaten F1 tarihine geçmiştir o kaza..Schumi 2005 yılına kadar sildi süpürdü ortalığı ta ki McLaren Hakkinenden sonra kendine gelene kadar ve Renault-Alonso 2 lisi doğana kadar o zaman rekabet başladı ama 2 Alonso şampiyonluğundan sonra schumi emekli olma kararı verdi kalsaydı çok daha zevkli yarışlar izleyebilirdik..Schumiyi pek sevmesemde ona karşı saygım sonsuzdur o bir efsanedir onu kimse küçük göremez biraz daha kalsaydıda Lewisle aynı pistte yarıştıkları görseydik :)ama o zaman Kimi McLarende kalırdı herhalde Kimi ile Hamilton takım arkadaşı olurdu 🙂

  35. AbuzerKanliKavakli  avatarı
    AbuzerKanliKavakli

    sizin söylediklerinizi size söylesem ne kadar kızarsınız değil mi 🙂 hani dersiniz ya ferrari şampiyon olmuştur 2000li yıllarda sizin tek bahaneniz şudur rakip yoktu ferrariye banane kardeşim olmasın o sizin sorununuz rakip olsaydınız :)desem ki şimdi sennaya rakip yoktu :)ama diyemem maalesef bize bunu diyenler gibi olamam 🙂 sennanın kazandığı araca saygım vardır zaten her zaman 2 efsanenin kullandığı araçlar en iyi araçtır lafım yok buna 🙂

  36. harika araç istiyorsam F2002 niye bakiyim F1 tarihinin en başarılı aracı Mp4-4 tür çıktığı 16 yarışın 15 inde hem sıralamalarda hemde yarışlar double yapmıştır 1 yarıştada 1-2 yapıcakken Senna ile Prost birbirlerine çarpıp yarış dışı kalmışlardır.

  37. onur aybars avatarı

    2005 sezonunda tıpkı Ferrari'nin kendine yaptığı gibi McLaren kendi kendini engelledi. 2006'da ise Renault'un kütle amortisörünün kural dışı olduğu iddia edildi ve yasaklandı. Yani bir tek McLaren değil ağzı yanan.

  38. AbuzerKanliKavakli  avatarı
    AbuzerKanliKavakli

    05 de biz mi engelledik yok artık bütün seneler bitti bide 05 çıktı xD

  39. onur aybars avatarı

    Bir araç harikaysa ve o araç Ferrari ile çekişiyorsa bir şekilde FIA tarafından engellenmeli.

  40. AbuzerKanliKavakli  avatarı
    AbuzerKanliKavakli

    kimi teşekkür etmeli harikaydı gerçekten adam 1. gidiyorum diye rahatlık hissederken araç yolda kalıyordu harika bi araç gerçekten 🙂 harika araç istiyorsan f2002 ye bakabilirsin :)ayrıca bi araç harikaysa şampiyon olabilmeli 🙂

  41. onur aybars avatarı

    Tek taraflı telemetri verilerini ben de inceledim. McLaren 2005 sezonunda (hangi pist olduğunu hatırlamıyorum) 20900 küsür devir çevirdi. Dedikodular da McLaren'in Mercedes motorunun 21500 ile 21550 devir çevirebildiği yönündeydi.

  42. Tekrar ediyorum Formula 1 motorları hiç bir zaman 20.000 devir göremedi. Araç üstü kameralarda gördüm geçildi diyorsanız o göstergeler motorun sesine göre devir tahmini yapıyor. Yani gerçek bilgi değil. Gerçek olan telemetri verileridir ki onlarda hiç geçemedi 20.000 deviri.

  43. kaan kaanhan avatarı

    abuzer herzamanki gibi yine saçmalamışsın, geçen seneki araçlar birbirinden çok farklıydı sen görmek istemiyorsun bunu. hala gecen sene pistte 4 ferrari vardı gibi saçma sapan tahrik edici yorumlarına devam ediyorsun, geçen seneki yarışları hangi gözle izledin veya izledinmi şüpheli. cezanın sebebi ceza verilmek istenmesi, ferrarinin belgelerimiz şu tarihte sızdırlıdı dediğinde pistlerde o tarihte yarış kazanan bir mclaren vardı bir F1 aracının yapılması 2-3 haftada olacak bişeymi? bunarı binlerce kez konuştuk daha fazla tahrik etme insanları. çok tartışıldı ama herşey ortada, söylediğimiz gibi Fia mclaren a ceza vermek için arabanın üstündeki sinek pisliğini bile dikkate alır.

  44. ben böyle birşeyin olmasına karsıyım ferrari de yapmıs olsaydı karsıtlıgımı belirtirdim!!!

  45. onur aybars avatarı

    McLaren-Mercedes kardeşim; bana göre MP4-20 sahip olduğu V10 motoruyla gelmiş geçmiş en kuvvetli araçtı F1'de. Yanlış hatırlamıyorsam 21500 devir çevirebiliyordu. Ayrıca estetik olarak da (McLaren'in diğer araçları gibi) harikaydı.

  46. onur aybars avatarı

    Eğer imkan varsa ve McLaren bu külfetli işin altından kalkacağına inanıyorsa yapsın iki araç. Ama arkadaşın biri "masraf kısma politikası" sebebiyle FIA'nın buna izin vermeyeceğini söylemiş. "Masraf kısma politikası" yerine "Ferrari'yi McLaren'e yetiştirme" politikası demeliydi. Hatırlayın 2005'de masraf kısmak için "artık yarışlar tek set lastikle yapılacak" denmişti. Ne oldu peki?

  47. 2005teki Mp4-20 gelmiş geçmiş en iyi araçlardan biridir Kimi takıma teşekkür etmeli böyle bir aracı kullandığı için, hala sen nediyorsun…Ayrıca Finliler yaşıyor genelde sorunu Montoya çok az sorun yaşamıştır 2005 teki araçla..

  48. Gökhan Demir avatarı
    Gökhan Demir

    evet bir araç aynı Ferrari gibi kırmızı olacak, bir pilotumuz ameliyatla Rai' ye benzeyecek..Ki saçma sapan cezalar falan alınmasın..Araç yolda ikiye dahi bölünse pite çağrılmayalım..Çok hızlı bir şekilde çarpsak dahi adımız Rai olduğu için ceza almayalım.(Sutil olayı)..Bencede iki araç çok güzel olur.

  49. AbuzerKanliKavakli  avatarı
    AbuzerKanliKavakli

    bunu hangi takım yaparsa fia nın şu an ki politikasına göre yasaklaması gerekir zaten masrafları kısmak derken böle bi şeye izin verirlerse tekrar kendileriyle çelişmiş olurlar

  50. çok fazla masraf olacağını sanmıyorum sonuçta dingil mesafesi ile oynanacak…kullanılan parçalar aynı parçalar…pistten piste zaten ufak tefek değişik parçalar oluyor ama sürekli parçalar değişmiyor…ama deddiğim gibi mclaren bunu yaparsa max yasaklar…

  51. AbuzerKanliKavakli  avatarı
    AbuzerKanliKavakli

    fikir ilk önce çok mantıklı geliyor.fakat araç geliştirmek yeni parçalar yeni setuplar bunlar bir takım için çok büyük masraf olabilir.mclaren bunu bir şekilde başardı altından kalktı diyelim bir sonraki sene ferrari de bunu yapsa en iyi ihtimal 1 ya da 2 takım daha bu msarafların altından kalkabilir sonuçta olan şey yine 2 3 sene öncesi gibi ilk 2 3 takım çok iyi diğerleri çok geride saçmalıktan başka birşey olamaz zaten fia da buna bir çözüm getirir yıllardır uğraştıkları zaten bu.dediğim gibi ilk bakışta olağnüstü bir fikir gibi gözüksede işin içine girildikçe boşuna uğraş olucak.ilk yapıldığı yıl macca üstün olucak bunu gören fabrikta takımları da aynı şeyi yapıcak değişen hiçbirşey olmayacak şu an olduğu gibi 2 takım yine birbirine üstünlük kurmaya çalışıcak

  52. 2 tane otomobil yaptık birisi hızlı diğeri yavaş pistler için süperiz. Eee ufak bütçeli takımlar noldu? Ne olursa olsun. Zaten fabrika takımı olmadıktan sonra ne işi var F1 de?

    Kesinlikle yasaklanmalı böyle bir şey. Eğer böyle birşeye izin verilirse masrafları düşürmenin ne gibi bir amacı varki? Böyle birşey küçük takımlarla büyük takımların arasındaki uçurumu daha da genişletmekten başka ne işe yarayabilir?

  53. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Lost boy yazdıklarının içine girersek mercedes 2 nci dünya savaşında hitleri destekleyen bir kurum hitleri diğer destekleyen lobide yahudiler ;exxon mobil dünyanın en büyük petrol şirketlerinden biri olduğunu kabul ederek amerika yönetiminde de yüksek söz sahibi olan bir yahudi lobisinin varlığını düşünürsek ;yahudilerin anavatanı olan arap yarımdasında kendilerine sağlam bir yapı oluşturmaya çalıştığını hesaba katarsak ;ingilizlerinde bu oyunda veya denklemde amerikanın çıkarları doğrultusunda hareket edeceğinden varsayımla mclarenin nasıl yapıda olduğunu az çok benim düşüncemde ortaya çıkarmış oluruz gibime geliyor ;
    işi biraz daha büyüterek mercedesin ortaklıklarına bakalım amerikanın kesinlikle gözardı etmediği iki ülkede mercedesin bir hayli yatırımı var hintli tata firmasının %7 si (bu firma jaguarı satın aldı) ,çinde yine bir otomobil firmasıyla ayrıca korede hyundai ve kia ,amerikada zaten kamyon endüstrisinin büyük çoğunluğu ve chryslerin %19,1 i; avrupada ise mercedes zaten merkezde ve beraberinde airbusla ortaklık halinde ;
    maxa gelince ortalıktan direkt olarak hemen kaybolması bu düşünceleri arka planda olmaktan çıkartır ve kişileri buzdağının görünmeyen kısmını araştırmaya daha fazla zorlar bu senaryoda bahse konu yahudilerin tarihin hiçbir döneminde yapmadıkları bir olay olan gün yüzüne çıkmayı kolaylaştırır ki o yahudiler tarihin her döneminde her devlette her millette varolmalarına rağmen ancak 1940 lardan sonra devlet kurarak bir millet haline geldiler

  54. tahsinciğim marsta kaçak inşaat yapacak teknolojisi olan insanoğlu 150-200kg ağırlığında minyatür 1 airbus ta yapabilir bence 🙂

  55. yabancı sitede bir haber var Max Mosley'nin güven oyunu sağlamak için bir takım oyunlar oynanmış Afrikalı bilmem ne Süleyman oy alması konusunda yardım etmiş Max Mosley'e ve bunu inkar etmediğini söylemiş..

  56. Böyle birşey olursa ve bunu ilk McLaren yaparsa FİA bunu yasaklar..demedi demeyin…

  57. madem çevreci olucaksınız, benzinle değil hidrojenle çalışan arabalar geliştirin :))
    patlamış mısır gibi patlasın motorlar yarış içerisinde, zamanla oturur ne olcak :)))

  58. Kesinlikle küçümsenemez ve kişisel tahminim Ron Dennis'in emekli olmasını bekliyorlar çünkü anlaşmalara göre kendi istemedikçe kimse onu görevden alamaz. Ron ise durumun farkında ve McLaren ismini yaşatacağına dair Mercedes'ten söz almadıkça bu işten ayrılmayacak. Bir de şu açıdan bakmak gerek: FİA Başkanı Max Mosley dünyada en ''hassas'' konu kabul edilen yahudi soykırımı!nı küçümseyecek bir takım işlere karışıyor ve ülkeler kurup ülkeler yıkan yahudi lobisi 1 tek Max Mosley'i görevden alamıyor ya da almıyor!! Korkunç siyasi bir denklem var ve McLaren takımının %30 ortaklarından biri arap firması. Bilemiyorum siyasi denklemi çözen bilmeceyi de çözer. Uğraşıyorum.

  59. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Lost boy şu Türkiyede kullanılmayan kapatmaya veya atıl hale getirmeye çalıştığımız liseler dimi bunlar

  60. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    O antlaşmaları yapmasaydı mclaren daha rahattı fia karşısında belki çünkü güçlü olamayacaktı pasifize edilmiş durumda ortalarda dolanıp duracaktı ve belkide fia yı mclarene karşı tepki vermeye mecbur kılan bu güçlü yapıdır ;mclareni sacayağının bir tanesi olarak düşünürsek diğerleri MERCEDES(DAİMLER AG.) ve EXXON MOBİL güçler dengesinde yabana atılamayacak kadar güçlü bir ilişki

  61. ewet sayın seyirciler yakıt ikmali yapmak için bir airbus a320 lewis'in mp4-23'üne doğru sortie yaptı :))))))))

  62. Yine Ron Dennis olmasaydı F1de carbon-fiber şasi (tüm takımlar yaklaşık 20 yıldır kullanıyor), çift katmanlı fren sistemi, kesintisiz vites kutusu olmazdı(Ron 2002 yılında aracına koymak istedi fakat FİA haksız rekabet olacağından diğer takımlara bu teknolojiyi geliştirme süresi tanıdı yani tam 4 yıl), bunun yanıda 2001 yılında Ron Dennis yine FİA'dan izin alamadığı için hareket halindeki araca yakıt ikmali teknolojisini kullanamadı (ilerde o da serbest olur) Not: Start Finish düzlüğünde yavaşlayan araca başka bir hava aracıyla yakıt ikmali. Uçuk kaçık ama kimsenin akla hayale sığdıramayacağı kadar teknolojik ve bu adam Meslek Lisesi mezunu.

  63. Ron Dennis olmasaydı 1998 yılındaki Mercedes anlaşması olmasaydı şimdi muhtemelen McLaren (FİA) karşısında mali olarak batırılmıştı, Ron bu günleri 98 yılında gördü ve yatırımını çooooooook sağlam yaptı ki Mercedes bile bozamıyor.

  64. Gascoyne "Her yarış sonrası bataryaları atacağız ve bunlar çevreci mi? Hayır." Gozunun yagini yiyim Gascoyne.. Abicim cevreci olacaksan KERS le felan ugrasmana gerek yok ki, araclarin hizlarini kesmeyi birakirsin, biobenzin turunde temiz bir yakit kullanirsin olur biter, yanlismi dusunuyorum arkadaslar?

  65. McLaren-Mercedes ve tahsin emre arkadaşlarım Ron Dennisin saygı duyulacak bir kişi olduğunu ve f1e adını altın harflerle yazdığını bende kabul ediyorum,küçümsemek benim ne haddime Ron Dennisi,benim sadece savunduğum Ron Dennisin son yıllarda başarısını devam ettiremediğidir,buda benim kişisel düşüncemdir,Ayrıca bende Fianın taraflı olduğuna bu hafta sonu yaşananlarla ilk kez bu kadar inandım…

  66. deniz arkadaş dennis'i çok küçümsemiş deniz kardeş eğer ron dennis olmasaydı mclarende şuan williams gibi olurdu ingiltere ron dennis'e bir ticari deha gözüyle bakıyor ve kesinlikle haklılar takımın %40'ını Mercedes-Benz'e sattı ve kesinlikle doğru bir karar verdi 2005 yılında BMW;williams takımına hisselerinin %49 almak için 400 milyon euro önermişti ama williams bunu kabul etmedi ve kendi kaybetti.şuan BMW nerde williams nerde yani ron dennis olmasa mclarende işler yürümez bu unutma deniz kardeş.

  67. Haberin fotoğrafı güzel, iyi avatar olur.

  68. Ron Dennis değil Max Mosley ve FIA gibi bir kurum varken McLarenin şampiyonluğu zor..

  69. İsterse on araç üretsin Ron Dennis takımın başındayken Mclarenin şampiyonluğu bence çok çok zor,evet Ron Dennis geçmişte başarılıydı ama o başarılar geçmişte kaldı,Ron Dennis kendini yenileyemedi,yönetim anlayışı maalesef geçerliliğini yitirdi…

  70. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    2 araç neden gerekli bunu sakın fia duymasın sadece tek araç üretilme zorunluluğu getirebilir sebebide aşikar herkes 2 araç üretecek kapasiteye sahip değil üretmek bir tarafa geliştirecek kapasiteye sahip değil yoksa bu takımın çok farklı planlarımı var

  71. görünüste mantıklı olsada bence cok fazla calısma test gerektiren bir fikir.düsünün iki aracı birden test edecek ikisine birden parça çıkartacak,sonra geliştirecek,sonra versiyon güncellemesi yapacak,yeni paketler geliştirecek,lastiklere uyum , ..vesaire vesaire
    cok is ve cok masraf demektir bu.dogru datayı bulmak cok zorlasacaktır.

  72. mantıklı bir hareket umarım başarılı olurlar..tek sayılı yıllarda genelde başarılı oluyoruz 2009 dada başarılı olucağımıza inanıyorum Aracın mühendisi Pat Fry 2007 ve 2005 araçlarının mühendisi oydu bakalım 2009da nasıl bir araç çıkarıcaklar..

  73. tahsin aynı anda aynı şeyi düşünmüşüz kardeş:D

  74. bence mantıklıca ferraride bunu yaparsa monacoda daha iddalı duruma geleblrr dimi 😀

  75. mclaren eğer bunu yaparsa önümüzdeki senelerde herkes bunu yapmaya başlar mesela mclaren monaco'ki başarısını kaybedebilir yada ferrari fransadaki üstünlüğünü kaybedebilir bu sistemle.

  76. Ertan  Akkaş avatarı

    Galiba Prodrive işi başka baharlara kalmıştı.

  77. kaan kaanhan avatarı

    nihayet düşündüğüm gibi oluyor, 2 çeşit araba A ve B versiyonları, A=hızlı virajları olan pistler, B=cok hızlı pistler ve yavaş pistler. McLaren B tipine uygundu tek pakette birleştirmektense farklı 2 araç üretmelerini düşünmüştüm hep.

  78. Belki yaptıkları arabalardan birini daha sonra Prodrive olarak yarışa sokarlar. Ama o iş yatmıştı di mi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir