2013 Bahreyn GP'de Görülen Teknik Yenilikler

yazar:

kategori:

Red Bull RB9 – Arkan Kanat Çeşitleri

Red Bull, Bahreyn’de üç farklı arka kanat denedi. Webber, Çin’de Vettel’in yarıştığı (ana resim) yüksek yere basma kubbetli olanı denerken Vettel, sabah antrenmanında düşük yere basma kuvvetli kanadı (alt resim), öğleden sonra da uç plakalarında düz yatay yarıklar bulunan yeni tasarımı (üst resim) kullandı. Nihayetinde iki pilot, sıralama ve yarışta son örneği kullanmayı tercih etti.

 

Red Bull RB9 – Beslemeli Tekerlek Göbeği

Geçen sezon Red Bull Teknik Patronu Adrian Newey, hava akışını tekerleğin dışına yönlendirme adına tekerlek göbeğinde delikler açma fikri ile ortaya çıkmıştı. Bu fikir Kanada GP’den itibaren kurallara aykırı bulundu; çükü delikler, dikmenin dönen bölümüne uygulandı ki bu şekilde hareketli aerodinamik parça oldu. Şimdi ise Red Bull, bu konsepti tekrar denedi ama bu sefer hava akışı, dikmenin dönmeyen parçasına ikinci eleman aracılığı ile göbeğin merkez bölümü üzerinden kanalize edildi. Cuma günü sadece Vettel tarafından denenen bu sistem, Williams’ın bu seneki çözümüne benziyordu.

 

Ferrari F138 – Düzenlenmiş Aero Paket

 

Vahreyn’de Ferrari, geçen hafta sonu Çin’deki güncel aero pakedini kullandı (Şasi altında iki kanallı yeni hava yönlendirici (üstte küçük resim), tamamen yeni ön kanat). Ana resimde, önceki düzen görülmekte. Bu yeni kanatta dikey penceresi olmayan bir yerine (2), iki yatay yarığa (1) sahip farklı uç plaka bulunuyor. Ayrıca Lotus’unkine benzer şekilde üst flapta yeni bir orta plaka (3) yer alıyor.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir