Hamilton 4 Yarışta Schumacher'i Geride Bıraktı

yazar:

kategori:

Schumacher, geçen sene ilk 7 yarışın 5’inde çeşitli sorunlar yaşayarak puan alamamıştı. Sezonun geride kalan bölümünde Schumacher’in durumu düzelse de araç performans olarak geriye düşmüş ve Schumacher ancak 49 puan toplamıştı.

Hamilton ise daha güçlü Mercedes ile oldukça iyi başlangıç yaptı ve 4 yarışta 50 puan topladı.

Hamilton ayrıca 4 yarışın 2’sinde podyuma çıkmayı başardı. Schumacher ise 3 senelik Mercedes kariyerinde sadece bir kez podyuma çıkabildi.

Tüm bu istatistiklere rağmen Hamilton’un şu an sürdüğü aracın gelişiminde Michael Schumacher’in etkisinin ne kadar olduğunu da sorgulamak lazım.

 


Yorumlar

“Hamilton 4 Yarışta Schumacher'i Geride Bıraktı” için 82 yanıt

  1. ancak bu kadar güzel özetlenebilirdi..

  2. bak ne güzel işte. yanlışımı gördüğün gibi çaat diye cevabı yapıştırmışsın. diğer yazdıklarımda bunu yapamaman, cevabın olmadığı için olabilir mi acaba? murdarmış yanlış biliyormuşum. mundar ise halk ağzı imiş. keşke böyle seçme yapmasan da her yazdığıma cevap verebilsen.

  3. Yakup ERCAN avatarı

    biri adamın dibi biri şişenin ağzı. geçen sene schuminin yarışdışı kaldıklarını bilmek lazım. ayrıca biri yarış kazanırken ki o dönemde daha portakalda vitamin hesabı yapılıyordu 🙂 biri o benim efsanem diye elinde oyuncak direksiyonla vuuunnnnn vvvuuuuun diye ses çıkartıyordu.

  4. Söylediklerin teknik anlamda doğruluk payı olan şeyler ama genelleme yaptığın zaman işin içine çok faktör giriyor,2005 gibi ferrarinin araç olarak dibe vurduğu bir sene,ve hemen arkasından 2006 da hızlı bir şekilde toparlanmış ve şampiyonluğa ortak olmuş bir schumacher var,kaldı ki 2005 te barrichello darmadağın olurken schumi 3. oldu ,peki 2006 aracını kim geliştirdi? Luca badoer? Luca zaten ben kendimi bildim bileli ferraride,yapsa hep yapar,test pilotlarının emeği yatsınamaz,ama söylediğin kadar da değil,zaten bir araç maksimum %60 sabit hale gelir sezon başında,kalan %40 lık bölüm yarıştan yarışa sürekli değişir,ve bu %40 neredeyse tamamen yarış pilotlarının geri dönüşlerine bakar,lastiklere bakar,pist koşullarına bakar,yarış ve araç limitini bulma apayrı birşeydir,limiti değişken olsa hiçbir takım aracını geliştiremez,limit de yarış pilotlarının işidir,test pilotları hele hele de günümüzde tamamen takımın araçda görmek istedikleri tepkileri öğrenme amaçlı piste aracı çıkaran pilotlar konumindadır,ötesi yoktur,simülasyon anlamında da mclaren ın üstüne simülatör zaten yok,ferrari daha rüzgar tünelini bile yeni yeni iyileştirdi,simülasyonla olacak işler değil bunlar,virgin sezona tamamen bilgisayar ortaminda hazirlanmişti ilk sezonunda,ne oldu? Hüsran… ferrariyi dipten alip zirvede birakan bir pilot o takimin hem gönüllü test piloyu hem de 1 numaralı yarış pilotu olduğu için bunu başardı…

  5. Bu kadar tartismanin yasanmasinin tek sebebi basligin en bastan mantiklari zorlayan bir konuyu icermesi.

    Basliga cevap olarak, `simdilik sadece Hamilton icin konusuyorum`; 50 yasina kadar F1'de olsa bir Schumacher olamaz! Her sey, hiz ya da cesaretten ibaret degil: Montoya'yi izlemeyen bir nesil Hamilton'un hizindan veya gozu karaligindan bahsedemez. McLaren'in olusu bile ilk ikiye yetecekken o adam yerine koymadiklari Button [istatiksel olarak puan bazinda] Hamilton'dan daha basarili isler cikardi. Eee hani en hizli, en hircin, en zeki pilot nerede? F1'in en sogukkanli adamlarindan birinin yaninda ezilmis! Sizin savundugunuz sekilde bakarsak; Hamilton nasil sansizliklarla dolu bir donem gecirdiyse, Schumacher de ayni donemi yasadi Mercedes ile. O yuzden kiyaslama yaparken bir cok gercegi goz onunde bulundurmak gerekir. Haaaa peki gecmisi karistirmayin diyenlerdenseniz, o zaman Schumacher de yakin gecmiste kaldi. Boyle basliklar surekli polemik yaratiR!

    Karsilastirma yapilirken normalde esit ortam kosullari ele alinir ama Schumacher ile Hamilton arasinda degil ortam, nesil farki var. F1'de her seyin degistigi bir ortama ayak uydurmaya calisan bir Schumacher ve bu yeniliklere onculuk eden bir Hamilton!

    O yuzden bu baslik veya konu basli basina mantik hatasi! Tartismalar ve birebir hakaretler yersiz!

  6. Ilaveten bence mercedes rosbergin gençliğinden ve henüz kayda değer bir başarısının olmamasından,schumacherin de 3 yıl aradan sonra yeni dönmüş olmasından ve büyük isminden öyle güzel öyle akıllıca istifade etti ki,rosbergin ağzina bal çaldı,şöyle hızlı böyle sabırlı böyle takım oyuncusu falan filan… Schumacher de takıma alışıyor,araca alışıyor,lastiklere alışıyor,kurallara alışıyor diye etrafı susturdular,eee? Ya mercedesin berbat aracı? Ya onca harcanan paralar? Ya bir türlü gelmeyen başarı? Bunlar hep pilotların arkasında gizlenen cevabı olmayan sorular… Hiç bir şampiyon,hele hele de schumacher gibi bir şampiyon asla pes etmez…Ama schumi ne yapsın,3 sene masal dinlemiş,4.seneye çikar mi? Çıkmadı 4.seneye ve artık bünyem yoruldu diyerek mercedes için yine kendini feda etti,hamiltonu bilmem ama rosbergi 1 sene daha kandıramazlar,göreceksiniz,tepkisi malezyada ilk örneklerini gösterdi,bu 3 senenin birikmiş tepkisi,yoksa takım emrine bu kadar sert tepki vermezdi rosberg,mercedes bir bilinmez bu sene de…

  7. Michael Schumacher . efsane olmak herkesin harcı değil

  8. Teşekkür ederim kesinlikle bende sizin söylediklerinize katılıyorum.

  9. Teşekkür ederim abi her zaman mantık çerçevesinde objektif olmak güzeldir. Biz bu spora gönül verdik her şey ortada herkes kimin ne olduğunu izlediği kadar bilir.

  10. vettel,in gölgesinde kalmış adamı kimle kıyaslıyorla arkadaş . ya bunların kafası iyi yada formula1,i 2008 yılı ile 20013 yılı arası zannediyorla ne günlere kaldık

  11. Harfi harfine katılıyorum,schuminin geçmişiyle zaten kıyaslamaya yanaşamadıkları gibi 44 yaşındaki haliyle de acımasızca kıyaslama yapabiliyorlar,alonso ferraride bırakıcam diyor,bu da demekki 40 lı yaşlar alonso için hayal,ya başlıkta mevzusu geçen hamilton? Veya vettel? Bu sorulara bu kadar acımasızca cevap verebilecek durumda olmaları için bu pilotların herbirinin 40 lı yaşlarda hala bir F1 kokpitinde gençlere kafa tutacak kadar diri olacaklarını mı yoksa TV lerde F1 yorumcusu mu olacaklarını bekleyip görmeleri gerekiyor. Bu kadar basit…

  12. hamilton kim arkadaş . hamilton,u git raikonen,le alonso,yla button,la hulkenberg,le kıyasla . hamilton,a vereceksin 92 model formula1 aracını o zaman görecem pilottajını .

  13. okumuş olmana sevindim. enerji konusunda bu site hangi enerjiyle yürüyorsa ben de aynı enerjiyi kullanıyorum. f1 sevgisi diyelim.

  14. Mundar: Bkz. Murdar

    Murdar: Far. sf. 1. Kirli, pis: “Bu murdar kümeste nasıl oturuyorsun bilmem?” -A. Midhat. 2. Cinsel birleşmeden sonra yıkanmamış (kimse). 3. Dinî kurallara uygun olarak kesilmemiş olan (hayvan).

    En tehlikelisi de bu işte. Bilmediğini bilmeyip, herşeyi bildiğini zanneden, etrafa da ders vermeye kalkanlar.

    Ah keşke bildiğinizi zannedip itiraz etmeden önce, bir Türkçe sözlüğe bakma zahmetine giriverseydiniz.

    http://tdkterim.gov.tr/bts/

  15. Aslında böyle bir kıyaslama da yapmak doğru olmaz. Yanlış anlaşılmasın Schumacher'in kıyaslanamaz olmasından dolayı bu cümleyi yazmadım bilakis karşılaştırılabilir ancak efsane şu an pistlerde olmadığına göre, her ne kadar kabul etmek istemesek de artık tarihin sayfalarında yerini almaya başlamıştır ve tarih ancak kendi zaman dilimi içindeki durum ve şartlara göre yorumlanması gereken bir bilim dalıdır.

    Yukarıdaki ifadeden şöyle bir çıkarım yapmak mümkündür, ya Schumacher ile Hamilton şu an pistte olacaklardı ya da Hamilton geçen yıl Rosberg'in yerinde olacaktı. Ancak şunu da unutmamak gerek, gerçek bir karşılaştırmada dolaylı ve doğrudan etkenleri de göz önüne almalısınız. Yani Schumacher'in yaşadığı talihsizlikleri hatırlayın. Bunların Hamilton için de geçerli olacağını düşünmelisiniz. Efsanenin bir sonraki yarışında ne tür bir talihsizlik olacak deniliyordu, veda turunda bile aracında sorun oldu da ikinci araçla seyircileri selamladı.

    Hamilton elbette iyi Formula 1 pilotudur buna sözüm yok ancak bir efsane midir buna şu an cevap verecek olursam elbette hayır değildir. Ancak efsane olabilir mi, mümkün 99,9 olamaz desek de 0.1'lik ihtimal her zaman vardır.

    Geçen yıl arkadaşlarla tabu oynarken Formula 1 ifadesi bana gelmişti. Oyunun dili Türkçe miydi İngilizce miydi şu an hatırlamıyorum ancak kullanılması yasak kelimelerde "Motor Sporları, Hız, Ferrari, Michael Schumacher" vardı.

    Velhasılı kelam kendisi her şeyi ile dünyaya kendisini ispatlamış bir adam, Formula 1 camiasındaki rakip olduğu pilotlarda, şu anki pilotlar da adı kadar bu gerçeği biliyorlar da kabul etmeyi kendilerine yediremiyolar. Ne de olsa herkes Formula 1 denilince akla ilk gelen kişilerden birisi ve belki de ilk kişi olmak ister.

    İyi ki seni izleme şansına sahip olduk efsanem !

  16. Bravo Hakan. Tarafsız gözden akıllıca bir bakış açısı. Tebrik ediyorum.

  17. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    Royal bu kadar enerjiyi nereden buluyorsun?Ben okurken yoruldum birader biraz ara verin.Dinlenin relax olun.

  18. bence burada herkesin söylediği şeylerde doğruluk payı var ama üzerinde tartışılan istatistik o kadar anlamsız ki.. bi 15 yarış filan geçsin, lewis araca ve takıma daha iyi alışmış olsun, pilotların sıralama ve yarış performansları iyice ortaya çıksın, arabanın performansı anlaşılsın. o zaman nico'nun lewis'e kıyasla nerede olduğuna bakılır, schumacher'in ikinci kariyeri için de bir fikir yürütülür.

  19. Tüm genellemelerin olduğu gibi sadece puan tablosuna bakarak da değerlendirme yapmak son derece yanlış bir durum.

    Schumacher ile diğer pilotları karşılaştırmıyorum bile. Yaşarken efsane olmuş bir kişiden bahsediyoruz. 94-95'li yıllarda en iyi olmayan Benetton ile egzozundan alev çıkararak kazandığı yarışları iyi hatırlamak lazım. Ferrari'ye gelmeden 1995'te takım yöneticilerinin ona söylediği bir cümleyi hatırlatmak isterim "Ne kadar para istediğini söyle, yanında kimi istiyorsan getir, ikinci pilotunu seç ve her şeyi bildiğin gibi yap, biz sadece şampiyonluğu kazanmak istiyoruz" demişlerdir. Bu ifadenin nerede yazdığını sorarsanız 2004 yılı Ferrari özel sayısına bakmanız yeterlidir. Sanırım Temmuz ayı sayısı.

    Efsanenin 1999'da markalar ve 2000'de pilotlar şampiyonluğunu almadan kadar kaçırdığı (kazabileceği) iki şampiyonluğu var. Elbette olsalarla F1 olmuyor sonuçta sizin kupayı alıp alamadığınıza bakılıyor.

    Schumacher'in 1996 yılında araç geliştirme için İtalya'da pisti dört dolanırken akşam olunca ışıkları açalım mı diye sorduklarında, "Gerek yok, şeritler ve ay çizgileri ile ben turumu atarım" dediğini hatırlayanlar vardır. Elbette bu durumda mizah da var ama içindeki Formula 1 aşkı ve aşktan da öte azmi şu anda pistte olan açık konuşuyorum hiçbir pilotta yok!

    2005'te değişen kurallar ile bir nebze de olsa kendisini durdurabildiler. Ancak elindeki kötü araçla diğer güçlü iki takımın pilotlarını geçmesini bildi. Şampiyonayı 3.lük ile kapattı.

    2006'da talihsizlik ile kaçan bir şampiyonluk ve elveda. İstemeyerek de olsa ayrıldı aramızdan. Monza'da veda demecinde konuşması şu şekilde idi "I've decided together with the team that …" Benim o günden bugüne hep düşündüğüm şu idi, Jean Todt, R. Byrne, R. Brawn ve M. Schumacher dörtlüsünün ismi Ferrari takımının adının önüne geçmişti. İnsanlar gelip geçicidir takım bakidir sözünden yola çıkarak radikal bir değişikliğe gittiler ancak ne kadar başarılı oldukları ortada!

    Schumacher'in 2009'da Mercedes GP ile geri gelmesini ister eleştirin ister takdir edin bu sizin bireysel yorumunuzdan öteye gidemez. Bir yıl önce şampiyon olmuş araç, R.Brawn, Mercedes'in gücü ve M.Schumacher dörtlüsü kulağa hiç de kötü gelmiyordu. Ancak kendisi 40'a gelmiş bir sporcuydu.

    Kendisinin çok zor günler geçirdiğini anlatmaya gerek yok ama bir kez bile olsun takımı kötüleyen bir yorumu olmadı. Kendisine bu kadar değer verilmezken kendisi hiç hayıflanmadı ve sadece işini yapmaya çalıştı.

    Schumacher'i dış basında takip ederseniz Türkiye'deki gibi sevenleri kadar nefret edenleri de vardı. Özellikle kariyerinin ikinci baharında gösteridiği azim ve sadakat ile o nefret edenlerin bile sevgisini kazandı. Kendi fanlarının gözünde ise zaten ulaşılmayacak yerini daha da zirveye taşıdı. Olgunlaşmak nasıl bir şeydir bunu bize gösterdi.

    Hatırlayın 2006 Monza'da Alonso motor patlatınca ve puan farkı Kanada'da 25 iken Monza'ya 12 puan ile gelen şampiyona sadece 2 puana düşünce, o zamanki en iyi araç olan Renault'a neler söylemişti. İyi günde iyiydi de kötü olunca ne oldu diye sormazlar mı adama ! 2006'da Japonya'da şampiyonaya havlu atan Schumacher takım çalışanlarına tek tek sarıldı. Sadakat, çalışkanlık kısaca safkan pilotluk budur!

    Hamilton ya da bir başkası ile Schumacher'i karşılaştırmadan önce iki kez düşünmek lazım. Geçen yıl onun yaşadıklarını Hamilton veya bir başkası yaşasaydı da ondan sonra ne olurdu, o zaman konuşsaydık.

    Gelecekte onun rekorlarını yenebilecek bir kişi elbette gelebilir ama şu an F1 dünyasında bunu başarabilecek kişi var mı, olsa bile ne kadar başarılı olabilecek bir muamma. Ancak onun içindeki aşk ve azim konusunda bir kişi geleceğini sanmıyorum.

    İşin özü, yaşayan efsaneye az saygı gösterelim.

    Teşekkürler 🙂

  20. sen pek birşey bilmediğin için ben biliyormuş gibi görünüyorum. biraz bişey bilsen düzgün bir tartışma olabilirdi. bak, bana yazdığın 2. cevap, ama bunda da ''cevap'' yok. benle alakalı çeşitli tanımlamalar var. çünkü verebilecek cevabın yok. yaptın bir hata, şimdi kabul de edemiyorsun çünkü sen mükemmelsin, hata yapmazsın ya, diyemiyorsun tamam yanlış yapmışım 2 senenin sıralamalarını karşılaştırmam hata idi. diyemiyorsun.

  21. ne olursa olsun benim için şumi yaşayan bir efsane…gerisi boş

  22. beyler 43 yaşlarındaki bir adamdan bahsediyoruz 2006da bıraktı kurallar tamamen değişti yaşı ilerledi fiziksel yeterliliği düştü hamilton ile aynı yaşlardaki hallerini karşılaştıralım HAM 24lü yaşlarında il şampiyonluğunu aldı daha sonra 2009da berbat bi mclareni vardı 2010da 2. en hızlı araçla sezonu 3. bitirdi alonsoya ve vettel geçildi 2011de buttona 2012de yine buttona HAM altına genellikle hep hızlı araç verildi HAM da sürdü HAM hep büyük bütçeli şampiyonluk hedefleyen takımlarda yarıştı gelelim MSCye 25-26 yaşlarında 2 şampiyonluk aldı daha sonra 13 14 yıl şampiyonluk görmemiş ferrariye geçti 90 lı yılların sonunda o takımı sırtladı doğru düzgün galibet alamıyan araç 1 sene içinde istikrar sağladı ve galibiyet almaya başladı belki hakkinene yenildi ama nereden nereye geldiği belliydi sonuç olarak 5 yıl üst üste ferrariyi şahlandırdı muhteşem sürdü rekorları alt üst etti ama bunu kendi çabalarıyla kazandı ilk kariyerinde hiç bir takım arkadaşına geçilmedi HAM ın aynı yaşlarda yaptığı ortada

    Takdir Sizlerin

  23. Bu çok bilmişlik senin iliklerine işlemiş yapcak birşey yok cevap almayı hak etmiyorsun ama en azından şu "deyimi" öğreniver.

  24. Geçen sezon ilk dört yarış ortada böyle bir karşılaştırma bana ters.

    Avustralya ilk yarış Nico 12 Bitirdi Efsane Vites kutusu sorunu ile yarış dışı kaldı. Malezya Nico 13 sırada bitirdi Efsane 10 sırada tamamladı startta aldığı darbe ile. Çin'de Nico Pole aldı efsane ikinciliği aldı Nico kazandı Schumi lastik sorunu yaşadı ve takılamama sonucu ile yarış dışı kaldı. Bahreyn Nico 5 oldu Schumi 10 oldu Geçen sene bu zamanlar bu sonuç Burada efsanenin suçu ne Bunu'da geçelim Geçen seneki paket ile bu seneki paket arasında dağlar kadar fark var. Son olarak ta Efsanenin 43-44 yaşında Monako Grand Prixsin de aldığı pole pozisyonu bu yaştaki bir F1 pilotu için gerek fiziksel gerek zihinsel anlamda ne kadar güçlü olduğunu gösterir. 43-44 yaşında Lewis-Vettel-Alonso-Kimi Pole alsın bu pistte o zaman bir görelim.

  25. Biri demiş ki, ''Hamilton Schumacher'in 3 yılda geldiği seviyeye 4 yarışta geldi''

    Vay anam vay, düşünce yapısına bak. Bak arkadaş, Hamiltonun şuan Schumacher'in 3 yılda geldiği seviyede veya üstünde sürmesi gayet normal birşey, yani savunduğun şeyin aksi bir durum ortada yok.

    Michael Schumacher 2010'dan 2012'ye kadar her yıl performansını arttırdı geliştirdi. En son yılında ise takım arkadaşından üstün sürüşler çıkartıyordu. Ve kim bilir bu yıl devam etse yine performansının üstüne koyacaktı. Fakat bu adam 2012'nin ilk 7 yarışı sorun yaşamadığı yarış yokken, sen Hamiltonun ilk yaışları ile nasıl mukayese yapabiliyorsun? Denklem basit, Bir taraf sorunlar yaşadı, diğer taraf yaşamadı. Olay bu.

    Hee bu demek değil ki, Hamilton ile Schumacher aynı seviyede sürer, hayır. Hamilton tabi ki Schumiden hızlı olmak zorunda ve olacak. Bu konuda herhangi bir zıt netice yok. Ama bazıları şunu anlasın ki, Schumacher 43-44 yaşında bu adama yakın performanslar sergileyebilecek kıvamdaydı.

  26. thrillercd'ye yazdım gitmemiş.

  27. öncelikle murdar değil, mundardır o.

    doğru söyle, benim iyiliğim için mi cevap yazmadın yoksa yazdığın şeyin saçmalığını farkederek bir süre schumi fanlarının toplanmasını mı bekledin?

    öncelikle haberi ben mundar etmedim. sen insanları ve kendini kandırma diye yazdıklarının doğruluk payı olmadığını yazdım. F1'den istatistik aldım diyorsun, schumi 22. başlayınca tur atmadı diye ekliyorsun. hamilton ceza yedikten sonra 9. dan başlıyor. 4 sırayı aldığını yazmıyorsun.

    ha evet rosberg konusunda haklısın. halamın bıyıkları olsaydı rosberg polü alırdı. ayrıca hamilton da çinde atacağı en hızlı turunu atmıştır kesin. kesinlikle günündedir. ayrıca diğer sıralamalarda da hep halam yüzünden rosberg geride kaldı. bıyıksız doğmuş ne yaparsın. 2012'de de yarım saniye attı diye kesin olarak biliyoruz atabileceği en hızlı turu attığını değil mi?

    sana açık açık yazıyorum: geçen sene yarım saniye farkla pol almış adam, bu sene 0.4 saniye polden uzakta. yani arada 1 saniye fark var. gününde olsun veya olmasın bu 1 saniye değişmez.

    çok açık açık yazıyorum bak anla diye: rosberg isterse hayatında atacağı en hızlı turu atsaydı bile, 2013 çinde yarım saniye farkla polü alamayacaktı. bu da kesin olarak 2012 çin'de, mercedes'in daha güçlü olduğunu gösterir. bu da 2 seneyi karşılaştırmanın saçma olduğunu gösterir.

    cevap vermiş gibi yapıp aslında hiçbirşey yazmamışsın. tüm yazın şakacıklardan ibaret.

  28. Gene haberi ve yorumları murdar edeceğini bildiğimden aşağıda sana cevap vermedim ki işlemcin soğusun diye; fakat yok yani böyle giderse işlemci yanacak gibi onun için birşeyler yazayım da sen de rahatla millet de rahatlasın.

    Verdiğim istatistiği http://www.f1.com dan aldım(kopyala/yapıştır), sadece ve sadece parantez içinde bir dip not ekledim hay eklemeyeydim 🙂

    Tutturmuşun bir Çin türküsünü de, nerdeyse "Long Beach: Takuma Sato İlk Zaferini Kazandı " haberinin altına bile Çinde Hamiltonun Rosbergi nasıl ezdiğini yazacaksın. Sana göre şöyle bir mantık var: Geçen sene Rosberg Çinde Schumiye 0.5 saniye fark atmış, bu sene Hamilton Rosberge 0.5 saniye fark attığına göre; Vettel Alonsonun yaşına geldiğinde Alonso kaç yaşında olacaktır? Başka bir deyişle bu sene Hamilton ve Schumi takım arakadaşı olmuş olsaydı, Hamilton ona Çinde en az 12.5 saniye fark atadardı diye düşünürdün herhalde.

    Dur biraz senin gibi düşüneyim. Rosberg Çinde ilk iki sektörde Hamiltondan 0,1 saniyenin altında fark yiyor, fakat son sektörde hata yaptığından adam devasa bir fark yiyor. Biri çıkıp da şöyle bir şey de diyebilir: Aslında Rosberg tüm antrenmanlarda genelde son sektörde mor zamanlar yaptığı için eğer hata yapmamış olsaydı Pole pozisyonunu alırdı diyebilir, çünkü ilk iki sektörde pek bir şey kaybetmemiş 🙂
    Ya da başka birisi çıkıp da aslında Rosberg o gün gününde olmadığı için geçen sene attığı tura bezer bir tur atamadı, olamaz mı?

    Gel gör ki senin haksız olmama olasılığın olmadığı için sen haklısın diyorum.

    Ha bu arada istediğin kadar Schumi ile Hamiltonu karşılaştırabilirsin, ama sadece aynı koşullar altında iken. İkinci kariyeri için Rosbergi Referans alman bence doğru birşey, tabi her zaman değil. Zaten birinci kariyerini hiçbir şekilde karşılaştıramazsın. Şu yaş muhabbetti de biraz geyik oldu,. Eğer F1'e geri dönmüşse tabiki de her pilotla karşılaştırsın çünkü o bir profesyonel F1 pilotu yoksa gidip evinde otursun o adamın F1'de işi yok. Yok birisi 43 yaşında diğeri 12.5 falan bunları nasıl karşılaştırırsın demek saçma olur. Adaletli bir karşılaştırmaya Schuminin de bir şey diyeceğini sanmıyorum keza kendisi emekli olmadan birkaç yarış öncesinde bile dünyanın en iyi pilotlarına meydan okuyabileceğini söylemişse bize başka söz söylemek düşmez nokta

  29. Abdullah Çelik kardesim bu konu başlığının nereye gideceği belli hele ki emeğin bu kadar ucuz olduğu insanların ego larının tavan yaptığı başarılı olanların eteklerinden çekildiği ülkemiz şartlarında.
    Burdaki amaç nedir?Bu konular hakkında defalarca tartışmalar oldu aynı meseleler sürekli konuşuldu pardon tartışıldı.İş bu iken amaç nedir.?Getirisi nedir.?

  30. schumacher benetton,da 91 yılının ortalarından ayrıldığı 95 yılına kadar yanında kim vardı . bettondan ayrıldıktan sonra niye kaybuldu gitti benetton . bettonda yarışırken üstünlük kurduğu takım arkadaşları kim bizahmet yazda öğrenelim

  31. schumacher in geri bildirimleri araç gelişimine olan katkısı bir çok röportaja konu olmuştur geçmiş yıllarda.Ross brawn ferrari yıllarında gene bunu dillendiren takım patronlarındandır.Şimdi bütün f1 camiası bu işi bilmiyor bir biz biliyoruz Bir f1 mühendisi olmadığımız kalmıştı ülke olarak.Jarno trulli aracın motor sesinden rahatsız olur bir problem olduğunu söyler fakat bu çok hassas bir sesdir kimse duymaz mühendisler motorda hiç bir sey olmadığını söylerler bunun üzerine iş motorun açılmasına kadar gider jarno nun ısrarları üzerine ve aynen mühendislerin aksine Trulli nin dediği doğru çıkar motor da gerçekten bir problem saptanır.Bazı pilotlar bu yemeğin her karışında elleri olsun isterler sezileri kuvvetli kendilerini geliştirmiş yetenekli pilotlar araç gelisimine tecrübeleriyle ciddi katkılar sağlıyabilir bu f1 dünyasında bilinen bir seydir aslında.Schumacher gibi bu sporun duayeni olmuş bir marka nın tecrübeleri hicde yabana atılmasa gerek.Zaten dediğim gibi kendisinin bir çok alanda olduğu gibi bu konudaki farklılığıda f1 takım patronlarınca geçmiş yıllarda dile getirilmiştir.

  32. Araçları ne schumacher gelistirir ne hamilton ne de alonso. Araçları de le rosa gibi, simülatör pilotlar geliştirir. Geçen yıl mclarendeydi orayı geliştirdi, bu sene ferrariyi geliştirdi. Red bulldada böyle bir pilot vardı adı şimdi aklıma gelmedi hua mua mıydı neydi? ondan öncede yine bir simülatör pilot vardı, red bull çatır çatır gelişti.

    Arabayı hızlı sürmek geliştirmek değildir. Geliştirmek, arabayı hızlı sürülecek pozisyona getirmektir. Bunuda bu işin eğitimini alan aero sürüş eğitimi alan pilotlar yapar. Agresif sürüş araç geliştirmez. Misal de le rosa sezon öncesi testlerde marussiadan bile yavaş derece yaptı ama onun yaptığı aero sürüş aracı bugünlere getirdi. Yalnız o gün ferraride bir sorun vardı, aslında o günler bugünlerin habercisiydi, mekanik anlamda sorun olabilirin sinyalini vermişti pedro de le rosaanın ilk çıkışta sorun yaşaması. Nitekim oldu. 2 Gün önce. Araçları en iyi geliştiren pilot rubens barichello'dur. Ondaki aero sürüş bilgisi bugün bile hiçbir pilotta yok. Ferrariyi yıllarca şampiyon yapan barichelloydu. Ama perde önünde hep schumi göründü. Yazık oldu. Brawn gp'yi brawn yapan yine hondadaki barichelloydu. Williams'in 2011deki hızı ve 2012'deki yarış kazanan hızıda barichello'nun eseridir.
    Ama ne Schumacher, Ne Alonso, Ne Hamilton aero sürüşü bilmezler çünkü bunun eğitimi hız eğitiminden farklıdır. Milimetrik simülasyon yapmakla hızlı pilot olmak ayrı şeylerdir. Hami ve Alonso hızlı pilotlardır ama asla araç geliştiremezler. Sadece gelişen aracı hızlandırırlar. 0.3 saniye refleksleri ve yetenekleriyle araca katarlar ama araba hızlanmaz. Araba o ana kadar gelişmiştir yetenekli pilot o araca kendinden birsey katar örnek çin gp'sı hamilton. Lotus ve ferrariyle aynı hızdaki aracı 0.25 saniye farkla ilk sıraya taşıdı ama geliştirmedi.

  33. michael schumacher şimdi pilotlarla kıyaslama çocukların yapacağı birşey . bende o zaman michael schumacher ferrari,deki yılları ile kıyaslayalım bu pilotları alonso raikonen vettel hamilton . vettel,i ayırıyorum . hadi kıyaslayın bakalım

  34. 2012'de sezon ortasında geriledikleri için 2013'e odaklandılar. çok hızlılarken bırakalım bu aracı 2013'e odaklanalım gibi bir durum yok yani.

    pilotun araç geliştirmediğini burda ben dahil yüzlerce kişi söyledi. raikkonen bile söyledi bunu. hala aynı şeyi diyorsan benim diyecek birşeyim yok.

  35. Schumi yi hangi pilot olursa olsun birisiyle kıyaslamak bile suyu tersden akıtmaya benzer.Önce icraat sonra laf.Anca yaşlılığını kıyaslarsınız:)kurt kocayınca..

  36. ha mercedes kendi kendine bu hale geldi güldürmeyin , hamilton,da biliyor schumi,nin mercedes,i geliştirdiğini 2012 sezonun ortalarında sonra 2013 yılının aracına yöneldiklerine herkes biliyor

  37. Kemal  Şengül  avatarı
    Kemal Şengül

    Anlamıyorsun ya hala ben şaşıyorum kalıyorum valla söyleyecek söz bulamıyorum..

    Geçen sene sezon başında yine böyle hızlı değilmiydi Mercedes ? Galibiyet, podyum sıralamalarda ilk 3'e girmeler yapmıyordu Schumacher ve Rosberg ? Sonradan bir anda 2013'e odaklanmadı mı takım ? Yeni parçalar nere gitti 2013'e.. Yani her sene bir sonraki seneye hazırlandılar ve her sene biraz daha geliştiler. 2013'dede yeni mühendislerle beraber takım dahada hızlandı. Mercedes Her sene gelişti ama sen bunun farkında değilsin, nasıl bir açıdan izliyorsun Formula 1'i ?

    Schumacher Hamilton kadar hızlı değildi bu 3 sene'de bu bir gerçek, Bunu kabul ediyoruz ama araç geliştirmede Schumacher'i kimse geçemezdi bunada adım gibi eminim.

  38. sabredip cevaplayacağım.

    2008 brezilya'da yağmur yağdı. lewis dahil tüm pilotlar yağmur lastiği için pite girdi. glock girmedi. girmeyince lewis'in önünde kaldı ama çok yavaş ilerliyordu. tüm pilotlara geçiliyordu. lewis de yağmur lastiğiyle kuru zemin lastiği olan glock'u geçti.

    glock çok yer vermek isteseydi diğerleri gibi pite girerdi. hamilton'un arkasında çıkardı. bu arada hamilton'a bu şekilde iftira atarken schumi'nin de tertemiz olduğunu düşünme.

  39. evet schumacher'in payı yok diyorum. varsa da en fazla rosberg kadar vardır. onu da şu yüzden diyorum: schumi bu kadar araç geliştirmede iyi olsaydı (bana göre bu tabir yanlış) merc 3 senede illaki gelişirdi. 3 sene durdu durdu tam hamilton geldiğinde mi iyileşti bu araç.

    eğer 2013 aracında paylık bir durum varsa bile payı olanlar 2013 yılı için transfer ettikleri mühendislerdir. mercedes 3 yıldır gelişmeyip 2013'de geliştiyse bunun nedeni 2013 için yapılan transferlerdir. pilot dahil.

  40. kelin ilacı . schuminin gittiği takımlara ne kattığına bak . birde hamilton,nun ne kattığına bak . mclaren,de şampiyon olduğu yıl glock yol vermese şampiyon olamazdı hamilton 27 yaşında ne başarısı var . schumi.nin ayrıldığı takımlar hep başarısız olmuşlar . benettondan ayrıldı benetton kayboldu gitti . ferrari,yi bıraktı 2007.de raikonen şampiyon oldu oda son nefeste başka başka yok . konuştuğu adam schumi dikkat et kardeş

  41. Raikkonen06  avatarı

    Ahaha buna gerçekten güldüm bu nasıl bir mantıksızlıktır arkadaş o arkadaşın ruh halini anlamak gerçekten zor.

  42. Kemal  Şengül  avatarı
    Kemal Şengül

    Beni anlamıyorsun güzel kardeşim.

    Ben diyorum ki, Bu yapılan sistemleri geçen sene ilk başta Schumacher ile Rosberg denedi. Belirli bir istatistik alındı ve bu sene bunu Hamilton denedi ve sistem daha da gelişti.. Ayrıca 2011 ve 2012'de Mercedes bu seneki kadar iyi transferler yapmadı, asıl yapılan transferler 2013'e yönelik oldu ve parçalarda 2013 aracına hazırlandı. Schumacher'de bunları geçen sene'nin sonlarında test etti.. 43 yaşında herşeyi görmüş bir pilotun bilgilerini kim istemez ki ? Ve bu arada birşeyin altını çizerim Hamilton'un başarısını gölgelemiyoruz, Senin Schumacher'in hiçbir payı yok demene cevap veriyorum..

  43. 0.4 yedi. rosberg full sıralama ayarlarında ve hamilton sorunlu bir araçta iken. bunları geçtim 1 kez 1 saniye 2 tane de yarım saniye fark attı rosberge , bir yarış 0.4 yedi diye kalitesinden birşey kaybetmez. sezon sonu ne kadar üstün olacak göreceğiz.

  44. 2011'de ne oldu? 2011'de 2012'ye odaklanılmadı mı? 2012 parçalarını schumi test etmedi mi? 2012 aracı neden yavaştı? 2013 aracında schuminin payı yok. hatta şöyle bir durum oluşuyor; siz burdan hamilton'un başarısını schumiye endekslemeye çalışıyorsunuz. mercedes aracı çin örneğinde olduğu gibi daha yavaş bile olabilir, daha hızlı olduğu kesin değil. sene sonunda veya yarısında rosberg'in genel sonuçlarına bakarız, 2012 ile karşılaştırırız. o zaman merc gelişmiş mi gelişmemiş mi ortaya çıkar.

  45. Lafa geldi mi istatistiklere sığınıyoruz.alalım işte istatistik 🙂 Söylencek bir şey yok tebrik etmekten başka.Schumini 2. baharı hakkında söylenecek olumlu tek şey cesaretidir.Onun dışında istatiski olarak kayda değer bir şey yok.

  46. ayrıca, siz 43 yaşındaki schumi'yi hamilton ile kıyaslamaya kalkarsanız, ben de çatır çatır gerçekleri ortaya dökerim. o zaman deyin ki, schumi 43 yaşında, 2 ayrı dönemin pilotu. ikisini kıyaslayamayız. o zaman ben de kıyaslamam. dikkat ederseniz ilk yorumumda schumi hakkında ne olumlu ne de olumsuz birşey yok.

    adam diyor ki, geçen sene ile bu senenin sıralamalarını almış; geçen sene schumi çinde 2. olmuş, hamilton 1. fark yok. ben de diyorum ki; 2012'de rosberg yarım saniye farkla 1. oldu. bu seneki araçla 4. olabildi sıralamada. hangi araç daha iyi? ve ros'un 4. olduğu araçla 1. olmak mı daha zor, yoksa ros un yarım saniye farkla 1. olduğu araçla 2. olmak mı? ve bu yaptığın saçma, 2 sıralama yağmurlu geçti. takımlar farklıydı.

    doğru, belli bir çoğunluğunuz var bu sizi haklı olduğunuzu sanmaya yönlendiriyor. ama haksız olduğunuz da ortada. anlaşalım, siz lewis ile schumiyi kıyaslamayın, ben de kıyaslamayayım.

  47. Kemal  Şengül  avatarı
    Kemal Şengül

    Biraz mantıklı düşünsen yeni yapılan transferlerin 2013'e yönelik olduğunu anlayabilirdin, 2012'nin sonunda gelen kişiler zaten 2013'e yönelen Mercedes'e parçalar geliştirmeye başladı..

  48. schumi taraftarı bir üye gelip geçen sene ile bu senenin sıralamalarını karşılaştırmadı mı? karşılaştırdı. ben de aynı şekilde bu yaptığın mantıksız dedim, ve örnek vermedim mi? verdim. siz ne yaptınız? geçen sene ile bu seneyi karşılaştıran adama bastınız artıyı, aynı şekilde ben cevap verdim bana bu mantıksız, olur mu öyle, bir sürü değişken falan dediniz mi dediniz 🙂 bunları zaten ben de söylemiştim.

    2013 aracını schumi geliştirmiş :)) yahu. gülüyorum böyle diyenlere. mercedes 2011'de 2012ye odaklanmadı mı? onun parçalarını kim denedi? bir laf vardır kelin ilacı olsa kendine sürer diye. 3 sene schumacherli dönemde mercedes gelişmedi. kimse 2013 aracında schuminin payı olduğunu iddia edemez. ki zaten paylık bir durum da yok ortada. 4 yarış bitti birşey belli değil.

  49. Kemal  Şengül  avatarı
    Kemal Şengül

    Arkadaşlar anlamak istemiyor.

    Mercedes geçen senenin orasında 2013'e odaklandı yeni parçaları ve sistemleri geçen sene cuma günlerinde deneyen pilot kimdi ? Hatılayabildiniz mi o pilotu 7 Dünya şampiyonu Efsaneyi.

  50. Kemal  Şengül  avatarı
    Kemal Şengül

    Ne derseniz diyin Royal Hunt her zaman haklı çıkmaya çalışacaktır, istatistiklerle gelin yada videolarla yine kendisi haklı çıkar.. Hamilton'u her zaman en tepeye Schumacher'i ise Petrov seviyesinde tutan birisi, böyle düşününen birisine birşey anlatmaya değmez bile..

  51. hı aracı hamilton geliştirdi . schumi o mercedes.de 2 sene olmasaydı o aracı kimse geliştiremezdi

  52. Schumi Nerde Ben Orda avatarı
    Schumi Nerde Ben Orda

    Royal huntla polemiğe girmeyin arkadaşlar kendisi F1 de derin devlet herşeyin iç yüzünü biliyor ya hemen yorum yazıyor herkes kendi takımına yorum yazsa problem kalmıcak çinde sıralamlardan sonra 1 tane vettelci yorum atamadı o gün yorum 100 ü geçmedi bahreynde sıralama bitti yarış bitti yorumların abartısız %50 si boş boş cevap vermeler sataşmalar kavgalar şurada adam gibi teknik konular hakkında konuşacak adam sayısı bir elin 10 parmağını geçmez ama iş çirkeflik çekememezlik olunca klavyenin aslanların iş başına geçiyor doğruları reddedemezsiniz!!!

  53. selamlar.

    öncelikle royalhunt nickli arkadaşımıza yazıyorum bu yazımı. arkadaşımıza gerçekten saygı duyuyorum. bir bildiği varsa çekinmeden yazıyor ve kesinlikle arkasında duruyor yazdığının. yorumlarını da severek takib ederim. genelde mantık çerçevesinde yazmaya çalışıyor. biraz hamilton a kaydığı oluyor bazen de kimi nin üstüne fazla gidiyor ama olsun o kadar diyelim. royal, yine de schumacher e karşı haksızlık yaptığını düşünüyorum.

    fakat bir yandan da baktığımda schumacher taraftarı arkadaşlar bu adama düzgün, mantıklı cevap veremiyor. en tutarlı yazanı bile çok farklı şeyler yazıyor. yani cevaplarında royal'i alt edecek noktalar yok. aslında o kadar kolay ki.. direk kızgınlıkla schumacher i savunmaya geçiyorlar malesef mantıktan yoksun bir şekilde cevaplıyorlar seni. biri senle dalga geçmeye uğraşıyor öteki hakarete benzeyen hitab gibi şeylerle üste çıkmaya çalışıyor.. sana gereken cevapla dönebilen malesef ki yok..

    royal kardeşim, bunca insanın arasından senin istediğin cevabı vereceğim. aslında ben de söylemesini bilirim schumacher'in istatistiklerini sıralamasını ama bunlara önem vermediğini az çok anlıyorum yorumlarından. 2000 öncesi sezonlardan örnek vereceğim diyorum ama o dönemleri izlemediğini kendin belirtmiştin. onun dışında önemli bir nokta schumacher'in ilk kariyerinde hiçbir takım arkadaşına yenilmemiş olması.. hamilton gibi düşün. hamilton 40 yaşına geldiğinde 25 yaşında birine yenilse, sen demez misin adam 40 yaşında diye? işte mantıklı olan cevapda budur. schumacher'in yaşı. yazdığımdan şunu anlama sen michael in 40 yaşında aynı performansı vereceğini sanıyorsun demek istemedim. senin bu konuyu açmayışın arkadaşların bu konuyu açmayışı yüzünden. o yüzden sana kolay av oluyorlar.. 🙂 schumacher, 40 üzeri yaşta iken 26 yaşında bir pilotla mücadele etti. hatta ilk döndüğü yılda F1, 2006 dan çok farklıydı. tc yoktu, kers eklenmişti lastiklerde oluk yoktu, aerodinami olarak büyük değişiklikler, dolayısıyla aracın mukavemetinde büyük bir değişim vardı, araçlar dolu depoyla yarışmaktaydı.. gride çok yetenekli pilotlar eklenmişti..

    kısacası gerçekten işi zordu schumi nin. yine de yeneceğini umuyorduk hepimiz ama mantıklı bir gözle bakınca insanın 35 yaştan sonra refleksleri yavaşlıyor.. bu yüzden bana göre schumacher in geride kalmasının en büyük sebebi yaşıdır. pilot olarak hamilton u da severim fakir bir aileden geliyor hatta geçen paylaştığın resim çok güzeldi.. ve bu adamın hızlı olduğunu elbet biliyoruz, ilk yılında alonso ile mücadele edebilecek şimdiki jenerasyondan hiç pilot sayamam ben.. çoğu üye de eminim ki hamilton un rosberge karşı zorlanmayacağını biliyordu. bazen diyorsun ya rosberg i sevmezdi schumiciler bu sene rosbergçi oldular. aslında bu rosbergçi olmak değil dolaylı olarak schumacher ci olmaktır, rosberg hamiltona karşı ne kadar iyi olursa schumacher in de 40 yaşında o kadar iyi bir pilotla mücadele ettiği ortaya çıkacaktı.. sanırım burayı kaçırıyorsun. elbet ben de rosberg mücadele edebilir mi, acaba dedim ama sonuç baştan ortadaydı.

    gelgelelim araç arızaları da oldu. bu rosberg e karşı geride kaldığının tek nedeni değil fakat rosberg den daha çok şanssızlık yaşadığı da kesin 3 yıl içinde. ben neden arkadaşlardan farklı olduğumu düşünüyorum çünkü ben sana yorumlarından dolayı kızmıyorum. neden kızmıyorum schumacher in yaş mevzusu yüzünden. 42 yaşındayken 26 yaşında bir pilota yenilmiş olması rabbimizin emri gibi birşeydir.. 2. kariyerini saymıyorum da diyebilirim bir bakıma. kızmadığımdan da mantık çerçevesinde düşünüp düzgün cevap verdiğimi tahmin ediyorum.

    umarım bu yorumumu dikkate alırsın ve yaptığın hesaplamalarında öncelikle schumacher in yaşı da aklında olur.. unutma biliyorum sevmiyorsun bunu ama o F1'in efsanelerinden biri, istatistik dışında tek başına en iyi demeye kimsenin dili yetmez ancak en iyilerden biri. 7 şampiyonluk.. 91 birincilik.. ::)

  54. Honda F1 (Massa) avatarı
    Honda F1 (Massa)

    R yapma.

  55. Öyle tank gibi aracı kullanmayla bu isler olmuyor rosbergde bugün hamilton ın kullandığı aracı kullanıyordu hiç sorunsuz ve güzel güzel puanlar ı topluyordu bugün isler değişti hamilton 1 nolu aracı kullanıyor takımda her türlü takım emr.v.s arkasında e araçda geçen yıllara göre iyi o kadar da puan toplasın bi zahmet.rosberg in kullandığı o mgp nin meshur hastalıkla aracını kullansın ondan sonra bakalım puan tablosuna bu yarıs hamilton rosbergden üstün değildi rosberg trafiğin içerisinde fazla kaldı sürekli mücadele aşırı sürtünme yıpranma 4 pit stopa neden oldu öyle oluncada tabi geri düsersiniz hamilton sa yarısın büyük bölümünde önü açık geldi mücadele anlamında rosbergle mukayese dahi edilmez bu yüzden lastiklerine daha iyi davranarak bir eksik pitle buna rağmen 5 sn önde bitirdi.Takım emrinin geldiği yarışta zaten açık ara rosberg hamilton ı ezdi geçti ki hamilton hiç bu kadar su ana kadar rosberg i böylesine ezemedi.Neyin kafasındasınız arkadaslar puan tablosundaki fark hamiltonın 1 nolu tank vari aracı kullanması rosberginse schumacherin kaderi ni yaşarak araç problemleriyle rekabet edememesidir mesele budur.Mevzuya gelirsek yarıştığı 3 sezonda rosbergin aksine 2.araçla her 3 yarışta 1 yolda kalan moral motivasyonu psikolojisi dağılmış bir pilotu kimseyle kıyaslayamazsınız aynı yaşlarda aynı gençlikde dinamızmde olduklarını varsayarak söylüyorum gene kıyaslayamazsınız ki schumacher zaten yaşı itibariyle bir kıyas noktası değildi buna rağmen büyük is ler yaptı zaman zaman onun kadar olsun onun yaşında diğerleri öpüp başlarına koysunlar fan ları.

  56. Arkadaslar büyük bir akıl tutulması görüyorum.
    Gençliğinde en çaylak sezonlarında bile senna ya kafa tutmuş başardıklarıyla marka olmuş efsane bir isim schumacher.Günümüze gelindiğinde 40 lı yaşlarına gelmiş bu spor için çok çok yaşlı gençliğinin yerinde yeller esen bir pilotu değil rosbergle hamilton la kimseyle kıyaslayamazsınız.Bu basit bir mantık meselesi ben izledim ama izlemeyenler için teknoloji çağındayız bir açın bakın fit olduğu genç ken senna ile olan videolarındaki sürüs tarzına birde yaşlılğında ki sürüs tarzına bakın ne demek istediğimi anlarsınız.bugün fit genç hamilton rosberg onlarda 40 lı yaşlarına devirdiklerinde bugünkü performanslarının yerinde yeller esecek doğal olarak.Ne hamilton la rosbergi schumacherin gençliğine götürebiliriz rekabet için.Ne de schumacherin gençliğini bugüne getirebiliriz bu koşullarda bir kıyas yapmak son derece mantıksız ve adil değil.Bütün bunlara rağmen yaşlı schumacher in azmi son senesinde rekabetçi olması yağmurlu yarış performansları pilotaj pisti olan monaco da gösterdiği sürüs performansı hepsi derslik niteliğindedir.Aslında ikinci emekliliğinde o yaşında bile çoy şeyi başarmıştır schumacher.Şu bir gerçekki herkes kendi dönemini yaşıyor arkadaslar ancak bir büyük gerçekde kimse f1 e yaptıklarıyla başardıklarıyla schumacher kadar damga vurmadı.Biraz yorumlarda bilinçli adil ve mantıklı olmayı tercih edersek daha sağlıklı karsılıklı doğru bilgi alışverisi elde edebiliriz.

  57. formula 1 senin söylediğin bahsettiğin gibi basit değil. yüzlerce küçük ayarların fark yarattığı, onlarca şeyin etkisinin üst seviyede olduğu şartlarda (adamlar esen rüzgarın bile hesabını yapıyorlar) yapılan yarışlarda sen kalkmış geçen sene ile bu senenin sonuçalrını karşılaştırıp hızlı olanı ilan ediyorsun.

    gerçi en başından böyle bir karşılaştırma yapmak oldukça manasız ama.

  58. "sırf pol alacağım diye sıralama ayarı yapıp öyle pol almasına rağmen onu da sayalım."

    al işte hep aynı taktik. bir şeyler saçmalıyor, ayarı yiyor, ama sonra o haber unutulup gittiği için aynı saçmalıkları başka yerlerde tekrar ediyor.

    bir gün bunu schumaherörerö derken gördüm, üşenmedim MSC101 dersi verdim. ama bugün sorsan yine schumaherörerö der.

  59. Benim yorumlarımı okuma cevapta yazma dedim değil mi?Türkçen yok mu senin?Bana hakaret etmezsen silinmez ukalalığı yapma snein yorumlarının silinmemesinin sebebi kimsenin senin gibi ağlayıp şikayet etmemesi.Sen millete ezik yaz başkası yazınca şikayet edip sildir utanmaz herif.Rosbergin önündemi ona bakmış.hamiltonun aracı mekanikten yolda kalsa kaybettiği puanı Hmiltona atacak kadar delikanlımısın sen?Benim yorumlarımı okuma,cevap yazma senin karşında sus pus olavcak değilim forumu germenin alemi yok.Ben sana yazmıyorsam sen de bana yazma.Site yönetimi kişi engelleme gibi bir özellik getirirse çok büyük sevap işleyecekler.Başka sitedeydim buraya geldim diyordun bir de.Tabi gelirsin o sitede engelleme olunca kimse iplemedi engelledi herkes seni sonra at koşturacak yer bulamadın buraya musallat oldun.Yönetime rica ediyorum bu adamın yorumlarını yorumlarımın altında görmek istemiyorum.Ben sana yorum yazarsam yazdında cevap hakkım oldu de sesimi çıkarırsam herkes kınasın.Yazma arkadaş almıyomu kafan?Şikayet et de sildir hadi

  60. Ayrıca Bu adam mercedesle 3 sene üst üste dünya şampiyonu olsaydı sizin gibiler ne diyecekti biliomusun.Bak hazır araca geldi.Sampiyon olmus Brawn Gp'e oturdu.Bu araçla button bile sampiyon olmustu diyecektiniz.Kariyeri boyunca hep en iyi araç ondaydı diyecektiniz.Fark etmeyecekti yani.siz bu adamı hazmedemiosunuz.Başarılarını yediremiyorsunuz tek derdiniz bu.

  61. Yahu sen değilmiydin Schumacher haberlerinden bıkan.Biz senle anlaşmadık mı Schumi hakkında yorum yapmayacaktın hani.Ayıp ya adam defalarca yarış dışı kalmış.Adam finish görünce seviniyorduk bırak podyumu.Sen gelmiş burada neler yazıosun.Ama haklısın Bu Schumi çok kişinin canını yaktı.F1'i hallaç pamuğuna çevirdi.Kuralları değiştirtti.Rekorları alt üst etti.Formula 1'in önüne geçti.Hani nerde Ferrari bitti geçti gitti bak yok.O yüzden bırak bu ayakları kabul edin Bu sporun en büyüğü Schumacher'dir.Formula 1'de iki çeşit pilot vardır.Schumacher ve diğerleri.Sizin gibilerde burda konusup durur.

  62. O zaman şöyle yapalım.Bu mantığa göre hareket edip.Suan söylenene göre grid'in en iyi pilotu Fernando Alonso.Çoğu kişi bunda hem fikir.Fernando Alonsonun Ferrrari kariyeriyle Schumacher'in Ferrari kariyerini karsılaştırıp bi bakalım madem böyle bir kıyaslama oluyor benim dediğim kıyaslamada gayet güzel olur.İkiside Ferrari kullanmadı mı?

  63. hakaret etmezsen yorumların silinmez 🙂

    zilyon tane şeyin etki edebileceği 2 yılın 2 aracını karşılaştırmayı bırak, daha kolay yolu var, iki pilotun da rosberg'e karşı mücadelesine bakalım.

    schumi, 3 senede ancak eşitleyebilmiş durumu. o da sadece sıralamalarda.

    hamilton, daha araca alışmadan sıralamalarda 3-1 önde. sırf pol alacağım diye sıralama ayarı yapıp öyle pol almasına rağmen onu da sayalım. yarışta da 4-0 önde. hadi takım emrini de sayalım rosberg geçti diyelim, yarışta ve sıralamada 3-1 önde.

    hem de hamilton daha araca alışmamışken. sezonun ilerleyen kısımlarında rosberg'in hiç de şansı olmayacak. birileri ne diyordu ''çin nico'nun pisti'' ne oldu? hamilton 0.4 taktı rosberg'e, polü aldı.

    ben aslında senin yaptığın saçmalığa örnek verdim. geçen seneki farklı araç ve farklı rakiplerle alınan sonuçlarla, bu senekileri karşılaştırmak mantıksız. mantıklı olan basitinden gidip rosberg'e karşı durumlarına bakmak.

  64. Bana cevap yetiştirme.Bir seferlik bir örneği verince araç roket mi oldu?O zaman rosbergin o mantıkla vetteli ezim ezim ezip şampiyon olması gerekirdi.Schumacherin rakibi olduğundan dört gözle bekledin ama şampiyon olamadı.Şimdide geçen sene taktir edip cilaladığın adam Hamiltonun rakibi olunca Rosberge karşı yorumların değişti.Pusuya yatıpta kim ne dedi hemen cavap yetiştiriyim,Hamiltonu kıran kırana savunuyum misyonuna bu kadar kaptırma kendini.Kaptırınca millete tarafsızlıktan bahseden sen tam tersi laflarla karşımıza çıkıyorsun.Şimdi burda bir örnek vereceğim ne kadar tarafsız olduğunu gösteren sonra kıvırmaktan hal gelecek."Şu ana kadar Mercedes geçtiğimiz sezonki kadar kötü değil" cümlesinin tercümesini de yapıyım mı?Yapmazsam kendi kafandan şunu dedi deyip bir yanlışın peşine takılıyorsun ona göre cevap yazıyorsun.Geçen senenin aracından iyi demek geçen seneki araca göre roket demek değil.F1 araçlarında en ufak bir stabilite,aero iyileştirme neticeyi daha olumlu yapar bunu bilmeyecek kadar cahil değilsin değil mi?Araç geçen sezonki araca göre gayet stabil gözüküyor viraj giriş çıkışlarda geçen sezonlarda zaten sıkıntılı bir araç vardı düzlükte iyiydi ama virajlarda sıkıntılı bir araçtı şimdi bu sıkıntıyı iyileştirdiler ne yani daha kötü bi araç mı ortaya çıktı?Böyle bir mantık var mı?aracın sıkıntılı olduğu noktayı iyileştiriyosun bir adım yukarı çıkarıyosun arabalar aynı mı diyeceksin?Ben gördüğümü söylüyorum geçen seneye göre virajlarda daha dengeli bir araç kullanıyorlar aksini söylüyorsan videolu ispatıyla at seyredip görelim.Bu arada yorumuna sadece göz ucuyla baktım ayakları yapmayı sevdiğinden benim yorumlarıma göz ucuylada bakma,cevapta verme rica ediyorum.Göz ucuyla bakarak don lastiği gibi uzattığın mevzuya, cevap gelince ne hikmetse yorumlar silini veriyor.Sebebi belli.Basıyosun şikayete neymiş baba ezik dedi.eeee senin kullanmadığın bi kelime mi? bulurum kopyalayıp yapıştırırım.Ne sen benimle ne ben seninle anlaşamayız o yüzden benim yazılarıma cevap atma konu uzamasın…

  65. dikkat edersen yarış değil sıralamaları karşılaştırmış arkadaş. ben de ona göre sıralamalardan cevap vermişim. dikkatli oku bakalım yarış sonuçlarıyla ilgili bir tek şey geçiyor mu yazdıklarımın içinde.

  66. kimi yakışıklı olduğu için f1'de diyen adamdan mantıklı denklem mi bekliyorsun? 🙂

  67. Honda F1 (Massa) avatarı
    Honda F1 (Massa)

    Royai Hunt adlı üyeye bu lafım.

  68. Honda F1 (Massa) avatarı
    Honda F1 (Massa)

    Bu kadar saçma bir denklem görmedim.

    Geçen yılki araç yarış bitiremiyordu neredeyse!
    Bu sene ki araçise farklı daha gelişmiş!

    Geçen yılki araç için pole mücadelesi veremez derken bu sene ki araç için rahatlıkla pol mücadelesi verir diyebiliyoruz.

  69. evet geçen senenin mercedes'iyle bu seneninki bir değil.

    geçen sene rosberg çin'de rahat pole almıştı. 0.5 saniye farkla.
    bu sene ise 4. olabildi.

    hangisi daha hızlı?

  70. Sapla samanı karıştırdıktan sonra ne desek boş.Geçen senenin Mercedesiyle bu senenin aracı bir mi?İşine gelmeyenler bir der yalandan kim ölmüş?yada yüzsüzlükten ölen var mı?Birilerinin ekmeğine yağ çalmaktan başka bir işe yaramaz bu tür yaklaşımlar.Adam F1 de değil ve hala birileri sidik yarıştırmaya kalkıyor referans noktası olmasıda ayrı bir gerçek ve güzellik ama sapla samanı karıştırmadan kıyas yapılmalı.

  71. Senin mantiğa göre bakarsak HAM ROS'dan 0.5 fark yedi bahreyn de ?

  72. siteyi kiniyorum cunku bir kere hamiltonla schumi boyle karsilastirmak haksizligin en alasi birisi 40 yasin ustunde spora ara vermis ve neredeyse hersey degismis dondugunde digeri basariya ac genc mc larenden sonra kendini kanitlamaktan baska caresi olmayan hamilton ayrica unutulmamaliki mercedesin bu 4. sezonu ve az da olsa gecen senelere oranla daha dengeli bir arac ve mercedesin burda olmasinin bir nedenide mc larenin cok kotu olmasi

  73. bahreyn'de hamilton 4. lük aldı. schumi'nin tur atmadığını hemen yazıyorsun da, hamilton'ın cezasını neden yazmıyorsun? tarafsızlığın burdan belli.

    ayrıca, geçen senenin mercedes'inden daha güçlü olup olmadığı belli değil. öyle olsa bile geçen senenin takımlarıyla bu senenin takımları aynı değil. rosberg'in performansına bakarak mercedes'i değerlendireiblirsin ancak. bu da daha 4 yarış geçmişken olmaz. hele bi yarım sezon geçsin. 15-16 yarış var daha.

    ayrıca, şuanda hamilton'un araca tam alıştığını sanmıyorum. daha 4 yarış geçmiş. bir yarım sezon geçsin. o dediğin seviyeye schumi 3 senede gelebildi ancak. hamilton'da 4 yarış sabredemedin.

    artı olarak; geçen sene schumi'nin 2. olduğu çinde, rosberg 1. olmuştu.

    bu sene rosberg'in 4. olduğu çinde, lewis 1. oldu.

    şimdi, rosberg'in 1. olduğu yıl 2. olmak mı daha kolay, yoksa rosberg'in 4. olduğu yıl 1. olmak mı?
    hangi araç daha güçlü otur sen karar ver. direk 2 senenin sıralamalarını alıp karar vermek doğru değil. ayrıca zaten bu senenin 2 sıralaması yağmurlu geçti. aynı şartlarda değildi.

  74. Farklı bir araçla farklı bir yılda yarışmış 2 adamın sonuçlarından hareketle böyle bir karşılaştırma yapmak ve böyle bir başlık bana çok anlamlı gelmiyor. Sonuçta şu anki MGP daha iyi görünüyor ve thrillercd thrillercd nin dediği gibi sıralama performansları aynı şu ana kadar. Kaldı ki bu adamın başına bu yarışlarda gelmeyen kalmadı. Yarışı bitiren bir adamla araç yüzünden bitiremeyen bir adamın sonuçlarını nasıl karşılaştırabilirsiniz ki?

  75. Bu öyle abartılacak bir şey değil, işler yolunda gitti mi her halukarda iyi puan alabilirsin. Yani Lewis gelip sihirli değnekle birşeyler yapmadı. Onun yaptığına benzer birşeyi eğer aksilikler olmasaydı Schumi zaten geçen sene yapacaktı. Mesela Schuminin geçen seneki ilk dört yarış sıralaması Lewisinkiyle nerdeyse aynı. Yarışta işler yolunda gitseydi Schumi de aşağı yukarı aynı şeyi yapardı.

    Schumi 2012 ilk dört yarış sıralama:
    Australian 4
    Malaysian 3
    Chinese 2
    Bahrain 22 (Sıralamaların ilk seansında sorun yaşadı ve tur atamadı)

    Lewis 2013 ilk dört yarış sıralama:
    Australian 3
    Malaysian 4
    Chinese 1
    Bahrain 9

    Görüldüğü gibi aşağı yukarı Mercedesi aynı yerlere taşımışlar. Birisinin işi yolunda gitmiş birinin gitmemiş. Durum bu. Ha bir de şunu unutmamak lazım Mercedes bu sene geçen seneden daha iyi gözüküyor.

  76. Schumi Nerde Ben Orda avatarı
    Schumi Nerde Ben Orda

    Hiç birinize katılmıyorum Mercedes yaptı dandik araçları verdi schuminin eline allahtan 2012 sıralamalarda aldığı sonuçlarla bazılarını susturmayı başardı eğer schumi bu sene yarışsaydı emin olun lewis kadar iyi bir iş çıkarırdı rain man Malezyada pole alabilirdi…Neyse Schumacheri bilen biliyor zaten geçmişi kendisini gösteriyor adam F1'in en iyi en tecrübelisi!!!

  77. şu son cümle şumicilerden gelecek olan tepki göz önünde bulundurularak biraz darbe emici konumuna düşmüş.

  78. Nasıl lewis gitti diye mclaren kötü araç yapmadıysa,schumacher'inde bu aracın başarısıyla alakası yok,ki başarı lewis'in başarısı nico'ya hemen üstünlük kurmasını bildi.

    Günümüzde "araç geliştiren pilot" bir masaldan öteye gidemez,en azından şu anda böyle bir şey yok.Geçmişte sezon içi testler varken,schumacher bir sene boyunca gidilen km'yi testlerde yapıyordu,gerçekten o zaman fark yaratabilirdi,ama şu anda bu gerçekten koca bir yalan.

    Bu konuda söyleyecek çok şey var da..

  79. Lastiklerin etkisimidir bilinmez, mercedes aracı daha güçlü görünüyor. Bunu ne kadar devam ettirebilirler bilmiyorum. Hamilton da henüz alışma aşamasında ve Rosberg'den iyi sonuçlar almaya başladı. İleride daha iyi olacaktır.

    Aracın gelişiminde pilotların etkisi olduğunu sanmıyorum. Pilotların verebileceği dönüt kendi sürüşlerini göre aracı hızlandırabilir, diğer pilota etki edemez.

  80. Abdurrahman Turan avatarı
    Abdurrahman Turan

    Bu aracın gelişiminde Shuminin etkisinin olmadığını düşünüyorum.Etkisi olsaydı 2010 dan beri araç aynı kalmazdı.Haydi 2011 i de geçelim 2012 de bişeyler yapması lazımdı.5 yarış kala emekliliğini açıklayan pilotun mercedesi geliştireceğini düşünemezsiniz.

  81. adam 3 yıldır sürünen mercedes'i aldı, 4 yarış geçti şampiyonada 3. durumda. bu adamın kalitesi tartışılmaz.

    istisnasız son 5 senedir her yarış galibiyet adayı olan mclaren ise geriye düştü.

    ha bir de, eskiden buralar dutluktu 🙂

  82. Hali ile kariyerinin en iyi döneminde bi adam lewis .Tüm sezon puanları toplansa msc nin lewis bu sene geçer zaten.2. dönüşünde tabi topladığı puanları kast ediyorum.Yoksa alayı toplansa eski sistemde anca Schumi yapar.
    Schumi zaten dönmesi hataydı.Bu tarz haberlere maruz kalması da müstehaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir