Ron Dennis, Mclaren'de Güç Kaybediyor!

yazar:

kategori:

Martin Whitmarsh’ın Mclaren’in F1 bölümünün takım patronu olmasına rağmen hâlâ patron olarak görülen Dennis, Mclaren’in otomobil bölümünde üst düzey bir role sahipti.

Dennis Mclaren şirketinin % 30’unu Bahreynli Mumlakat Holding’e satmıştı.

Auto Motor und Sport’a göre Bahreynli şirket ortakları, Mclaren’in otomobil pazarındaki kaybı nedeniyle Dennis’in şirketteki görevini düşürdü.

Habere göre Dennis, Mclaren Group yönetimindeki oy hakkını kaybetti ve sadece ortak olması sayesinde üye olarak toplantılara katılabilecek. Aynı haberde Mclaren Otomotiv’in para kazanmadan çok kaybettiğini; şu ana kadar 3500 araç satışının hedeflendiğini ancak bunun yarısı kadar satışın olduğu iddia edildi.

Bu haberler üzerine Mclaren tarafından açıklama geldi. Dennis’in şirketteki görevinin idari olmayan yönetim kurulu üyesi pozisyonuna geldiği doğrulanırken bunun Dennis’in kendi kararı sonucunda olduğu belirtildi.

Dennis “Şu anda işimdeki fark, yönetimin yaptıklarında mesuliyet almayacak olmam.” dedi.

Dennis ayrıca Bahreynli ortaklar arasında büyük görüş ayrılıkları olduğunu ve Formula 1 takım patronluğuna tekrar geçmeye çalıştığı iddialarını yalanladı.

 


Yorumlar

“Ron Dennis, Mclaren'de Güç Kaybediyor!” için 20 yanıt

  1. nightwalker avatarı

    araplar nedense para denilince en ön sırada yer alıyorlar fakat sporcu yetiştirme konusunda hiç yoklar.bana göre ne kadar paran olursa olsun sahada yoksan bir hiçsin.

  2. Haber başlığına bakıyorum
    Haber fotoğrafına bakıyorum

  3. T.C.  (spa2000) avatarı
    T.C. (spa2000)

    Anthony Hopkins'in Hitchcock filmini izledim ve bayıldım.

    konu ile alakası (filmden izlemeyenler için bahsetmiyorum ama izleyenler bağlantıyı kuracaktır)

    Serveti ne kadardır bilmiyorum Ron'un ama tüm servetini nakde çevirmesini Honda'yı arkasına almasını yepyeni bir takım kurmasını ve 5 yıl içinde dünya şampiyonluğuna oynamasını arzu ederdim…..

    Kalan hayatını maksimize etmiş olurdu.

    ———————————————————–

    Börni ve Mosley'in en nefret ettiği adam olmasının çok makul bir sebebi var.
    F1 dünyasının gelmiş geçmiş en büyük kişisi olmayı ona sahip olanların ellerinden alması………

  4. heikki 1088 avatarı

    Haber ne anlatıyor, sen neyin peşindesin…

  5. Onların Enzo Ferrari'nin Piero'ya sadece hisselerin %10'unu değil,Ferrari'nin yönetim haklarını da bıraktığını bilmedikleri için öyle konuşmaları doğal,boşver 🙂

  6. demek ki geri kalan%70 de sadece McLaren Group'un değil. Bize siz önce fiattan izin alın diyenler oluyordu özelllikle 2008 yıllında. Bizim ne fiattan ne de bir başkasından izin aldığımız yok ama anlaşılan mclaren her istediğini yapamaycak. LaFerrari gibi bir araç üretmeleri de bence çok zor

  7. Ron Dennis 2000'li yıllarda özellikle ilk bölümü sonrasında 90'lı yıllarında ki gibi başarılı değil malesef ve gittikçe geriliyor. En büyük başarısı markasını koca bir sanayi devine kaptırmaması oldu ki bu ticari zekanın ürünüdür. Bu geleceğini belirleyen çok önemli bir noktaydı ama sadece bu yeterli değil.
    Mclaren, tamamen dönüşecek motorsporları dünyası nedeniyle bırakın ticari varlığını ilerletmeyi yarış kariyerini dahi sürdürememe riski ile karşılaşabilecekti ki bunun önüne geçecek en önemli adım otomotiv sanayisinde atacağı adımlardı.
    Ben 12C ilk duyurulduğunda büyük bir ümit besliyordum markaya dair ve seviniyordum çünkü Mclaren'in büyümesi daha doğrusu ile varlığını koruyabilmesini buna bağlıyordum. Birçok ekonomist de bunu söyledi değişik zamanlarda.
    Ancak malesef ki işleri doğru yürütemediklerini gördük. 12C fiyasko ile başladı ve P1'de çok çok önemli olmayacağını bize malesef gösterdi. Mp4-12C ticari varlığı sürdürme ve geliştirme safhası olacaktı. P1 de prestij ürünü yani dolaylı gelirlerin kapısını açan bir numune olacaktı ancak sönmeye başlayan ilk heyecanın sonrasında görüyoruz ki Mclaren'in prestiji ile Global prestij birebir uyuşmayacak.
    Makinelerin dünyasında ve batı zenginlerinin birçoğunun anlayışın d bazı gereklilikler vardır. Siz birşeyleri uygulamak durumundasınız. Gala'lar ile bitmiyor çünkü sürekliliğiniz ve size duyulan heyecan. Kısaca kimse Murcielago'dan daha basit bir motora sahip şeyi çok arzulamaz. Satılmayacak mı hepsi sonuna kadar satılacak ama P1 sadece böyle birşey değildi çünkü adetli olan herşey sonuçta tamamiyle satılıyor. Malesef ki 12C 458 ile koşturamadı (ancak toparlandı ancak başlamak çok önemlidir ve siz Nissan GTR gibi birşey ortaya koymuyorsunuz o farklı bir sınıf ürün onlar da kötü başladılar ama toparlayabildiler ve devamlı revize ediyorlar bir nevi siz her yıl 12C revizyonu yapamazsınız o zaman sizin temellerinizi atacak bir ticari ürün olmaz o) ve şimdi tahmin ettiğimiz üzere ulan Lan Ferrari ile baş edemeyecek. Uzun yıllar sürmesi gerekecek aynı prestijin korunabileceği çok meçhul. Çok ciddi bir yatırım yapılmış aero mükemmel mesela ama makine dairesi çok yapmacık öncelikle. P1'in aklı başında herkes Mclaren F1'in varisi yani döneminde ki etkiyi, başarıyı ortaya koyamayacağını biliyordu (çünkü dönemler ve maksatlar farklı) ancak en azından zihniyet olarak %60'ının üzerine çıkılabilemliydi. Bunu ayrıntılı ifade etmek çok uzun olur malesef.
    Mclaren'in önün de önemli bir motor sorunu ihtimali var. Biz ümid ediyorduk ki kendi motorlarını otomobilleri ile başlatsınlar ama bırakın doğru motorları seçtiklerini bile düşünmüyoruz. P1 için en azından AMG'den tedarik yoluna gidilmeliydi herşeye rağmen Mr. Pagani'nin yaptığı gibi. Yukarıda bunlar önemli dedik siz Veyron, Agera R gibi olsun diye bir ürün koymuyorsunuz ve Huayra gibi de tanıtıma yönelik olmamalı sadece tekraren yaptığınız ruh olarak LaFerrari ve Aventador gibi örneklerden aşağıda görülmemeli bunu sahip olacak zenginler bilir. Resimler saklar bazı gerçekleri.:)
    Bu teknik olarak daha aşağıda demek değildir bakın. Bu sadece hacmin öyle sanıldığı gibi önemsiz olmadığının ifadesidir.
    Bakınız Ferrari, Lambo, SRT gibi üreticiler önce elektronikler ile doldurmazlar makinelerini, önce temel dinamikleri, bileşkeyi çok güzel oturturlar ki bunların salt hali dahi cezbeder insanları sonra üzerine dizerler kendi anlayışları ile. Bunlar Mercedes, Audi, Bmw gibi elektronik bazlı firmalar değildir ve safınızı doğru ortaya koymanız gerekir seçme demiyorum.
    Kısaca Mclaren da işler iyi gitmiyor bunu bu sezon itibariylede görebiliyorsunuz birde bu haberde ifade edildiği gibi işin görünen kısmının alt tarafı var ki iyi gitmiyormuş diyorsunuz.
    Ben otomotiv de farklı olmayı bekliyordum bu ismi kendisinden büyük markanın ama malesef o farklılığı henüz ortaya koyabilmiş değiller. Bir performans makinesi de 2 yılda ortaya çıkmıyor yada geri dönüşünü yani Mclaren'in ihtiyaç duyduğunu ifade ettiğimiz street legal sanayiini de 2 yılda kazanamıyorsunuz.
    Ve bu gidişat ile tahminim yapısını ve aksiyonunu bozmaz ise yeni yetme takım RBR, Mclaren'in pozisyonunu tamamen kapacak ve bu olursa da Mclaren bir daha oradan kimseyi geri atamaz.
    Williams kolay gelmedi bu günlere.

  8. Ron Dennis başarısız mı olmuştur… evet ; başarısız olmuşdur.Ron Dennis kendi çabasıyla şirketi bu durumamı getirmişdir…. F1 e ayak atmak isteyen firmaları söğüşleyerek takımı büyütmüşdür ama şu sıralar söğüşlenecek kimseler olmadığı için firma sıkıntı yaşamışdır. Belkide… bu seneki aracın bu seviyede olması takımın kaybettiği söğüşlenmiş paraların azlığı sonrasında geliştirme aşamasında geriye kalmak sıkıntısı olabilir.
    Dennis, benim bu takıma taraftar olduğum 1988 yılından beridir pilot işlemlerini adam akıllı yürütememişdir.Ron Dennis in eşit pilotu hiç olmamışdır ve eşit dendiği dönemlerde , Prost,Coultard,Kovalinen,Montoya,Alonso gibi pilotlar kaybedenler külübünde yer bulabilmişlerdir.Son yaptığı hatada zaten en büyük kaybı Hamilton olmuşdur. 2007 yılında Hamilton un dizginlerine sahip olmayarak hem onu hemde takımın geleceğini kaybetmişdir.Dennis in yüzünden şampiyonluğa hasret olarak bu takıma senelerce taraftarlık etmiş olanlar iyi bilirler ki onun takımı büyütme adına verdiği ödünlerin başında gelen 'kaçan şampiyonluklar' ı senelerce yaşadık.Son berbat yönetimi ise Alonso nun kaybından öte takımın bu günki yokluklarına ulaşmasına sebep olmuşdur.2007,2008,belki 2009,2010,2011,2012 şampiyluklarına direkt ismini yazdıracak takımın sadece 2008 şampiyonluğu var.2007 de garanti olan takım şampiyonluğunu dahi hediye etmişlerken takımın bü gün vardığı seviye o günden sinyalini vermişdir.Takım bu bahserttiğim zamanda çok büyük bir ekibe yada ekipmana sahipliği takviyesi ile büyümüşken dahi kaybettiklerini yerine koyamamışdır.
    Hamilton u çaylak yılında şampiyon olması için mesnetsiz olarak desteklemenin yerine pişmesini sağlamış olsaydı şimdi kocaman McLaren ekipmanının yanında yakalanamıyan bir ekipde olacakdı.Şimdi ne var?

  9. Ron Dennis Mclaren`i bugunlere getiren adam, her ne kadar hisse satmis olsada umarim sirketinin basinda olur her daim , kendisini saygi duyulacak bir kisilik olarak gordum herzaman..

  10. Verdiğiniz bilgiler şahsen beni oldukça aydınlattı. Kendi adıma teşekkür ederim.

  11. Başlıkta farklı yazıyor ama Ron Dennis'in kararı kendisi istediğini belirtiyor alt tarafta.

    Bu haberler üzerine Mclaren tarafından açıklama geldi. Dennis'in şirketteki görevinin idari olmayan yönetim kurulu üyesi pozisyonuna geldiği doğrulanırken bunun Dennis'in kendi kararı sonucunda olduğu belirtildi.

  12. Bu arada 458'in motoru atmosferikmiş, ben onu da turbo sanıyordum. Sırf bu yüzden bile Mclarenden daha hisli sürüşe sahip olduğu söylenebilir. İşin içine turbo girince sürüş zevki filan kalmıyor.

  13. Jason Plato nun yorumu araç her konuda 458 den iyi ama!!! araç size onun kadar özel hissettirmiyor, bu yüzden 458 demiştir.

    Fazla rahat bir araba diyorsun yani 🙂

    Bu arada patronum nekadar doğrudur bilemem cadde de bir McLaren gördüm demişti siyah renk. Doğru ise acaba kimindi??? Arkasında McLaren yazıyor dedi ama ben gözümle görmeden inanmak istemedim açıkçası :))))

    Bunu görmüştür belki.

  14. bu araplar petrol,ü sporun her dalına akıtmaya başladılar

  15. MP4-12C sorunlarla doğdu demek fazla abartılı olur. Araçta 2 tane elden geçmesi gereken bir durum vardı.

    1 cisi motor sesiydi. Bunu anında çözdüler, gelen eleştiriler sonrasında. Çok az bir sesi vardı aracın. Buda avrupa kanunlarıyla ilgiliydi şüpesiz.

    2. en önemlisi aracın sürüş hissi vermemesiydi. Yani bu ne demek???

    Araçla viraja geliyorsun, duruyorsun, dönüyorsun ve gazlıyorsun. İyi buraya kadar güzel ne gibi bir sorun var diyenler de çıkabilir normaldir.

    Sorun; bunların hiç birini pilotun yeteneklerini kullanarak yapmasına izin veren bir yapısı yoktu aracın malesef. Bütün işi araç yapıyordu.

    Bunun nedeni ise araçta viraj demirlerinin olmamasıydı. Yeni bir hidrolik sistemle donatılmıştı aracın süspansiyon sistemi. Bunun yapılma nedenide günlük hayatta daha stabil bir araç ve ağırlık tasarrufu idi.

    Baktılar bu sistem çok fazla eleştiri alıyor onuda ECU ya ayar yaparak düzelttiler ama malesef bir Ferrari ve Porsche kadar özgür bir yapısı olamadı aracın. Bu doğaldır aracın tasarımını değiştiremezsini yaptıktan sonra.

    Bilindiği üzere Fifth gear test ettiğinde ilk araçtı 12C ve hiç beğenilmemişti. Daha sonra bu düzenlemelerden sonra test yapan dergiler ve TV ler farklı yorumlar yapmıştı.

    Top gear yılın aracı seçti spider ı.

    EVO , 458 den daha kolay hızlı sürülebiliyor ama sesi hala onun kadar iyi değil dedi.

    Attığı tur dereceleride ortada sonuçta. Lagunasega olsun Top gear olsun Nordschleife olsun. Hatta Nordschleife deki tur zamanı o kadar da resmi bir zaman değil daha iyisi de kesinlikle gelir o zamanın ben kullanan adamı gördüm.

    Son olarak Jason Plato nun yorumu araç her konuda 458 den iyi ama!!! araç size onun kadar özel hissettirmiyor, bu yüzden 458 demiştir.

    Buna da saygı duyarım. Yapacak bir şey yok. Aracın belli bir tasarım doğrultusunbda çıktığını unutmayalım değerlendirirken. Başardıkları da belli başaramadı tek bir konuda belli. Her güzel şeyinde bir kusuru vardır yapacak birşey yok.

    Saygılar.

    Bu arada konudan baya saptık. Ron Dennis McLaren bu günlere getiren adamdır. Şu anki otomobil krizinde ne kadar araç satığımızı bilmiyorum ama bu bir başarıdır. Firmalar tek tek kapanıyor yada el değiştiriyor.

    Ben haberin fazla abartıldığını da düşünüyorum açıkçası.

    Bu arada patronum nekadar doğrudur bilemem cadde de bir McLaren gördüm demişti siyah renk. Doğru ise acaba kimindi??? Arkasında McLaren yazıyor dedi ama ben gözümle görmeden inanmak istemedim açıkçası :))))

  16. Ron Dennis adına üzüldüm 🙁

  17. Onur Ömer Öztürk avatarı
    Onur Ömer Öztürk

    Dennis hisseleri Bahreyn'lilere verirken Enzo kadar akıllı olamadı mı acaba? Adamlara hisse satıyorsun, onlar seni tepeden indiriyor, ironik. Umarım doğru değildir diyorum ama büyük ihtimalle doğru ://

  18. Onur Ömer Öztürk avatarı
    Onur Ömer Öztürk

    MP4-12C sorunlarla doğdu zaten, güncelleme gelse de hala 458 ile rekabet edecek seviyeye ulaşamadı. Şaşaa dersen sınıfındaki en şaşaalı araç ama iş kullanmaya gelince büyük sıkıntıları var.

  19. MP4-12C Tutmadı herhalde. Güzel araç ama pek şaşalı değil, ondan kaybediyor olabilir. İsim yapmak zor.

    Dennis yıkılmaz adam, Can nasıl bir yorumla gelecek merak ediyorum 😉

  20. beter olsun .bu adamı hiç sevmiyorum zerre kadarda üzülmedim.aksine sevindim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir