FIA 2014'de Pilotlara Turbo Üzerinden Ceza Vermeye Hazırlanıyor

yazar:

kategori:

Şu an yarış içinde gerçekleşen küçük olaylar pitten geçmekten yarış sonrası zaman cezasına kadar şekilleniyor.

Söylentilere göre FIA ve takımlar 2014 yılında araçlarda yer alacak turbo motorları kullanarak pilotlara ceza vermenin yeni bir yolunu konuşuyor.

Ceza, pilotun aracının turbosu tarafından üretilen gücün bir süre boyunca kısıtlanması ile verilmiş olacak.

2014’de kullanılmaya başlanacak yeni güç üniteleri ile yarış kontrol ekibi turbo basıncını izleyebiliyor olacak ve elektronik kontrol ünitesinde (ECU) yapılabilecek küçük bir değişiklikle bu değişkeni kontrol etmek istiyor.

Bu hakemlere aracın motor gücünü belirli bir süre için azaltma imkanı verecek. Mesela kazaya yol açan bir sürücü 10 tur boyunca daha zayıf bir araçla sürmek zorunda kalacak.

Böylece pilot cezasını çekerken diğer yandan da pozisyonunu küçük bir dezavantajla rakiplerine karşı savunabilecek.

Bu konu şu an sadece fikir aşamasında ve henüz kabul edilmiş bir karar yok.


Yorumlar

“FIA 2014'de Pilotlara Turbo Üzerinden Ceza Vermeye Hazırlanıyor” için 15 yanıt

  1. nightwalker avatarı

    ne olursa olsun redbull sebastian vettel durdurulamıyor.webber gibi acemi biri yerine altyapısına önem veren redbull'un sebastian gibi birini bulmasında durum redbull için çok ileri gider.

  2. nightwalker  avatarı

    kuralların esnetilmesi gerekir.çok fazla ceza yağıyor bu cezalar bilmeden yapılan hatalardan kaynaklanıyor olabilir.eğer şike varsa ve rakip araç durdurulmaya çalışıyorsa konu ayrıca incelenir fakat her kazaya göstermelik dolu dolu cezalar verilmesi yanlış

  3. yok artik :)).. bu fia kesin mal..

  4. F-1 giderek saçmalaşmaya başladı ah ulan ah nerde 2000'lern başı.

  5. Ferrari (FAster) avatarı
    Ferrari (FAster)

    Eski Köye Yeni Adet Getirmeye Gerek Yok 🙂

  6. araç yavaşlatılarak ceza verilirse yanlış bir sistem olur. uyarlanacağını sanmıyorum. özellikle dar pistlerde ceza verilen pilotun arkasında kalanlar için büyük sorun olur. sıra cezası ve pitten geçme cezası bence yerinde. yarışın gidişatını değiştirmeden finishten sonra sıra cezası vermek daha mantıklı geliyor.

  7. Pilotların, mücadelenin esası, olayın ana teması olmaktan çıkarıp takımlar herşeydire dönüştürdüğün ortamda pilotlara böyle bir ceza veremezsin arkadaş. Sen grid cezası verirken o adama değil takımına veriyorsun aslında. Bu zihniyete dönüştürdüğün ortamda biz pilotların şahsına verdiğin pit yolu hız sınırı cezasına dahi karşı iken bu konuşulan şeyler nasıl hoş, uygun karşılanabilir.
    Madem pilotlar o kadar önemli değil, aralarında mücadele etmelerini dahi engelleyen takımları, insanlara örnek, eğlendirme olmaktan çıkartan zihniyeti destekliyorsun işine gelmediğinde kazalara sebep olan ismi İnsan olan adamlara nasıl ceza verirsin diye sorarlar adama. Automatic pilot'larda cezayı kod satırı silme ile uygulamak gibi birşey. Gençlere de bu zihniyeti kazıdılar malesef. Aslolan nedense takımlar oldu. Kurumsalların arkasına geçti insanlar, insanlığı dürtülerini, hatalarını, azmini, mükemmelliğini bırakıp. Sonuçta ezilmeye başlayan insanlığı destekler oldular. Fanatiklik….

    Olaya dönünce niya 2014, niye turbo motorlar. Birşeyler değişiyor hükmetme noktasında da bizim mi haberimiz yok. Oluşan bir durumu mu saklamaya çalışmak istiyorlar acaba. Pilotun aracına müdahale etmek istiyorsan şimdide mümkün zira aynı ECU müdahalesi ile devir limitini değiştirirsin olur biter. Adam performans kaybeder sende güya verdiğin cezayı çekmiş olarak görürsün. Bu turbo charge üniteleri ile gelen birşey değil ki. Hatta şuankinden daha tehlikeli ve adaletsiz olurdu o gün. Turbo üniteleri akı kontrolü ile çalışıyor ve her an da ki verimleri birebir aynı değil ki. Sen basınca müdahale ettin ula o motor 1.6 V6 zaten o basıncın her birimine ihtiyaç duyuyor zaten atmosferikte ki tepe limitlerini değiştirdiğin gibi bir etki olmuyor ki karakterini değiştiriyorsun blok havuzunun. Ve bunu sabitlere bağlayamazsın ATM konusu dönüyor orada bir yerde oluşan etki farklı bir yerde başkalaşıyor. Ceza eşitliği olmaz bana göre. Adamın kers'ini kapatıp arkasında takılıp kalmasına, geçilmesine müsaade etmek ayrı motorunun gücünü bir miktar kesmek ayrı. Adamlar zaten bugün yakıt ikmalsizliği, lastik yumuşaklığı nedeniyle hep aynı performans çizgisinde gidemiyorlar takımlar planlama yapıyor. Mücadele ruhu ve limitlerde dolaşma yok yani. Sen adamın hangi plan noktasında o an seyrettiğini ne zaman bileceksin. Bir pilota verdiğin ceza üzerine adam tokat manyağı olur başka birisine verdiğin de 0 etki görür zaman kaybeder sadece.
    Zaten bu sebeple değil mi ki verilen pit cezaları adaletli sonuç üretmiyor. Aynı şey denecek belki ama adamın altında ki at'a poison atmak aynı şey değil.:)

  8. kudurmuşsunuz la siz !

  9. F1 e heyecanı pilotların yakın mücadelesi değil puanların yakın mücadelesinin kattığını düşünen idarecilerin elinde oyuncak olacak bir sisteme dönüşebilir. Son zamanlarda yarış içinde bir inceleme yazısını gördüğümde acaba ne olur diye merak bile etmiyorum çünkü cevap belli " yarıştan sonra incelenecek" Bu yazıyı ben şu şekilde anlıyorum " yarış sonucuna göre bakıp bi ayar çekicez"

    Bu gibi ilginç denemeler sporun ruhuna zarar veriyor. Son yarışın en zevk aldığım bölümleri ilk iki tur ve DRS alanı dışındaki atak denemeleri oldu. Bence şu koşullarda DRS ye gerek yok.

    Hazır başlamışken Pirelli mandırası da nasibini alsın.
    Arkadaş motorsporlarının zirvesi olan bir organizasyonda lastik tedarikçisisin sadece. Senin amacın bu spora katkı sağlamak olabilir ama bu spora yön vermek , kaos ortamı oluşturup sürpriz sonuçlar çıkartmak senin ellerinde olmamalı. 2 şampiyon pilot lastik korumak için sıralama turu atmayacak ve benim bundan heyecan duymam beklenecek. Motor sporu oldu lastik sporu.

  10. Birinin turbosu kapanır ve FIA nın açıklması şu olur "ECU sisteminde bir hata meydana geldi,üzgünüz"
    Bu açıklamayla şampiyonayı döndürürler bütün yıl net.

  11. FIA ceza vereceği pilotun DRS'sini açık bıraksın 🙂

  12. Monacoda aracı yavaşlatsan ne olacak? 3. sıradaki adam cezadan sonra da 3. sırada kalacak.

  13. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
    Berkhan Oğulcan Akçay

    Bence de bu tarz bir kural suistimal edilemeye çok müsait olur.

  14. TifoAlo HRT avatarı

    Çok politika döner bu işte kesinlikle olmamalı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir