Mateschitz'den 'Nerede O Eski Yarışlar' İması

yazar:

kategori:

Red Bull, bu seneki lastikler konusundaki memnuniyetsizliğini hiçbir zaman saklamadı ve Pirelli’ye değişiklik için baskı yaptı. Ama İtalyan lastik üreticisi, İspanya GP ve sonrası çin sadece sert hamurlarda küçük değişiklik yapma kararı aldı.

Mateschitz: “Formula 1’in artık klasik yarışlarla ilgili yok. Bugün en hızlı araçtaki en hızlı pilot değil, en iyi lastik idaresine sahip olan kazanıyor.”

“Hatta aracımızın gücünü azaltmak zorunda kaldık. Çünkü lastikler pek dayanmıyordu. Eğer gerçekten elimizden geldiğince hızlı gidebilsek, 10-15 pitstopa ihtiyacımız olurdu”


Yorumlar

  1. şu anki yarışlar ile eskiyi kıyaslamak eskiden bindiğimiz şahinler le şu anki klimalı konforlu araçları kıyaslamak gibi birşey…f1 yönetimi neden ayağına kurşun sıksın. onların amacı bu işten sürekli olarak daha fazla para kazanmak. bunun için bence bol bol toplantı yapıp kararlar alıyorlar. bazı gerçek f1 sever idealist arkadaşların görüşlerine saygı duyuyorum. ama bu işi yapan firma ve yöneticileri olaya heyecan katılsın diye drs ve çabuk bozulan lastik stratejisi nde karar kılmışlar.

    ne demiş mevlana "çelebi cancağımız bugün yeni bir gün yeni birşeyler söylemek lazım…"

  2. nightwalker avatarı

    lastikler çok fazla sorun yapılıyor.massanın lastiği patlayınca ve bir kaç sorun daha olunca yeniden gündeme geldi.lastikleri koruyan suçluymuş gibi lanse ediliyor yani redbull'a dikkat çekiliyor.maalesef başarısızlıklarını daha sonra lastiklere bağlıyorlar.

  3. Mateschitz her zaman olduğu gibi yine haklı,ama yapacak bir şey yok reis.2010'daki gibi olursa bu sefer yarış değil,geçit töreni oluyor.

  4. Fark açmaya çalışan araçla lastik korumayan çalışan araç arasında tur başına 1 sn den fazla fark olacaktır. Böyle durumda lastik korumak en azından yarış kazandırmaz.
    Redbul, Ferrari den hızlı ama haberde de söylendiği gibi lastiğin ömrünü uzatmak adına DF den taviz veriyorlar. Redbull un sıralama performansı tek turda en hızlı araç olduğunun kanıtı. Yarış temposu birçok bileşeni içine alan bir durum. Ferrari nin sıralamada Redbull la baş etmesi mümkün değil büyük ihtimalle bu yüzden yarış odaklı çalışıyorlar. En hızlı tur olayına gelince o anki lastik durumu çok belirleyici. Mücadeleden uzakta yarışı lider götürenler arkasındakiler sıkı bir yarış geçirdiyse hızlı turu istediği zaman atabiliyor. Çin de Alonso Bahreyn de Vettel.
    Porsche Formula 1 için motor ve şasi yerine politika ve lastikler konuşuluyor demişti. Formula 1 rekabet gücünü lastiklerden aldığı sürece bu spor hiçbir yere varamaz

    Son olarak 2008 araçlarını kaybetmemizin sebebi araçların birbirini yarım saniye mesafede takip edebilmelerini sağlamak için. Böylelikle geçişler artacaktı. Ama Prelli lastiği yüzünden araçlar birbirini yakından takip ettikleri zaman lastikler tükeniyor mücadele ettiği zaman da sonuç değişmiyor. Takımlar lastik koruma üzerine araç tasarlıyor. E bir dünya değişiklik boşuna mı yapıldı diye soruyor insan

  5. Raikkonen F1Team avatarı
    Raikkonen F1Team

    1 eksik pit stop pistine göre ortalama 20-25 saniye demek.Lastik koruyan araç ve pilot lastikleri yiyen araç ve pilottan her tur ortalama 1 saniye fark yemesi gerek ki aradaki fark kapanmış olsun. Lastik koruyan sıralamalarda geri kalır diyeceksin tabii fakat hızlı olan araç poleden başlayıp ikili mücadeleden uzak durursa eğer o zaman pit stopun önemi kalmaz. Aksi durumda değişen çok da bir şey olmaz bence. Redbull konusu da bence biraz farklı. Son yarışta mesela Ferrari'nin yaşadığı problemler olmasa bu kadar rahat yarış felan kazanamazlardı. Diğer taraftan Ferrari Redbull kadar sıralamaya dönük ayarla çıkmıyor. Önceki yarışlardan birinde Alonso'nun en hızlı turları attığı halde telsizden basmıyorum dediği unutulmuş görünüyor. Bir başka mesele mevcut formatta sıralamalarda hızlı olan araç gerçekten hızlı ise yarışta zaten lastik konusunda büyük sıkıntı yaşamıyor. Bakınız Vettel'in son yarış performansı. Hızlılarsa zaten pole'den başlayıp temiz havada giderek yarışı kazanıyorlar. Kimi geçen yarışta önlerden başlasaydı da galibiyet alması o kadar kolay olmazdı. Vettel zorlamadan 10 sn farkı taktı zaten ki öyle bir durumda Redbull'un stratejileri de aynı mı olurdu orasını da bilemiyoruz.

  6. lastiklerden dolayı tam gaz gidemiyoruz demek, 2.4 litre V8'den 1000 beygir alıyoruz ama 2 turdan sonra motor patlıyor demekten, bence farklı değil. Pirelli zaman zaman işin dozunu kaçırıyor, ama 2010'da ki gibi tek pit stoplu yarışlar, yada daha öncesindeki Trulli trenlerini görmektense ben bu karmaşayı daha izlenir buluyorum. Eğer lastik savaşı yada motor gelişimi geri dönmeyecekse, bu lastikler kesinlikle 2010 lastiklerinden 20 kat daha iyi…

    Mateschitz abimizi severim, ama ünlü Pirelli reklamından alıntı yaparak yorumumu bitireceğim, Kontrolsüz güç, güç değildir.

  7. eski toprak nasılda biliyor işi . ee eski kurt

  8. yazıya hiç katılmıyorum. eski f1 lehine ortaya koyduğu her argümanın karşı argümanları rahatlıkla üretilebilir. mesela yakıt tasarrufunun eskiden geçiş yapmak çok zor olduğu için bugünkünden çok daha önemli olduğu ya da takımların üretebeilecekleri en hızlı aracı üretmeleri diye bir şeyin yer etkisinin yasaklanmasından bu yana olmadığı söylenebilir. yazı bu sitede olsaydı uzun bir cevap yazmaya çalışırdım.

  9. Mehmet Günaydın avatarı
    Mehmet Günaydın

    Yorumları okudukça vah çekiyorum ferraricilerin haline.her şampiyon olan sporu bu duruma getiriyorsa sizde getirin derler adama

  10. Bu arada herkes lastikleri eleştirirken Redbull şikayet edince herkes lastikçi oldu 🙂 Ben bu lastik olayını her zaman eleştirmişimdir Bir takım ya da pilot lastiği eleştirirse haberin altına ben de lastikle ilgili fikrimi yazarım Kimin lastiklerden canının yandığına bakmaksızın

  11. Örneğin Lotus. Lastik kullanımı bu kadar iyi olmasaydı bu seneki zafer ve podyum gelmezdi. Geçen yıl ki Perez podyumları. Önü açık gidenin temiz havanın da etkisiyle lastiklerini uzun süre kullanabilmesi, rakibini kovalayanın yani mücadele edenin yakından takibi nedeniyle lastiklerinin aşınması. Bunlar mücadeleye vurulan darbedir.
    Lotus, diğer takımlar kadar hızlı olsaydı Kimi gibi A sınıfı bir pilotu 2 pitstop taktiğiyle yarıştırmazdı değil mi ? Kimi Bahreyn de 9. değil de daha önde kalkabilseydi yarışı kazanırdı. En hızlı araç Redbull olmasına rağmen. Mercedes konusu da var hızlılar ama lastikleri yiyorlar. Tek turdaki hızları yarışlara bu nedenle yansımıyor. Bu da haksızlık.
    Redbull en hızlı araç ama bunu her yarış ortaya koyamıyor. Sebebi fazla Down Force
    Fazla DF üreten araç hızlı araçtır ve F1 de yıllardır yere basma gücü için çalışılıyor ama bu DF nin etkisiyle lastikler çok çabuk aşınıyor. Prelli aşınıyor diye diğerlerinden fazla DF üreten araç bu potansiyelini tam kullanamıyorsa bu işte terslik vardır.

    Lastikler dayanıklı olsaydı Lotus un 1 az pitstop avantajıyla yarış kazanması mümkün değildi bence. Çünkü lastikler dayanıklı olduktan sonra kimsenin lastik kullanımı üzerine bugünkü kadar çalışacağını sanmıyorum. Mesela Brigstone dönemi. Zaten dayanıklı lastiklerle hızlı araçlar ve pilotlar potansiyelini ortaya koyabiliyorlardı. Yapılacak 1 az pistop pek birşey kazandırmaz.
    Sezon ortasında yapılacak değişikliklere ben de karşıyım ama lastikler biraz daha dayanıklı olabilir.
    Bu lastik meselesi en çok Lotus un haliyle Kimi nin de işine geldiği için fanlarının lastikleri savunması doğal ama biraz F1 ruhunu da hesaba katmak gerekiyor.

  12. Bizim ülkenin sporu takip edenleri böyle malesef.Bazen çok iki yüzlü ve taraflı olabiliyorlar.Ferrari yapınca vah,tüh,kaka-pis diyenler,aynı haltı Red Bull yaptığında destekçisi oluyorlar.Sporun kurallarını kendine göre lobi ile belirleyeme kalkışan (bir zamanlar herkesin Ferrari de yapıyor dediği),en ufak kendine zararı olan olayda günlerce ağlayan,karışmadığı skandal kalmadığı halde destek gören bir takımdan bahsediyoruz.Ancak insanlar tabi boğa gibi baktıkları için kırmızı gördüler mi saldırıyor,mavi gördüler mi içleri açılıyor.Hatırlıyoruz bir ara evine kırmızı rengi bile sokmayan kompleksliler vardı o yüzden bunlar aslında normal.

    Gelelim lastik olayına;bence bu iş için yanlış zaman.Ben ve pek çok f1sever lastiklerden memnun değiliz.Evet takımım bu lastiklerle 2 senedir başarılı sonuçlar alıyor ancak hepimiz isyan ediyopruz.Ancak bunun sezon içerisinde değişmesine karşı olmalı bir f1sever.Dengeleri bir anda bozacak bir şeye karşı olmalı.Dün kötülediğini bugün desteklememeli,tükürdüğünü yalamamalı.O her seferinde pilotuna en ufak hadise olunca haram zıkkım edenler ise hiç konuşmuyor zaten.Bu kadar vicdansızlık olmaz el insaf.Adam ben en hızlıyım diyor,bana göre lastik vereceksin diyor.Pratik olarak haklı,f1de gaye;en hızlı ara.-pilot kombinasyonun kazanmasıdır.Bakyoruz öyle mi oluyor?Evet öyle oluyor.Ama adam o kadar aç gözlü ki sadece ben kazanayım,eze eze kazanayım istiyor.Kimse kusura bakmasın ama lastiği iyi kullanan,iyi anlayan takımlara yazık.Aracını böyle inşaa eden takımlara yazık.Onların günahı ne arkadaş.Bu spor bu kafa ile izlenirse ve yönetilirse hiçbir sezon temiz,skandalsız izlenmez.Herkes lastiği anlamalı ona göre araç yapmalıydı.Lastiklerin f1de bu kadar rol oynaması veya kötü olması ayrı,sırf onlar kazansın diye bir şeyleri değiştirmek ayrı.Haksızlık her zaman haksızlıktır.Her zaman karşısında olmak zorundasınız.Adamına göre muameleyi bırakın artık.Ferrari de yapsa Mc Laren de yapsa karşısındayım.

    Düşünsenize her büyük takım,geri kaldığı her sezon bir şeyleri değiştirmek istiyor sezon içerisinde.A takımı için lastik, b takımı için motor,c takımı için test yasağı,d takımı için kersi değiştirelim o zaman herkes kendi işine geleni istemekte hakkı.Empati yaparsak karşıdaknin haklı yanlarını anlarız.F1 eski f1 değil o yüzden bazen esnek olup,amaçları dışında kararlar alınmaya başlandı.Testler kalktı,masraflar kısıldı,motorlar kısıldı,araç yapıları değiştirildi vs…Bunların içerisidne rekabete aykırı kurallar var ama kimse sesini çıkarmadı.Bazen öndekileri yavaşlatmak,bazen seyirci sayısı ve geçiş arttırmak adına…Ancak geçiş arttırmak değil azaltmaktır f1in amacı.Araştırırsanız f1 çalışma grubu kounşmaları ve sonuçlarına ulaşırsınız.Geçiş olabildiğince zor olmalı diyor orda çalışan mühendisler ama artık f1 değişiyor ve zevk gelmesi için f1in misyonuna karşı kararlar alınabiliyor.Kısaca değişmeyen tek şey değişim ama onunda yeri ve zamanı var.Red Bull haklı falan değil arkadaş… rb madem bu kadar yarısmayı sevıyor neden bu seneye kadar lastıklerı elestırmedı. 2011 de ve 2012de bu lastıklerle kazandılar

  13. Nerede o eski 2011 demiş arkadaş

  14. Raikkonen F1Team avatarı
    Raikkonen F1Team

    İyi de lastikleri iyi idare edip de yarış kazanan takımların yavaş olduğu kanaatine nasıl varıyorsunuz ya da varıyorlar orasını anlayamıyorum. Sizce Ferrari ve Lotus tam tempoyla mı gidiyor? Ya da gittiğine dair deliliniz nedir? Bir diğer soru ilk 4 yarışın ikisini kazanan takım kimdi? Sezon ortasında değişiklik yapılması hiç adil olmaz. Lastikler daha fazla dayanınca eğer şuanki durumu doğru anlıyorsak Lotus ya da Ferrari'nin tek pit stopla yarışı kazanmayacağını kim garanti edebilir? Lastikler bütün takımlar için aynı. Daha dayanıklı olunca atıyorum 20 tur giden Lotus 30 tur gidecek 15 tur giden Redbull 20-25 tur gidecek. Sonuç?

  15. Sadece sana değil senin gibi düşünen üyeler için yazıyorum. 2008 den önce olduğu gibi sonra da hızlı olan araç yarışı kazanıyordu Ferrari neyin şikayetinde bulunacaktı? Çok yavaşız yardım edin mi diyecekti ? Brawn hızlı olduğu için şampiyon oldu Redbull hızlı olduğu için şampiyon oldu yeni kurallara ayak uydurdular ve kazandılar. Prelli den sonra durum her sene daha kötüye gitti. Artık takımlar lastikleri anlamaya ve lastikleri doğru kullanacak araç üretmeye odaklanıyor. Eee nerede teknoloji nerede aerodinami ? Prelli gelmeden önce hızlı araçlar yarış kazanıyordu özellikle bu sene lastiği idareli kullanan yarış kazanıyor. Geçen yıl Perez in yaptıklarını hatırlatırım. Ama Redbull un aleyhine bir durum varsa fanlar için sıkıntı yok. Ben Redbull fanı değilim ama hızlı aracın kazandığı bir Formula 1 istiyorum. Lastik Formula 1 in önemli bir parçası ama herşeyi değil !

  16. the best player Kevin Durant avatarı
    the best player Kevin Durant

    2008'deki değişikliklerden sonra çok memnundun hiç konuşmadın. O zaman mclaren ve ferrari herekese farkı takıyordu uçup gidiyolardı. Kural değişikliklerinden sonra geriye düştüler hiç senin gibi ağlamadılar. Sen yine geriye düşmedin o kadar hala yarış kazanabiliyosun. Zırlamayı bırakta uyum göstermeyi öğren. Bu lastikleri bende tasvip etmiyorum ama sezon başlamadan herkes test yaptı ve lastiklerin nasıl olduğunu biliyordu. Herkes aracını ona göre tasarladı.

    Şimdi lastikler değişse lotus'un günahı ne ki senin aracına uygun olacak diye onlar niye cezasını çeksin. Herkes sezon öncesindeki verilere göre birşeyler yapmış senin takım bi halt yapamamış anlaşılan.

  17. Marko haberinden Copy-Paste yapayim bari 🙂

    Ahmet Kara 26 dakika önce
    Adam hakli, lastikleri en iyi idare eden arac+pilot kombinasyonu en hizli oluyor, aslinda bu adil degil, asagida ki aciklama bence skandal..

    Marko: "Tam potansiyelimizi kullanırsak, sıralamada bir turu bile tamamlayamayız"

  18. sporu zaten redbull mahvetti neyin sikayetini yapiyorusun hacı .

  19. the best player Kevin Durant avatarı
    the best player Kevin Durant

    verin şunlara biberonu bıktım ağlamalarından yaw.

  20. F_Alonso Diaz avatarı
    F_Alonso Diaz

    Adam aracın gücünü azalltık diyor, bizimkilerde hala sıralamarda performans bulmalıyız diyor. Demek ki RBR bir bassa 1 saniye fark atacak yine millete. Zaten Çin'de Vettel'in son 3-5 turda deli gibi fark kapatmasından belliydi aracın ne kadar güçlü olduğu. Muhtemelen zaten yarış bitecek, basayım basbildiğim kadar dedi adam.

    RBR bu sene de şampiyon anlaşılan.

  21. Mehmet Ali Selışık birkaç gün önce Eurosport'ta yazmıştı. Bu konunun daha net açıklaması yok. Tabi maliyetler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir