Pirelli: "İstenirse Sıkıcı Trenleri F1'e Geri Getirebiliriz"

yazar:

kategori:

Lastiklerin spor üzerindeki etkisinin zirveye çıktığı yarışın ardından Red Bull’un sahibi Dietrich Mateshitz şu an F1’in yarışmakla alakası olmadığını söylemişti.

Pirelli ise kendinden isteneni yaptıklarını hatırlatıyor.

Pirelli, 2011 sezonunda F1’e döndüğünde kendisinden yarışları ünlü 2010 Kanada yarışında olduğu gibi heyecanlı hale getirmesi ve çabuk aşınan lastiklerle birden fazla pit stop yapılması istenmişti.

Pirelli’nin motorsporları şefi Paul Hembert şirketine yapılan eleştirilerin farkında, fakat lastiklerde radikal değişiklikler isteyenleri uyardı.

“Ne istiyorsunuz? Bizden 2010 Kanada yarışındaki gibi iki veya üç pit stop’lu yarışlar sağlamamız istendi.”

“Biliyorum ki bazılarınız lastiklerin etken faktör olmadığı tek pit stoplu yarışlar yapmamızı istiyorsunuz. Sıralama pozisyonunun yarış pozisyonu olduğu profesyonel yarışlara geri dönmek istiyorsunuz.”

“Bizden istediğiniz neyse söyleyin, yapabiliriz.”

Hembery lastiklerin durumunun bu yıl neden daha fazla ciddiye alındığını anlamadığını da belirtiyor.

“Geçtiğimiz iki yılda da aynısını yaptık, bu yıl bu kadar fazla tepki gelmesi ilginç.”

“Red Bull’un şampiyon olmasını sağlayacak lastikler yapmamızı istemiyorsanız ortada tuhaf bir durum var.”

“Her şey ortada, lastikler değişirse tek bir takım bundan fayda sağlayacak ki bu Red Bull.”

Red Bull RB9’un bu yıl en yüksek yere basma kuvvetine sahip araç olduğuna inanılıyor. Fakat lastikler çok fazla yüke dayanamadığı için limitlerine ulaşamadıkları düşünülüyor.

Mücadelenin doğası lastikleri koruma üzerine ve mekanik olarak daha iyi araçlar olan Lotus ve Ferrari yarışlarda daha istikrarlı sonuçlar alıyorlar.


Yorumlar

“Pirelli: "İstenirse Sıkıcı Trenleri F1'e Geri Getirebiliriz"” için 39 yanıt

  1. Evet kardeşim benim… Sana cevap yazdım ama sadece %2 diye birşey çıkmış :)) Buna çok güldüm.

    Seni sevgi ve saygıyla kucaklıyorum kardeşim… Sağol

  2. erkan  cömert avatarı
    erkan cömert

    eskiden drs yoktu ,eskiden bu kadar değişken lastikler yoktu ama unutmayalım eskiden bir hakınen ,bir shumi vardı ,onların laf kavgaları bile eğlendirirdi,eskiden v10 motolar 1000 beygir e yakındı hatta ferrari 1000 beygırden yüksek denirdi,araçların kullanımı zordu sürücü ön plandaydı ,v8 motolar ile beygirler sabitlendi ,benzin tam depo yarışlara çıkıldı ,ön kanat büyüdü arka küçüldü,geçişler zorlaştı ve yeni çözüm drs geldi ,o da yetmedi ,lastikler değişti kısaca ferrari ile shuminin ezici olduğu yıllardada bunlar yapıldı ezici üstünlüğü olan aracı engellemessen seyir zevki kalmaz bence yapılanlar doğru ,hatalı olan baştan v10 motorlarda küçülme olmaycaktı ,f1 demek araba yarışlarının zirvesi burada da düşük hacimli motorlar olmaz ,şimdide 1.6 v6 motorlar olucak asıl seyir zevki şimdi gidecek,yol araçlarına yardımı olurmu olacağı kadar oldu kers, selespeed ,denge dağılımı ve şanzıman v.s gibi yardımları oldu f1 in ama spor araçlarına veya pahalı araçlara oldu ,sıradan bineklere olmadı gibi sorun büyük bu sporda para hırsı var takımların hırsı var siyaset var varda var zor bir denge kısaca ,bu araba yarışıdır ve f1 araçları özeldir hızlı olabildiğince hızlı olmalıdır göze hitap etmelidir,malesef seyir zevki den uzaklaşıyor

  3. pirelli'nin ayarı yok belli.

    lastikleri biraz yumuşak yap.

    -zorlayınca 5 turda biten medium lastik üretir.

    bu çok yumuşak oldu, biraz sertleştir hamuru;

    -trenleri geri getiririz.

    bu lastikler 20 tur gidiyor ama her tur 1-2 saniye yavaş giderek. sonuna kadar zorlandığı halde 20 tur gidebilen, diğer türlü 30 tur da gidebilen lastikler lazım.

  4. Keşke sıkıcı treni versen,2011'i tekrar yaşatıcam demiyoda

  5. Evet lastikler çabuk bitiyor bütün yarış sadece lastik üzerine belirleniyor.bitik lastikle yeni lastik arasında 2-3 saniye fark oluyor bunlar gerçekten çok sacma.Ancak bu durum Redbull egemenliğini bitirdi eskisi gibi vettel alıp gidemiyor yarışı.bu yüzden fazla eleştiremiyorum pirelliyi ama 2 lastik arasında 2-3 saniye fark olmaması lazım bunu düzeltmeliler.

  6. Adamların F1 e bakışları belli oldu sonunda. Sıkıcı trenleri sadece Macaristan, İspanya ve Monako da görüyoruz ki bu durum sadece araçlarla ilgili değil pistin de yapısıyla alakalı. Ayrıca bazı yarışlar sıkıcı olabilir futbolda 0-0 biten maçtan sonra kimse ofsayt kuralını kaldıralım da maçlar gollü olsun demiyorsa sıkıcı geçen yarıştan sonra araçları geçiş olsun diye kurcalamamalılar. Ama futbola sahip çıkan onu koruyan fanlardan formula 1 de çok az var. Bizim en büyük eksikliğimiz bu. Burdaki yorumlara bakınca bu eksikliği bir daha hatırladım

  7. Mateshitz haklı aklını başına alsın şu lastik işini halletsin pirelli ……………………………….. Şalu

  8. "Trulli kaptan ortalarda yokken o iş zor be :)" buna cok guldum gercekten. Superdi.

  9. 2 ekmek 1 Camel  avatarı
    2 ekmek 1 Camel

    Evet o tren i geri istiyoruz.. Verde görelim.

  10. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
    Berkhan Oğulcan Akçay

    Malesef aşağıda arkadaşın da dediği gibi Red Bull baskısıyla lastikler değişecek. Yazık. Bir takım yüzünden lastikler değişecek. Halbuki aslında bu yarışlık bir durum. Çünkü İspanya lastiklere çok büyük yük bindiriyor. Esasında önceki sezonlardan çok da büyük bir fark yok lastiklerde.

    Üzgünüm ama lastikler değişirse Red Bull hakimiyeti yeniden başlar.

  11. Gökhan EROĞLU avatarı
    Gökhan EROĞLU

    Hanginiz DRS'li ve Pirelli'li geçişlerden tat alıyorsunuz? Eskiden geçiş olduğunda oturduğumuz yerden fırlardık. Şimdi lastiği biten tur yer gibi geçiliyor, lastik koruma adına pilotlar güçlerini göstermiyor.Beş geçişin olduğu yarışlar günümüzdeki seksen geçişlik yarışlardan daha fazla heyecan veriyordu.

  12. Ha Kanada'da lastikleri değiştirecekler. Hem Paul amcamız twitter'dan duyurdu, hem de ESPN haber yaptı.

    http://en.espnf1.com/f1/motorsport/story/108038.html

  13. Kovalainen'in bir tweet'ini gördüm dün aynen şöyleydi. "Alonso Red Bull'dan düzlükte 12 km/s daha hızlıydı. Bu yüzden virajlarda çok yavaş gitse bile onlarla aynı zamanı elde edebilirdi."

  14. f1 organizatörleri ne istiyorsa ona göre ürün yapıp veriyor pirelli…pirelliyi eleştirmek mantıksız.

  15. Formula 1'in sorunu hiç bir zaman lastik olmadı. Yürüyen aksamın, motorun önemini kaybetmesiyle sorunlar başladı. Düşür abi yere basma kuvvetini, çıkar KERS'i, DRS'yi aradan, küçük 2014 Turbo motorlarını da diplerine kadar güçlü hale getirmelerine izin ver üreticilerin bak F1 deli gibi eğlenceli oluyor mu olmuyor mu?

  16. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    Redbull için , Pirelliye göre araç üretme durumu sözkonusudur.Pirelli değişikliğe gidince de mal gibi ortada kalma sözkonusudur.

    Şimdi biraz geriye gidelim.Egsoz çıkışı ve haritalamalar üzerindeki kısıtlamalar sonucu kaybedilen yere basma gücünün birşekilde telafi edilmesi gerekiyordu.RB9 fazlaca yere basıyorsa newey amca bu telafi işini iyi yapmış ama pirelliden istenenleri ve olası değişiklikleri hesaba katmadan yapmış.
    Şimdi newey der ki : Ama ama ama ben aracı pirelliye göre tasarlamıştım.

  17. temamen katılıyorum 2011 sezonu sebastian vettel göklere cıkarılıyordu yok lastikleri en iyi anlayan yok pirelli faprikasını ziyaret edip bilgi alan tek pilot diye
    o yıl ferraride alonso yumasak lastiklerele azda olsa rekabet edebiliyordu ancak sert lastiklere gecince ortalama 0.3 0,4 saniye kaybediyordu hatta 2011 ispanya gp de ilk pitlere kadar 15 tur civarıydı lider gidip sonra tur yiyen bir ferrari vardı tur basına 3 sn fark atmıstı red bul o ozaman ferrari hatayı kendinde arıyordu ve buldu
    kurallar lastikler her kese aynı verilmiyormu birilerine daha dayanıklı lastiklermi veryor pirelli bukadar elestiri alıyor. bu sporun DOGASINA AYKIRI DİYEN ARKADASLAR kurallar cizgiler belli
    kimler bu sınara daha cok yaklasırsa o kazanır BU SPOR bütün bilesenleri bir araya getirebilenlerin kazandıgı bir spor evet red bul cok hızlı arac üretmis olabilir ama tek bir bilesen eksik oda (LASTİKLER) kimler karıncadan yag cıkarırsa o kazanır

  18. allah belanızı versin bir an önce defolun gidin.f1 i yaşantımda arka plana atacak kadar soğudum spordan.2-3 sene önce bir antrenmanı bile gece yarısı uykusuz kalma pahasına kalkıp izlerdim.ki kimyam bozulurdu kalp atışlarım değişirdi şoka giredim uykusuz olduğumda.ama şimdi bırak sıralamayı yarışı bile açıp izleyesim gelmiyor.sonuçta kim kazanacaktan çok kim daha çok pistte lastiğini koruyacak diye bekliyoruz.mesela gutierezin lider gitmesi önceki senelerde lider gidene göre farklı önceden öndekiler pite girince arkadakiler lider olunca çok uzun süre lider kalabiliyordular pite girmek zorunda değillerdi.kanada 2008de heidfeld in yumuşak lastikle 40 turu çıkartması seyir zevkini ortaya çıkarıyordu.hafif depo ile süpriz pol mücadelesi oluyordu.matezchiz in dediği gibi artık pol mücadelesi olmuyor yarışa lastik saklamak için garada son saniye turu için bekliyen pilotları görüyoruz.bende diyorumki o zaman sıralama seansını düzenlemeyin kardeşim.bir kürede kura çekin kim ilk çıkarsa polü o alsın sırasıyla çekilen isme göre 2-3-4 olsun ve devam etsin.hem heyecan üst seviyede olur hemde sıralama turları için harcanan masraftanda kurtulmuş olursunuz.nasıl bu ülkede 11 yılım heba olduysa f1 dede 3 yılımız telef oldu.

  19. Pirelli'nin bu açıklamasına Şapkamı Çıkartıyorum, Pirelli seninle gurur duyuyoruz yarışlardaki aksiyonu sağlayan heyecanı tüm turlarda aynı kalmasını sağlayan,taraftarları ve takımları düşünen başka lastik firması varmıydı acaba

    yuh beee bu kadarda taraflı olunmaz.

  20. heikki 1088 avatarı

    Sıkıcı mıkıcı en azından en iyinin en hızlının ya da en dayanıklının kazandığı yarışlar oluyordu. Aracının gücünü kısan, sadece lastik kullandı diye orta sıra takımı gelipte şampiyonluğa oynamıyordu yada kazanmıyordu (Amacım kimseyi yermek değil. Sadece en hızlının hakkı verilmiyor demeye çalışıyorum). Bu lastik işi neresinden tutarsan tut elinde patlıyor. Bu f1 değil. Ben zor sabrettim. 1 sene önce yapılan rezilliklerden sonra Gs'ı türk futbolunu izlemeyi takip etmeyi bıraktım, aha bunu da bırakmam yakındır. Bence işin içine çok sağlam turp sıktılar. Bir yarışta 4 pitsop olacak(eskiden de vardı evet) ama adam en hızlı tur zamanı atmaya korkacak. Gittikçe soğuyorum. F1 e gittikçe ısınanlara da şaşırıyorum. Yarışın doğasına aykırı bu be…

  21. Kimin şampiyon olduğundan pirelliye ne?Red Bull yüksek domwforce Mercedes ise yüksek motor gücü yüzünden tam gaz gidemiyor.Sonra bunun adına yarış diyorsunuz.

  22. pirelli giderse ferrari araçlarına göre kim lastik üretecek merak ediyorum doğrusu, redbull'UN iyi kullandığı sert lastiği bile yumuşattınız Allah belanızı versin.
    redbull geçen seneki gibi lastiklere arabayı uyarlarsa görürsünüz o zaman efelenmeyi,
    lastik farklarından oluşan geçişler hiçte eğlenceli değil..

  23. Red bull kadar korkak takım yok. La babayiğitsen yere basmayı azalt düzlükte ilk 5'e oyna yemiyor demi? Bura moto gp mi ki virajı içeriden 10 km hızlı alıp avantaj sağlayacan? Sağlama kardeşim, yüreğin yetiyorsa çık barcelonada 322'ye. Ferrari gelenekleri gereği düzlük hızından taviz vermiyor. Yoksa varya ohoo zaten ferrari sondan 3. düzlük hızı yapıp viraj avantajıyla yarışları toplardı. Asıl f1'i kirleten korkak korkak sondan 5. ve 7. düzlük hızıyla virajda yarış kazanan red bull'dur. Geçen sene aynı lastik yok muydu ? tabi geçen sene ferrari ve lotus yavaştı, bi mclarenide nasıl olsa mekanik sorundan eleriz geriye bize sorun çıkaracak kimse yok diyorlardı. Birde 7 yarışta 7 kazanan olunca nasıl olsa uzakdoğuda bir b planı yaparız, diğerleri çözene kadar şampiyon oluruz diye rahatlardı. Ha Alo pisi pisine maldonado'nun zincir kazasına takılmasa bu hesapta tutmuyorduya neyse.

    Bu sene baktılarki Ferrari'nin sorun yaşamadığı yarışları kazanamıyorlar. Ferrari uzun sürüşte istikrarlı, lotus'un dengesi iyi, la dedi bu raikonenle alonso her yarış vetteli geçecek bu gidişle, lastiğe göre araç geliştiren takım değil, tamamen lastikten bağımsız araç geliştiren, takımlar öne çıksın. Kim bunlar? red bull, mercedes ve belki toro rosso ve belki williams.

    Yani diyorki ferrari ve Lotus'un ve de diğer takımların emeği çöpe gitsin, biz 2011deki ham rb7'nin prototipini alıp kopyalayalım. Sonra ferrari ve lotus bize benzemeye çalışsin onlar bizi çözene kadar biz 4 yarış üst üste alıp şampiyonluğu garantiliyelim.

    Baba'nin en akıllı oğlu sen misin mateschitz. Sen geçen yıl bilmiyor muydun? 2013'te 2012'nin kurallarının isleyecegini? lastik basıncı belli çalışma aralığı belli, ona göre araç üretecektiniz dedeciğim. K. nızıda yırtsaniz değişmeyecek millet'in 5 aylık emeği çöp mü olacak la?

  24. Yusuf Perçin avatarı
    Yusuf Perçin

    Pirellinin marifeti. Bu düşüşte payı olanlarda biri benim

    http://www.guardian.co.uk/media/2013/feb/15/formula-one-tv

  25. bir bakıma haklılar. bi zamanlar trulli treni vardı izler dururduk. pitstoplarla geçilse de 1. ile aradaki fark açılmış olurdu. herkes finishe ulaştırırdı aracı. şimdi düşünüyoruz acaba eksik pit yapabilen olacak mı. aynı pit sayısıyla kim hızlı olabilecek. geçişlerde oluyor. yani son pitlere kadar sıralama oturmuyor. hatta taze lastikle çıkan belki geçer diye bekliyoruz. kim daha iyi lastik kullancak diye bakıyoruz.
    zaten pilotların ve takımların işleri ortam şartlarına iyi uyum sağlamaktır. hem lastikler dayansın hem hızlı olalım dersen o zaman sene sonuna kadar podyumda bir iki takımı izleyip dururuz.
    eskiden lastikler sağlamdı ama yine tek pit yani diğerlerinden az pit yapıp podyuma çıkan oluyordu. bu her zaman olacak.
    son söz olarak lastikler değiştirilmez (ya da değiştirilir onu bilemem :)) belki ama haftasonlarına bi üst kademe sertleri getirilebilir. bu hafta olduğu gibi ya da takımlara pazar günü kulanmak üzere birer set lastik verilebilir.

  26. Lastiklerin degismesi bu saatten sonra soz konusu olmamali bence. Sadece Pirelli nin yapmasi gereken son zamanlarda karsilastigimiz sacma sapan lastik patlamalarini ve demiri cikana kadar asinma olaylarini ortadan kaldirmak ki Hembery bu kadar ozguvenli konustuguna gore bu durum cok da zor olmasa gerek. Lastiklerin olasi bir degisimi Redbull'a yarayacak. Oyle sey olmaz, bu adamlar arac tasarlarken enine boyuna dusunup belli taslaklara gore arac tasarliyorlar. Lotus neden ayni problemi yasamiyor? Acaba Redbull'un durumunda Lotus olsa bu kadar cok hararetlenmeler yasanacak miydi, mechul lastik patlamalari ve normalin ustunde asinma disinda sanmiyorum. Newey gibi bir dahileri, ve guclu bir tasarim ekipleri var, bu durumu da kendileri cozmeliler, bu durum Redbull'la ayni fikirde olan tum takimlar icin gecerli bence, sizlanmanin vakti degil.

  27. fatih çalışkan avatarı
    fatih çalışkan

    yani yemin ediyoru rbr şampiyon olacağina en sonuncu takım olsun ne karektersiz takım yarış kaznamayınca hemen ulumaya başlıyorlar diğer takımlar başka lastikle yarışıyoda bizimmi haberimiz yok

  28. Red Bull Bunlara ne yapmış anlamak güç batmaya başladılar artık farkında değiller. Kardeşim sen işini yap sana kimse işini yapma demiyor ama yaparken de en fazla yere basma gücünü üreten arabayı yavaşlatma işini yap. Fia'nın engelleyemediğini şimdi Pirelli engellemeye çalışıyor. Alternatörü değiştirdi takım imkan olsa bunu da değiştirir.

    Buna ya adamın her açıklamasından biri biz lastiği yaparsak Red Bull parlar. Yapmazsan yapma öyle yada böyle elbet anlarız o lastikleri de arabayı kısa kısa da olsa. Bu kadar da olmaz Sporun geldiği duruma bak ortada bir lastik üreticisi arkasından konuşanlar gündemde kalma politikası bunlar. Kardeşim sen lastik üreticisisin en iyi lastiği maksimumu bularak üretmek zorundasın Heyecan getirdin tamam kimse bir şey demiyor elinize sağlık ama bu heyecanı getirirken de birilerini yavaşlatman ama. Neyse sağlık olsun bu böyle gitmez bundan eminim…

  29. bora subaşı senmisin? evetse merhaba ben eski musab bera…değilsen de yine merhaba..ben herkül:)

  30. Aynen öyle kardeş. Tek istediğim; Olay piyangoya dönüşmesin .. Hepsi emeğinin karşılığını alsın.
    En son teknolojiyle araç tasarla ama olay piyangoya dönsün.
    Eminim hiç birimiz kendi aracını sürerkende aklının lastiklerde kalmasını istemez.

  31. Sanane kardesim? Tamam lastikler cok dayanikli olmasin dediler de sampiyonu sen belirle demediler! Ayrica ikide bir tren mevzusu yapma, DRS tren olayini coktan bitirdi, adam gibi lastik uret herkes tesekkur etsin..

    Bu ne boyle 2 lastik arasinda 4-5 saniye fark oluyor bazen, millet tur bindirir gibi gecis yapiyor, boyle sacmalik mi olur..

  32. Ekleme de yapayım: Lastikler aracın yapısından çok pilotaja bağımlı olmalılar.

  33. İstenirse Sıkıcı Trenleri F1'e Geri Getirebiliriz

    Trulli kaptan ortalarda yokken o iş zor be 🙂

    Benim aklımdaki lastik dengesi şu:
    – Button gibi lastik koruyabilen pilotlar bir eksik pit stop yapabilmeliler. Hamilton gibi agresif sürerek lastikleri aşındıran pilotlar ise agresif sürdükleri için ihtiyaç duydukları bir fazla pit stop zamanını amorti edebilmeliler. Böylece her iki sürüş tarzı da eşitlenmiş olur. Bu denge iyi tutturulursa güzel yarışlar izleriz. Lastik koruyan pilot için 2, agresif süren için 3 pit stop azami rakamlar olmalı.

  34. Allahım sana geliyorum…

    Kardeşim sizin yaptığınız lastikleri, ben kaplamacıya yaptırırım valla.
    İsterse yapabilirmiş.. peh peh.

    Reklamın iyisi kötüsü olmaz derler ama bir marka kendini anca bu kadar yok edebilir.

  35. Fernando 4LonSo avatarı
    Fernando 4LonSo

    Pirelli'nin bu açıklamasına Şapkamı Çıkartıyorum, Pirelli seninle gurur duyuyoruz yarışlardaki aksiyonu sağlayan heyecanı tüm turlarda aynı kalmasını sağlayan,taraftarları ve takımları düşünen başka lastik firması varmıydı acaba? çok önceden vardı ama şimdiki son 5 senede bu yoktu ve Redbull'a hedef alması bana ayrı bir zevk veriyor Redbull'un Enerjisini Pirelli Söndürdü,ama yinede her pistte kendi yarışını çıkartıyorlar kazanamadığı zaman ağlamaya başlıyorlar,Monacoda lastikler fazla aşınmaz orada favori Redbull söylememe gerek yok kimin kazanacağını, ama dileğim o yarışda Vettelin yarış dışı kalması,orada kazanacaklar sonra ağlama modun'dan çıkacaklar bunlar istiyorki her yarışı biz kazanalım ben ve tüm fanlar sıkıldı sizin 3 yıl üst üste kazanmanızdan taraftarların böyle bir hamleyi desteklemesi gayet normaldir..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir