Resmi: Mclaren Honda Birlikteliği Formula 1'e Geri Dönüyor

yazar:

kategori:

2008 sonunda ekonomik kriz nedeniyle Formula 1’den ayrılan Honda, 2015’te Mclaren’in motor partneri olarak Formula 1’e geri dönüyor.

Turbo motor dönemini iyi değerlendirmek isteyen Honda, Mclaren’in bir sene Mercedes motoru kullanmasının ardından İngiliz ekibin motor partneri olacak.

Şu anda resmi açıklama yapılmasa da bu birliktelik zaten bekleniyordu. Honda Başkanı Takanobu Ito’nun bugün dönecekleri duyurusunu yaptı.

Mclaren’le birlikte Sauber ve Lotus takımlarının da Honda motoru kullanmaya yakın oldukları biliniyor.

Mclaren Takım Patronu Martin Whitmarsh “Honda ve Mclaren’in büyük bir geçmişi var.”

“Yegane bir başarılı birliktelik oluşturduk ve dünyayı yendik. Birlikte en büyük ve tarihi anlara ortak olduk ve o anlar hâlâ konuşuluyor.”

“Mclaren ve Honda birlikte oldukça heyecanlı yeni bir maceraya giriyor. Bu yüzden Mclaren’deki herkes ve F1’i seven herkes adına Honda’nın spora döneceği için mutluyum.” dedi.

Honda ve Mclaren birlikteliği 1980 ve 1990’lı yıllarda 44 galibiyet ve 8 şampiyonluk kazandı. MP4-4 aracı ise bir sezonda 16 yarışın 15’ini kazanarak tarihi bir rekoru elinde bulunduruyor.


Yorumlar

  1. o eski kırmızı beyaz muhabbeti tamamen marlborodan kaynaklı bir kombinasyondu.şayet west te de öyleydi. kırmızı beyaz olacağını hiç sanmıyorum.. benim gönlümden geçen o burun kısmındaki turuncuya kaçan kırmızı ve siyah renkleriyle yarışması 🙂

  2. Ayrıca turuncu renkten bahsediliyor.Bir araç bu kadar bu renk altında çirkin görünebilir.Bi ara Coca-Cola ana sponsorluğu gündeme gelmişti gidici Vodafone'nin ama galiba bu iş yalan oldu.Eğer Coca-Cola sponsorluğu gerçekleşmiş olsaydı aracın kırmızı beyaz renklere bürünmesi de kolay olurdu.Hayırlısı olsun bakalım…

  3. Nihayet sevindirici haber resmi olarak da açıklandı tamam artık bu iş.Umarım aracın rengi de kırmızı beyaz olur ve tekrar umarım o başarılı ezici kırıcı üstünlükler geri kazanılır.McLaren-Honda bu iki isim ancak bu kadar birbirine yakışır 🙂

  4. işi yaz boz tahtasına çevirdiler bunlarda madem geri gelecektiniz niye gittiniz.

    keza toyotada yakında damlar malum 1.6 modası markaları yine sahne alacaklar.

  5. Hamza Fayiz avatarı

    (18 yıldır)1995'ten beri mercedes motoru kullanan mclaren sadece 1 sezon lider olabilmiştir.Sadece 5 sezon Honda motoru kullanan mclaren 4 defa liderlik yaşamıştır 🙂 Ezici bir fark olsa gerek.

  6. Hamza Fayiz avatarı

    McLaren F1 fikri, baş mühendis Murray 1988 İtalya Grand Prix sonrasında evine dönmek için havaalanında uçak beklerken şekillendi. Murray, hazırladığı üç koltuklu spor otomobil taslağını firmanın Formula 1 deneyimi ve teknolojik bilgi birikimini göz önünde tutarak McLaren'in patronu Ron Dennis'e göstererek nihai yol otomobili düşüncesini açıkladı.
    Murray'den alıntı:[4] "Bu süre boyunca, Ayrton Senna (son F1 Şampiyonu) ve Honda'nın Tochigi Araştırma Merkezi'ni ziyaret etmeyi başardık. Ziyaret, McLaren'in o dönemki Formula 1 aracında kullandığı motorun Honda olması gerçeğiyle bağlantılıydı. Daha büyük bir motor koymanın daha iyi olacağı düşünceme rağmen Honda NSX'i kullandığım an, kendi aracımı geliştirmek için aklımda olan tüm kıyaslama otomobilleri -Ferrari, Porsche, Lamborghini- aklımdan çıktı. Elbette bizim üreteceğimiz araç, McLaren F1, NSX'den daha hızlı olmalıydı; ancak NSX'in sürüş kalitesi ve yol tutuşu yeni tasarım hedefimiz olmuştu.
    Honda motorlarının bir hayranı olarak, daha sonra Honda'nın Tochigi Araştırma Merkezi'ne iki kez daha gitti ve onlardan McLaren F1 için 4,5 litre V10 veya V12 bir motor üretmelerini düşünüp düşünmeyeceklerini sordum. Sordum, ikna etmeye çalıştım, ancak başarısız oldum ve sonunda McLaren F1 bir BMW motoru ile üretildi."

  7. Senna ve Prost'u da getirseler takıma bari 🙂

  8. Hamza Fayiz avatarı

    üzgünüm,Honda gibi bir dünya markasını seninle tartışamam bu Honda ya saygısızlık olur.

  9. Marlboro halen var F1de. Ama biz bilmiyoruz, bilinçaltımız biliyor. Ferrari'nin motor kapağındaki scuderia Ferrari logosu neyi andırıyor sence? 😉
    Zamanında marlboronun Ferrari ile çok uzun süreliğine tekrar anlaşma imzaladığı haberini görmüştüm. O dönem şu anı da kapsıyor.
    ama dediğin gibi 'görünür' şekilde keşke geri gelse mclarenla.

  10. F1'e dönüşünde sadece bir yarış(oda tesadüfen) kazanmış bir üreticiden neden korksunlar?

  11. sen ne biliyorsun ki bu kadar çok yazıyorsun???? 🙂

  12. Tam rekabetin yaşanacağı bir dönemde schumi bıraktı gitti!.

  13. Umarım motor gelişimini durdurmazlar yine. güçlü olan kazansın.

  14. yahu honda motorunun donusu ile kimi ve schumacher dönüşü arasında nasil bir bağ kurabildin pes !!

  15. İzlemiştim o dönemleri,şimdi yine birlikte olacaklar,birde Marlboro döseydi de kırmızı beyaz renkleri olsaydı arabanın..sonuçta 20 sene aralıksız isim sponsoru oldular Mclarene

  16. Sen tarihini araştırmadan çok zaman önce ben şahitlik ediyordum. O yüzden mukabele edebileceğin birşeyler varsa paylaş konuşalım yoksa gereksizlik yapma boş konuşmuş oluyorsun.

  17. Honda F1 (Massa) avatarı
    Honda F1 (Massa)

    By haberin linkini bir yerlere kaydet.Ben bu haberin linkini kaydettim.
    Bu yorumumu sana hatırlatacağım ileride.

  18. Cok guzel haber, aranan kan nihayet bulundu…

  19. Hamza Fayiz avatarı

    ben daha çok sevindim 🙂

  20. Hamza Fayiz avatarı

    sana uzun bir cevap yazmaktan ziyade kısa ve öz bir şekilde cevap vermeyi doğru buluyorum mclaren veya honda'nın tarihini araştırman yeter 🙂

  21. Doğruymuş demek ki gözlerini ciddi karartmışlar umarım 2 nci pişmanlığını yaşamaz her iki takım da. Honda'ya birşey olmaz dev bütçesi var yine çeker gider de olan Mclaren'a olur. Şunu bunu anladım da niye 2015 bir onu anlamadım 🙂 2014 e yetişemeyiz, rezil oluruz diye mi bakıyorlar anlamadım ki. Ortada testlerin olmadığı zamanda geliştirme ile geçirebileceklerini mi planlıyorlar. Epey zamandır söylentileri dolaşıyordu yoksa.
    Şimdiden moda girenler olmuş 🙂 hayırlı ossun diyelim.
    Bence Kimi ve Schumacher'in dönüşünden daha büyük bir haber değil çünkü uzun zamandır motorlar konuşulmuyor artık yol araçlarında da harika motorlar üreten Ferrari, Pagani gibi makinelere motor veren Mercedes ne kadar konuşuluyor nasıl bir hayranlık uyandırıyor (geçmişleri ayıklandığında) ki Honda uyandırsın kaldı ki cücük kadar motorlar üretecekler. İnsanlar için bugün ki kadar bile önemi olmayacak motorların. Geçmişin aidiyetini yaşıyoruz şuan basına da bu yansıyor. Hayranlıkla motor makaleleri pek yazılmıyor artık. Küçücük atelyeler modifikasyonlar ile daha ileri güçlere ulaşıyor vs vs.
    Honda yine zaferler kazanmaya başlarsa Honda konuşulmayacak ki Mclaren konuşulacak yine bugün şasilerin, aerodinaminin günü. Patronlar da hep geçmişe saplanmış kalmış. O rekorlar döneminde Mclaren en ileri şasiyi de üretmişti Motor ile onlar olmadı sadece bugün ise üretemiyor geride kalıyor bu açığı Honda motorları mı kapatacak, ilginç.
    Honda bana göre 5-7 lt arası hacimde supercar 'lar hazırlasa çok daha fazla sükse yapardı bunu kendileri de görecekler. İnşallah başarılı olurlar zira 2000'lerin başından beri en iyi motoru üretmek yeterli olmuyor BMW hezimeti örneğinde ki gibi.

  22. O patlayan motorlar 90 yarış honda tesadüfen 1 yarış kazandı.

  23. Honda F1 (Massa) avatarı
    Honda F1 (Massa)

    İnşallah.
    Üstelik orada ki pist görevliside ucuz atlatmış.

  24. suzukanın start düzlüğü değilmi orası.çok saçma bi kaza olmuş insallah kötü bişey olmaz

  25. Honda F1 (Massa) avatarı
    Honda F1 (Massa)

    Konu dışı fakat pistlerden üzücü bir haber daha.

    http://spor.mynet.com/haber/320-km-hizla-bariyerlere-girdi/62899

  26. keyifli zevkli olucak.kırmızı beyaz renklere dönülür umarım.en azından senna hatırlanmıs olur

  27. Honda F1 (Massa) avatarı
    Honda F1 (Massa)

    Bu habere en çok sevinen üye benimdir kesinlikle.

    Geçen de dedim,şimdi de diyeceğim,her zaman da diyeceğim.

    F1 domine edecek Honda.Göreceksiniz. 🙂

  28. Önümüzdeki günlerde teslim alacağım W176 mın arkasına McLaren yazdırmayı düşünüyordum
    : (

  29. Harika bir haber.

  30. Yusuf Perçin avatarı
    Yusuf Perçin

    Honda gerçekten yerinde bir karar fakat uzun yıllar bu sporun dışında kaldılar. Mercedes'in bilgilerinden mutlaka faydalanacaklardır.

    Fakat keşke bmw dönseydi. 2000-2005 arasında motor ömürlerinin çok daha kısa olduğu yıllarda bmw nin ne kadar güçlü hatta en güçlü motor olduğunu gördük. Güçten ziyade en hızlı motor da yine bmw yapımıydı. BMW hayranları için güzel bir döküman var elimde paylaşayım

    http://sd-2.archive-host.com/membres/up/10237196789579146/moteurs_BMW_F1.pdf

  31. Ozan Ülkügil avatarı
    Ozan Ülkügil

    Toyota'yı da bekliyoruz

    Japonlar başarısızlığa tahammül edemeyip çekip gidiyorlar,Mercedes'te Japon olsaydı ne olurdu acaba 🙂

  32. Güldürme beni. Senelerce uğraştıktan sonra tesadüfen bir yarış kazanmışlardı.Onların hazırladıkları araç Mercedes motoruyla şampiyon oldu.Mantık yürütürsek aracın tek eksiği motor diyebiliriz.
    Seksenli yıllar çoktan geride kaldı.Bu arada Mclaren'in Mercedes motoru ile kazandıkları yarış sayısı çok daha fazla.

  33. Hayırlı uğurlu olsun,tarih tekerrür etmesin ama(özellikle de 1988:)

  34. Tüm Mclarenci arkaaşlarıma hayırlı uğurlu olsun. Honda büyük bir firmadır bu arenaya tekrar döndükleri için çok mutluyum Renault'un yol otomobillerinde en büyük rakiplerinden birini burada görmek güzel. Mercedesle bir yere kadardı böyle olması iyi oldu bir çok arkadaş Hondaya taş vurmuş ama Mercedes'in patlayan motorlarını bu sporu yakından takip edenler unutmadı.

    Sıra Lexus'da Toyota ismi ile dönmeyi düşünmüyorlar dönerlerse Toyota premium markası Lexus ile dönecekleri söylentiler arasında.

    Renault geçen gün bir açıklama yapmıştı dönmeye niyetli olan Renault-Ferrari-Mercedes yetkilileri ile masaya oturur bizimle kuralları değerlendirir demişti söz sahibi olmadan birinin dönmesini düşünmüyoruz demişlerdi yanıldılar ama haklılardı. Yarın bir gün Renault-Ferrari-Mercedes motorlarında dikkat çekici bir şey çıksa Honda bizim haberimiz yoktu der ee bu seferde demezler mi sen gelip bizimle masaya oturup kuralları değerlendirmedin diye. Neyse dönmelerine çok sevindim hayırlı uğurlu olsun tekrar…

  35. Gökhan EROĞLU avatarı
    Gökhan EROĞLU

    Mclaren-Mercedes ortaklığının bitmesi duygusal açıdan belli bir yıkım oluşturuyor. Çünkü geriye dönüp baktığımızda bu ortaklıktan güzel işler çıkmıştı. E tabi güçlü pilotlar ve en önemlisi muhteşem araç tasarımları. Estetik açıdan tarihin kanımca en başarılı otomobillerini üreten bu ortaklığın bitmesi yeni sponsorlar ve yeni renk kombinasyonları demek. Umarım takım bu açıdan değişmez.

    Tabi önemli olan estetik değil bu sporda.

    Mclaren-Mercedes… İsim birlikteliği de çok hoştu be…

  36. A dream to race for Mclaren Honda! I'm sure soon I will reach my target with Mclaren!!

    Perez bunu yazmış twitterdan. "Mclaren Honda için yarışmak rüya gibi. Mclarenle hedefime yakında ulaşacağıma eminim."

    Yarına kalmaz haberi düşer: "Perez: Yakında Mclarenle şampiyon olacağımdan eminim" 🙂

  37. Renault, Honda ve Toyota'nın F1'e Döneceğinden Emin Değil

    Şeklinde bir haber vardı. Ateş olmayan yerden duman çıkmazmış. O kadar duman da gerçekmiş belli ki.

    Hayırlı olsun. Belki Kobayashi Mclaren'le geri döner 😉

  38. honda o 90 yıllardaki honda,mı zannediyor bu millet honda,yı gördük barhonda,yla tam fiyasko .

  39. artık f1,de iş yok . bu spor artık lastik yarışı oldu. bune kardeş bütün yarış pit,te geçiyor

  40. Telmex McLaren Honda olursak Beyaz-Mavi renk düzeni olabilir.

  41. buna bayıldım 🙂 kalbim sizinle 🙂

  42. mc laren f1 tarihinin en sevdiğim takımıdır çünkü pilotlarını her daim eit şartlarda yarıştırmıştır.Alllah cc.onların yüzünü kara çıkarmasın.kimi-mc laren ortaklığı olursa çok sevinirim helede şampiyon olurlarsa kısmet.

  43. Telmex McLaren Honda…

    Kırmızı gider, krom renk beyaz olur. Beyazın üzerine ne renk gelir bilinmez… Turuncu işi çoktan yatar. Uyduruk bir kırmızı koysalar bari 🙂

    Honda ne kadar başarılı olur bilinmez, ama mclaren tökezlemeye devam edebilir.

  44. Honda F1 (Massa) avatarı
    Honda F1 (Massa)

    Ferrari'ci,Renault'cu ve Mercedes'çi kardeşlerim korkun Honda'dan.
    F1'i domine etmeye geliyor Honda!
    Korkun korkun çok az kaldı! :)))))

  45. malumun ilanı. umarım eski başarıları tekrarlayabiliriz.

  46. Bütün saydığınız bu modellerin hepsinin kendine has güzellikleri ve özellikleri vardı ama ortak olan naktalarından bir taneside bütün o modellerin tasarımcıları McLaren den ayrılmış durumdalar.Newey MP4 20 Newey-Fry MP4-21 Fry MP4-22 Lowe MP4-23
    En hızlı fakat mücadelesi düşük 20, Estetik ve başarı dolu bir seriye dair ilk fakat başarısız adım 21, Dayanıklı ve hızlı 22, Oldukça hızlı-dayanıklı ve atak 23. Hepside özel araçlardı ama çoğunun içinde McLaren in başarısızlıkları dolu.

  47. Gökhan EROĞLU avatarı
    Gökhan EROĞLU

    benim için de mp-4 21…

    dayanıksız olsa da estetik açısından muhteşem bir araçtı.

  48. Benim için de en özeli MP4-20'dir.

  49. Kimi Raikkonen avatarı
    Kimi Raikkonen

    mp4-20 her zaman en iyi formula 1 araçları arasında olacaktır.

  50. fantastika birde toyota gelirse tam cadı kazanına döner ortalık

    rekabet her alanda olmalı (motoru anlama konusundada.)

    ron dennis yemedigi horozun sesini dinlemez vardır elbet bir bildigi
    (yıllanmıs kacalll)

  51. MP4-20 (2005) avatarı
    MP4-20 (2005)

    MP4-22 ve MP4-23 aerodinamik olarak zirvedeydi. Fakat MP4-20 Mclaren'in şu ana kadar ürettiği en hızlı F1 aracı. 😀

  52. Mclaren-Mercedes ortaklığı oldukça iyiydi, Hondanın Mercedesin yerini tutacağını zannetmiyorum, en azından kısa sürede içinde.

  53. hayırlı olsun.iyi haber.ne kadar çok motor üreticisi o kadar rekabet ve ucuz motor.mc laren honda-jordan mugen honda-bar honda
    honda ile ilgili hatırladıklarım.bakalım başka pazara girecek motor üreticisi çıkacakmı.matesitczh toro rossoyu satmayı düşünüyor.aslında motor üreticisi bir takım bu şekilde satın alarak kendi adıylada tamamen fabrika takımı yarıştırabilir

  54. mclaren mp4-22 aracını honda motoruyla dusunmek … konu dısı ama bence f1'in arac yapısı ve sekli konusunda zirvesidir bu arac !!

  55. Çok sevindim diyebilirim.80'ler de o başarılı McLaren-Honda birlikteliğini izleme şansım olmamıştı.kısmet 2015'e miş.İnş.Honda ile birlikte eski başarılarımızı tekrardan yaşarız.

  56. Şişman kadın şarkı söylemeden perde kapanmaz. Ron işini bilir. Aynısını 1994 te de yapmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir