FIA: "Lastikler Sadece Güvenlik İçin Değiştirilebilir"

yazar:

kategori:

Pirelli’nin yapacağı değişiklikler arka lastiklerde oluşan parçalanma sorununu çözmekle sınırlı kalacak.

Red Bull’un yaşadığı lastik sıkıntılarından sonra ortaya çıkan tartışmalar dan sonra Pirelli lastiklerde değişiklik yapma kararı aldığını açıklamıştı.

Ancak FIA kurallara açıklık getirdi ve lastik hamurlarındaki değişime müsaade etmeyeceklerini bildirdi.

Pirelli’ye, arka lastiklerdeki parçalanma sorununu çözebilmek için lastiklerde nasıl bir modifikasyona gidecekleri söylendi ve bu yolda gerekli değişiklikler tamamlanmak üzere.

Teknik kurallarda 12.6.3 nolu madde FIA’nın belirttiği kural ve Pirelli’nin yasal bir şekilde lastik hamurlarını değiştiremeyeceğini belirtiyor.

Kural: “Lastik hamurları önceki sezonun 1 Eylül’ünden geç olmamak kaydıyla FIA tarafından belirlenir. Bir kez belirlendikten sonra tüm takımların onayı alınmadıkça lastik hamurları şampiyona sezonunda değiştirilemez.”

Ek olarak lastiklerin teknik olarak uygun olmadıkları durumunda da değişikler yapılabilir, ancak FIA dört pit stopa neden olan lastikleri bu kategoriye sokmanın mümkün olmadığını düşünüyor.


Yorumlar

“FIA: "Lastikler Sadece Güvenlik İçin Değiştirilebilir"” için 30 yanıt

  1. FIA gerekeni yapmadı aslında. Zaten çoktan yazılmış olan bir kuralın, hatırlatmasını yaptı. Sen ki Formula 1'in lastik tedarikçisisin, o mertebeye kadar ulaşabilmişsin, insan bi açar okur yahu 😀

  2. Little Bambi avatarı

    RB'den yarış kazanmazlarsa daha çooook çirkefleşmeler bekliyorum.. Bu daha başlangıçtı.. Lastikden sonuç çıkmazsa Horner'dan yakın zaman diğer araçların illegalitesiyle ilgili açıklamalar suçlamalar , Marko paşadan FIA'ya salvolar bekliyorum..

  3. Brigstonu özlüyorum. Lastikleri değilde Formula 1'de PİLOTLARI saf hızda izlemek istiyorum. Lastikler yolun heryerine serpiliyor resmen.Rezillik.DRS VE KERS F1 deki en iyi değişiklik bence. Ama lastik yarış zevkinden çok bir pilotun çaresiz kalması.2 Tur önceki lastiklere bile fark atıldığına göre F1 basitleştirilmiş, seyir zevki mücadeleler kalmamıştır.
    Eskisi gibi pek sık yorum yapacak bişey de yok bana göre. Herkese Saygılar.

  4. MichaelJackson avatarı
    MichaelJackson

    Haklısın Benim Hatam :/ 😀

  5. Kisaca FIA burasi kimsenin babasinin ciftligi degil demis. noktayi koymus gecmis olsun vettel ve redbull a

  6. o değilde şimdi RBR bu lastikler hiç güvenli değil demeye başlayacak… sonrada gidecek aracın birini duvara çakacak ahanda ben size söylemiştim olacak… şaka gibi.

  7. Sandığımdan çok çok hızlı çözüldü olay.

  8. F1 böyle bir spor. Maddi yönü fazlaca kuvvetli ve takımları lobi yapmaya itiyor. Lastikleri kullanamayan Ferrari olsaydı yine aynı tür serzenişleri duyacaktık, Mclaren olsaydı da, Lotus olsaydı da. O değil burada birbirimize caka satmaya çalıştığımızla kalıyoruz 🙂

  9. şalu şalu :D:D:D on numara şalu baba :)))))))

  10. mehmet ceviz avatarı

    yazmayayım yazmayayım dedim olmadı.arkadaşlar puan durumuna bakmadan ve RB nin 2010-2012(2011 baştan sona domine ettiler) yıllarındaki yazarasından sonraki performanslarına bakmadan RByi korkmuş gibi yazmayın.

  11. yes yes baby

  12. F_Alonso Diaz avatarı
    F_Alonso Diaz

    o değilde ben rbr nin yine blöf yaptığını sanıyorum. araçlarındaki llegal yerler belli olmasın diye lastik bahanesi ile milletin kafasını bulandırıyorlar. Böylece kimse RBr ile ilgilenmiyor. En geç 4-5 yarış sonra vanalarını açarlar aracın hiç merak etmeyin.

  13. Arkadaşım lütfen ayıp oluyor! Bu arkadaşımız takımların arasındaki hız farkını salise cinsinden hesaplayıp kitaplayıp takımların sezon sonunda ne konumda olacaklarını söyleyen bir arkadaşımız. Ayıp oluyor ama O'nun geleceği görme yeteneğini ve tüm O'nun kadar net fark hesaplama yeteneğin olmadığı için resmen arkadaşı kıskanıyorsun olacak şey değil :p

  14. MichaelJackson avatarı
    MichaelJackson

    Bu Adam İnanmış Beyler 😀 Şu Komplo Teorileri ve Diğer Tahminlere Hayran Kaldım Benim Aklıma Gelmezdi Yani. Kahin Misin Bilemiyorum Ama 4 Yarışın 2'sini Kazanacağınızdan Bu Kadar Emin Konuştuğuna Göre Var Bişeyler 😀

  15. yes be hele şükür……………………………..Şalu

  16. FİA RedBull'u kolluyor bile denildi burada.Artık nede duysam şaşırmam.

  17. Ferrari LObi gücünden hiç birşey kaybetmemiş sevdim bunu

    Ferrari'nin yaptıgı acıklamadan saatler sonra FIA bu acıklamayı yaptı. Sadece burada gec yayınlandı

  18. FIA yeni bir şey söylememiş aslında. Taa başından beri kural kitabında yazan bir kural. Sadece Pirelli'nin bu durumdan haberi yokmuş 🙂

  19. Hahahayt 🙂 Dün ne dedik? Lastikler değişmez değişse bile almanya yada macaristandan önce olmaz dedik aynen öyle oldu.

    Şimdi güvenlik zaafiyeti muhtemelen ya monacoda yada kanadada kendini hissettirecek en azından bu zaafiyeti göstermek için bir toro rosso'yu lastik yüzünden kaza yaparken göreceğiz 🙂 böylece fia 2. bir karar alacak. Lastikler en erken Almanya olmak üzere sezonun 2. yarısında güvenlik nedeniyle değiştirilecektir" denecek.

    Böylece red bull'un gazıda alınacak ve çekilme gibi bir olguyla f1'in geleceği tehdit altına girmeyecek. Ama zaten almanya Ferrari'mizin, macaristan mclaren'in yeri. Lastik değişse dahi bu 2 yarışı ya ferrari ya lotus veya mclaren alacaktır. Öyleyse red bull 2. yarıya odaklanacak. Bu durumda ya gelecek yılları feda edecek yahut sezonun ikinci yarısı diğerleri gibi 2014'e yoğunlaşacak hasılı lastik değişse bile red bull fazla hızlanamayacak. Çünkü öyle bir noktada değişecekki boşa koysan dolmaz doluya koysan almaz.

    Her durumda kazanan Ferrarimiz olmuştur. Tüm ferrari taraftarları rahat olsun, Fia'nin bu kararıda geçicidir çünkü kimse red bull'u karşısına almak istemez. Lakin red bull içinde kimse 63 yıllık ferrariyi karşısına alamaz. Öyleyse ibrenin yüzde 51'ının ferrari tarafında olacağı bir orta karar bulundu. Red bull 4 yarış daha bekleyecek. Ferrari bu 4 yarıştan 2'sı garanti olmak üzere hepsini kazanabilir. Ardından red bull için pek seçenek kalmıyor ama tek sığınakları koca fia ve ferrariye rağmen sene içinde er yada geç lastik değiştirdik işte biz buyuz diye caka satmak olacak.

    Halbuki şahlanan ata binen çoktan marenello'yu geçti 🙂
    Ferrarimizin taraftarları rahat olsun bu sene takımlar şampiyonluğu garanti. Pilotlardada Alonso yüzde 55 alır.

    AKTİF DİNLENMEDEN SONRA ŞAHLANAN AT GERİ DÖNÜYOR 🙂 YES BABY 🙂 🙂 🙂

  20. Owwww Cok SERT.

    FIA son noktayi koymus, bundan sonra yapacak birsey yok :))

  21. heikki 1088 avatarı

    Bu işe tuttuğu takım tarafından bakıp lastiklerin değişip değişmemesini ona göre belirleyen iki yüzlü insanlardan bıktım. Bu lastikler bu şekilde olamaz, yılın ortasında da değiştirilemez. Böyle iki ucu boklu değnek, kime sürerse üstü kirlenecek 😀

  22. Güvenlik amacıyla mutlaka değişmesi gerek durduk yere lastiğin dağılması sinir bozucu tüm pilotların emeğine yazık ediyor.Hız konusunda ise herkes kendi derdine düştüğü açık zaten redbull daha dayanıklı lastik istiyor hızlanacak böylece.Lotus ve Ferrari ise bunun olmasını doğal olarak istemiyorlar onu bunu bilmem ama güvenlik amaçlı mutlaka değiştirilmeli

  23. geleceği gören adam 😀

  24. Sıkıldım artık bu lastik muhabbetinden.Gerçekten Pirelli nin bu aşırı hassas lastiklerinden nefret ediyorum ama elden birşey gelmiyor,Lotus cuların ve Ferrari cilerinden lastiklerin değişmesini istememelerini gayet iyi anlıyorum çünkü başka türlü RBR başa çıkaları mümkün değil.Oyüzden zevk almasamda bu lastiklerle devam edilmesi gerek.Ama gerçektende bu sene aşırı hassas lastikler ve F1 izleyicisinin çoğu bu durumdan memnun değil(Ferrari cilerin çoğu memnun).
    Bu sene ferrari aracı çok iyi,Lotus fena değil ama büyük ihtimal geri kalırlar gibi(malum gelişim yarışı önemli) oyüzden Alonso bu sene şampiyon olmaması için bir neden yok,herşey istediği gibi şu aşamada.Ama olaki RBR lastikleri bir idare eder duruma gelir ozaman ortalık karışır.

  25. kerem kancevizoğlu  avatarı
    kerem kancevizoğlu

    buradan tek bir sonuç çıkıyor red bull ve mercedes avcunu yaladı ferrari ve alonso bu seneyi rahat domine eder.

  26. Honda F1 (Massa) avatarı
    Honda F1 (Massa)

    Sonunda bir açıklama geldi!

    ''Ancak FIA kurallara açıklık getirdi ve lastik hamurlarındaki değişime müsaade etmeyeceklerini bildirdi.''

    Fia'dan beklenilen buydu ve sonunda olması gereken oldu.1-2 takımın lafına gelipde kurallar değişmez.Bu açıklama Red Bull ve Mercedes'e soğuk duş etkisi yaratmıştır kesinlikle.

    Olması gereken buydu.Fia sonunda doğru bir işe imza attı.

  27. güvenlik amaçlı değişiklik değişiklik sayılmıyor mu 🙂

  28. ya sıktı artık

  29. Bazı lobicilere kapak olsun…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir