Ecclestone: "Turbo Motorlar Pişman Olacağımız Bir Gereksiz Harcama"

yazar:

kategori:

Ecclestone sürekli olarak turbo motorlara karşı bir tavır sergiledi ve 2014 kurallarını engellemek için çok çalıştı ancak bunu başaramadı.

Renault, Ferrari ve Mercedes gelecek sene için motorlarıyla birlikte enerji geri dönüşüm sistemlerini hazırlamaya çalışıyorlar. Ancak bu çalışma büyük maliyet gerektiriyor ve sonuç olarak takımlar yeni motorlara çok daha fazla para ödemek durumunda kalacaklar.

Ecclestone “Bu üreticilerden birisi durumu yanlış idare ederse diğerlerini yakalaması için miras harcama tehlikesiyle karşı karşıya olacak.”

“Onlar yakalamaya çalışırken diğerleri de ilerleyecek. Şu anda her şey yolunda. Şu anda yapılacak şeyler çok az. Şu anda herkes doğru motoru ürettiğini düşünüyor. Ancak gerçek ortaya çıktığında çok geç olacak.” dedi.

Ecclestone bu hafta sonu Monaco’da Carlos Ghosn ile görüşecek ve motor fiyatları masaya yatırılacak.

Renault şu anda 4 takıma motor sağlasa da gelecek sene için bazı değişikliklerin olması bekleniyor. Mevcut Renault müşterilerinden Lotus ve Williams, Renault’nun yüksek fiyatı nedeniyle başka üreticileri değerlendiriyor.

Ecclestone “Bazı harcamalar olacaktır. Bu konuda bir şey yapamazsınız. Ancak bu harcamalar gereksiz çünkü daha önceki harcama mükemmeldi. Şu anda olanlardan herkes mutlu, Formula 1’in gürültüsüyle mutlu. Her şeyden mutlu.” dedi.

 


Yorumlar

  1. ben okadar kötü bakmıyorum bu işe gerçekten bişiler olacaksa ki motorlar trest edilmeye başlanmış maliyet kısmı doğrudur kabul ama eğer pilotların birbirlerini geçme adına bişi yapılacaksa bunların sancılı süreçleri olacakdır ilk baştaama emininm ki geçişler arttığında pilota yaklaştığımızda düğmeye bastığı o aptalca sistem(kers) den çok daha iyi olaxcağı açık kimse kimseyi kandırmasın eğer kers olmasın herkes birbirini takip ediyor f1 de eşit düşük güç ve torklarla kimsenin yetenekli olduğundan bahsedemezsiniz birşeylerde pay olmalı ki hız bunlardab birisi o motor 1.6 olabilir 2.00 herneyse benim için önemli olan pilotların yeteneklerini zorluyacak bişiler onlara hata yaptıracak bişiler utanarak söylüyorum f1 neredeyse kadınların süreceği bir araç haline geldi .artık turbo mu korlar şarjmı korlar 1.6 mı yaparlar ne yaparsa yapsınlar ama pilotlar gerçekten zorlansın ve hata yapsınlar artık araçlar birbirini drs olmaDAN geçebilsin artık seyirciler seyrederken daha çok heyercanlaansın (anektot)GP2 den dahaçok zevk alıyorum samimi(ayrtonn)

  2. erkan  cömert avatarı
    erkan cömert

    yani haklsıın öncedende çok yazdım o motorlar hala sabit kalsa ve geliştirilmiş olsaydı ,şimdiki aero yapıylada birleşince manyak yarışlar izlerdik 😀 350.370 km hızlara çıkabilirlerdi fazla zorlanmadan monzada , 320.340 oluyordu araçlar rahat rahat şimdi nerede 😀

  3. erkan  cömert avatarı
    erkan cömert

    adam bu konuda bin kere haklı 1.6 motordan ne kadar güç alınabilirki ? turbo murbo kapasitesi belli ,aşırı zorlayıncada ,dayanıklılık söz konusu olacak ,asıl masrafların minumum olduğu bir dönemde ,böyle bir olaya girmek hatadır bu motorlar rahat 5.6 sene götürürdü seyir olarak ve hız olarak ,alt sıradaki takımlar lastik mastik olayları ile aralarını koruyorlardı şimdi dominant takım çıkarsa 3.4 sene geçmeye çalışır takımlar adam haklı kendi ayaklarına sıkıyor takımlar ,yol araçlarına ar ge istiyorlarsa az da kendi ceplerinden harcasınlar bu spor dan bunları aşırı beklemek ,spora ihanettir bence

  4. sınan matias avatarı
    sınan matias

    arada bir doğru laf ediyor.yapılacak en küçük hata motor üreticilerinin f1 perdesini kapatabilir.mevcut kurallar içinde bile motorlar konusunda sürekli tartışma çıkıyor.ilk bir kaç yıl geçiş dönemi olabilir ve bir takımın bariz üstünlüğünü görebiliriz.

  5. FIA downsizing uygulattığı her seride kayıp yaşandı bin pişman oldu insanlar defalarca yaşandı bu senaryo sıra Formula 1'e kadar geldi halen aynı terane yine aynı saçmalığa imza atıyorlar kaç kere tecrübe edilmiş şeyi niye tekrar yaşarsın ki. Gelirler düşüyor izleyiciler düşüyor yani serilerin insanlar üzerinde ki etkisi düşüyor. FIAGT şampiyonası mahfoldu, GT1 araçları üretmek istemiyor artık üreticiler herşey çok pahalı ve çekilmez yaptıkları için. ALMS vs prototip seriler gittikçe basitleşiyor güç kaybediyor. Endurance seriler alt sınıf sport car araçların ağırlığına dönüşüyor ve Formula 1 birçokşeyin en çok olması gerekirken küçücük hale dönüştürülüyor.
    Güya ucuzlaması gerekiyor güya günlük otomobillere yaklaşması gerekiyor. Bir 458 italya çok yakın sanki de böyle bir saçmalık ile kandırıyorlar insanlar, gençlerde bunu yiyor mecburi imiş gibi görüyor downsizing'i. Atmosferin geleceği hepi topu bin tane aracın motoruna mı kaldı yahu.
    Adamın dediği gibi maliyet yönü de saçmalık 2000'lerin ilk yarısında üst F1 makineleri ARGE maliyeti F-16 fiyatını buluyordu. Ham araç fiyatları 3-4 milyon $'a kadar düştü bu dönemlerin kendi ölçeğinde kıyaslandığında belki de en ucuz hale kadar düşmüş olmasıydı şimdi yine değişim ve fiyatlar katlandı yine F-16 rakamlarını geçen harcamalardan bahsediyoruz. Yahu garaj takımları bunu nasıl kaldırsın. 50 takla atıyor insanlar para bulmak için sponsor bulmak yarışmaktan daha büyük bir mücadele haline dönüşmüş durumda Formula 1 ve diğer birçok dalda. Buda güya yarışmak….

    Şu moruk F1'in üst kademesinde ki çoğundan daha iyi biliyor bu işi ve insanların nasıl tatmin edileceğini zaten F1'i bu güne getiren de o bu adamın zekası, müdahaleleri olmasa F1 belki de NASCAR, Indy gibi çok daha önce kapısına kilit vurulma aşamasına gelecekti. Yok bu F1 diyenler için şu 30 yılın seyri içerisinde ne acayip seriler yok oldu gitti araştırılmasını tavsiye ederim. Bu moruk olmasa Mosley çok daha berbat hale getirirdi büyük ihtimal bu işi. Keşke şimdi FIA'ya karşı daha güçlü olabilseydi bütün bu saçmalıkların önüne geçeceğine adım gibi eminim. Mosley'i bu kadar frenleyebildiğine göre bugünkilere fırsat vermez.
    Son 20 yıl içinde F1 2-3 markanın boy gösterdiği, kapak attığı birşey haline dönüştü böyle saçmalık olabilir mi arkadaş motorsporu böyle birşey değil. Girersin birşey uygularsın en iyi birkaç adamdan birini alırsın ve öne geçersin bu kadar basitti işler. Dominasyonları engelleyeceğiz diye ne hallere sebep oldular.

  6. MP4-20 (2005) avatarı
    MP4-20 (2005)

    3000 cc V10 motorları hicbirisine değişmem. Hele MP4-20'nin o haykırışını hicbir zaman unutmam.

    Ben oldum olası V8'lere alışamadım. 2006 yılında devir 20.000 idi o yılın V8'leri güzeldi ama 18.000 devire düşürdükleri zaman artık iyice nefret ettim V8'lerden.

    Seneye kullanılacak olan V6t motorun sesinin şimdiki V8'lerden daha iyi olacağını umuyorum.

  7. Çok doğru

  8. Nerde o eski V10 , V12 Motorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir