FIA, Mercedes ve Diğer Takımları 2012'de Sezon İçi Testler Konusunda Uyarmış

yazar:

kategori:

Monaco yarışından itibaren Mercedes, Pirelli’nin isteği üzerine gizli test yaptığı ve bunun 2010 aracı yerine 2013 aracıyla olduğu için büyük eleştiri altında.

Ancak son çıkan haberler durumu daha da ilginçleştiriyor. FIA, geçen sene tüm takımlara testler hakkında özel bir bilgilendirme mektubu yollamış.

O mektuba göre sezon içerisinde Pirelli tarafından tek bir takımla test yapmanın yasak olduğu ve bu testlerin tüm takımlara eşit şekilde olması gerektiği belirtiliyor.

Mektupta “Sportif kurallarda, sezon içerisinde böyle bir test yapılabileceğine dair bir işaret yok.”

“FOTA, Charlie Whiting ile bu gelişmeyi görüştü. Ortaya iki seçenek çıktı. Birinci seçenek; Tüm takımlar Pirelli’nin teklifini değerlendirmek ister ve bu durum Sportif Kurallar kapsamında FIA tarafından kontrol edilir. İkinci seçenek; Testler sezon dışında gerçekleştirilir.”

FOTA’nın açıklamasından bir ay önce Pirelli, takımlara 1000 km’lik test yapma şansının olduğunu bildirmişti.

Paul Hambery “FIA ile olan anlaşmamıza göre tüm takımları 1000 km’lik lastik testine davet etme durumu var. Eğer takımızın böyle bir şeyi isterse lütfen bize belirtin ve test takvimi belirleyelim. Pist ve servis desteği sunabiliriz.” demişti.

Mercedes, 2013 aracıyla test yapabileceğine dair FIA’dan onay aldığını söylese de FIA’nın yaptığı açıklamalar bunun tersi yönünde. FIA, tüm takımların onaylaması halinde ve bu testlere katılması helinde böyle bir testin olabileceğini ve aracın Mercedes’ten ziyade Pirelli tarafından kullanılması gerektiğini belirtti.


Yorumlar

  1. Madem işin içinden çıkamıyorsunuz o zaman sezon içi testleri geri getirin boşu boşuna bir şey yapıyormuş gibi gözükmezsiniz en azından.

  2. Anlaşılan Pirelli işi yordamına göre yapmamış. Aracı da Mercedes kullanıp kontrol ettiğine göre ortada gerçekten ciddi bir sorun var. Herkes konu üzerine konuşsa da bence durumun vehametine kıyasla sessiz kalıyorlar. İş fena patlayabilir.

  3. Bu durum Pirelli nin çokdandır serzenişde bulunduğu duruma bir çözüm getirme amacıyla yapılmış olan bir durumdur. Uzun zamandır Pirelli nin yeni şasilerle (en az geçen senenin şasileriyle test istemesi) testler yapmak istediği fakat araçlarını gizlemek isteyen takımlar bundan kaçtığındanb bu yapılamıyordu.Toyotaydı Renoydu derken eski şasilerle bir takım ntestler yapan Pirelli diğer takımların kaçmasını önleyecek net bir çözüm bulmuş durumda.Bu yapılan mavevra sonunda yeni şasilerini Pirellinin emrine vermeyecek ( şampiyonaya oynayan takımlar arasında) kaç takım görüyorsunuz (Belki Lotus??).

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir