Hamilton: "Ayarlar ve Frenler Alışık Olduğuma Göre Çok Farklı"

yazar:

kategori:

Son üç yarışa da ilk cepten başlayan takım arkadaşının yanında Hamilton, Monte Carlo’da podyumun dışında kaldı.

Fransız L’Equipe gazetesindeki haber İngiliz pilot, eski aracı McLaren ile yenisi Mercedes arasındaki en büyük farkın frenler olduğunu belirtti.

Hamilton: “McLaren’da iken, araç içinde kendime %100 güvenirdim ve bu özgüveni tekrar kazanmak için çalışıyorum”

“Ayarlar ve frenler, alışık olduğuma göre çok farklı. Genel olarak izah etmekte zorlanıyorum. Konsantre sorunu yok; sadece araç içindeki güven”

 


Yorumlar

“Hamilton: "Ayarlar ve Frenler Alışık Olduğuma Göre Çok Farklı"” için 35 yanıt

  1. sınan matias avatarı
    sınan matias

    işte rosberg adamı böyle yapar.daha bu hamiltonun iyi günleri 1 sn fark yediği yarışlarıda göreceğiz.bence şu an tam tersine rosberg ısınamadı araca.

  2. sınan matias avatarı
    sınan matias

    kardeşim sen agzınla kuş tutsan kendini temyize çıkaramazsın.yazdığın yorumları herkes görüyor.kim kazanıyorsa onu destekliyorsun.iddia ediyorum 1 ay sonra rosberg taraftarı olacaksın..

  3. Ben de sen yanlış biliyorsun demedim zaten. Ya yazımda yanlışlık olmuş yada yazan kişi bilmiyor dedim.

  4. Birazdan konulursa okursunuz inşallah bir yazı yazdım baya bir uzun

    Okurken keyif alırsınız inşallah.

  5. Senna'dan böyle bir cümle hiç duymadık..

  6. They like different brake suppliers. One prefers Brembo and one prefers Carbon Industries. Brake feeing is quite different for them. Lewis generates so much brake force that he likes a lot of bite very quickly. Jenson likes to modulate it because he is carrying more apex speed.

    http://www.prnmag.com/4-wheel-features/464-good-mates-the-pairing-of-lewis-hamilton-and-jenson-button-has-worked-well-on-and-off-the-track-for-mclaren.html?start=1

  7. Yorum yapılması gereken bir haber akşam bir kaleme alayım. Bir kaç ayrıntı anlatılması gerekiyor burda.

  8. Ben Rosberg'in ne kadar iyi olduğunu yıllardır söylüyordum ama kimseye anlatamıyordum. Millet onu vasat bir pilot olarak görüyordu. Şimdi yeni yeni gözleri açılmaya başladı ama hâlâ kabullenemeyenler yok değil.

    Kaçıncı sezonda eşitliği sağladığı konusunda seninle aynı fikirde değilim gerçi.

  9. aşağıda yazdım schumi çok başarılı olmuştur diye schumicilerin gönlü olsun diye yazdım.aslında gerçekleri yazmakla adlettiysem kendimi yazmalıyım.başarılı olamamıştır.1.sezonda beklediğimden fazla fark yedi.2.sezonda eşitliği sağlar dedim olmadı.3.sezonda ancak eşitliği sağladı.yaşının etkisi illaki olmuştur ama ne kadar bende bilemiyorum.ancak schumi nin mercedese gelmeden önce en iyi 2 pilotdan biri olduğu izlenimi vardı.geldiğinde yle değildi ama gerçekten en iyi 2 pilotdan biriydi belkide.yani aldığı şampiyonluklar ve yarışlar sadece en iyi arabaya sahip olmakla gelmemişti bunu ispatladı.ister iananın ister inanmayın

  10. senin bahsettiğin pilot çok ütopik kaçmakta. formula 1 de böyle senin söylediğin gibi bir pilot gelmez.
    benzer zorlukları her pilot yaşar. geçmişte de en iyi plotlar sorunlar yaşamışlardır böyle de devam edecek.

  11. hoca bu adam rosbergibutton kadar pısırık yada yavaş sanıyor olay bu.oysa adam çok hızlı.perez sıralama olarak en hızlısı rosberg demişti kafadan atmıyordur herhalde.yada adamın aldığı sonuçlara bakalım.schumi çok başarılı olmuştur benim tahminimşn ötesinde tabi yaşıda etkendir ama ben 2.sezonda eşitliği sağlayacağını düşünürken 3.sezonda eşitliği sağladı.demekki rosberg öyle basit bir pilot değil.en azından.webber-massa gibi pilotlar eline su dökemez sonuçlar bunu gösteriyor.

  12. şu durumda gayet sert yazacağım.sen f1 in en mükemmel pilotlarından biri isen bu bahaneler gerçekci olmaz.tamam alışamamış olabilirsin ama sen en iyilerden biri isen binlerce kilimoetre test mesafesinden sonra o senin problemin sezon sonu nihai derecedir.şimdiden ros hamı geçti yada ham rosu geçti bana göre önemsiz.sezon sonu ola hayrola

  13. evet bu dönem araca alışma dönemi. karbon seramik frenler daha fazla güç üretiyorsa, ve pilotlardan biri bu gücü kullanabiliyorsa, neden bu sistemi uygulamasınlar? burda durum hamilton'un brembolarla rosberg'den yavaş kalacağı değil, er geç hızlı olacaktır onlara alışınca, fakat ortada daha güçlü potansiyeli olan frenler varsa, neden denenmesin? testlerde hamilton'un 14. turda bariyerlere çarpması sanırım bu yüzdendi.

    yani kısacası hamilton'un bu dönem yavaş kalması araca alışıyor olmasından ve fren sisteminden, aracın uygun olup olmamasından değil. rosbergle aynı aracı kullanıp sene sonuna doğru yine yavaş kalırsa, araç uymadı denmez, yavaş kaldı denir. çünkü yetenek herhangi bir araçtan maksimumu çıkarmaktır.

    button'ın durumu ise farklı, button'da araçlar tamamen aynı. farklı fren kullanılmıyordu. veya ben bilmiyorum. kaynak gösterirsen tartışabiliriz. ancak bana göre, burda 2 farklı fren kullanan takım arkadaşlarıyla 2 tane tıpa tıp aynı aracı kullananlar karşılaştırılmaz. özellikle bu frenler tam anlamıyla uyarlanamamışken.

  14. büyük harfle "Carbone Industry" yazılması ve "Carbon" değil de "Cabone" yazılması, bunun bir marka olabileceğini belli ediyor. Ayrıca "Carbone Industry" Akebononun diğer adı ya da resmi adı olabilir.

  15. Alonso'da Renaulttan Mclaren'e geçtiğinde frenlerden memnun değildi, hatta sırf Alonso'nun aracında farklı bir markanın fren sistemi kullanılmıştı kanada'da… Bu tarz şeylere alışmak zaman gerektirebiliyor. 0.001 in önemli olduğu bir sporda frenlerde ki his çok önemli

    iyi pilot hepsine alışır, alışamayan kötü pilottur değilde, bazı sistemler, bazı araçlar o pilota daha uygun oluyorsa daha az efor ile kısa zamanda yüksek performansa ulaşabiliyorlar tabi… işin o kısmı birazda şans, özellikle yeni bir takıma gidiyorsanız. Kimi'nin direksiyon sistemiyle alakalı sorunları da yakın zamandaki bir başka örnek, adam alışana kadar atla karayı seçti, Lotus bilmem kaç tane farklı sistem denedi

  16. bu dönem araca alışma dönemi demişsin ama değil. aracı Lewis e uydurma dönemi (farklı fren denediklerine göre)
    hatırladığım kadarıyla mclaren da da button ve lewis farklı frenler kullanıyordu. yani araçta pilotun stiline göre değişiklikler yapmak gerekebiliyor. tabi bir de değiştirilemeyecek parçalar, birbirine uymayacak ayarlar var. o zaman da pilot bu araç bana uymadı diyebilir.
    Button ın 2009 ilk yarısında pole yarış vs süpürürken ikinci yarısında Barichello ya geçilmesi,
    Massa nın geçen yıllarda en az 1sn fark yediği Alonso ya yaklaşması
    geçen yıl gene Button ın sırlamalarda Lewis den normalde 0.1-0.3 arası geri kalırken 1sn ye yakın fark yemesi sadece kabiliyet ya da alışma meselesi değil aracın pilot stiline uymama meselesidir..(Bence)

    fren sorunu kolayca halledilebilecek, hatta bazı pistlerde sorun bile yaratmayacak bir konu. ilerde lewis rosberg i geçince (geçer diye düşünüyorum) benim fikrim genede değişmeyecek..

  17. Fren konusunda kendine güvenememek kadar kötüsü yoktur sanırım. Ama takım değiştirdiğinizde bu dönemi bir şekilde atlatmak zorundasınız.

  18. herkes aynı şekilde schumi nin ne harika pilot olduğunu çark ederek anlamaya başladı.
    fakat bunu büyütmemek gerek hamilton kendini bulunca rosberg in adı pek duyulmayacak.

  19. Ben Kimi taraftarıyım ama şunu anlıyorumki Şumi gerçek bir efsaneymiş, hiçbiri onun tırnağı etmez.

  20. Anladım yazanın hatası olabilir. İki farklı üretici olabilir ama malzemeler aşağı yukarı aynı kurallara göre en azından öyle olmalı.

  21. Hamilton prefers the combination of stopping power and pedal feel of the Carbone Industrie discs over those of the more common Brembos.

    şimdi burda karbon endüstri diskler ve brembo'lar var. burda zaten brembo'nun marka olduğunu most wanted oyunlarından beri biliyoruz. brembo'nun sistem olduğunu iddia etmedim. 2 farklı fren tipi işte sonuçta.

  22. Bu arada Williams 2014 yılında Mercedes motoru kullanacağını açıklamış. Hayırlı olsun. Renault'un ücretinin fazla olması müşterilerini pek memnun etmemiş belli ki.

  23. Kim yazdıysa ya bilmiyor yada yazım hatası olmuş. Brembo bir sistem değil markadır. Tüm F1 araçlarında özel üretim karbon seramik disk frenler kullanılır. Ferrari, Red Bull, Mercedes, Williams, Lotus gibi takımlar Brembo markasını tercih ediyor. McLaren ise Akebono markasını tercih ediyor. fark ise daha çok araçtan kaynaklanan bir fark. Akebono ile Brembo arasında neredeyse fark yok. İkisi de işini mükemmel yapan fren üreticileri.

  24. hala öyle diyorum. araç bana uymadı başka, araca alışmak başkadır. hamilton araca alışma döneminde. mercedes de hamiltona alışma döneminde. ve ben de skysports'daki mark hughes'in açıklamalarını yazdım. araç bana uymadı ondan yavaş kaldım diye bir bahane olamaz. burdaki konu mercedes'in yeni fren sistemini henüz tam etkili şekilde uyarlayamaması.

  25. Schumi Nerde Ben Orda avatarı
    Schumi Nerde Ben Orda

    çok doğru tespit.bitmediler bi türlü…

  26. hepsinde karbon kullanıldığını biliyorum ancak adam o şekilde yazmış, karbon sanayi frenleri – brembo şeklinde. ben de öyle çevirdim.

  27. Tabi mesele Button olunca aynı şeyi saçmalık ve bahane olarak görüyor, Hamilton olunca ise aynı yorumda bulunmuyorsun. Hey, bakın Skysports'ta söyle bir şey var diyip paylaşıyorsun.

    Biz de aptalız ya, niyetin ne olduğunu anlamıyoruz.

  28. bak bakalım yorumumun başında ne var?

    skysports'da okuduğum bir habere göre yorum yapıyorum;

    konu içinde benim yorumum olan tek kısım ''hamilton'un gp2deki frenleme ile sağladığı üstünlük''

    gerisi çeviri.

  29. İki yüzlü insan her yerde iki yüzlü.

  30. Bir arkadaş da "Araç bana uymadı bahanedir, iyi pilot her durumda hızlıdır" diyordu..

  31. Formula 1 araçlarının tamamında Karbon Seramik frenler kullanılır. McLaren Japon Akebono markasının frenlerini tercih ederken gridin çoğunluğu İtalyan Brembo markasını tercih ediyor.

  32. Bilginiz için teşekkür ederim ama bir şeyi düzeltmek istiyorum. Brembo Fren markası ekiplere fren sağlayan firma. F1'araçları'nın hepsinde olağanüstü etkin ve son derece dayanıklı karbon seramik frenler kullanılıyor.

  33. skysports'da okuduğum bir habere göre yorum yapıyorum;

    mclaren fren sistemi olarak karbon diskleri, mercedes ise brembo'yu kullanıyormuş. brembo daha kontrollü, daha fazla his veren bir fren tipi. karbon diskler ise daha az hisli ancak daha güçlü bir frenleme sağlıyor. brembo daha yaygın olarak kullanımda ancak hamilton karbon diskleri tercih ediyor. rosberg ise brembo frenleriyle oldukça mutluymuş. mercedes aracı orijinal olarak brembo'ya uyumlu olduğu için, takım sene başından beri hamilton'a karbon disk frenlerle bir kombinasyon tutturmaya çalışıyormuş. ve henüz yeterli sonuç alınamamış.

    hamilton'un hızında frenlemenin etkisi çok büyük. çoğu pilota göre çok daha geç fren yapabiliyor. gp2 yıllarından da hatırladığımız kadarıyla spikerler bile sanki hamilton'da başka fren sistemi var derlerdi.

    yani şuan hamilton'un aracında hem yeterince efektif olmayan hem de daha güçlü olduğundan daha fazla ısı üreten lastikler var. ve bu frenlerdeki ısı, ön lastiklere kadar ulaşıyor, ve daha büyük bir aşınmaya neden oluyor. hamilton'un lastikleri çabuk bitirmesine bir sebep de bu.

    diğer örnek monaco; hamilton monaco'nun en yüksek frenleme noktasında geride kalmıştı. ilk sektörden sonraki fark 0.250 idi. çeyrek saniye. diğer sektörlerde azaldı ancak pole yetmedi.

    ''yeterince geç fren yapacak kadar güvenim yoktu. mühendislerle ilgili değil, sadece araçla ilgili hissimle alakalı. anlatması zor ancak araca 100% güvenmedikçe hızlı olamıyorsunuz''

    hamilton'un monaco'dan sonraki demeci: rosberg'in bu kadar hızlı olacağını bekliyordum, ancak ben bu kadar yavaş olacağımı beklemiyordum.

    sanırım bu sorun, sene başından beri sürekli hamilton'un lastiklerinden çıkan beyaz dumanları görmemizin sebebi.

  34. Kimi Raikkonen avatarı
    Kimi Raikkonen

    Muazzam bir örnek.

    Ayrıca; -ilk 3 yarış da takım arkadaşından hızlıyken, son 3 yarış da yavaş kalmasına- sebep olarak verilen bir demeç bu.

  35. Hamilton çok iyi pilot,sürüşü heyecan verici,izlemesi keyifli vs. Hamilton hakkında daha bir çok olumlu şey yazabilirim. Ama her pilot araçla ilgili sorunlar yaşayabilir. Araca uyum süreci evresinden geçebilir bu çok normaldir de. Bazı arkadaşlar aynı sorunları Raikkonen ve Schumacher yaşadığında ve bu pilotlar ara verip farklı araçlarla dönmüş olmalarına karşın bu işin yetenek işi olduğunu Raikkonen ve Schumi'nin yeteri kadar iyi olmadığından bahsedip durdular. Görüldüğü üzere yeni jenerasyonun en iyisi olarak görülen Hamilton da araç değişikliği sebebiyle sorunlar yaşayabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir