Red Bull'da Kurallara Aykırı Çekiş Kontrol Sistemi mi Var?

yazar:

kategori:

Kanada’da çekilen bir fotoğraf, viraj çıkışında Mark Webber’in RB9’unun patinaj nedeniyle yolda lastik izi bıraktığını gösteriyor. Bu fotoğraf üzerine Autosprint “Tümsek mi yoksa çekiş kontrol mü?” diyerek konuyu gündeme taşıdı.

Çekiş kontrol sistemi Formula 1’de yasaklanmış sistemler arasında yer alıyor.


Yorumlar

“Red Bull'da Kurallara Aykırı Çekiş Kontrol Sistemi mi Var?” için 45 yanıt

  1. Sezon içi testler yasak ve bu yasağı deldiği kanıtlanmış takımlar var.Gerçeklere dönelim

  2. Fernando Schumacher avatarı
    Fernando Schumacher

    Bu TC falan değil farklı bi sistem buldukları,kurallarda bi açık buldukları belli.son yarıslardaki performanslarının artmasıda muhtemelen bu sistemden kaynaklanıyor.ama TC olmadığı kesin.Keşke olsada CEZA yeseler :)))

  3. Bir şeyler var ki bu söylentiler ortaya çıkıyor yoksa niye çıksın aynı Mercedes lastik olayı gibi.

  4. Vay arkadaş merkez kaç terimine ne takıldı öyle ya. Onu sadece örneği anlatmak için yazdım.

    Birde yasakları cümle alem biliyor. Bütün herkes RB için neler düşünüp ne kural ihlalleri söylediler bu güne kadar. Onu geçtik haber başlığı bile kural ihlalinden bahsediyor. Bunlar komik değilde. Ben farklı bir sistem varsa vardır diyince mi komik. Bırak allah için.

    Bunları da geçtik bence ortada hiç bir kural ihlali yok. Daha önce yazdığım gibi Webber, adamın önünde spin atıp duracağı düşünmüş orda kesin. oanda da debriyaja basmış. Sonra da önünün açık olduğunu görünce bırakmış tabi buda patinaja yol açmış.

  5. konuyu anlayamadın sanırım. konu patinajda kalmak değil patinajın kesik kesik olması. lastik izlerine bak. yani araçta bir sistemin aracın patinaj çekerek kaymasını engellemesi.

  6. Yusuf Perçin avatarı
    Yusuf Perçin

    Elektronik bir sistem ile Merkez kaç doğrulaması yapılmasının F1 de imkanı yok. Daha önce de belirttiğim gibi tüm otomatik sürüş yardımları yasak. ABS dahi formula 1 de yasakken senin bahsettiğin elektronik sistem DSC nin kullanılması veya redbullun bu sistemi kullandığını düşünmek komik olur

  7. evet araçta hile olsun mal gibi tüm yarışları kazanalım ki ertesi gün hile belli olsun. mantığın çok güzel kardeş güle güle kullan.

  8. ferrari team avatarı

    Video da , bir şey otomobilin patinaj çekmesini engellemeye çalışıyor gibi değil mi ?

  9. ferrari team avatarı

    TC yok araçta fakat farklı bir sistem olduğunu düşünüyorum..Kilitli diferansiyeller vardır çoğumuz biliriz sanki kilitli diferansiyeli geliştirmişler , motor haritasında ufak bir çalışma yapmışlar ortaya da bu sekılde, kalkışlar da otomobile avantaj saglayan bir sistem çıkmış çünkü ; video da gordugumu yorumlarsam , hem hızlanma bolumunde hem de tozlu , kirli tarafta olacaksın patınaj çekeceksin çizgiler kesik kesik olacak..gördüğüm araçta bir sistemın oldugu yonun de ama kurallara uygunmudur değilmidir bilemem..aracınız var sa kendı aracınız da deneyın , asp – esp – cbc – asc gibi sistemlerinizi devreden çıkartın ve kalkış yapın bir de tam tersini yaparak kalış yapın o zaman farkı anlıyacaksınız.

  10. ferrari team avatarı

    Redbulun aracın da TC var demiyoruz ki zaten..

  11. ferrari team avatarı

    Emin misin ? Bence bir kez daha düşün sen ..

  12. Yazdığın ilk paragraf benim yazdığımla aynı yada yazmak istediğimle diyeyim. Burda bir sorun yok hata da yok. Orda sadece bir yanlış anlaşılma var ben araç fazladan tork üretir demedim.

    İkinci olan ise, benzer bir sistem var dedim yazdığımda. Yani orda anlatmak istediğim RB de kural dışı bir sistem var ise bu benim verdiğim McLaren örneğinde ki vardır diğer türlü bir sistem söz konusu bile olamaz kurallar çerçevesinde.

    Birde bu verdiğin linkteki olay farklı bir durum. Ben elekronik bir sistem den bahsediyorum. Sen farklı bir şey e değinmişsin.

    Geri kalan ayar yazılarını ben üstüme almıyorum kusura bakma. O konularda çok çalışmışlığım var, ve verdiğin bilgileri zaten biliyorum. Onlar da zaten manuel ayarlamalar onları tüm takımlar yapıyor. Kimin daha iyi yaptığıda ortada.

    Son olarakta o iki yanlışı düzelttik umarım. Yani bende yanlış yoktu ama neyse.

  13. Schumi Nerde Ben Orda avatarı
    Schumi Nerde Ben Orda

    Bence alakası yok TC ile benim bildiğim Traction Control ile pantinaj çekmeden kalkman.Şimdiki F1 araçlarında TC olmadığı için kalkışta bir anda gaza abanırsan arabanın arkası kayar ayrıca patinajdada kalırsın bunun başka açıklaması yok tamamiyle pilotla alakalı bir şey bu…2012 Almanyada Button'da Vettel'e geçilince baya bir patinajda kalmıştı

  14. Patinaj'da kalmasının nedeni, öndeki araca temas edip viraj çıkışı hızlanma bölümünde pistin kirli tarafına kalması. Videoda gayet bariz bir şekilde bu gözüküyor.
    Yani özetle çekiş kontrolle alakası yok tamamen webberin takozluğu..

  15. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
    Berkhan Oğulcan Akçay

    1. ECU'lar günümüzde standart ve tüm takımlara McLaren tarafından sağlanıyor.
    2. TC sistemi serbestken ne zaman bir otomobilin arkasından böyle bir lastik izi çıktığını gördünüz?
    3. Arkadaşın paylaştığı videoda Mark Webber kısa bir drift bile atıyor. Araç bildiğin "patinaj çekiyor"
    4. Eğer Red Bull'da TC olsaydı, Monaco'yu domine ederek kazanır, İspanya'nın son sektöründe mor yapar ve ilk çizgiyi Mercedes'e asla bırakmazlardı.
    5. TC'nin etkisini gösterebileceği Kanada'nın ilk sektöründe en hızlı olmayan Red Bull, 2. sektörde en hızlıydı. Yani aero ve downforce etkisinin etkili olduğu sektör.

    Red Bull rahat kazanınca, böyle şeylerin çıkması normal. Adamlar 3 yıldır herkesi alt edip şampiyon oluyor. 4. de yüksek bir ihtimal.

  16. Rudolf Haesler avatarı
    Rudolf Haesler

    Mercedes' e o kadar carlayan Red Bull' un yaptığına bak..Kimse sütten çıkmış ak kaşık değil..Hele de Ferrari ve Red Bull..

  17. Yalnız bu setup ile ilgili de olabilir (iki pilota da aynı setup haritası uygulanmayabiliyor anormal şartlarda). Nasıl ki küçük takımlar yağmurlu şartlarda setup tutturma ile yarışa en ön sırada başlama başarısını yakalayabiliyorsa bu da onun gibi olabilir o günün sürüş karakteristiği de olabilir. Örnekler ile bilinemez bu. Başka bir çok isim de herkes spin atıyorken atmıyordu. Böyle isimler geçti spordan az da olsa.

    TC'u ecu kontrol eder. Geçmişte araçlara veri gönderme şüphesi vardı (araç elektronikleri tek taraflı çalışır sadece araç gönderir) ancak standart ECU'ya geçilmesi ile birlikte bu neredeyse imkansız hale geldi. Çünkü bu elektronik müdahale gerektirir, software işi değil.
    Bir sistemi on-off nasıl yapılabilir bilemeyiz. Bu sonuçta sensor tespitleri sonucu hesap kitap yaptırma işi.
    Kısaca işin daha önce yazdığım gibi ECU remap işi bu deyip çıkabilirler şikayetin içinden, buna da kimse birşey diyemez he onun ismi de TC olmuyor zaten.

  18. Peki olmayacağı ifade edilen sistemi nasıl bulacaksınız da illegal diye etiketleyeceksiniz. Önce var olabileceğine dair kuvvetli deliller bulmalısın. Bulmayı temellendirecek de bu zaten. Yoksa aracın her tarafına baksan da bulamayabilirsin.
    Arkadaş ifadelerinde haklı TC tespiti çok zor olmayan bir müdahale.

  19. Ferrari%100 avatarı

    RedBulla puan cezası versinler

  20. Honda F1 Massa(NeMutluTürkümDiyene avatarı
    Honda F1 Massa(NeMutluTürkümDiyene

    Bende Red Bull'u sevmiyorum fakat direkte suçluyucu konuşmayın.Biraz zamana bırakın olayı.

    Önce yeni deliller gelsin.Biraz daha kanıt toplansın.Neden direk suçlayıcı bir tavırla yorumluyorsunuz.
    Zaman zaman zaman…

  21. fia kontrol ediyor.fia nın sistemlerine göre tc (bizim anladığımız dilden çekiş kontrol yoksa yoktur) ha bu sistemi testlerden geçirebilirmi evet olabilir günümüz teknolojisi düşünülürse sonuçta varsayalım var.ama böyle bir varsayım var ise diğer takımlar armut topluyor demektir.yani uyumayın uyanın diğer takımlar böyle bir durum var ise.illegal bir durum var ama tesbit edilemiyor o zaman sende illegeal bir durum yarat ve tesbit edileme !.kurallar ne diyor kontrol edilirim (neye göre,kime göre,hangi şartlara göre orası fia nın standartları).dolayısıyla tesbit edilemeyen durum yasaldır.nokta !

  22. Gizli çekiş kontrol sistemi
    2012 Interlagos yarışında yeteneği olmamasına rağmen 1 numaralı aracın sürücüsünün spin atmama sebebi olarak gördüğüm sistem
    Webber Alonso Petrov Hulkenberg bile spin atarken kendisinin spin atmamasının başka bir açıklaması yok
    Şu anki teknoloji ile sistemi yarış içinde aktif edip sonrasında iz bırakmadan kapatmak mümkündür herhalde
    >:)

  23. Yusuf Perçin avatarı
    Yusuf Perçin

    İki konuda hatan var. Çekiş kontrol sistemi çekiş kalkış sistemiyle aynı mantıkta çalışır. Yani Aracın fazladan tork üretmesi söz konusu değil. Sürücü ayağına gaz pedalına koyduğu andan itibaren gaza uygulanan baskı ölçülür ve hız/yön oranıyla ideal gaz oranı belirlenir. Eğer sürücü ayağını hiç gazdan çekmeyecek olsa bile sistem otomatik olarak üretilecek fazla gücü kesmek için gazı keser ve sabit bir seviyede devam ettirir.

    İkinci olarak bahsettiğin merkez kaç sistemi otomatik bir sistem değildir. Zaten formula 1 de şu an otomatik sürüş yardımlarının hepsi yasaklanmıştır. O bahsettiğin merkez kaç doğrulaması anti roll bar ile sağlanır. Bizde viraj denge çubuğu olarak geçer

    http://w.brlsi.org/proceed05/images/Image86.jpg

    Gördüğün gibi bir metal çubuk ile bu işlem sağlanır. Buna ek olarak araçtaki camber açısı ile yükün bir tekere fazla binmesi önlenmek istenir. Ama bu durumda hızdan ödün verilir ve lastik aşınması artar. Bunca yıldır redbull un avantajı camber açısından geliyordu. Redbullun kullandığı camber açısını mercedes kullandığında Mercedes 5 tur içerisinde lastiklerini eritiyordu.

    Bir diğer önlem ise Toe açısıdır. Toe ile de savrulma önlenmek istenir

  24. adam newey in türkiyedeki kuzeni

  25. mercedes redbul bakalim sira kimde :))

  26. Heyecan yapma ne yakalanması ortada birşey yok saçma sapan birşey çıkardılar vallahi.

    Çekiş kontrol sistemi aracın o anki yere güç aktarımını kısar. Yani araç torkunu yere yüzde yüz aktaramaz. Buda zaten patinajı önler.

    Bu şimdilerde diferansiyel ayarlarıyla yapıyorlar sadece tek olanak bu. Eskiden daha farklıydı 2000 li yılların başında. Eskiden araç yapıyordu şimdi pilot kendi sürüş sitilince ayarlıyor kurallar çerçevesinde.

    Yani araç patinaja girdikten sonra patinajı kesmez. Baştan gücü keser. Patinaja girdikten sonra kesse araç tekler sürekli. Pit limütöründe kalmış gibi olur.

    Mesela McLaren MP4-12c de de buna benzer bir sistem var. (Başka bir sürü araçtada var, örnek veriyorum. )

    Sağ viraja girdiğinde merkezkaç sola bastırır aracı. Bu sistem aracın sol tekerleğindeki gücün bir kısmını sağa aktarmasını sağlarki araç kaymadan çıksın virajdan.

    Burda da arkadaşın biri video koymuş yukarıda. Nerdeyse Webber durmuş orda çarpınca. Reflex gereği orda önümde spin atıp durabilir diye düşünmüş oda orda yüzde yüz debriyaja basmış ve sonra da bırakmış. Buda çok basit bir şekilde aracı patinaja sokmuş bu kadar basit. Saygılar.

  27. DreamOfWinD  avatarı

    Yu tub da videosu da var.

  28. Patinaj kontrolü patinaj başladıktan sonra devreye girer.Onun için kesikli çizgiler oluşuyor.Olmasaydı sürekli lastik izi olurdu.Kesikli lastik izi başka nedenden kaynaklanabilir.Ama fena yakalandılar diye düşünüyorum.

  29. Fotograf gercekten ilginc, Anti patinaj sistemi gibi iz birakmis, teknik kurallari gecebilen bir sistem yapabilmislerse helal olsun demekten baska birsey gelmez elden 🙂

  30. ƒєяηαη∂σ  αℓσηѕσ avatarı
    ƒєяηαη∂σ αℓσηѕσ

    adamlar illegal ne yapıyolarsa helal olsun bundan önceki senelerdede yok redbull da şu var yok bu var dediler yok ön kanat esniyor yok çift katmanlı difüzör falan bin tane şey söylediler birtane yarıştan sonra ön kanattan kablolar falan çıkmıştı araçtan kaza anında yani adamlar herşeyi yapıyor ama testlerdende sorunsuz geçiyolar bir şekilde testlerden geçtiyse illegal değil demektir kitabına uydurarak yaptıkları ve araca hız kazandıran herşeyde bir mühendislik başarısıdır bence konuşmanın anlamı yok biz ne kadar konuşursak konuşalım adamların aracı incelenicek ve yine her zamanki gibi birşey çıkmayacaktır

  31. Bu haberi nasıl yorumlasam bilemedim açıkçası. Yani adamın aracı patinaja kalıyor ve araçta çekiş kontrol sistemi mi var deniyor. Bu nasıl bir mantık çözemedim açıkçası.

    Çekiş kontrol patinajı önler zaten. Bir saçmalama durumu oldu sanki haydi hayırlısı bakalım.

    Birde araçların patinaja kalması kadar normal birşey yok çünkü düşük yere basma gücü var ve bir "U" viraj çıkışı var düşük hızda.

    Webber orda aracına fazla güvenmiş yada pite gireceği tur olabilir ve lastiklerini zorlasada olur zorlamasada gibi düşünmüş de olabilir.

    Değişik yani bir araç virajlarda pürüzsüz hızlanıyorsa bir sıkıntı vardır. O da genelde Vettel in kinde oldu bu güne kadar.

  32. Anlamak çok önem arz etmiyor, önemli olan sistemi bulmak ve illegal olduğunu kanıtlamak…

  33. Geçmişte yasak olduğu halde kullanan takımlar vardı.Fia madem denetleyemiyoruz o halde serbest bırakalım demişti.Standart ECU'dan sonra tekrar yasakladılar.
    Reno bunu geçen yıl başka bir şekilde kullanıyordu.Motor üç silindir çalışıp az tork üretiyordu.Bütün iş yazılımla ilgili yoksa bütün takımlar bunu yapabilecek olanağa sahip.Araç o kadar çok sensörle izleniyorki.
    Motor kapandıktan sonra verileri silmenin bir yolunu bulabilirler.Yeni bir yöntem bulmuş olabilirler.

  34. Yusuf Perçin avatarı
    Yusuf Perçin

    Takımların TC kullanıp farkedilmemeleri imkansız. Kaldı ki televizyondan dahi TC 'li araç ile TC siz araç arasındaki fark kolaylıkla anlaşılabilir. Zaten FIA telemetri verilerini ellerinde bulunduruyor. Gaz-Rpm arasındaki orantısızlıktan dahi hemen anlaşılabilecek bir sistem TC. Yani bu tür iddialar tamamiyle asılsız. TC kullanıldığı iddia edilen yarışlarda onboard kamerasından aracı viraj çıkışlarında izleyerek bile TC kullanılıp kullanılmadığını anlayabilirsiniz.

  35. Tam tc değilde yardımcı mekanik sistemleri bütün takımların kullandığını düşünüyorum, tc kullanılsa o izin hiç çıkmaması lazım bildiğim kadarı ile.

  36. Bir çekiş kontrolü kullanmamıştınız yasak olan.İspatlanırsa bunun normal cezası katran ve tavuk tüyüdür.

  37. Çünkü araçların pedallarının halen bir mandal gibi kullanıldığını düşünüyoruz.

  38. Bu resim bunun delili olamaz. Zeminden kaynaklanan tutunmalarda yol performans araçlarında da TC off aynısı yaşanabiliyor bastırma üretemediğinizde lastikleri yediğinizi hissediyorsunuz. Araç birşekilde zıplamaya giriyor. Birçok virajda aynı şekilde görseller var mı bakmak lazım.
    Açık bir TC kullanılması yarış anında anlaşılır kalkışlarda ve bazı pit çıkışlarında illa ki yakalanabilirsiniz sadece on-off itibari olmayan bir elektronik kontrol olduğu için de dereceli olarak doğru incelenmediğinde her takım kullanıyor olabilir. Bana göre de hepsi bir şekilde kullanıyor.

  39. F_Alonso Diaz avatarı
    F_Alonso Diaz

    Yanlız haberin tamamı bu değil, eksik yazılmış.

  40. Doğru olabilir. Veya araç sekiyor da olabilir.

    Brezilya yarışından sonra gördüğümüz fotoşop manzaralarına benzemesin de 🙂

  41. Mehmet Günaydın avatarı
    Mehmet Günaydın

    kullandıysak ne olmuş ? 1000 km testmi yaptık başka takımdan gizli belge mi sızdırmaya çalıştık ? Vardır bir açık kullanmışızdır helali hoş olsun

  42. TifoAlo HRT avatarı

    Belkide lastikler bu yuzden asiniyor.

  43. Burak Genç avatarı

    Redbull kazanmaya başladı doğrudur bunun arkasında güzel bir takım çalışması da olabilir aykırı bir sistem de geçen sene Amerika GP redbull'un ön kanadının ne kadar esnek olduğunu gördük tüm takımlar bundan şikayetçi olmuştu bu senede tüm takımlar bundan şikayetçi olabilir.Redbull'un kullandığı araçtaki Çekiş kontrol sistemi Mercedes'te olsa buraya kadar yarış bile vermezlerdi. En büyük sorunları çekiş sistemi ve arka lastikler olduğunu herkez biliyor…

  44. Mustafa Sar avatarı

    Bu başlık altındaki haber kıyameti koparır artık…
    Çekiş kontrol ve sair sistemler yasaklandı ama Redbull hariç…
    Ferrari'yi durdurmak ne kadar da zor..
    Redbull ne yaparsa yapsın görmezden gel..
    sonra yan gel yat..

  45. ReD BuLL kazanmaya başlayınca iftiralar başladı yine ..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir