Ron Dennis, Bayanların Formula 1'de Yarışacabileceğinden Emin Değil

yazar:

kategori:

Williams’ın test pilotu Susie Wolff, süperlisans almayı ve bu seneki genç sürücü testlerine katılmayı planlıyor. Tüm bunların sonucunda ise Formula 1’de yarışmayı hedefliyor.

Wolff dışında Marussia ile Maria de Villota, geçen sene geçirdiği kazaya kadar Formula 1’de yarışmak için mücadele ediyordu.

Dennis “Bunun kısa sürede olmasını beklemiyorum. Fiziksel açıdan bayanları zorlayacak bazı sporlar vardır. Formula 1 de onlardan bir tanesi.” dedi.

Mclaren pilotu Jenson Button ise yanı görüşte değil. Button “NASCAR ve Indycar’da yarışıp kazanan bayanlar var. Bana göre en büyük sorun kadınlara erken yaşlarda fırsat erilmemesi.”

“Çok zorlayıcı bir spor ve çok özel kondisyon çalışmaları yapıp fit olmak lazım. Ben mümkün olduğunu düşünüyorum.” dedi.


Yorumlar

“Ron Dennis, Bayanların Formula 1'de Yarışacabileceğinden Emin Değil” için 6 yanıt

  1. Katılıyorum özellikle son cümlenize.
    Evet, henüz böylesini görmemek en büyük handikap o sebeple bilemiyoruz.
    Haberler üzerinden bakıldığında halen bu tür bir olayın içinde olabilecek bir kadına meta, marketing yönüyle bakılacağını çok rahat anlıyoruz.
    Ben mesela sadece biraz Ron usta'nın fiziki noktada değerlendirmesine bakış atmak istemiştim.
    F1 dünyada en yorucu spor mudur tartışılır en zor aktivite midir yine tartışılır.
    Ancak dediğin "yetenek, hırs, zeka, istikrar" bunu bu mevcut dünya şartlarında kadınların sunması pek kolay değil önce biz erkeklerin kafası buna hazır değil galiba. 🙂

  2. Niçin saçma olsun. Alan örnekleri ile verdim. Bunları azim ve çalışma ile yapabilen bir cinsiyet, değil F1 aracı karada en zorlayıcı ne varsa ona da hakim olabilir. Saymaya çalıştığımız insanlar total popülasyona göre ne kadar az olmalarına rağmen motorsporlarına göre kıyasla yine de çoklar. Çok basit şeyler ile bir kadın savaş jeti pilotu kendi boyundan fazla kitap okumak, F1 aracından daha geniş m2'ye dağıtılabilecek dökümanı hıfz etme derecesinde okumak zorunda ve bu safhaları başarı ile geçtiklerinden aktif tatbikatlara katılabiliyor, uzaya çıkabiliyorlar. Türkiye de bile kadın yarış pilotundan fazla uçuş pilotu, eğitim sınıfında kadın pilot mevcut. Dünya klasmanında da epey iyi durumdayız bu alanda, en yüksek sayı ise astronotları gibi USA'da. Kadınlar F-16'dan, 118'e kadar bir çok sınıf aracı başarıyla kullanabiliyorlar. Bunlar için gerekli fizyolojik sihhat şartları da motorsporları ile kıyaslanamaz bile. Normal hayatını bırak tüm limit adrenalin sporlarını yapmak için sıkıntı olmayacak derecede kalp, göz gibi tespitlerle en baştan eleniyorlar. Kamui gibi adamlar belki de sınırsız eğitim ile bile jet uçuşu yapamayacak adamlar. Yarış pilotlarının 280 km/h de yaptıkları görüşme ve beyin hareketinin 10 katını yapıyorlar neredeyse kadınlar ve hakim oldukları kokpit de aerodinami de kıyaslanamaz. Helikopter pilotluğu bile kıyaslanamayacak derecede zorlu ve karar, psikolojik durum, hisler yönüyle çok daha stabil bir bünye istiyor. Neyse bunlar önemli değil belki kıyaslamada merak üzerine yapılan araştırmalar üzerineydi.
    Kullanırmıyım birşey diyemem zira yürütmek sorun değil 10 tur yürütemeyeceğimi biliyorum şuan bu da önemli değil orada her bünye'den kasıt; nasıl ki jet pilotluğu bir merak ve yılların çalışma işi sonucu ise bu her bünyeden bu kast ediliyor yani motorsporları içerisinde bulunan, giriş safhasında gelişen yada makinelere hakimiyette gerekli yeteneği barındıran insanlar idi. Kadın sınıfının ilgi seviyesi de malum ancak bu toptan bir fizyolojik beceri eksikliğini getirmiyor. Trafiktekiler ile yarış araçlarına binenler aynı mantalitenin insanları değiller (sokak erkekleride yarışmayı, 800 Hp'yi kolay zanneder).
    Geçen de bu mahfilde demiştim zaten burada o kadar küçültmeyin, boş laflar etmeyin diye küçüklerime, o kadar basit birşey değil mevcut bazı isimlerin seviyesi. Ancak bu motorsporları kültürü kapsamında böyle.
    Birebir çok yetenekli insanlar tanıdım ve tanıyorum bunlar F1, LMS araçlarını dahi bir denemelik timetrial'ler sonunda limitte kullanabilecek adamlar ancak iş yarışmak, yarış performansı çıkarmak olunca değişiyor. Fiziki olarak buna çalışmadıklarından hazır değiller birkaç saatlik timeattack'lerde bile aşırı yorgunluğa düşerler. Bunu söylüyorlar veya yüzlerine de söyledik. Rahatlıkla WRC sınıfı araçlara hakim olabilen bünyeler olmasına rağmen çalışmadan bir etabı çıkarmaları mümkün değil ancak kısa, az zorlayıcı ve tesadüfler eseri. Yukarıda da bunu ifade ettim zaten özetle "çıkaramaz" kısmından.
    Volkan ustaya niçin ayrı bir saygı duyuyoruz çünkü o yeteneği dışında yarış da çıkarabilen bir bünye, oturup buna çalışabilen bir meslek erbabı, meraklısı.
    Hisler yıllar içerisinde ve deneyimler ile oluşuyor zaten. Trafikte insanlar herşeyi görerek, aktif kontrolleri ile mi yapıyor zannediyorsunuz. Yukarıda kast etmediğim avam gibi hislerin gelişmesi makine dediğimiz araç sınıflarını arttırma ile sağlanıyor zaten ancak avam popülasyon bunlara binme imkanı bulamadığından buna vakıf olamıyor. Yarış sektörüne girmiş bir kadın ise ortam şartları, erkek psikolojik baskısı vb. zaten birşeyleri kazanmış, gelişiyor demektir, fizyolojisi merağına uygun demektir kalanı antreman. F1 pilotlarının daha iyi olanları bir nebze hisleri daha ileride olanlar bunu yarışı, pozisyonu okuma vb. şeylerle de gösterebilirler. Bu insanların farklılığı doğrudur ancak her F1 aracını inleten bunlardan değil malum. Trafikte yada pist dediğimiz alanlarda sadece oturuşta kaputun üstünü görebildiğimiz araçlarda performans ortaya koymamız nasıl hislerin desteği ile ise, burnunu göremediğiniz malum araçlarla tampon tampona gitme, basit makaslarda kılı 40 yarma geçiş, U'da slide'a kalkma gözümüzle hesap ederek daldığımız şeyler değil beyin hesabını yapıyor geçmiş tecrübeler ışığında kollara vs uygulatıyoruz.
    Çok basit olarak real dünyanın dışında sim.lerde de dışarıda ki herşeye vakıf değilim ki binek otomobil görüşü ile alakası yok malum bu sürüş hisler ile olmuyor mu peki.
    Bakın olmayan birşey Software bile olsa devamlı uygulamışlığım olmadığından 40-60 yarışlık Sim lig'lerini kaldıramıyorum benim limitim 20 tur ama pekala genç çocuklar bu yarışları yapıyor koltuklarında. Gerçek dünyada farklılaştıkları ile beraber aynı böyle.
    Basit gelmiyor kısaca inşallah anlatabilmişimdir. Epey eskide ben de senin gibi düşünüyordum ancak çocukluktan gelen diğer meraklar ile birlikte uzun uzadıya araştırıldığında yanlış düşündüğümü, F1 pilotluğunu çok abarttığımı gördüm.
    Zaten genel olarak F1 pilotlarının çok abartıldığını da düşünüyorum (motorsporları dahilinde) bu biraz alan seçme işi. Parasal, motive ve kurumsal zorluklarının dışında o araç tipine kişinin gerçek yakınlık duyup duymaması ile alakalı. Bunu anlatmak zor sürüşte Schumacher'den çok daha yetenekli bir adam, F1 testlerinde sanki içine oturmayan birşeylerin olması ile bugün başka bir sınıfta ve hakim olabilir. Hani Ayrton'un Kart'ı hep hatırladığını, yücelttiği cümleleri. Bilemezsiniz yani bazı şeyleri. Kişilerde bilemeyebilir yaşayarak farkına varabilir aşırı merak yeterli gelmeyebiliyor. F1 pilotları dünyanın en yetenekli sürücüleridir ama bana göre en mükemmel pilotları değil. Bir adam rally, kapalı şasi seviyorsa napsın hani.
    Bir kadının F1 de yer alma süreci de çok daha zorlu şuan Button'ın kısa ifade ettiği gibi. Tüm asfalt olayları biraz böyle gibi ancak toprak biraz daha erişimlerine kolay gibi.

  3. jet pilotu kullanabilen bunu da kullanır demek çok saçma. 2-3 aylık bir antrenman sezonundan sonra sen de kullanırsın ben de kullanırım. yarışmak o aracı limitte götürmek farklı bir şey. daha yolu doğru düzgün göremediğin daracık kokpit içinden bakmadan çimlere o kadar yaklaşıp geçmek, ancak lastiği çime sokmamak, yetenek, his ister. bu da herkeste yoktur.

    basit geliyor size sanırım F1 aracı sürmek. bir haber paylaşmak lazım bununla ilgili.

  4. Ron Dennis burada fiziksel zorluk ve dayanıma vurgu yaparken bunların yanında yetenek, hırs, zeka, istikrar gibi unsurları da ekliyor aslında. Serena Williams bir müsabakada her erkeği yenebilir buna sözümüz yok ama kadın bir F1 pilotunun Serena kadar güçlü olmasının yanında yukarıda küçük bir kısmını sayabildiğim çok fazla donanıma aynı anda sahip olması gerekiyor ki henüz böylesini görmedik. Danica Patrick var NASCAR'da, benim hatırladığım kariyerinde 1 zaferi ve bu sezonun açılışında da 1 pole'ü var. Gerçi sprint cup'taki daha ilk sezonu ama tüm medya desteği ve pozitif ayrımcılığa rağmen istikrar yok. Üstelik benim desteklediğim takımın pilotu (stewart haas racing) ama takımda oluşunun ana nedeni tamamen marketing odaklı. Sonuçta güzel bir kadın ve üst düzey bir organizasyonda alt sınırdan da olsa yer almayı hakkedecek kadar yarışabiliyor.

    Unutmamak gerekir ki Pedro Diniz gibi biri bile F1 de yarıştıysa Danica standardında bir kadın çok rahat yarışabilir.

  5. Savaş jeti pilotluğu, astronotluk yapanlarından çok daha fazlaca insan bunu yapabilir bazı şeylere göre daha zorlayıcı değil Formula 1. Motorsporlarının en büyük zorluğu psikolojik hakimiyet ve antreman sabrıdır fizyolojik limitler değil. Alışkanlığı, yeteneği, tecrübesi olan her bünye yarış makinelerini limitte kullanabilir ancak 60 turluk bir yarışı, bir rally etabını çıkaramaz. Button haklı bu konuda durum ortam şartlarından kaynaklanıyor.

  6. Alonso yarisiyorsa `Bayanlar` bayagi da yarisir!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir