2013 Le Mans 24 Saat Yarışı – Audi Kazandı, Toyota İkinci!

2013 Le Mans 24 Saat yarışına ilk üç Audi ön sırada başlamıştı. Toyota ise sıralamalarda oldukça yavaş kalınca Audi’lerin arkasına düşmüşlerdi.

Yarışta Toyota’lar yakıt avantajlarını kullanarak Audi’yi geride bırakabileceklerini düşünüyorlardı ancak Audi’lerin hızına yaklaşamadılar.

Gece 1 numaralı Audi alternatör sorunu yaşayınca çok değerli dakikalar kaybetti ve 10 turdan fazla geriye düştü. Audi’nin podyumu kapatma planları böylece suya düşmüş oldu.

3 numaralı Audi ise spin atıp lastik patlatınca pistin büyük kısmını jant üzerinde geçmek zorunda kaldı ve oldukça fazla zaman kaybetti.

Audi’lerin sorunlarından yararlanan Toyota iki ve üçüncü sırayı ele geçirdi. Ancak Toyota’ların da şansı yaver gitmedi ve Lapierre yağmurda kayarak aracına büyük hasar verdi.

Neyse ki güvenlik aracı periyodundan yararlanarak araç pite gelebildi ve onarıldı.

Rebellion Racing ekibi ise çok fazla pilot hatası ve teknik sorun yaşayınca oldukça gerilere düştüler.

LMP2’de ise beklenen oldu ve OAK Racing aracı kazanmayı başardı.

GT Serileri Porsche’ler tarafından domine edildi. Aston Martin ekibi GTE Pro kategorisinde liderliği pit stop stratejisi hatasıyla kaybederken, takımın GTE Am’deki galibiyet umutları ise yarışın başında kaza yaparak hayatını kaybeden Allan Simonsen’den sonra bitmişti.

 

Saat Saat Canlı Anlatım

24:00: 2 numaralı Audi kazanmayı başardı. Buemi 8 numaralı Toyota aracı ikinci sırada finişe ulaştırabildi. Podyumun son basamağı ise 3 numaralı Audi oldu.

23:59: Audi’ler tempoyu oldukça düşürdüler ve huzur içinde damalı bayrağa doğru ilerliyorlar.

23:52 LMP1: Buemi Toyota’sıyla biraz fazla temkinli görünüyor. Liderden tekrar tur yedi ve Jarvis de turunu geri almayı başardı.

23:50 GTE Pro: 74 numaralı Corvette pitte. Araçta bir sorun var gibi görünüyor.

23:45: Pilotlara kesinlikle çok dikkatli olmaları ve risk almamaları söyleniyor. Kimse yarışı tehlikeye atmıyor. Pistin Indianapolis adı verilen bölümünde yoğun bir yağmur var.

23:41: Son 20 dakika ve yoğun yağmur bulutlarının piste yaklaştığı net şekilde görülebiliyor.

23:39 GTE Pro: Aston Martin’den Mücke 1:35 kadar geride ikinci sırada. Öndeki Porsche’de kuru zemin lastikleri varken Mücke yağmur lastikleriyle dışarıda.

23:36 LMP1: Toyota aracını süren Sebastien Buemi yarış lideri Audi’den turunu geri almayı başardı. Gerçekten riskli bir hamleydi.

23:33: Yarışın sonlarına doğru yağmurun tekrar başlayacağı belirtiliyor. Şu an bile uzun pistte çok farklı koşullar var. Bazı kısımlar halen çok ıslak.

23:31 LMP1: Yarış lideri 2 numaralı Audi güvenlik aracının hemen arkasındaydı ve önü açık durumda.

23:30 GTE Pro: Güvenlik aracı pistten çıktı ve son yarım saatte mücadele tekrar başladı. Aston Martin’den Mücke tekrar pitte, yağmur lastiği takıyor.

23:29: Pistin bazı yerleri hala ıslak ve kısıtlı süre yarış içi stratejileri ve pilotajı ciddi derecede ön plana çıkarıyor.

23:25: Güvenlik aracı bu tur içeriye girecek ve son 35 dakika boyunca mücadele tekrar başlayacak.

23:20 LMP2: Sınıftaki çoğu isim aynı güvenlik aracının arkasında bulunuyor.

23:19 GTE Pro: Yarışın kaderi hava durumuyla birlikte lastiklerin de durumuna bağlı olacak.

23:15: Hava açıyor gibi görünüyor ama yağmur hiç gitmeyecek gibi. Damalı bayrağa 45 dakika kaldı.

23:10 GTE Am: 75 numara yavaşlamasından sonra tekrar güvenlik aracının hızına yetişebildi.

23:08 LMP1: Lapierre kaza yapınca aracının onarılabilir olduğunu düşünmüştük, ancak kendisi başta buna inanmamış olsa gerek ki aracını terketmişti. Sonradan aracına binip aracı pite getirmeyi başardı.

23:03 GTE Am: 75 numaralı Prospeed Porsche Mulsanne’da yavaş ilerliyor.

23:01 GTE Pro: Lietz yağmur lastikleri için pitte.

2013 Le Mans 24 Saat yarışının son saatine girmiş bulunuyoruz. Bu son saati daha detaylı vermeye çalışacağız.

 

23. Saat

Yarışın son saatine girmeden 15 dakika önce pistin her yerinde yoğun yağmur bir anda bastırdı. Peşpeşe pistten çıkmalar ve kazalardan sonra güvenlik aracı piste girdi.

Güvenlik aracını piste sokan araç LMP2’nin lideri 35 numaralı aracın sürücüsü Bertrand Baguette!

Tom Kristensen yağmurun başlamasından bir tur önce pite gelmiş ve lastiklerini değiştirmişti. Yağmur bastırınca kuru zemin lastikleriyle devam etmek imkansız oldu ve bir sonraki tur tekrar pite girmek zorunda kaldı ve zaman kaybetti.

Toyota’dan Lapierre yağmur nedeniyle kayarak lastik bariyerlere sert çekilde önden çarpmasına rağmen aracı pite getirmeyi başardı. Lapierre’in aracı güvenlik aracı periyodundan da faydalanılarak onarılmaya çalışılacak.

GTE Pro’da ise efsanevi bir çekişme sürüyor. Arkadaki Aston Martin sürücüsü Mücke yağmur lastikleri için pite gelirken rakibi Porsche sürücüsü çok büyük risk alarak yoğun yağmurda kuru zemin lastikleriyle devam etme kararı aldı.

 

22. Saat

Yarışın sonlarına geldikçe mücadele kızışıyor ve stratejiler önemli hale gelmeye başlıyor. Pilotlara lastiklerine iyi bakmaları söyleniyor, çünkü kimse pitte fazla zaman kaybetmek istemiyor.

Pistte yerel yağmurlar devam ediyor, pilotlar Tertre Rouge virajında dikkatli olmaları için uyarılıyorlar. Yağmur Audi-Toyota savaşını karıştırabilir. Güvenlik aracı girme olasılığı da artıyor.

Jarvis Audi’siyle Toyota’dan Lapierre’i geçmeyi başardı. Lapierre farkı korumaya çalışıyor, şu an 1.6 saniye civarında geride.

Strakka Racing altıncı sırada yarışa devam ediyor. Rebellion’lar çok geride kaldılar.

 

21. Saat

Yağmur kısa aralıklarla yerel olarak etkili oluyor, pilotlar telsizden gelen uyarılara muhtaçlar. Jarvis, Nakajima’nın Toyota’sı ile aradaki farkı 21 saniyeye kadar düşürdü. Nakajima aracı gerçekten zorluyor, defalarca kaza tehlikesi atlattı.

12 numaralı Rebellion aracı tekrar garaja çekildi. Takımın sorunları bitmiyor. OAK Racing’in 45 numaralı aracı yarışa veda etti.

GTE Pro’da ise Turner ve Lieb arasında sadece altı saniye var. Bu sınıfta da mücadele kızışıyor. 

 

20. Saat

Toyota pilotu Kazuki Nakajima 7 numaralı araçta ciddi ve yüksek hızda bir spin attı. Dunlop şikanında attığı spinde GTE Am kategorisinden bir Porsche’ye çarpmaktan şans eseri kurtuldu. Nakajima spinin ardından pite geldi, ancak hemen piste döndü.

Lastik patlatınca geriye düşen 3 numaralı Audi ise Toyota’nın 36 saniye kadar arkasında ve sonuna kadar zorluyor.

13 numaralı Rebellion Racing aracı ise garajdan çıkarıldı, piste dönecek.

 

19. Saat

Yağmur zaman zaman etkisini göstermeye devam ediyor. Bu değişken şartlar pilotları çok zorluyor ve çoğu zaman aldatıcı olabiliyor.

Aston Martin’de bir kayıp daha var, şanslılar ki bu kez pilot gayet iyi durumda, ancak lider götüren 99 numaralı GTE Pro aracı kullanılamaz durumda. Enkazın kaldırılması için güvenlik aracı pistte.

Spin atarak ön kısmında hasar alan Rebellion Racing aracı 1 saat 48 dakikalık bir onarımdan sonra Prost ile tekrar pistte.

 

16. Saat

Yarışın 3’te 2’lik mesafesi geride kalırken 2 numaralı Audi’nin liderliği 1 tur farkla devam ediyor. Diğer iki Audi ekibinin sorun yaşayıp geriye düştüğü yarışta Toyota sürücüleri 2 ve 3. sıralarda yarışa devam ediyorlar.

Gene’nin sürdüğü 3 numaralı Audi 2 tur geride 4. sırada yer alırken Lola sürücüleri 7 ve 10 tur geride 5 ve 6. sıradalar. Sorun yaşayan 1 numaralı Audi ise şu anda 11 tur geride 8. sıradan devam ediyor.

 

7. Saat

Yedinci saate girildiğinde yarış daha heyecanlı hale gelmeye başladı. 1 numaralı Audi önce pitten çıkarken sorun yaşadı, bir sonraki tur pite girdi ve garaja çekildi. Mekanikerler aracı söküp sallıyorlar, ne yapmaya çalıştıklarını bilemiyoruz. Şimdiden 4 tur geriye düştü. Bunun üzerine 3 numaralı Audi ise spin atıp lastik patlatınca bütün pisti jant üzerinde geçmek zorunda kaldı ve ciddi zaman kaybetti.

Rebellion Racing’in de 12 numaralı aracı aracı garaja çekildi ve onarıma alındı. Toyotalar kendilerini bir anda 2 ve 3. sırada buldular.

 

6. Saat

Audi’ler 1-2-3 sıralaması ile devam ediyorlar. Pistteki parçaların temizlenmesi için piste giren güvenlik aracı Treluyer’in açtığı farkı eritti. Fakat diğer Audi’ler pite girdikten sonra pit çıkışında kırmızı ışığa yakalanınca fark tekrar açıldı.

Toyota’nın büyüyen yakıt deposu ile daha fazla pistte kalma stratejisi Audi’yi geçmelerine yetmeyecek gibi görünüyor.

Bir çok LMP2 ve GT aracının sol arka lastiklerini patlatmaları dikkatleri çekiyor. Belalı Tertre Rouge virajı ve Mulsanne şikanlarında pilotların çok fazla sorun yaşadıklarını görüyoruz.

 

5. Saat

Pistin bazı kısımlarının ıslak, bazı kısımlarının ise kuru olmasından dolayı pilotlar sıkıntı yaşadıklarını söylüyorlar. Marino Franchitti’nin 33 numaralı Level 5 HPD’sinin arka kısmında ufak bir yangın atlatıldı.

Lider götüren 1 numaralı Audi’nin trafikten daha kolay sıyrılabildiği söyleniyor. 2 ve 3 numaralar arasındaki fark ise çok az. Toyota’lar Audi’leri zorlayabilmekten uzaklar.

Strakka Racing’den Jonny Kane 13 numaralı Rebellion aracını geride bırakmayı başardı.

 

4. Saat

Yarım saat kadar önce Rebellion Racing’den Nick Heidfeld spin attı ve aracının sol ön kısmına küçük bir hasar verince plansız bir pit stop yapmak zorunda kaldı. Ön kısımda ise Treluyer 1 numaralı aracı Lotterer’den devraldı ve lider olarak devam ediyor. 1 numaralı Audi her zaman olduğu gibi çok güçlü görünüyor. Audi’nin yakıt tüketimi konusunda çok dikkatli olduğu söyleniyor.

Caterham’ın sponsoru olduğu Greaves Motorsport aracı Alexander Rossi’nin kontrolündeyken süspansiyon sorunu ile pite girdi ve onarım sebebiyle 4 tur kaybettiler.

Yarışın başında kaza yaparak hayatını kaybeden Allan Simonsen’in aracının büyük hasar almasının sebebinin bariyerlerden çok bariyerin hemen arkasında bulunan bir ağaç olduğu konuşuluyor. Bu oldukça hızlı bir bölümde ciddi bir güvenlik sorunu olarak düşünülebilir.

 

3. Saat

Yarışın başında dördüncü turda kaza yapan Aston Martin GTE Am sürücüsü Allan Simonsen’in hayatını kaybettiği haberi geldi. Başta gelen haberler iyi olduğu yönündeydi ancak kafasında travma olduğu düşünülüyordu.

Audi’ler araç numaralarına göre dizilmiş durumdalar. Sıralama Lotterer, McNish ve di Grassi şeklinde.

 

2. Saat

Yarışın 2. saatinin başında güvenlik aracının pistten çıkmasıyla birlikte mücadele tekrar başladı. Audi’nin liderliğindeki yarışta ön grupta büyük sıkıntılar yaşanmadı. 2. saatin sonuna doğru Audi sürücüleri Lotterer ve Di Grassi ilk 2 sırada yer alırken onları Toyota’dan Davidson ve Lapierre takip ediyorlar.

İkinci saatin sonuna doğru yağmurun başladı ve bunun mücadelede ve stratejilerde etkili olması bekleniyor. LMP2 kategorisinde OAKRacing ile Baugette, GTE Pro’da Aston Martin ile Turner, GTE AM’de AF Corse ile Coico lider durumda.

 

1. Saat

Yarışın başlangıcı hafif yağmur altında Audi liderliğinde başladı. İlk 3 sırada Audiler bulunuyordu ve hemen arkalarında Toyota’lar vardı. İki takımın sürücüleri arasında kıyasıya mücadeleler yaşanırken Toyota’lar beklenenden daha agresif bir başlangıç yaptılar.

Ancak yarışın ilk saati ilk 10 dakika sonrasında durgunlaştı. Tertre Rouge’de GTE Am sınıfında lider durumda olan Aston Martin sürücüsü Allan Simonsen’in büyük kazasının ardından güvenlik aracı piste girdi. Simonsen kazadan yara almadan kurtulurken araç ve oradaki bariyerler büyük hasar gördüler. Yarışın ilk bir saatlik süresinin son 50 dakikası güvenlik aracı arkasında geçildi. O esnada bariyerlerin tamiri devam etti.

İlk saati Audi ile Lotterer ilk sırada tamamlarken onu Toyota’dan Lapierre takip etti. LMP2 sınıfında OAK Racing ile Pla, GTE Pro’da Aston Martin ile Turner, GTE Am’de Dempsey ile Long ilk sırada yer alıyorlar.

 

Canlı İzle: 2013 Le Mans 24 Saat Yarışı

Canlı F1 Yayını – Canlı İzle: 2013 Le Mans 24 Saat Yarışı


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir