Silverstone'a Teknik Bakış

yazar:

kategori:

Son yıllarda Formula 1 araçlarının motorlarının V8 olması ile Silverstone’daki mücadelede değişim oldu ve downforce seviyesi daha da arttı. Bu değişim ile birlikte eskiden düşük viteste dönülen virajlar artık hafif bir gazı bırakma ile dönülebiliyor ve Vale’ye kadar neredeyse turun yarısı çok az frenle geçiliyor.

Bunun sonucunda bir turun yaklaşık % 66’sı tam gaz geçiliyor. Aracın tümsekli pist yüzeyinde iyi performans göstermesi gerekiyor aynı zamanda.

Aerodinamikler

Silverstone’da downforce seviyesi Magny Cours’a benzer şekilde orta ve yüksek ayarda oluyor. Turun ilk bölümlerinde hızlı virajlarda downforce gerekiyor. Eğer kısa düzlükler ve kısa virajlarda hızınızda sorun olmazsa rakipleriniz sizi geçemezler. Aynı zamanda sert frenler olmaması sonucunda aerodinamik etkinliği optimize etmek için küçük fren kanalları kullanıyoruz.

Sürüş

Silverstone’da sürüş çok önemli. Burada hızlı virajlarda istikrarlı aerodinamik performans oldukça kritik. Yüzey oldukça tümsekli ve en fazla olan yer ise 8. virajda fren noktası. Tümsekli yüzey aracın ayarlarını da bozabiliyor. Pilotlar en hızlı çizgiyi bulmak için hızlı virajların çıkışlarında aracı kaydırabiliyorlar. Bu da pisti daha tümsekli gösteriyor.

Süspansiyon

Burada aracı sert ön, yumuşak arka süspansiyonlar ile piste çıkarıyoruz. Önlerin sert olması aracın hızlı ve yavaş virajlarda hızlı yön değiştirmesini sağlıyor. Yumuşak arka ise 9, 10 ve 16. virajlarda çekiş anında iyi yol tutuşu sağlıyor.

Lastikler

Lastikler bu pistte özellikle yüksek hızlı virajlarda dolayı her zaman zorlanıyor. Burası Barcelona ve Spa ile birlikte sezonun lastikler bakımından en zorlayıcı pistlerinden. Bu koşullarda başarılı olmak için Bridgestone, Potenza serisinden orta sert ve sert hamurlu lastikleri bizlere sunacak.

Hava koşulları

Eski bir hava alanı olan Silverstone’da kaçınılmaz olarak rüzgar da etkili oluyor ve bu da aracı oldukça etkileyebiliyor. Rüzgar aracın aerodinamik dengesini bozuyor ve özellikle hızlı virajlarda sürüşü tahmin edilemez hale getirebiliyor. Bu yzden pilotlar rüzgarın yönünü ve şiddetini tahmin etmek zorunda kalıyorlar ve buna göre sürüşlerini ayarlıyorlar.

Strateji

Silverstone’da yakıt tüketimi fazla, bu da fazladan yakıt taşımanın turu etkileyeceği anlamına geliyor. Sonuç olarak strateji bir çok piste göre daha etkili olabiliyor. Burada yaklaşık olarak 2 turluk fazla yakıt taşımak tur başına 0.2 sn kayıba neden olabilir. Takımların yine genel olarak 2 stop stratejisi uygulaması bekleniyor. Geçişin zor olduğu bu pistte grid pozisyonu çok önemli olacak.


Yorumlar

  1. Kesin konuşmadım zaten görünüyor dedim. Formula 1 de kesin konuşmak yapılabilecek en büyük aptallık olur. Bkz. Kanada GP 🙂

  2. Son bölümler, özellikle köprüden sonraları (zaten son bölümler ora) güzel oluyor. Ayrıca pistin ilk virajları da süper.

  3. kesin konuşmamak lazım McLaren her yarış gelişiyor ve bu gelişme gözle görülür şekilde belli oluyor zevkli bir yarış olucak ceza fln olmazsa..

  4. erman yiğit avatarı

    sıralamalarda kimi 1. olsun yeter 😀
    massa en kötü ihtimalle 5 olsa bile geçen seneki performansını gösterirse 2. sırayı bileğinin hakkı ile alır 😀

  5. Aerodinami <> Ferrari !:)

  6. Aerodinami nin bu kadar ön plana çıktığı bir pistte Ferrari dublesi görünüyor yine. Bir çok hızlı viraj var ve Ferrari nin bu virajlardaki üstünlüğü ortada.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir