Analiz: İki Saniyelik Pit Stopların Sırrı

yazar:

kategori:

Pit Ekibi

Lastik başına üç kişi, iki kaldıraç operatörü ve diğer fonksiyonları yerine getiren birkaç daha mekanikerle birlikte her pit ekibi yaklaşık 20 kişiden oluşur.

Ekipte her çalışan özel bir rol için eğitilmiş ve antrenmanlı durumda. Bu ekiptekiler sürücüler kadar ciddi şekilde fit olmak için çalışıyorlar ve diyet yapıyorlar.

Fabrikada ve yarış haftasonlarında yüzlerce pit stop antrenmanı yapılır ve işlerin sorunsuz ve hızlı olmasına çalışılır.

Pit stopta herhangi bir sorun olması durumunda bile, ki örnek olarak bijon tabancası çalışmayabilir, herkes yine de kendi işine odaklanır, çünkü iki saniyelik pit stopta kimsenin diğerlerinin ne yaptığına bakacak zamanı yoktur. Olası bir hatada araç zaten pit alanını terketmiş olur, aynı Nürburgring’de olduğu gibi.

Aynı şekilde aracı piste gönderecek olan mekaniker de çevresinde 20 kişi varken bijon tabancasını kontrol eden dört kişiyi göremez.

 

Bijonlar


Tekerlekler, akslar ve bijonlar birkaç yıl öncesine bakıldığında tanınamaz hale geldiler. Her teker göbeği aks üzerinde ilk itişte oturabilmesi için kanallara sahipler ve lastiği takmak için çevirmek gerekmez.

Takımlar bijon diş sayılarını düşürürler ve bijonu döndürmek için gerekli zamanı azaltırlar. Ferrari’nin bijonlarının sadece üç turluk dişleri olduğu biliniyor.

Bijon üzerinde özel şekilde açılmış dişler tabancanın bijona doğru şekilde oturabilmesini ve torku yeterince aktarabilmesine imkan verir.

Şimdilerde bijonlar jantın içinde sabit olarak geliyor. Bu sıkıldığında bile aksa bijonun sadece bir bölümünün tutunduğu anlamına gelir. Bu pahalı bijonlar çoğu zaman sadece bir kez kullanılır.

Sıkıştırıldığında bile kurallar bijonun aksa bir kilit mekanizmasıyla bağlanmasını gerektirir. Bu eskiden mekaniker tarafından çekilen bir pimden oluşuyordu ve aksın içindeki saklı dişleri dışarı çıkarıyordu.

Şimdilerde bijon kilitleri el değmeden çalışan bir yay sisteminden oluşuyor. Bijon tabancasının soketinin üzerindeki pimler aksa girer ve bijonu serbest bırakır. Geri takıldığında ise bijon bu pimlerin üzerinden geçer ve bijon tabancası çekildiğinde yay içteki kilit mekanizmasını tekrar serbest bırakır. Bu pimlerin bijonu çok sıkı tutması gerekir, çünkü aracın ağırlığı ve hızlanma gücü çoğu zaman mekanizmadan daha güçlüdür.

Bu sistemle birlikte bijon tabancası çekilene kadar kilit mekanizmasının doğru çalıştığını görmek mümkün değildir. Çoğu zaman işlemin tamam olduğunu eliyle gösterdikten hemen sonra mekanizmanın hazır olmadığını farkedip ellerini sallayan mekanikerler görürüz.

 

Bijon Tabancaları


F1’de pnömatik tabancalar kullanılır. Bu tabancalar bir çekiç gibi tork dalgaları oluşturarak sıkar ve gevşetirler. Her biri yüksek standartlar ve çok az toleranslarla elle montaj edilirler.

Geçtiğimiz yıl Mercedes Helyum gazının tabancalarda daha faydalı olduğunu buldu. Her ne kadar bu artık yasaklanmış olsa da bijon tabancalarının önemini bize gösteriyor. Şimdilerde takımlar tabancaya bir tork sensörü yerleştirebiliyorlar ve sıkıştırma torkunun ne olduğunu kaydedebiliyorlar. Kurallara göre bu sensör yarış esnasında pit ekibinin doğru torka ulaşabilmesi için kullanılamıyor.

Mekanikerlerin tabancalarında bulunan bir buton pit ışığı sistemine işin bittiğini belirtir. Kalkan bir el de bu elektronik metodun çalışmamasına karşı yedek çözüm anlamına gelir. Bununla birlikte bir pit stopun hızı mekanikerin bijonun ve kilit mekanizmasının güvenli şekilde çalıştığından emin olmadan elini kaldırabilmesi anlamına gelebiliyor.

 

Kaldıraçlar:


Araç üzerinde olan veya kendi gücüyle çalışan krikolar yasaklandığı için takımlar bir mekanikerin aracı kaldırmasına güvenirler.

Kaldıraçlar hızlı bırakma mekanizmalarına sahiptirler. Mekaniker bir kolu çekerek kaldıracın aracın altındaki kısmını aşağıya düşürür. Bu sistem bütün kaldıracı yukarıya kaldırmaktan çok daha hızlıdır.

Aracın önündeki kaldıraç ve mekanikerin iş bitince aracın önünden hızlıca çekilmeleri gerekmektedir. Bu süreci hızlandırmak için dönebilen kaldıraçlar kullanılır.

Kaldıraçları daha erken bırakmak mümkündür. Yeni lastik aksa oturduktan sonra ve bijon yerine takılınca bijon tabancası operatörü elini kaldırmadan kaldıraçlar bırakılabilir. Ancak bijon tabancası hala işlevde olduğu için aracın yerde olması gidebileceği anlamına gelmez.

 

Pit Stop Işıkları


Ferrari aracın piste dönmeye hazır olduğunu gösteren yarı otomatik bir pit ışığı sisteminin öncülüğünü yaptı. Bu ışıklar kaldıraçların bırakma sistemlerine bağlılar ancak hala elle çalıştırılabilen bir devredışı bırakma sistemine sahiptirler.

Bu ışıklar daha fazla bilgiyi işleyerek de çalışabilir. Aracın piste gönderilme işlemini bijon tabancalarından, kilit mekanizmalarından hatta diğer bir aracın pit alanına yaklaşmasını sezebilen sensörlerden yararlanarak sistemize edebilirler.

Ancak bu işlem hatalara da açıktır. Hatalı sensörler veya işlem tamamlanmadan verilen sinyaller aracın olması gerekenden önce pit alanını terketmesine yol açabilir.

 


Yorumlar

  1. saatte 300 kilometrenin üzerinde giden aracın bijonlarında sadece üç tur dönen diş varmış. ben hayatta binmem o araca. binsemde aklım hep bijonlarda kalır :))

  2. zaten ben bmw kullanıcısıyım yağmurlu hava falan hikaye o kontra anıında nası bu kadar seri olabiliyorlar onu anlamaya çalışıyordum çok teşekkürler ama yinede sağolun

  3. Teşekkürler Murnout 🙂

  4. Arkadaş yeterince açıklamış her şeyi.

    Kontra konusunda her şey refleksten ibaret. Elbette hızla ve limitte dönerken aracın arkasının ne tarafa bırakacağını biliyorsun, tetikte oluyorsun. Yolda sürerken yapılan ufak düzeltmeler gibi bir şey aslında. bilinçsiz yapılır çoğu zaman. Arka çeker bir araçla yağmurda biraz hızlıca sürmeye çalış, kontranın o kadar da abartılacak bir şey olmadığını kavrarsın.

  5. İkinci sorundan başlayalım; En iyi pilotaja sahip pilot bile 1 yarış boyunca onlarca hata yapıyor ama önemli olan bu hataların diğer rakiplerine göre daha az ve daha tolere edilebilir olması (Mesela İngiltere'de hem Alonso hem de Massa pist dışına çıktı ama sadece biri yarışı bitirebildi, bu durumda Alonso ile Vettel'i kıyaslamış olsaydık daha ince hesaplar yapmak gerekirdi yani 0,1-0,050 gibi hata zamanlarından bahsediyoruz

    İlk sorunun cevabına dönersek; O kontra hareketi tamamen bir refleks hareketidir. Eğer yakınlardaki bir karting pistine gidip kendin denersen mutlaka birkaç kontra yaptığını ve bunu bilinçli olarak değil de içgüdüsel olarak yaptığını farkedeceksin. (Tabi bunu 200kmh ile yapmak ta F1 pilotları gibi uzun yıllar eğitim ve çalışmayla olabilir)

    Son olarak bu yazdıklarımın hepsini özetleyen Senna'nın şu meşhur sözleriyle cevaplarını bitirelim;

    **Belirli bir günde, belirli koşullar altında bir limitinizin olduğunu düşünürsünüz. Sonra bu limite ulaşmak için çalışmaya başlarsınız ve limite ulaşırsınız da… ve dersiniz ki ''işte limit bu''. İşte bu limite ulaştığınız zaman birşey olur ve limitleri biraz aşabilirsiniz.
    Düşünce gücünüzle, kararlılığınızla, iç güdülerinizle yaparsınız bunu. Mükemmel bir deneyimdir bu ve çok yükseklere uçarsınız…

    ''AYRTON SENNA''

    Foruma giriş şifreli üye misin bilmiyorum ama Senna'nın linki de bu ;

    http://www.trf1.net/forum/viewtopic.php?f=74&t=5135

  6. Çok güzel ve bilgilendirici bir yazı ellerine sağlık.

  7. arkadaşlar iki sorum olucak merakımı maruz görün lütfen birincisi bu adamlar bi kontra anında nası bu kadar hızlı olabiliyolar özel bi refleksleri mi var o hızlı direksiyon hareketini araç kendi mi yapıyo yoksa pilot mu? diğer sorum ise bu adamlar 70 tur nası hata yapmadan gidebiliyorlar

  8. Etkileyici ve bir o kadar da bilgilendirici bir yazı.Elinize sağlık.

  9. Mekanikerlerin tabancalarında bulunan bir buton pit ışığı sistemine işin bittiğini belirtir.

    Bijonda buton olsun demiştim geçen, zaten varmış 😀

    Pit sorunları kilit mekanizmasının oturup oturmadığının geç anlaşıldığından oluyormuş meğer. Bijoncu makinayı çekmeden göremiyormuş, çekince de aracı gönderiyorlar, sonra güm.

    Epey bilgilendirici bir yazı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir