Sauber

yazar:

kategori:
Yarış Pilotları Kamui Kobayashi Segio Perez
Test Pilotları  E Gutierrez
Takım Başkanı Peter Sauber Teknik Sorumlu James Key
Yarış Müh. Yarış Müh.
Şasi  C30 Motor  Ferrari
Merkez  Hinwil – İsviçre
Sponsorlar
Katıldığı Yarış  216 Kazandığı Yarış  1
Pole Pozisyon  1 En Hızlı Tur  2
Toplam Puan  239 Pilotlar Şampiyonluğu 0
Markalar Şampiyonluğu  0 İlk Yarış  1993
 

İsviçreli bir Formula 1 takımı olan Sauber 1970’lerde Peter Sauber tarafından spor araçları üreten bir firma olarak kuruldu.

Takım F1’deki en iyi sonuçlarını altı kere üçüncülük kazanarak ve iki kez de yarışa ilk çizgiden başlayarak aldı. Şimdiye kadar en iyi sezonunu ise 2001 yılında markalar şampiyonasını dördüncü sırada tamamladığında kazandı. Formula 1’de bağımsız bir takım olarak yarıştığı dönemde Sauber herhangi bir yarış galibiyeti, pol pozisyonu ya da en hızlı tur amanı elde edemedi.

Takım 2005 yılında BMW’ye satıldı ve 2006 yılından 2009 yılına kadar BMW Sauber adı altında yarışarak bir galibiyet elde etti. Ancak 2009 sezonu sonunda,  BMW spordan ayrıldı ve takımın geleceği ayrılığı izleyen birkaç aylık süre içinde belirsizliğini korudu. Ardından takım Peter Sauber’e devredildi ve 2010 sezonuna giriş yaptı. Takım, Concorde Anlaşmasındaki kurallar gereğince 2010 sezonunda da BMW Sauber adı altında yarışacak.

Spor Araçları

Sauber, 1970lerde spor araçlar üretiyordu. 1980lerde turbo şarjlı Mercedes V8 motorlarını kullandıktan sonra, Mercedez-Benz’in resmi fabrika takımı oldular. Revivin de silver arrow legend. O dönemde Jaguar ve Posche’ye karşı 24 saat Le Mans yarışını, Dünya Spor Araçlar Şampiyonasını (1989 ve 1990) kazandılar.  Bunların dışında , Heinz-Harald Frentzen, Michael Schumacher, Karl Wendlinger, Jochen Mass, Jean-Louis Schlesser ve Mauro Baldi gibi pilotlar Sauber adına yarıştı.

Sauber, Formula 1’e girmeden önce çeşitli yarış serilerinde yarıştı. İlk Sauber aracı C1, 1970 yılında tasarlanmıştı.

 

Formula 1


Mercedes Dönemi

Formula 1’deki turbo dönemi 1988 sezonu ile sona erdi. 1.5 litrelik turbo şarjlı motorlardan 3.5 litrelik motorlara geçildi. Motor tedarikçilerine olan büyük talep nedeniyle Subaru, Porsche ve Lamborghini gibi üreticiler spora dahil oldu. BMW için Simtek’in planladıkları gibi diğer projeler ise hiçbir zaman hayata geçemedi. Bu dönem birçok küçük takımın yanında ünlü Lotus ve Brabham’ın da spordan ayrılığını izlediğimiz bir dönemdi.

Mercedes’in Sauber ile planladığı işbirliğinde kendi takımını Formula 1’de yarıştırma projesi rafa kalksa da, Mercedes kapalı kapılar ardında Sauber’in F1 projesine fon sağlamaya devam etti. Takımın C12 kod adlı aracına  V10 Ilmor motorları tedarik edildi. Aracın ismindeki C harfi Peter Sauber’in eşi Christina’nın isminin baş harfinden geliyordu. C12’yi  JJ Lehto ve Karl Wendlinger kullandılar.

Araç ilk kez 1993 F1 sezonunda Güney Afrika’da yarıştı. Kısa zamanda sadece etkileyici performansı ile değil, aynı zamanda FW14’vari çizgileri ve siyah rengiyle dikkatleri çekti ve o sezon ilk yarışında beşincilik elde ettik.

Yarış dünyasına bu etkileyici girişe rağmen, takım dayanıklılık sorunları ve yarış içinde başlarına gelen kazalar nedeniyle çok sık damalı bayrak göremedi. Ancak ilk yarıştaki başarılarının sürpriz olmadığını da kanıtladılar. Podyum sonucu alamamış olsalar da sezonu on iki puanla, 13 takımın içinde 7. sırada tamamladılar.

Takım 1994 sezonuna Sauber  Mercedes adıyla giriş yaptı. Artık Mercedes’in resmi gücü Sauber’in C13 aracında kullanılabilecekti. Aynı zamanda Ilmor motoru yerine de Mercedes’in 3.5 litrelik V10 motoruna geçiş yapıldı. O sezon, JJ Lehto’nun yerine Sauber’in eski spor araçları pilotu Heinz Herald Frentzen geçti ve Karl Wendlinger’in takım arkadaşı oldu.

İlk izlenimler takımın hayal kırıklığı yaratan bir şekilde bir önceki sezona benzer bir performans sergilediği yönünde oldu. Sadece sezonun ilk yarışlarında birkaç puan kazanabilmişlerdi. Formula 1’in kara günlerinden biri olan Ayrton Senna ve Roland Ratzenberger’in hayatını kaybettiği San Marino Grand Prix’sinin ardından, Wendlinger de Monaco Grand Prix’sinde ağır bir şekilde başından yaralanmıştı ve sezon boyunca yarışamayacaktı. Wendlinger’in koltuğuna Andrea de Cesaris geçti.

İlginç bir bilgi vermek gerekirse, Wendlinger’in kazası Formula 1’deki tarihi olaylardan biri olmuştu. Öncesinde Ayrton Senna’nı ölümcül kazası ve sonrasında gelen Wendlinger’in kazası ile güvenlik önlemleri geliştirildi ve pilotlarının baş bölgelerinin korunması için kokpit kenarları yükseltildi. Sauber pilotların güvenliği için bu araçların prototiplerini yapmaya gönüllü oldu. O sezonda da 14 takım arasında 8. oldular. Mercedes ortaya konan performanstan memnun olmamıştı ve McLaren’den alınan teklifin de etkisiyle sezon sonunda yollarını ayırdılar. Sauber de Benetteon ile Ford motor anlaşmasını imzaladı.

Ford Dönemi

1995 sezonunda, Sauber C14 aracıyla on yıllık Red Bull sponsorluk anlaşması imzaladı. Dietrich Mateschitz takımın büyük bölümünü satın aldı. Bu sezonda Karl Wendlinger geri döndü ve Heinz Harald Frentzen ile birlikte takımda yarışmaya devam etti. Ne yazık ki kazanın ardından pist üzerinde eski performansını sergileyemedi ve iki yarışın ardından çaylak Jean-Christophe Boullion onun yerine getirildi. O sezon, en azından Frenztzen için, süprizlerle doluydu. Takım büyük performans sergileyemeyen Ford motorlarına ve çaylak  Jean-Christophe Bouillon’a  rağmen rekor bir şekilde 18 puan elde etmişti. Aynı zamanda markalar şampiyonasında da 7. sıradaydılar. Ayrıca 1995 sezonunda Petronas, Sauber’e sponsor olmuştu.

Revize edilmiş C15, yeni V10 Ford motoru ve Heinz Harald Frentzen – Johnny Herbert ikilisiyle umut vaad eden bir sezon olacak gibi görünse de 1996 sezonu toplanan puanlar açısında Sauber için hayal kırıklığı olmuştu. Şampiyonada 7. Sırada olsalar da sadece 11 puan elde edebilmişlerdi. Bir sonraki sezonda motor tedariği için Ferrari ile anlaştıklarını açıkladılar. Ancak bir taraftan da Petronas ile kendi motorlarını üretmek için çalışıyorlardı. Ne yazık ki Asya’da baş gösteren büyük ekonomik kriz nedeniyle bu proje hayat bulamadı.

Ferrari Dönemi

1997-2005 yılları arasında Sauber Petronas Mühendislik tarafından üretilen Ferrari dizaynlı motorlar ve vites kutuları kullanıldı. Bu şirket sadece bu motorların üretimi amacıyla kurulmuştu. Sauber, Ferrari’nin lisanslanabilen neredeyse tüm parçalarının lisansını aldı ve hatta Ferrari mühendislerini de bünyesine kattı. Ferrari ve Sauber şasileri arasında şüphe çeken benzerlikler vardı ama bunlara karşı resmi itiraz hiç kimse tarafından yapılmadı.

2001 yılında Sauber, ismi pek duyulmamış ve deneyimsiz olan Kimi Raikkonen’i spora kazandırdı. Raikkonen ile anlaşılması, bazı pilotlar ve Max Mosley de dahil FIA’nın önde gelen isimleri tarafından tepki ile karşılanmıştı çünkü genç Fin pilotun pistte diğer pilotlar için tehlike oluşturacağı düşünülüyordu. Raikkonen’in o seneki performansı ise bu görüşlerin yersiz olduğunu kanıtladı.

2004’te Sauber, Hinwil’de yeni bir rüzgar tünelinin inşası ve Albert adındaki yüksek performanslı süper bilgisayar için büyük paralar döktü.

Sonraki yıllarda, Sauber’in Ferrari ile olan ilişkileri zayıflamıştı. Önce Ferrari Bridgestone ile yola devam ederken, Michelin lastiklerine geçiş kararı alındı. Takım, 1 Ocak 2006’da BMW’ye devredildi. Sauber’in son yarışı 2005 Çin GP’si oldu. Bu yarışta Massa altıncılık elde etmişti.

Sauber’in Formula 1’de elde ettiği en iyi sonuçlar, altı 3.’lük ve iki de yarışa ilk çizgide başlama hakkıydı.

BMW Sauber Dönemi

2005 sezonu sonunda takım BMW tarafından satın alınmıştı. Peter Sauber’in elinde ise takımın %20’lik hissesi hâlâ duruyordu. Takımın ismi ise BMW Sauber olmuştu. BMW Sauber, Formula 1 ‘de dört sezon boyunca mücadele etti ve her sene yükselen bir grafik çizdi. Takımın tek galibiyeti 2008’de Robert Kubica ile Kanada’da gelmişti ve o yarıştan sonra şampiyonada liderliğe yükselmişlerdi.

BMW Sauber, 2009’a şampiyonluk hedefi ile girdi ancak F1.09 gereken rekabeti sergileyemedi ve bu dönem onları BMW’nin spordan ayrılığına kadar götürdü.

2009 yılının haziran ayında BMW, sezon sonunda spordan ayrılacağını açıkladı. 27 Kasım 2009’da ise BMW,  Qadbak ile anlaşma sonuca ulaşamayınca takımı yeniden Sauber’e satma karar aldı.

Sauber’in Dönüşü

3 Aralık 2009’da, FIA Toyota’nın da spordan ayrılmasının ardından Sauber’in 2010’da yarışmayı garantilediğini duyurdu. Sauber 2010’da Ferrari motorlarını kullanmak için bir anlaşma da imzaladı.

Takımın yeni isminin ne olduğu konusundaki belirsizlikler bir süre devam etmiş olsa da, bir karar alınamadı ve takım şimdilik BMW Sauber adıyla 2010 sezonunda yarıştı. Sauber’i 2010 sezonunda Kamui Kobayashi ve Pedro de la Rosa temsil etti. Esteban Gutiérrez ise takımın yedek pilotu oldu. Ferrari destekli C29 başlarda hız ve dayanıklılık olarak hayal kırıklığı yarattı. Uzun süreli teknik yönetici Willy Rampf’ın yerine Force India’dan ayrılan James Key geldi ve takımın performansı da git gide arttı.Aynı zamanda son 5 yarışta de la Rosa’nın yerine Nick Heidfeld getirildi.Takım sezon sonlarına doğru düzenli olarak puan almaya başladı ve sezonu 44 puanla 8. sırada kapattı.  

 


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir