Mercedes 2014'te 100 Beygir Ekstra Güce mi Sahip Olacak?

yazar:

kategori:

Gelecek sene V8 motorlara elveda, yeni turbo V6 motorlara merhaba diyoruz. Bu yeni dönemde aerodinamiden ziyade motor güçleri ön plana çıkacak.

Auto Motor und Sport’tan Tobias Gruner, Mercedes’in Lewis Hamilton’u 2014 sezonundaki performansı sayesinde etkilediğini belirtti.

Gruner “Mercedes’in diğer üreticilerden bir adım önde olduğuna dair işaretler var.”

“Padokta kapalı kapılar arkasında gümüş motorun, Renault ve Ferrari motoruna göre ortalama 100 beygir daha fazla güce sahip olacağı söyleniyor.”

“Mercedes ise bunu doğrulamıyor.” dedi.

Mercedes’in hızlı olduğunun işareti, gelecek sene için daha geniş arka lastikler için zorluyor olması olabilir. Arka lastikler geniş olursa daha güçlü olan motorun gücünün ve torkunun piste daha iyi yansıyacağı düşünülüyor.


Yorumlar

“Mercedes 2014'te 100 Beygir Ekstra Güce mi Sahip Olacak?” için 25 yanıt

  1. F1 de Renault' nun işi.

  2. kusura bakmayında 20-30 fazla beygir olabilir ama fazlası beyin sınırlarını zorlar manyakmı la bunlar.ayrıca fazla beygir fazla motor patlatma demek.bunu yazan kesin amateur f1 gazeteci.sükse yapmak niyetinde.davul ol la…

  3. Berilyum kullanımı Mercedes'e özel birşey değildi. F1 de yıllardır söylenen şeyler üzerine böyle imiş gibi sanıldı. O dönemde alaşımlarda berilyum kullanım oranı başladı ve hızla yaygınlaşmaya başladığı, başlayacağı görüldüğünden global belirli bilim kuruluşlarının uyarısıyla önüne geçilmek istendi. Askeri alanda da hızlı bir kullanım kazanıyordu motor ve daha birçok döküm de. Bugün kullanım alanı halen daha fazla sivil alandan. F1'de ki yansıma biraz meşhur oldu ve yönetici durumda da oldu etki, bilinirlik usulü ile zira bu yasağın gelmesine sebep olan FIA'nın kendisi değil global otomotiv federasyonları toplantıları ve bunlara zarar tespiti anlatmaya çatlayan bilim adamları. Otomotiv sanayiinde berilyum kullanımı motor ve birçok alanda halen belirli limitlerde amiyane tabirle yasak. Kullanımı zararlı görüldüğü için yasaklandı yoksa Mercedes buradan müthiş bir avantaj yakaladığı için değil tabi ki sürecin şeklinden Mercedes buradan haksız birşekilde etkilendi.

  4. Saydığın markalar motor üretememekten değil F1'in diğer çetrefilli hatta motorsporu fikrini zorlayan hallerinden gittiler. Beceriksiz değil plan, karakter, ortaklık, süreçleri uymadığı için diğerleri kadar başarılı olamadılar.
    Kalan kısmın bir kısmı ise söylentilerden ibaret.
    Söylediklerimin hiç birisi geliştirici ekipler, motor departmanları arasında fark olmadığı yönünde değil sanıldığı gibi zor olmadığı yönünde. Motorsporları ve otomotiv tarihi boyunca da öndelikler belirli yıllar arasındadır çünkü üreticilerin geliştirdikleri model ve birimlerin zaman aralığı bir birini tutmaz. Motorsporlarında hemen her üreticinin hakim ve dominasyon dönemi mevcut. Birinin 3-5 yıllık hakimiyeti sonucunda mağlubiyetleri mevcut. Bu kanunlar bunları gerçekleştirenler insan olduğundan bu kuruluşlarda çalışmayan kişiler için de geçerli.
    BMW'nin serileri üzerine motor konfigürasyonlarından pek bilgin yok anlaşılan.
    İstersen bir de DTM tarihini araştır. Dünün M3'lerini bugünü vs gözüne batar belki hani.

  5. bekleyıp gorecez 2014
    de hangi motor daha iyi yanlız reno motoru neden en pahalısı bi gariblik var,boşa o fıyatı cekmez reno 1 bıldıkleri var surprız reno motorlarından 2014 de

  6. yani Ferrari öyle açıklamalar yaptı mı bilmem ama, SL55 in rakibi F360 yada F430 mu ? SLS ten sonra gelecek SLC hangi Ferrari'ye rakip olacak? olsa olsa Audi R8, Porsche 911 gibi araçlara rakip olur o araç. Motorun daha iyi olması araçlar arası rekabette ki tek unsur olmamalı. Aracın sadece beygir gücü de tek önemli unsur değil tabi ki. Mercedes A45 AMG, 0-100 hızlanması 4.2 saniye gibi uçuk bir rakam, SLS AMG 3,7 falan yapıyor, A45 AMG'nin teknik verileri bir çok spor otomobilden iyi, örneğin Porsche Cayman S'den daha iyi, ama bu demek değil ki bu iki araç rakip, motor hacimlerinden tut diğer bir sürü şeye kadar farklı olan çok şey var. Sollayıp geçme olayına gelince, ben Porsche Cayman S'im olsa biri beni A45 AMG ile geçerse bundan rahatsızlık duymam muhtemelen, o arabaya o kadar para verdiği için adama acırım sadece :)) Benim eski aracım 100 beygirin altında idi, ama onun verdiği sürüş keyfini mevcut durumda kullandığım ve çok daha güçlü araçlar vermiyor…

    Mercedes vs. BMW olayına gelince, F1'de BMW benim izlediğim dönemde her zaman daha iyi motorlara sahipti. İtalya Monza'da rekor hala JPM ile Williams BMW'nin değil mi ? en azından o aralar öyleydi 🙂 BMW williams senelerce şasiden kaybetti bence, motordan değil… Mclaren'in ise Mercedes'ten dolayı kaybettiği zamanları hatırlamak için çok gerilere gitmeye gerek yok. Motor gelişimi durduğundan beri Mercedes nedense daha rahat, güç sabitken dayanıklılığa odaklanabildiler sonunda…

  7. Buradan sonrası biraz kişişel. Hacı Muratı'na çiçek gibi bakan da Ferrarisini satan bilgede var.
    F355'ten F360 geçişte Sadece 20-HP (380-400)artış olmuştu. Mercedes SL55 önce 476 sonra 500 Hp ile gelince F430'u üretmek zorunda kaldılar.Bunu kendileri söylüyor.Normalde 360'ı daha üretmeyi düşünüyorlardı. Mercedes aynı SL modelini 1972 yılından 1989 yılına kadar üretti.Yani rekabetten tüketici yararlanıyor.Bu rekabete giremeyen ya da dayanamayan aradan çekiliyor.Bir sürü para verip araba alıyorsunuz.Adam sizi sollayıp geçiyor.Markanız ne olursa olsun buna uzun süre dayanamazsınız.
    SLS daha başlangıç.Şimdi SLC geliyor.

  8. Bütün seçenekleri bir araya getirip ortaya para koymakla bu iş olmuyor. Toyota,Honda,BMW,Pegueot rezil olup kaçtılar Toyota milyarlarca dolar harcayıp şerefli yarış ikincilikleri alabildi.Coswort geçmişte Ford'undu bir sürü para akıttılar bir numara çıkmadı.
    F1'de standart 750 hp civarı. Cosworh 700-730 hp üretiyor.Mercedes'in 780 hp ürettiği söyleniyor.Bu arada Renault bu guce bir kaç kez motor geliştirerek geldiğini hatırlatıyorum.Şu ankinden 50-70 HP güçsüzdü.Bir ara Ferrari durmadan motor patlatıyordu.Oda geliştirme izni aldı.
    Gelişimin serbest olduğu ortamda bu farkın açılması çok normal.3.0 litrelik V10'lar 1995 yılında 700-HP üretiyordu.2005 yılında 960-HP üretmeye başladılar.Hatta tek yarışlık 1.000-HP motor iddiaları çıktı.2005 yılında Reno motoru 890-HP idi.
    Yakınlarda Fia'dan motorların eşitlenmesi fikri çıktı.Şimdi geride kalanların bu fikre sarılmaları kaçınılmaz olacaktır. Dar lastikte ısrar etmeleri de bu yüzden.Adamlar motoru iki yıldır maximum güç için geliştiriyorlar.Şimdi güçler maximum 750 HP olsun denecek.Daha önce devir limiti bunun için konmuştu.Çünkü Mercedes,Cosworth ve Ferrari 21,000'e giderken diğerleri 19,000 çeviremiyordu.Ha bu devirler kalsaydı bu üçlü bol bol motor patlatırdı.Ama 2005 Japonya'da olduğu gibi gelip 17.Sıradan yarış kazanırlardı.Şu anda 25,000 devri ve 1,000-HP'leri konuşuyor olurduk.
    BMW motor olarak Mercedes'in gerisindedir. Mercedes SLK'ya V8 motor koyarken BMW bunu yapamıyor. Nedeni motorun 40-50 KG ağır olması.Sadece çok ses çıkarıyorlar.Ama dayanıklılık sıfır.Bir ara Mercedes'in V12 motoru BMW'nin V8 motorundan hafifti.
    Sahi o kadar nalı nereye koyuyorlar.En son WTTC'de Chevrolet tarafından ezilince oradan da kaçtılar.

  9. Mercedes pistonlarda berilyum kullanıyordu. Ferrari'nin girişimi ile bu materyal yasaklandı.Onda sonra bir süre mahle pistonları kullanıldı.Onlarda uymayınca yanan Mercedes motoru muhabbeti başladı.Bu sürecin sonunda Mercedes İlmor firmasının tamamını aldı.Ne hikmetse motor gurusu Mario İlien'in gidişinden sonra motorlar patlamaz oldu.

  10. Bilmek için sahip olmak, garaj da yatırmak gerekmiyor. Zira yıllar öncesinin SLR'sini de binenlerimizin gözüyle biliyorduk. Herşeyden biraz tadınca kimin nasıl olaya baktığını, makinelerin nasılına bakış değişiyor. Hiç üstüme Ferrarim olmadı satma derdim de olmadı Ferrarisi olan futbolcu gibi tiplerden fazlam vardır eksiğim yoktur diyelim. SLS çok gelişti ilk yollara çıktığı gibi değil bu çevrenin biraz da için de yer alırsan Mercedes markasına karşı özel birşeyler hissederek satın almanın dışında olanları pek kesmediğini bilirsin. Burada GT3-GT2 leri konuşmuyoruz zira onlar da dünya çok değişiyor. Onların milletin anahtarını bel çantasına attıkları ile alakası yok görünüm dışında.
    Motorsporların da bir yazılı olmayan kanun vardır altyapısı iyi olan bir model başarıya götürür. SLS elbet kötü değil AMAAAA sport görünümlü üretmek başka sport ruhlu, yürüyenli üretmek başka iş. Bu alan yarışlar hariç Mercedes-Benz'in maharetli olduğu değil.

  11. Yarış motorları üretmek ve toplamak herkesin yapabileceği iş burada herkesten sokakta ki adam, otomotiv de okuyan çocuğu kast etmiyoruz doğal olarak. İşin maddi kısmını belirttim zaten. Sen batının parasını buraya yığ ekibi kuralım istediğin hacim de blok döktüreyim sana. Kaldı ki düzey yönüyle Ferrari ile felan kıyaslanamayacak derecede küçük Amerika da performans motoru hazırlayan birçok firma var. Dragster bloğu döken de var GM blokları üzerine inşa eden de ile birlikte birçok piston, krank gibi blok içi ekipmanı cnc tezgahlarında üreten de. Şu kadarcık atatürk oto sanayi de bunlardan alarak bloğu ayrı pistonları ayrı getirtip yarış motoru düzeyinde motor toplanıyor. Motor üretmek bilmeyene zor geliyor öyle ahım şahım birşey değil cpu üretmiyorsunuz.
    Kaldı ki hiçbir üretici tüm ekipmanları kendi üretmiyor. Üreticilerin kullandığı blokların birçoğu bile ortak üretim.
    Alaşım teknolojilerini de otomotiv kuruluşları kendi geliştirmiyor sadece dünyada CERN gibi ortak bir veri topluluğu ağı var. Para ve ekip gücüne bakıyor yeni bilgiyi alıp uygulamak. Her alanda alaşım geliştirip teknoloji satan labaratuar ve devler ile kıyaslanamayacak şirketler var. Getrag dahi alaşım tekniği satın alıyor mesela. Pagani bir alaşım hizmeti oluşturan şirkettir hakeza Williams yine elektronik vs teknoloji geliştirip satan bir şirket.
    İşin görünmeyen yüzü uzun yani. Herkes her birimin tekniğini geliştirmek ile uğraşmıyor öyle Ferrari vs öyle suparlarını vs kendi dökmüyor. Herkes özelleşmiş alanlarda üretim yapan ağır sanayi kuruluşlarında sipariş usulü satın alıyor. Türkiyede bu alanlarda önemli işler yapan firmalar da var.
    Evet limitlerde dolaşmak zor bir iş ancak uzay değil işin çerçevesini diğer koşullar belirliyor. Cosworth'ü geri de bırakan da budur yoksa diğerlerinden beceriksizliği değil. Mesela F1'deki mevcut motor tedarikçiliği mantalitesi ile de kimse girmez.

    Haricen nallar motorsporları geçmişi ve bugününe çakılmış durumda. BMW'nin motor konusunda ne idüğünü biraz daha anlayabilmek için Mercedes hayranlığından kurtulmak gerekiyor.
    İş zaten motorlarda bitmiyor. 30 yıldır fark ortada olsa bile. İkisi aynı mantalite ile ürün satan kuruluş değildi halen değil. Nitelik ve nicelikleri farklı sport BMW'nin işi ağır abilik Mercedes'in.

  12. sence mercedes kendi kulandığı motorun aynısını müşterilerine verir mi

  13. Mercedesin böyle bi avantajı olursa mclaren olarak kesin çalıp Hondaya aktaralım bence :))) Beni tek o kısmı ilgilendiriyor valla

  14. Sorun Mercedes'in eski teknoloji şanzımanının kullanılması.Araba komple halk arasında patlak gözlü diye tabir edilen birinci nesil çift yuvarlak farlı E serisine dayanıyor.Yeni neslinde motor değişikliği ile birlikte ZF sekiz ileri otomatiği var.
    Aramızda SLS AMG'yi aşmış arkadaşlar var.Ne diyelim Allah bize de nasip eder inşallah.Ferrarisini satan bilge diye bir kitap mı vardı?

  15. Yarış motoru üretmek artık herkesin yapabileceği şey değil.Sadece materyal araştırmaları milyonlarca dolara maloluyor. BMW topladığı nalları nereye koymuş?

  16. 100 beygir biraz abartı olmamış mı? Hadi 20-30 desen anlarım, 50 desen bile anlarım ama 100 beygir gerçekten çok uçuk bir iddia.

  17. Mercedes motorları uzun yıllardır ruhsuz olarak adlediliyor, performans yönüyle binekleri, sportları gibi. Bu biraz sıkıştırma ile çok az da Mercedes'in tercihleri ile alakalı. Motorlar basit üniteler aslında sen nasıl kişnetmek istiyorsan ona bakıyor motor bağlı üniteleri önemli yani. Diğer bazı şeyleri tadanları SLS ler bile kesmiyor. Mesela Mercedes'in ruhsuz olarak tecrübe aktarılan motorlarını Mr. Pagani pek ala ruhla doldurabiliyor. Ama mesela Huayra'da ki charge konfigürasyonu berbat denilebilir çok acayip bir uygulama eh bu da AMG Mercedes'in kabahati değil.

  18. Yine atmasyon, abartılı bir haber. Auto Motor und Sport daha önce teknik konularda yaptığı hatalı ve şişirme haberciliği yine yapıyor. Aynı regulations'a tabi üst düzey performans motorlarında iki farklı üreticinin elinden çıkan motorlar arasında en fazla 35-45 HP fark olur ki bu bile ciddi, abartılı bir rakam. Kaldı ki motor specleri downsize edildiğinde performans farkları artmaz aksine azalır gelenek ve tecrübeler üzerine. Burada asıl farkı oluşturan ise blok içi ünite dayanımıdır. 2 farklı blok ünitesinden aynı HP/tork bandını alabilirsiniz ancak aynı dayanım oranını yakalayamayabilirsiniz bu da sizi amiyane tabirle HP güçsüzü yapar. Çünkü kısılır.
    Motorlar için zaten HP ifadesi tek başına hiçbirşey ifade etmez ki bir veriler bütünün parçasıdır sadece ancak yarış motorları alaşım ve karmaşık üretim teknikleri neredeyse belirli ve genel kabul edilebilir performans ölçeklerinde olduğu için tek başına konuşulabilir. Yüksek devirlere ulaşabiliyorlar ve m.s. serileri usulü ile de benzer devir/güç aralıklarına sahipler gerçekte ise farklı üreticilerin motorları birebir aynı eğriye sahip değildir. Her ünite için avantaj ve dezavantajlar söz konusu. Bir yarışma standartı, sabit pist yapısı olmadığından da bu avantaj-dezavantaj ölçeklendirmesinin birbirine oranı önemli oluyor. Tabi bu dergi editörleri, duyumcular, bizim gibi dünyada kilerin alayı bu verilerin hiçbirine sahip değil. Söyleyen ancak sallıyor 🙂 yada tahmin diyelim.
    Motor üretmek ise gençlerin sandığı gibi o kadar zor birşey değil. Üst düzey motor geliştirebilen dünyada binlerce insan var. F1 motorları da aynı şekilde. Ekonomik ölçekleri değiştirir F1 motor speclerini 15 seriye standart yaparsanız 250 motor geliştiren atelye görürsünüz karşınızda. Hatta F1 makinelerinde motorlar diğer şeylerin yanında basit bile kalıyor denebilir.
    Burada farklılaşma ise motor konusunda tasarruf ve dayanıklılıkta işte dev üreticilerin bütçe, yap et çöpe at kolaylıkları, geniş ekip sayısına ulaşabilmeleri ve yarış tecrübesi, veri havuzundan kaynaklanıyor. Bu sebeplerle F1 de her zaman az motor üreticisi olmuştur. Ancak dediğim gibi bunun nedeni teknik karmaşıklık değil ekonomik vesair çerçeve ölçeklerdir.
    Mercedes ise günlüğe yakın performans ve yarış motorlarında dünyanın en ileri kuruluşu değil. Ferrari, BMW gibi üreticilerden ileri de değil hatta gerisinde bile denilebilir. Yarışlarda ise 1 nci kural performans değil dayanıklılıktır. Mesela giriş cup araçları sizin bineklerinizden çok daha hızlı değil ama yarış, pist şartları için en az 4 kat daha dayanıklı.
    Kısaca Mercedes'in mevcut diğer üreticilerden bu kadar büyük derecede daha başarılı bir motor ortaya koyması sadece hayal. Yıldızı yetercilerin inanabileceği birşey.:)
    Üreticiler arasında elbet farklar olacak bu HP olabileceği gibi pompa, intake noktasında da olabilir. Daha önce tecrübe edilen bir motor standardı olmadığından da farkların olması doğal karşılanıyor, bekleniyor. Hatta herkes kendisinden bu yüzden aşırı korku duyuyordur. Arkadaşların dediği gibi hp/devir farkı oluşturabiliyorsanız bunu dayanıklılık ile birleştirebilir, kabul edilebilir limit ısılarında çalışırken de daha makul yakabiliyorsanız siz kazanmışsınız demektir.
    Çok dayanıklı olmayacaklarını düşünüyorum uzun zamandır hep beraberce göreceğiz.

  19. Ekstra 100 bg güç kağıt üzerinde hiçte fena değil ama görelim bir pistte.

    Auto Motor und Sport'tan Tobias Gruner

    Yazar ve sitede Alman şimdiden böyle bir şey uydurmaları normal. Ferrari bir gün çıkıp motordan bahsetmedi çizimlerini bile göremedik.

    Renault'a gelince yine en iyi motorlardan biri olacağı kesin. V8 Motorlara geçildiğin de Honda-Ferrari motor olarak çok güçlüydü ama V8 in ilk yarışını kazanan Renault ve Fernando Alonsoydu ilk yarışını da geçelim şampiyonluğu alan ekip Renault du o kadar zayıf gösterilmelerine rağmen.

    Şuan her şey kapalı bir kutu Motoru en güçlü olan değil. Motoru en dayanıklı yakıt tüketimin de cimri olan lastikleri iyi idare eden işi götürür. V6 Turbo motorların Radyatörlerş V8 göre litre olarak daha geniş olacak buda aerodinami için iyi değil motorun soğutulması kilit nokta şasiye entegre etmek çok önemli.

    Kısacası bu haberi saçma olarak buluyorum. Mercedes yine güçlü motorla gelecektir ama Renault ve Ferrari den 100 bg daha güçlü olacağını düşünmüyorum. Bekleyip görelim.

  20. Bazılarına 100-HP mantıksız gelmiş.Motor dondurmadan önce Renault ve Honda ile 50-70 HP güç farkı vardı. Honda aracı Mercedes motoruna kavuşunca şampiyonayı domine etti. Reno ise çekilmekle tehdit edip motorunu üç kez güçlendirdi.Bu arada daha önce olmayan(Mercedes motoru dondurmadan öncede dört silindir olarak çalışıyordu) silindir deaktivasyonu eklendi.Motor üç silindir ile çalışabiliyor. Motor EBD uyumlu hale getirildi.EBD muhabbetinden önce Red Bull'un ısrarla istediği Mercedes motoruna geçmesini Mclaren veto etmişti.
    Aynı şekilde Ferrari'de dayanıklılık sorunlarını öne sürerek geliştirme izni almıştı.
    Şimdi turbo var ve motorlar yeni kullanılacak.İlerde bu farklar dahada açılacaktır.
    Bu rakamlar doğru ise Mercedes motorlu araçların DRS kullanmasına gerek olmayabilir.Tek zayıf halka Pirelli motorun 600 nevtonmetre(şimdiki 320) tork ürettiği söyleniyor.Üstelik buna ERS sistemi dahil değil.Lastikler bu yılki gibi olursa bir tur bile gidemezler.
    F1 tecnical sitesinde okuduğuma göre hem 2013 hemde 2014 araçları başlangıçta yaklaşık olarak 800 kilo civarında olacaklar.Ancak yarış bitiminde 2014 araçları yaklaşık 50 kilo daha ağır olacakmış.

  21. the best player Kevin Durant avatarı
    the best player Kevin Durant

    adamın elinde tüm motorlar varda hepsini analiz etmiş gibi. Daha görmemiştir bile :)))
    alman medyası veriyor gazı işte :))))

  22. Aracın modelini ve ürettiği gücü bilmiyorum.190 ile 235 HP arasında güç üretiyordu.OM642LS ise 265 HP'ye kadar güç üretiyor.Yakında 9 ileri otomatik ile E350 çıkacak.İlgini çekebilir.

  23. Bu nasıl bi zihniyettir ya.Daha Ferrari motorunu görmedik bile.Hemen atıp tutmuşlar 100 beygir fazla olacak diye.Ferrari ne olursa olsun güçlü bir motor çıkarır ortaya.

  24. Ferrari'nin kanında var güçlü motor. Ne olursa olsun güçlü bir motor çıkartacaklardır ortaya.

  25. mercedesin yol araba turbo motorlarıda iyi ama ferraride f1 için geliştirebilir reno yine zayıf kalacaktır ama ferrari baska olmasa bile testlerde motor gucunu geliştirebilir bakalım nasıl olucaklar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir