Ross Brawn ile Söyleşi – Mercedes 2012'den Sonra Nasıl Ön Bölüme Yaklaştı?

yazar:

kategori:

Geçen sene Japonya’yı düşünürsek, Mercedes Lewis Hamilton’la yeni anlaşmıştı ve takım çok zayıftı. Bu durum sizi sinirlendiriyor muydu?

Tabi ki. Bir yaklaşım ve felsefeniz vardır. Geçen sene çok fazla şey kazanamayacağımız sonucuna vardık. 5. sıradaydık ve değişecek çok şey yoktu. Geçen senenin ikinci bölümünü pist üstündeki başarıdan ziyade teknik açıdan değerlendirmek istedik.

Muhtemelen o zaman daha fazla puan kazanmamızı sağlayabilecek kararlar alabilirdik.

Ancak çalışanlarımızın yeni araca odaklanmalarını ve mevcut aracı en iyi şekilde anlamalarını istedim. Coanda egzozu çok iyi anlayamamıştık. Ne olduğunu ve nasıl çalıştığını biliyorduk ancak ince noktalarını bilmiyorduk. O araçta yapmak istediğimiz bazı şeyler vardı.

Mevcut formülde bir şeyler öğrenmek çok zor. Cuma günü piste çıktığınızda pist kaygan ve yeni kauçuklanıyor oluyor. Cumartesi sabah bir seans oluyor. Neler olduğunu anlamak için neredeyse yarışları kullanıyoruz.

Biraz acı dolu bir süreç oldu. Geriye baktığımızda belki durumu daha az acılı hale getirebilecek bazı şeyler olduğunu görebiliyoruz.

O zaman aldığınız karar sonucunda somut fayda sağlayabildiniz mi?

Coanda egzozu düşünürsek; onu Brezilya’da çıkardık çünkü o varken ve olmadan neler olduğunu anlamak istedik.

Sistemin lastiklerin ısınması ve diğer sorunlar açısından ekstra sorun çıkardığı net olduğunda en kolay şey onu araçtan kaldırmak olurdu. Bunu yapar yapmaz sorunu çözme baskısı gidiyordu.

Eğer o konuda rahat davranıp hemen çıkaralım deseydim daha iyi sonuçlar elde ederdik. Ancak Coanda egzozun çalışması açısından gereken tüm şeyleri bulamazdık. Bunu başardık çünkü acıya dayandık.

Sonunda işe yarayan şeylerden birisiydi. Geçen senenin ikinci yarısında bu tür şeyler oldu.

Ancak Hamilton’un gelişi ve sonuçların daha da kötüye gitmesiyle zor durumda kaldınız mı?

Takım içerisinde herkes neyi niçin yaptığımızı biliyordu. Takım dışında ise bu durum daha da zorlaşıyordu.

Sponsorlar ve yönetim kurulu gittikçe sabırsızlaşıyordu. Bu tür baskılarla baş etmek zorunda kaldım.

Kış döneminde yönetimde değişiklikler oldu. İşler dışarıda göründüğünden daha sakindi?

Onlar her zaman takımın içerisindeydi. Bazı geçici değişiklikler oldu ve bebeği küvetin dışına atmamalıydık. Ve öyle olmadı.

Daha olgun bir teknik organizasyonumuz var. Geoff Willias neredeyse apayrı bir proje olarak 2014 aracı üzerinde çalışıyor. Gördüğüm şey mevcut aracın hâlâ iyi bir şekilde geliştiği ve yeni aracın aynı şekilde gelişme kaydettiği.

Bu yüzden bu sezon takımın işleyişinden memnunum. Geçen seneye göre daha güçlüyüz. Bu seviyede mücadele ederken işler daha karmaşık olabilirdi.

Toto Wolff’un gelişi Mercedes yönetimi tarafından karar alındı ve o, Brackley’de yetkili gibi görünüyor. Norbert Haug öyle değildi…

Benim açımdan geçmişe göre yönetim kurulundan daha az direkt mesaj alıyorum. Bu iyi ya da kötü olabilirdi.

Toto’nun Brackley’de olması mesaj trafiğini ve iletişimi kolaylaştırıyor. Neler olduğunu kendi gözleriyle görüyor. Farklı bir yönetim şekli ancak bana ve takıma daha uygun.

Ancak Norbert’in çalışma şeklini eleştirmek istemiyorum. Bu birlikteliği yapan kişi Norbert oldu. Norbert geçen sene ve önceki sene ihtiyacımız olan dönemde bizi çok iyi bir şekilde destekledi.

Daha fazla başarı elde ederken bizimle olmaması talihsizlik ancak bu başarının mimarlarından birisi Norbert’tir.

Hamilton’un gönülden olan yaklaşımı takım için ne kadar etkili bir motivasyon oldu?

Referans olması açısından motive edici oldu. Her zaman Nico’nun taraftarı oldum ve onun anlaşmasını yenilemek için çok mücadele etim. Şimdi Lewis’in takıma gelmesiyle rahatlamış hissediyorum çünkü insanlar her zaman hissettiğim şeyi, Nico’nun ne kadar iyi olduğunu söylüyorlar.

Lewis takım için büyük bir referans oldu. Çok harika bir sürücü ve onun saf yetenekleri en üst seviyede. Tutkularımıza ve hedeflerimize ulaşmada sürücüler açısından bir eksiklik yaşamayacağız. Sadece takım olarak yeteri kadar güçlü çalışmayıp güçlü bir araç üretemediğimiz için yetersiz oluruz. Bu harika bir durum.

Michael konusunda biraz şanssızdık çünkü onda bu tür referanslara sahip değildik. Michael bazen Nico karşısında zor zamanlar geçirdi. Bu Michael eskisi kadar iyi olmadığı için mi öyleydi yoksa Nico insanların düşündüğünden daha iyi olduğu için mi? Şu anda herkesin Nico’nun düşünüldüğünden daha iyi olduğunu fark ettiğini düşünüyorum.

Hamilton, diğer sürücülere göre daha üst seviyede yönetilmeyi gerektiriyor mu?

Hayır. Onu oldukça açık buluyorum. Her pilot bireydir ve bireylere uygun bir şekilde yaklaşımınızı ayarlamanız lazım. Farklılıklar konusunda detaylara girmeyeceğim ancak olağandışı bir durum yok.

Onun kendisine göre bir yaklaşımı var ve takım içerisinde, çalışanlar üzerinde bu yaklaşım çok iyi çalışıyor.

Saf yeteneklere sahip bir sürücü ve ona aracı verdiğimizde sonuçları alabilecek birisi.

Tek turda açık bir şekilde en hızlı araca sahipsiniz ancak lastik performansı yarışlara göre değişebiliyor…

Coanda egzoz gibi. Bu konuda çok zorlanmamız neler olduğunu anlama konusunda bizi gerçekten zorladı. Paddy takıma geldiğinde aracı anlama seviyemiz, aygıtlar ve simülasyonlar karşısında çok etkilendi.

Lastiklerde de sorunu aşmalıyız. Bazı takımlar lastiklerde sorun yaşarken bazıları yaşamıyorlar. Yaşayanlar nedenlerini biliyor mu? Bilmiyorlarsa anlamadıkları bir şey konusunda boşa vakit geçiriyorlardır. Biz ise muhtemelen daha iyi anlayacağız ve çektiğimiz acıya değecek.

Araç, tasarım DNA’sına uygun bir şekilde mi çalışıyor?

Formula 1 süspansiyon geometrisinde her türlü çözümü, her süspansiyon uyumuna ve her süspansiyon felsefesinin analizine yeteri kadar izin vermediği için oluyor. Bugünlerde çok az test olduğu için bu fırsatlara sahip olmuyoruz.

Bu alanda tek yapabileceğimiz simülasyonlar ve modelleme. Bu aygıtlara ve tesislere sahipseniz, durum değiştiğinde siz de buna en iyi şekilde tepki verebilirsiniz çünkü gerekenleri yapmışsınızdır.

Hatalı olabilirim. Belki bir kaç sene sonra gerçekten neler olduğunu bilen takımlar bunu söyleyebilirler. Ancak bunun olacağından emin değilim. Öyle olsaydı yarışta iyi olurken sıralamalarda kötü olmazlardı. Lastikler konusunda durumu tam anlamıyla anlayan takım olduğundan emin değilim.

Mevcut aracınız ve sürücü kadronuzla, sene sonuna kadar şampiyonluk mücadelesini sürdürmezseniz hayalkırıklığı yaşar mısınız?

Sene sonuna kadar zorlayacağız. Önümüzdeki yarışlarda araçta bazı iyi şeyler olacak ve makul adımlar atacağız. Önümüzde düşük sürtünme seviyesine sahip olan iki yarış var ve bizim paketimiz oldukça iyi görünüyor.

Tüm takımlarda olduğu gibi bu aracı geliştirmeyi sürdürme konusunda karar alacağımız dönem olacak.

Bir kaç farklı nokta var: Bu araca özel olan ve gelecek seneye aktarabileceğimiz şeyler neler? Lastikleri anlama gelecek sene için faydalı olacak. Ancak yeni bir ön kanat tasarlamaya çalışırsak bunun ömrü sınırlı olur. Bu daha az önceliğe sahip olacak.

Sezonun geri kalanında bu sene ihtiyacımız olanlarla hem bu sene hem de gelecek sene ihtiyacımız olan şeyler arasında dengeli bir yaklaşım olacak.

Ancak daha iyi bir ikinci yarı geçireceğimizi düşünüyorum. Geçen seneye kıyasla çoktan daha fazla puan kazandık ve henüz sezon ortasındayız. Mücadelenin elimizden kayıp gitmemesi için çalışabilecek güçte bir organizasyona sahibiz.


Yorumlar

  1. Sorunun cevabı 2 kelimeyle açıklanabilecekken bu kadar konuşmanın ne gereği vardı ? herkes biliyo neyin ne olduğunu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir