Felipe Massa Ferrari’den Başı Dik Olarak Ayrılabilir

Felipe Massa 2014’te Ferrari koltuğunda olmak için yeterince performans göstermemiş olsa bile Maranello’dan başı dik olarak ayrılabileceğinden şüphe yok.

Brezilyalı pilotu Fernando Alonso’nun elde ettiği zafer ve podyumları başaramadığı için eleştirmek çok kolay, ama takıma olan katkısı hala çok değerli.

Ve kimse unutmamalı ki Massa 2008 Brezilya GP’sinde çok iyi bir performans gösterdi ve birkaç saniyeliğine şampiyondu. Lewis Hamilton son virajda istediği şampiyonluğa ulaşmayı başardı.

Massa’nın Ferrari’de her zaman çok profesyonel şekilde yarıştığını ve görevini onuruyla yaptığını belirtmek yerinde olur.

İnişleri ve çıkışları oldu, fakat en zor anlarda bile (2008’deki Interlagos podyumu ve dün gece Ferrari kariyerinin bittiğini açıklaması gibi) onurlu bir şekilde hareket etmeyi bildi.

Ferrari bunu asla unutmayacak.

 

MASSA’NIN FERRARİ’DEKİ KARİYERİ

Felipe Massa Ferrari dünya şampiyonları listesine katılmayı 2008 Brezilya yarışında kıl payı kaçırdı. Fakat 2006’dan bu yana takımda yarıştı ve ciddi başarılar gösterdi.

Geçen yedi buçuk yılda şampiyon olamayan en başarılı Ferrari pilotu ünvanının sahibi oldu ve ismi yarış başlangıçlarında, zaferlerde ve pol sayılarında üst sıralarda.

 

FERRARI STARTLARI
1 Michael Schumacher, 179
2 Felipe Massa, 132
3 Rubens Barrichello, 102
4 Gerhard Berger, 96
5 Michele Alboreto, 80
6 Jean Alesi, 79

FERRARI ZAFERLERİ
1 Michael Schumacher, 72
2 Niki Lauda, 15
3 Alberto Ascari, 13
4 Felipe Massa, 11
5 Fernando Alonso, 11
6 Rubens Barrichello/Kimi Raikkonen, 9

FERRARI POL SAYILARI
1 Michael Schumacher, 58
2 Niki Lauda, 23
3 Felipe Massa, 15
4 Alberto Ascari, 13
5 Jacky Ickx, 11
6 Rubens Barrichello, 11

 

SEZON SEZON FELIPE MASSA

2006


Üç sezon Sauber’de yarıştıktan ve 2003 sezonunu Ferrari için test yaparak geçirdikten sonra, Massa 2006’da Michael Schumacher’in takım arkadaşı olarak seçildi. İlk Formula 1 zaferini Türkiye’de kazanan Massa, Brezilya’daki sezon sonu yarışında ikinci zaferini kazanmayı başardı ve şampiyonayı üçüncü sırada bitirdi.

 

2007


Sezona zor bir başlangıç yaptıktan sonra, Bahreyn ve İspanya’daki peş peşe zaferlerden sonra şampiyon adayı haline geldi. Türkiye’deki üçüncü zaferinin ardından ise Monza’daki süspansiyon sorunu Massa’yı şampiyonluk yolundan alıkoydu.

Kimi Raikkonen zaferi ve dünya şampiyonluğunu kazanırken Massa sezonu dördüncü sırada tamamladı.

 

2008


Fransa GP’sindeki zaferi Massa’nın altı yarıştaki üç zaferinden birisiydi ve Massa’yı dünya şampiyonasında lider konuma getirdi. Massa bu seriye üç zafer daha ekledi, ancak Brezilya’daki zaferi yeterli olmadı ve şampiyonluğu tek puanla Lewis Hamilton’a kaptırdı.

 

2009


Ferrari sezon boyunca sorun yaşamıştı ve Massa Nürburgring’deki tek podyumu ile sezona devam ediyordu. Ta ki Macaristan’da Rubens Barrichello’nun Brawn’ından fırlayan süspansiyon yayı kendisine çarpana kadar.

Massa sezonun geri kalanına katılamadı, ancak olağanüstü bir geri dönüş yaptı ve Ferrari 2010 sezonunda da kendisini takımda tuttu.

 

2010


Yeni takım arkadaşı Fernando Alonso ile birlikte, Massa sezonun ilk yarışı Bahreyn’de kaza sonrası ilk yarışına çıktı. Sıralamalarda Alonso’dan öndeydi, yarışı Alonso’nun arkasında ikinci bitirdi. ancak Massa sezonun çoğunda İspanyol pilotu desteklemek zorunda kalacaktı.

Almanya’da çok tartışılacak şekilde zaferini Alonso’ya verdi ve sezonu zaferi olmadan tamamladı. Massa beş podyumu ile şampiyonada altıncı sırada bitirdi.

 

2011


Ferrari’nin sıkıntı yaşadığı sezonlardan birisiydi ve Red Bull’un baskınlığına sahne olmuştu. Massa şampiyonada tekrar altıncı sırada bitirirken bu kez Alonso’nun yarısından daha az puan toplayabilmişti.

 

2012


Sezonun yarısına varıldığında Alonso’nun 154 puanına karşılık Massa sadece 23 puan toplayabilmişti. Fakat gelişen formu ona bir yıllık daha Ferrari koltuğu getirdi ve 2013’te de takımda kalacağı açıklandı.

Japonya’daki ikincilik ve Interlagos’taki üçüncülük Ferrari’ye markalar şampiyonluğunda ikinciliği getirdi, ancak kendisi sürücüler şampiyonasında ancak yedinci olabildi.

 

2013


2012’nin ikinci yarısındaki güçlü formunu sezon başına da taşıyan Massa ilk iki yarışın sıralamalarında Alonso’yu yenmeyi başardı, ancak sezonun geri kalanında performansını sürdüremedi.

Geçen 12 yarışın ardından Massa dünya şampiyonasında yedinci sırada ve Alonso’nun 169 puanına karşılık 79 puan toplayabilmiş durumda. Sezonun tek podyumu ise İspanya’da geldi.

xtrabit racing


Yorumlar

  1. sakin ol genç, javascript bug'u ile oy yükseltmekle trf1 sakinlerinin çoğunun senin gibi düşündüğü görüntüsünü verdiğini mi sanıyorsun, şu aymazlığın o kadar ortada ki :))) Neyse f1 sever halk neyin ne olduğunu görüyor. İşine gelince öyle gelmeyince böyle ee samimiyet meselesi, haysiyetli çocuk seni :)))

  2. Selam Babil Kralı…

    Tabi ki şampiyonluk garantilendiği için o iş yapıldı, şampiyonluk son yarışa kalsaydı yapabilirler miydi? Yapana ne denirdi 🙂 Ama Alonso'nun önü arkası ile ilgili olduğunu hiiiç sanmıyorum, dediğim gibi Mark'ı bir sonraki sezona kafa olarak hazırlamaktı maksat. Red Bull bu tür işleri de çok iyi yapıyor.

    Bana da Red Bull ve Vettel bu şekilde devam ederse işi son yarışa bırakmayacaklar ve son yarışta Mark'a bir kıyak daha yapacaklar gibi geliyor. Ama o zaman da yapılacak kıyağın X sürücünün önüne geçmekten ziyade gider ayak ağıza bir parmak bal çalmak olacağını düşünüyorum veya senin dediğin gibi Multi 21 özrü.

  3. Vay isimler değişik burda. Bu akşam yine beklerim haberiniz olsun. LoL yada Diablo kasmazsam Race dayım kesin. Zolder de çok yavaş kaldık geçen. Bu sefer farklı olur.

    Asıl kış dı heralde biri ile daha karşılaşmıştım Valencia da yarışta önümde spin atmıştı. yazık Türk dublesini yapamamıştık.

    Onu geçmem için arkadan dokunmam gerekliydi bende boşver dedim kendi kendime önde ki Türk elleme olsun birinci de duble yapalım. Adam spin attı çıktı. Ne üzülmüştüm yaw. Birde onu geçmeyeyim derken arkadaki Honda ya geçilmiştim sonra allahtan geçtik de birinci olduk. :))))

  4. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    Selam Onur,

    Vettel brezilya öncesinden şampiyonluğu garantilediği için herhangi bir sorun yoktu.Ama ben Webberin 2012 ye zinde girmesinden ziyade şampiyonadaki sıralamanın düşünüldüğünü sanıyorum.Bu 25 puanla webber Alonsonun önüne geçirilmişti.
    Bu sene de aynısını yapacaklar.Multi21 olayından webbere borçları var.Vettel şampiyonluğu garantileyince yine son yarışı webbere veda yarışı olarak tahsis edecekler.
    Ferrarinin böyle bir imkanı olsaydı muhakkak onlar da yapardı.Lakin Alonsonun elini kolunu sallaya sallaya garantilediği bir durum olmadı.

  5. Lovely_2008 avatarı

    Diğeri de bendim 🙂 VoLCaNo_67 . Oyun gayet güzel ama ortalığı karıştıran tipler geldi mi insanda heves bırakmıyolar .

  6. Kimi'nin gönderilmesi, Massa ile devam edilmesi, Santander, yol vermeler, vites kutusu açılması, kobay elemanlık…

    Hepsini geçtim. Ferrari en büyük hatayı 2010 Almanya'da yaptı. O yarış Massa'nın kendine gelmesi için bir sebep olabilirdi. Hoş, Ferrari belki de Massa'nın kendine gelmesini istemedi.

    Brezilya 2011'i hatırlayın. Sezon boyunca Vettel'e ezilen/ezdirilen Vettel'in lider giderken vites kutusunda sorun çıktı (!). Liderliği Webber'e bıraktı. Vettel yarış içerisinde en hızlı tur atabilmesine rağmen takım Mark'ın yarışı kazanmasını sağladı. Sonuç olarak Mark'ın 2012'ye kafa olarak daha zinde girmesi sağlandı.

  7. Onlardan biri bendim 😀 iceman55 🙂

  8. kazadan sonraki, çocuk gibi kucakta taşınırkenki yüz ifadesi çok üzücüydü.

  9. halit unalan avatarı

    Siteye cok yorum yazan biri degilim ama massa nin gidisine yorum yazmasam catlarim, uzzun suredlir takip ettigim massayi encok seven 2.kisiyimdir bu sitede massathebest arkadasimizdan sonra, saf ve temiz insan olmanin ezilmeye sebep oldugu dunyada massa onuru ile yarismis ezilsede yere dusmemistir akli ve kalbi bir olan politikadan anlamaz kalbi oldugu icin de her yaristan sonra uzulur bazen stresten ucuk cikartirdi ne buz gibi oldu nede yalan dolana girdi, onurun inancin safligin timsali massacigima selam olsun,bu cocugu o kadar sevmisimki dun onun ayriligina denk gelen kiz arkadasimla da ayrildigim gun oldu insanin ici bu kadar yanar bi gunde selam olsun felipe massa.

  10. Bu cevap yorumuydu.

  11. Birader verdiğin örneklere dikkat et. McLaren casusluk yaptı diyosun git ilk önce yorumuna puan vereceğine araştır bir öğren.

    McLaren Ferrari bilgilerini sahip olduysa bu McLaren ın suçu değil bu iç işlerini yürütemeyen dandik Ferrari yönetiminin suçudur. Aynı şekilde biz yönetemedik ve sonuç ortada tabi. Ama öyle McLaren ağzına alırken dikkat bence.

    2008de olanları konuşturma bana şimdi. Spa da beleş galibiyeti kime verdiler acaba.

    Emirleri uygulamak göreceli birşeydir. Ben bu güne kadar köle olmadım para için. Yani kendi adına konuş son olarak.

  12. :)) Ben yapmadım, adam yapmış, hoşuma gitti çevirdim. Sadece sezonlardaki resimleri ben seçtim.

  13. Evet ailesi ve çocuğu var ve onlara en iyi yaşam hakkını vermek zorunda. O ferrari takımında çalışıyor. Üstleri var. Hadi bakalım o kadar haysiletliymişsin madem çalıştığın yerde aldığın emirleri uygulama sana ters gelen birşeyi yapma. Burada eski söylem naraları atma bu söylemler sadece bize has zaten.

    ayrıca at gözlüklerini çıkaramamışsın FIA sayesinde şampiyon oluyormuş, kim sayesinde şampiyon olamadı acaba o iş 2008'de oraya kadar gelmezdi. O parayı alsan paşa paşa yarışırsın, hiç boşuna haysiyet naraları atıp durma. Gereksiz şov yapmaya çalışmış arkadaş ama kendi kendine çelişkilerle dolu :)))

    Ha şunuda unutma adamın yaptıkları sana tersse bilki mclarenin yaptığı casusluklardan daha kötü birşey değil. Hiç olmazsa birisinin emeğini çalmadı çalıştığı yerde patronundan aldığı emirleri uyguladı, bunu bu sene mercedeste yaptı, RBR'de uyguladı, hamilton ve button'lu mclaren'de uyguladı. EE bizim arkadaşımız çok bozulmuş massa'ya ama nedense sadece massa'ya bozulmuş :))))

  14. Birde konu ile alakalı değil dün akşam Simbin Race da yarışıyorum bir server a girdim bakatım ekranda Türkçe bir şeyler yazılıyor. Dedim bu ne. Server da ben le beraber 3 kişi var 3 ümüzde Türk!!!

    Öldüm gülmekten. Adam diyor nerden tanıyorum diye seni meğersem TRF1 den tanıyorum dedi. Gülmekten yarışamadım.

    Zevkliydi vallahi iyide sürüyorlardı helal vallahi. Yine karşılaşırız inşallah. Ama mümkünse Monza olmasın millet kanser ediyor orda beni NFS oynuyorlar sanki.

  15. günay adam ölmüş gibi analiz yapmışsın:)

  16. Bu herife bir türlü ısınamadım arkadaş. Yok abi benim mantığıma ters. Bu adamın yaptığı yarışçılık değil. Bu yüzden başarılı olmuş değil.

    Ben Ferrari de yarışmak için bu hallere düşmezdim. Sonuçta bir ailem ve daha önemlisi çocuğum var.

    Adam bildiğin Alonsonun ayakçısı gibi yarıştı yıllardır. Bu ne lan? Öldürsen yapmam.

    Bu da öyle diğer Rubinho da öyle. Ayrıldıktan sonra saygı görmeye başladılar zaten ne hikmetse.

    Allah tan şampiyon olmadı FİA sayesinde olacaktı az daha.

    Adamın ne zaman onboard unu izlesem kriz geçiriyorum kapatıyorum hemen. Yok abi bu ve Heidfeld de aynı sadece isimleri var o kadar başka hiç birşey yok.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir